Friday, March 12, 2010

498: Musykilah Kabiroh. padahal kecik je. tak tau 'kecik' dalam bahse Arab. Soghiroh eh?

peribahasa terbaru : alangkan makanan pun berpasang-pasangan, inikan pula manusia biasa.

atau


andai dipisah makanan nan sepasang, apakah selera masih menggelojak?

atau

sedangkan makanan sepasang lagi tergigit, apa pula suami isteri (?)

atau

ah. korang pikir la sendirik.


Bila kepala dah high dengan ubat batuk dan selsema ni, jadi aku nak tanya. Dan juga bercakap sedikit sebanyak.

1. Ape maksud .com itu? aku tau kalau .com.my, .my means Malaysia. tapi .com tu ape? adekah computer? communication? commonwealth? combat?

2. Balakong tu nama tempat yang diambil daripada nama pokok eh? Benci giler aku nama Balakong tu. Tatau la apsal. Nak kata ade sejarah hitam kat situ, takde la plak. Ha satu lagi. Seri Kembangan. Tak berkenan betul. Tak tau la ape dosa kawasan² tu sume pada aku. Hu..~

3. Mendalah '²' ni orang sebut ape eh? Kuasa dua? Betul ke kuasa dua?

4. Rupanya aku memang rajin baca sarikata. Kalau cerita omputeh, aku baca subtitle melayu. Kalau cite melayu, aku baca subtitle omputeh. Tapi selalu jugak cerita omputeh, aku baca subtitle omputeh. Baru-baru ni, cerita melayu yang ade subtitle bahasa melayu pun aku baca gak T___________T Can't help. Aku takleh kosentret kalau ade tulisan dalam cerita² tu sume. Abes sume aku nak baca. Dem.

macamana huru hara pon aku baca gak. giler tabah aku ni


5. Ko minat Bunkface? Aku tak. Baru start petik setali gitar, gua dah tukar channel radio.

6. Sekarang ni kan ade ulangan cite Sindarella. Ko tengok? Dulu aku tak dapat nak layan. Sekarang ni aku try la. Soklannya, sape nama mamat kacak yang jadi Tengku jahat tu? Ala.. dia tu aku rasa baya² Faizal Hussein la. Roman pon dah ade dah tu.

7. Ada sape tau pasal Bront Palarae? Dia Islam ke ape eh? Malas ler nak gugel. Aku nak tanye je.

8. Tetibe teringat zaman belajar muzik dulu. Klef trebel yang bentuk macam '&' tu kan? Yang selalu orang buat bentuk melodi tu ape namanye eh?

9. Sape ade lagu Buih by Wah Idris, tolong email. Lagu ni dah lama dah.. zaman aku skolah errr menengah kot.

dalam dunia kini macam-macam
bangun musnah bangun musnah, peperangan

siapa kuat lebih kuat, ketawa

siapa lemah lebih lemah, pendek nyawa


anak kecil anak kecil, terbiar (dia sebut terbio)
mak bapak tak berapa nak hirau
hantar sana hantar sini, orang jaga

kena tumbuk kena cucuh kena laga


Penah dengar tak? Tu laaaa.. asik layan lagu asmara chenta je :p

10. Korang tengok Na-O-Mei? Suke yee... Lepas ni aku sarankan korang tunggu sampai habis betul². Peratikan senarai nama pelakon. Korang akan jumpe nama pelakon - RAJA RAFAH. U tell me who she is. Nak gelak sat! Hahahaha. Sape² yang kenal orang² dalam produksi tu, bagitau dorang. Kalau tak, kita tengoklah nama Raja Rafah tu sampai abes cite Na-O-Mei.

11. Aku mimpi bercinta dengan Fahrin aritu. Eh tapi kenapa aku ade pegang baby ni? Takkan kami bersekedudukan sampai melahirkan anak kot? Owh. Mungkin dah kawen kot masa tu *blush* Ler... comelnye budak ni.. Apak dia pon comel gak.. Mak dia pon comel gak. One comel family. I lurve it.

Hadoih.. aku rasa terapung je ni.

27 comments:

tunbegia said...

sungguh hormon tengah berterbangan,

salamm,

tunbegia said...

jap, haku first kah?

ahaks, suka suka,

Masy said...

tunbegia,
giler awal! hahahahahah

mamai said...

bila nak ada pasangan yang berpasang...

hanisakura said...

k.masy, ader certain soklan jer sy tau jawapannyer. Yg len tatau.


3. yer betul. mendalah tu "kuasa dua" namenyer.

6. tengku jahat sindarela? tengku haidar? ala, pelakon yg masuk paper sbb kn belasah tu. org yg same gak yg jadi "Adam" lam citer Nur Kasih. Remy Ishak.

7. bront palarae tu die Islam. tu bkn name sbnr die. nak tau name die. sile gugel.heheheh

sekian mekasih :P

didi said...

haha konfim weng2 pale tu~

hanya soalan no.3 je saya boleh jawab dengan pasti.ye. betul.tapi xtau la kalau disituasi lain digunakan cthnye..pasangan-pasangan yng biasa orng buat.. pasangan2<< rosak bahasa..ehe ;))

part last: haih~ baby masy+ baby fahrin =?? << u loike rite? hoho ;p

Masy said...

mamai,
ntah la. ko tolong la ushakan Fahrin utk aku

hanisakura,
3. akak dapat jawapan masa taip entry ni, bole?

6. bukan diaa.. Remy Ishak tu akak kenal la.. yg tua tu.. yg tua tp muda. arghhhh camne nk ckp ni

7. haa akak da tau nama betul dia smlm. tp nk tanye gak hahahaah

thanks :)

didi,
aik takkan satu je? takde ke sape² tau jawapan utk soklan no 1? huhuhuhuuh

yeaaaaahhhh of cozzzzz :D

yonna said...

no 1 - tgh tny kawan.

no 3 - yonna panggil 2 kecik. selalu pggl kuasa 2 la

no 5 - tak minat sangat tp kalau dengar layan je

no 7 - Nasrul Suhaimin.

no 8 - krocet

no 11 - perlu ke tulis? HAHHAHA

hanisakura said...

sile tgk sendiri. tengku majid kah?

hanisakura said...

http://www.radiusone.com.my/produksi/sindarela/watak

lupe lak nak letak link..huhuhu

*~ aRaBeLLa ~* said...

apesal anti benor dgn bunkface? tak suke sbb diorang suke jegil mata ke bile bergambor??

p/s :tak remaja la tak minat bunkface..wakkaka

Sierrauniform said...

2. tu tmpat berpeleseran aku tu balakong/ seri kembangan. betul katanya balakong nama pokok.(org cina ramai kat situ tu nama ada bunyi macam tokong', seri kembangan tu pon masyarakat cina gak yg bubuhnya..)

4. sama la aku pon.mesti nak baca juga/ automatik.damn, dah bahasa melayu lagi nak letak subs. yang aku geram nak mampos bila sarikata pelik al sengal betol macam merapu punya translate(vcd/dvd punya kes)

5. tak minat langsong ah

7. aku tak tau dia dan aku tak suka:P

11. tu tanda2 dah nak dekat la tu..dekat dah jodoh tu..insyaallah

sekian.

Masy said...

yonna,
11. jeles huh? HAHAHAHAHAHH

hanisakura,
x ingt ape nama dia. nanti akak tgk n bgtau. huhuh

arabella,
ntah la. tiap kali nmpk dorg kat tv kaaa dgr lagu dorg ka, rasa mcm nk melempang sesuatu je. tatau la ape dosa dorg hahaaha

p/s : akak remaja lg, sbb tu minat KRU. opsssss

rembo,
2. aku tak sukalah nama tu. terbayang tmpt tu panassss je takde pokok.

4. aku saspek yg letak subtitle cite melayu tu utk org pekak kot?

11. jodoh dgn fahrin ke? amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin~

yonna said...

.com stands for commercial :)

Mak Su said...

mak aaiiiiii (for nos 4 and 11)

achik said...

menu kedai mana tu?

RAJA RAFAH? hahaha.. si raja rafah tu pun x perasan ke nama dia dieja sedemikian rupa?

yang last tu yang paling tak tahan tu.. ;p

Masy said...

yonna,
tengkiu hadek :D ngahahahaah

maksu,
mak oiiiii hehehe

achik,
kat Bangi, Nu-In apetah lupe dah

akak rasa ramai yg x pasan T___T hahahaha

ehem ;) ehem ehem~

zonaku said...

satu hapa pun aku x faham??? giler bingai kan aku?

Masy said...

zona,
sadis betoi la ko ni, aku simpati. hahaahhahahahhaah

joegrimjow said...

xpernah dengar pasal briont palare
urmmm

KAMATO said...

Agak tuan rumah bila pulak nak berpasangan he he...

Zareda Norman said...

memang sohih dalam khayalan ubat batuk dan selsema ni

Masy said...

joe,
takpe bole lg nk gugel :D

kamato,
tu laaa.. bila eh? hehehe

kak zar,
mmg khayal habis :))

eddie dewanaga said...

gua bosan hari ni, kerja tadak.. so gua bloghopping lalu sampai ke sini... eh, kenapa selama ni lu tak pernah ajak gua masuk sini eh..??


*boleh tahan biol gak dia ni...

Masy said...

eddie,
sampai entry ni pon lu komen? hahahahahaa.

ntah la. gua segan nk ajak2 org. klu lu ade inisiatif (tu dia ayat) nk dtg, gua alu2kan :)

Hafiz said...

bro, aku tiba tiba teringat lagu buih tu, bila try google blog kau keluar pulak.. tiap tiap tahun kot aku cari lagu tu. tak silap aku lagu tu aku dengar dari kaset salem cool planet ke apa entah..

chup, aku baru perasan ni post kau tahun 2010.. haha. kalau kau ada jumpa lagu tu tolong emailkan kat aku : hafizalias@live.com

Hafiz said...

pembetulan. benson and hedges. jumpa dah. haha