Wednesday, March 03, 2010

494: Instinct itu perasaan, bukan PERASAN

Sejak beberapa bulan ni, popular sungguh kaedah metafizik di kalangan masyarakat kita. Tapi yang aku nak cerita ni bukanlah betul-betul nak cerita pasal metafizik ni. Cuma nak kongsi sikit jelah result selepas tarikh lahir aku dikira menggunakan kaedah ni.

Antara resultnya dikatakan aku ni ade sixth sense. Ko jangan memain. Hoho. Along pun tanye;

ko rasa ko ade sixth sense?
mungkin penah ade tapi ntah
kene berlatih selalu, berguna sixth sense ni tau


Hmm..

Bila aku imbau balik kehidupan aku, memang ada masanya aku boleh rasa kalau ade sesuatu akan terjadi. Tapi aku tak anggap benda tu sixth sense, aku anggap ia instinct. Gerak hati. Lain kan dengan sixth sense? Ke sama je?

Zaman sekolah or zaman² study kat U dulu, aku selalu ade gerak hati seperti peristiwa² berikut:

1. Dalam kelas masa lecturer / cikgu / ustaz mengajar dan kata nak panggil sape² untuk jawab soklan / present / tulis kat papan hitam / baca buku kekuat / wat promo dalam lab dll, ada masanya terdetik dalam ati aku "macam aku je kene panggil satgi" dan selalunya - 90% nyer memang kompem aku kene panggil. Dan aku belajar dari pengalaman. Setiap kali hati aku terdetik macam tu (err masa kat U la), senyap² aku blah pegi toilet ikot pintu belakang. Balik kelas nanti ade laa sape² yang bagitau "ko gi mana tadi? Pn/En/Prof sebut nama ko tadi". HAHAHAHAHAAH. Tapi aku cuma akan lari kalau aku rasa macam tak mampu nak jawab la. Kalau takat nak soh baca kaa tulis kaa atau jawab soklan yang aku tau, takde hal pon. Silap² kang aku plak angkat tangan sesiap sebelum nama kene sebot :p

ilang plak dak Masy tu. ha, ko jelah baca!

2. Ni masa skulah. aku ni memang takleh la kot senyap sket, nanti ustaz perasan sebab tetibe kelas cam senyap (walhal sore dak Aline tu lagi la kuat cam ade speaker dalam tekak dia). So satu hari tu aku dilanda period pain. Makanya tershadap jelah dalam kelas menahan saket. Memula ustaz tak pasan pun. Dan time tu la ade lintasan dalam hati aku "ustaz ni pasan ke tak aku senyap neh?". Lepas tu terus aku dengar, "eh dak Ctah mana? apsal aku tak dengau sore dia?". Ye ustazku dah berbunyik. sabau jelah :p

3. Ok yang ni sweet. Masa 1st sem kat U la. Dalam bas nak ke Seksyen 2. Lepas berborak dengan sorg mamat err.. ekcely dia classmate aku, bas pon berenti depan kolej dia. Lalu beliau pun turun dan berjalan dengan tenang.. aku pandaaaaaaaaaaaaaaang je dia.. sambil mengira dengan yakin..

satu..

dua..


tiga.. pandang~


ting! dia pun berpaling dan memandang! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA oleh kerana dah bertentang mata, kena laa lambai. Eh sweet plak bila aku cerita balik. hohohoh~

4. Aaa.. yang ni aku penah cite dalam blog cuma tak detail rasanya. Ni 3 tahun lepas punye kes kot. Malam tu aku tengah le sibuk nak buat air teh O satu jag. Comel je aku letak jag kat dapur, pehtu tuang air panas menggelegak - dah tentu la ke dalam jag, takkan ke dalam dapur tu pulak kan. Pehtu hatiku yang gatal telah berbisik "tumpah jugak air ni kang.." dan yesssss.... jag yang berisi air panas menggelegak tu terbalik time tu jugek lalu memuntahkan isinya ke arah perot aku T_____________________________________________T saket tau!!!!!!!!!!!!

5. Baru-baru ni.. ermm.. bulan lepas kot. aku dengan Anne pegi layan muvie kat JJ Bukit Raja. Melangkah masuk ke dalam JJ, instinct aku mengatakan bahawa aku akan terserempak dengan ex opismateku yang pernah menyonglap duit opis kami. Tapi kali ni take time sket. Lepas kitorang layan muvie dan pegi berjalan, aku ternampak asben beliau. Dan dah tentulah beliau pun ade di sebelahnya. Heh.

Aku cerita 5 kisah jelah. Tu pun point yang pertama tu sebenarnya sudah cukup banyak. Aku tataulah instinct aku neh boleh pakai ke tak. Sebab selama ni aku anggap semuanya kebetulan.

macam ade kocen nak tempeleng kepala gua je neh????!

Takkan betul kot?

Instinct semacam ni bukanlah selalu pun. Kadang-kadang je. Kalau benda best, memanglah melonjak bila apa yang kita rasa tu terjadi. Tapi kalau benda tak best, tak ke ko rasa macam nak benamkan kepala dalam lubang jamban?

Korang ade ke kes camni? Meh la cite. Aku plak nak baca.


# kenapa tiba-tiba cite pasal instinct? dua hari lepas sorang classmate aku kat U dulu akhirnya mengaku yang dia penah suka kat aku. to be honest, aku dah penah agak mende ni since kat U dulu tapi memandangkan dia tak cakap apa-apa, aku pun diam jelah. tapi satu benda yang dia tak tau, bahawasanya masa tu sebenarnya aku pon suke kat dia gak. heh. 12 tahun kemdian - selepas dia buat keputusan nak kawen, baru la nak bagitau aku. motif la sangat. hehehe.

instinct ni kalau tak mahir digunakan (bole eh ckp camtu), boleh konfius dengan rasa PERASAN. so.. susah gak nak cakap eh. ade masa instinct memang bole guna, tapi kalau bab jiwa² ni aku prefer keep it low ler. heh.

tapi dia kata 'byk org admire ko ctah'. aku terus teringat instinct aku yang satu lagi. hah. ko pon same ke admire aku? hahahahaha terus mengantuk~

30 comments:

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

hi kakak... kdg2 kalau ingat2 balik sy macam adalah terasa instinct tu tapi kan kak bila dah terlalu teruja sampai tiapkali pon nak ada instinct tu, bila tak jadi seperti apa yang terdetik dlm hati, lalu kecewa...

agak2nya mungkin sebab tak reti nak bezakan perasaan n perasan kot? macam skrg ni, sy terlalu yakin dgn satu2 benda tapi end up ianya bukan seperti apa yang dirasakan (kononnya) dan bila tak yakin, jadi pulak....konpisu la pulek...

apa pendapat wahai cik baby masy ye? cecececeh, tiba2 pulak...

matahari said...

ape la mamat tu...nak kahwin baru bagi tau dia minat kat awak...baik tak yah bagi tau kan kan kan? :)

Ada sorang kwn akak ckp kalau kita suka seseorang, ckp je...zaman ni pompuan takleh malu2 sgt..kwn akak tu dah slamat kahwin pun slps dia yg ngorat husband dia..tapi akak pun tak berani nak buat mcm dia tu dek non... ;)

Masy said...

dayah,
tu la sbbnye yg menjadikan kita ni tak brani nk ckp if ade instinct. klu takat instinct mende nk jadi takpe kot. tp mcm hal hati perasaan ni susah la sket..

mcm akak, so far takde la smpi yakin bila ade instinct pape. it just terlintas pastu akak buat tak tau je.. klu ckp psl org suke kita ke ape ke, lps ade instinct tu kene tgk gak org tu camne. yg tu dah tajuk lain dah tu. tajuknya 'mari membaca bahasa tubuh'. heheheheh

matahari,
tu arrr.. tp takpelah, biar dia meluahkan perasaannye yg terpendam 12 tahun tu. hehehehe

sy pon x reti la kak nk ngorat org yg sy suke. paling² pon sy rapat² dgn dia jadi member, pehtu klu dia suka dia laa usha. klu dia diam, sy pon diam la sampai meninggal T__________________________T

KAKTINY said...

hmmm... kak tiny percaya sgt pada six sense nih... GERAK HATI...
dan kaktiny rasa six sense kaktiny ni WUJUD sejak bergelar ISTERI kot.. kehkehkeh...

cth: cik abang kaktiny dh lama berenti smoking sejak couple dgn kaktiny jaman kat ITM lagik.. tapi ada sekali tu (2008), masa dia gi outstation kat Australia dulu.. kaktiny terasa something tak best.. tapi tunggu dia balik dulu.. balik je mesia, malam tu terus kaktiny tanya..
"eh.. kat sana, abang MEROKOK eh??"

Member terus nangis babe.. huhuhu... adoi...

dan.... banyak lagi la yg cik abang TERKANTOI takleh nak SEMBUNYIK dari kaktiny.. hihihi...
(huhuhuhuhuhuhuhuhu)

Zareda Norman said...

masy, akak pun ada instint yg kuat dan metafizik yang mengatakan akak ada 792 .. nombr aura yg sangat kuat.. Then, kak zar sampai level, ada ketikanya meliaat pompuan mengandung seolah olah gerak hati memberi firasat anak tiu lelaki atau perempuan. Kalau ada close relatives yg hilang brg ke duit mengadu kat akak, malam tu mesti mimpi.. hampeehhh kalau akak yg ilang brg tak mimpi pulajk..

Ekceli metafizik adalh utk mengenalpasti keekuatan dan kelemahan kita. Dgn kekuatan yg kita ada, developlah good personaliti dan grab peluang yg ada.. tengok ko dah terlepas sato calon suami yang high profil gitu.. hehhehe

Masy said...

kaktiny,
hahahahahaahaha awat laa cik abang akak smpi nanges tu? nanges sbb kantoi? hahaha comel je.

agaknye klu sy da kawen sok pon mcm akak kot? abes la cik asben takleh nk lepak mapley lama² nanti. hahahahah

kak zar,
wah ini lg kagom ni smpi bole agak anak laki ke pompuan. tp nk tgk anak laki ka pompuan ni kdg2 tgk perut kan kak? ntah, org kata la hehehe..

errr.. high profil ke? :p wekk~ hahahahahaah kak. nanti kirekan lg bday sy tu tau. hihihih

tunbegia said...

sungguh perasaan,

salamm,

\m/ 10tonmind \m/ said...

penah gak mengalami benda instinct nih...ade jgak yg betol jadi,wa just anggap kebetulan je...

eh...lu dok klang ke?

Jard The Great said...

kak masy... instinct kak masy ade mengatakan tak isnin dpn ku tak dpt nk join sbb boss tak luluskan cuti? huhuhuhu..

hrp2 ade.. dan kak masy da dptkan pengganti

Masy said...

salam tB,
perasaan tp bkn perasan ye :)

10tonmind,
mebi ada potensi utk mende kebetulan ni dijadikan sumber instinct (ape aku ckp ni). aku pon so far anggap kebetulan je huhu

nope. shah alam. nape? nk dtg blnje makan? hehehhehe

jard,
hahahahah hal org len akak xde instinct. akak pon x amek cuti lg neh. tgh berkire2 huhuhuuh

insyaAllah la ye.. :)

10tonmind said...

oo...wa igt lu dok klang..blanje?lu blanje wa dulu buleh hehehe

Masy said...

10tonmind,
aik mcm tu plak? HAHAHAAAHHAHAAH

HEMY said...

3 kisah pertama bukan sixth sense..tu sbb mmg ko je mangsa...ahahahaha

achik said...

yg 1 & 4 tu saya slalu je kena.. err tapi slalunya terbalik.. cam dalam hati duk fikir "jangan la aku kena" atau "jangan la air ni tumpah", benda yg sebaliknya yg jadi.. betul2 kena atau air tu tumpah.. err tu kira instinct ke? ;p

Masy said...

anul,
eleehhh dengki la tu hahaahahhha

achik,
bole la kire instinct kot? heheheehhe

noor afzan said...

hha..terus jadi perasan pula dah..=)

Erina Asmawani said...

akakkk..lame x jengah blog dia..wahhh..da tantek ar blog nih..entry ni kelaka lah..best2..

ena selalu dpt 6th sense dalam mimpi..sebagai contoh kalo mimpi nak gi toilet nk kencing, sedar2 rupenye mmg dah hampir2 nk terkucil dah, pastu kalo mimpi lipas berkeliaran atas badan, tetibe sedar mmg de lipas betul2 tgh bersiar2 kat badan kite..huuhuuhu..

eerr..adakah situasi begini boleh dikategorikan sbgai 6th sense kak ? ;P

yonna said...

DAH KOMEN NI HA! HA KAN DAH CAPS.

aduhai.dah lama mendambakan ada blogger yang akan buat post pasal ni sebab yonna nk buat x reti susun ayat.hihi.

yonna pun selalu ada instinct mcm tu la akak. hurm kadang2 macam takut tau.

macam kes kat sekolah/kolej. bila ada cikgu panggil tu. haih, mmg selalu betul la,kak. tapi yonna rasa benda tu kan bukan instinct. err yonna mcm.. paranoid kot? bila takut sangat tu,time tu la cikgu panggil T____________T bila time lapang pun,selalu je ada instinct haha, eh tu namanya perasan kan?

tp betul la yonna rasa benda ni kena betul2 berlatih. bezakan antara instinct dan perasaan. 2 benda tu adalah sangat berbeza sebenarnya.kan?

yonna byk pengalaman nak cerita. tp bila dah type2 ni takde benda pulak T___T

ha cth semalam.lepas solat kan, tiba2 mcm terdetik

"rasa mcm chika nak buat entry je mlm ni. "

lepas2 online tu, hah! betul dia buat entry time mlm. tau lah waktu kat sana dah tgh mlm. mmg mustahil dia nak online.

*trying to memorize hahaha*

ya allah akak! sumpah tak boleh ingat. hahhaa.

esok la dtg balik bg contoh. NI DAH KOMEN OK!

Monkey D Luffy said...

ko ada dapat rasa instinct pasal aku tak? apa2 jer lah

Masy said...

noor afzan,
yg mana?

erina,
fuh lg dasat.. klu mimpi biasenya org sebut dejavu tp erina nye kes ni tatau plak akak nk kelaskan camne hehehehe

yonna,
(seperti biasa, komen stail entry HAHAHAHAHAHAHAH)

aik apsal sampai paranoid kat skolah tu? ni msti budak nakal ni haha. akak dulu baek (ehem) sbb tu mana de selalu kene panggil hikhik.

haaa da ingat nanti komen lg :D

kapten,
psl ko? takde la plk. hehehe

zino said...

dah ada rumah baru rupanya .. hehe

Super Nia Hana said...

akakaka..tang kira 1,2,3 pastu pusing tengok terserentak tuh,tingat kes watashi dgn king..mmsa samo habis,,

tapi tang terasa mmg nama kita nk dipanggil tuh mmg selalu la..
akakakak

Masy said...

abah angkatku zino,
rumah sama, mekap sket je hehehhe

hana,
hahaahahahahahhaa

itu la eh? terasa2 je kene panggil hehe

yana said...

saya selalu guna instinct kalau nak approach orang.means bila nak bercerita sesuatu penting atau x. kalu +ve saya cerita la.tapi disebabkan xramai yang boleh dipercayai. so, banyak cerita makan dalam sendiri la.hohohohoo..

*best ada instict sebb jadikan kita sentiasa berwaspada ;)) T________T ape tujuan benda ni? sengih panjang ke? ape2 la..sweet gak...hohohooho

Masy said...

yana,
oooo itu pon bole gak. kekadang ade gak org yg xleh nk dibaca. takpe. try n error hehehe

T________________T cam sedih la. hehehe

zonaku said...

ari tu kan aku rs cam nk tgk wayang... pastu cam rs xmo lak...
skali aku g gak..

n true enough, aku jumpa kenalan aku y aku xmo jumpa...........................

potong stim tul...

pastu dlm movie... aku tido sbb aku rs aku mmg akan tido sblm aku keluar dr rmh... ini sbb kelelahan... bukan naluri...

Anonymous said...

masy. sori td aku terletak ! ms sms ko mintak no mr sivaji. bukan apa. aku kalut sket nk mintak mr sivaji tnya pengerusi SPC apa yg dia nak senornya..aku ngan kak kay dah mcm terbakaq td. mr sivaji dok pulunla present, hang tau dak, YB pengerusi..bleh tidoq sampai terlentok lagi ternganga molot! vavi btoii!! lagsung x respect org. kalo ye pon ko boring, kaber2 la sket.
* sori, komen xde kaitan ngan entry. tp nk jugak share. aku kalo psl gerak hati ni. kalo yg tak baik jer...mesti jadi. tensi tol. bape kali dah aku terhiris jari la, air panas tumpah la. cili mesin tumpah..sume punca mak aku hangen ngan aku jer...

ko tau kan sapa aku?

Masy said...

zona,
hehehehe tu lah kan. klu jadi mende yg x best, kompem hangen satu badan!

aku tau ko sape ;)
aiseyyyy cilakak betoi. dia ingt dekat kaa s alam dgn penang??? org dtg jejauh pehtu ko tdo plak, jahanam betoi! sibbaik aku x pegi, klu x membara2 laa aku skali.

semutzapi said...

instinct gua selalu sama dgn datuk seri najib tun abd razak...


:)

Masy said...

semutzapi,
bole la jadi PM nanti ;)