Wednesday, April 07, 2010

504: Hikayat di Madinah

air traffic tower @ Abu Dhabi International Airport. view from plane.


Trip kali ni malas la aku nak cerita mengikut hari. Matiklah nak karang 12 entry berturut-turut cite pasal ni je nanti kang korang boring plak. Walaupun blog ni blog aku, dan patutnya ikot sukati aku la nak cite ape, tapi akhirnya aku bimbang - sebelum korang boring, aku plak yang letih nak bercerita hehe.

Perjalanan pergi tu memang la letih bagaikan tiada kesudahan. Lenguh tubuh badan. Turut flite kat Jeddah, terus naik bas ke Madinah. Sampai depan hotel lagi 2 jam nak subuh kot. Oleh kerana gelap, sumpah aku tak perasan pun yang hotel kitorang ni sebenarnya sekangkang unta je dengan Masjid Nabawi T______T Apapun, ketibaan kami ke kota Madinah disambut dengan hujan. Mengingatkan aku pada kali terakhir aku datang ke situ lebih kurang 22 tahun yang lalu, Madinah hujan juga. Ustaz dalam bas kata, dah 2-3 bulan Madinah tak hujan. Entah-entah ade wali Allah dalam bas kitorang ni :) Who knows, mebi ustaz tu sendiri, ye tak?

Di Madinah, stay 5 hari. Sepatutnya 4 hari je. It's good for jejantans dalam trip ni, merasalah nak solat Jumaat di Masjid Nabawi :)

Pengalaman nak masuk ke dalam masjid setiap hari memanglah menekan kepala otak. Berasak-asak dengan Arab ni sume yang takde perkataan 'beratur' atau 'manners' dalam kehidupan dorang. Sepanjang masa kat sana, aku puas menahan diri daripada marah. Kalau ko beratur pon takde maknenye weh. Eh aku kenangkan balik pun dah rasa nak maki hamun ni.

Cool baby cool.

Kawalan ketat hanya dikenakan pada muslimah je pulak tu. Abes la beg kene check tiap kali nak masuk masjid. Makanya tak dapatlah aku nak snap gambar dalam masjid - walaupun aku tau macamana caranya nak seludup kamera ke dalam tu dengan selamat hehehe. Biasalah, ingat ko pandai sangat (ni cakap kat diri sendiri) Allah kang kalau nak tunjuk, sesia je kamera aku kena rampas. Huhu~
ada masanya, keluar dari masjid terus dengar orang dok jerit jual barang. yang sesak bertambah senak T__T tapi memang murah²


Barang makanan terutamanya produk tenusu amatlah murah (tu dia ayat buku teks). Mana tak gemuk aku dibuatnye? Eh gemuk ke? Tak tak. Kalau mau shopping, yaaa Madinah laa tempatnye. Banyak choice aku rasa. Kene berani bargainlah ye. Ko lantakkan je dia nak kata ko bakhil pun, bargain selagi boleh. Lagi satu, bandarnya bersih berbanding Mekah. Even kaki lima pun dorang cuci tiap-tiap hari. Dan udaranya pun nyaman je.. Kebetulan masa kat sana, tak berape panas. Chill.

Nak cerita satu persatu tempat-tempat yang dilawati, aku bukan ingat sangat hahaha. Tapi yang paling menarik aku rasa adalah Bukit Magnet. Masa sampai kat area tu, pakcik driver bas terus matikan enjin bas tapi bas tu bergerak terussss........ laju hingga mencecah 100km/j! Itu pun pakcik driver dah tekan-tekan brek. Giler jimat minyak kalau lalu area Bukit Magnet ni hehehe.

sejujurnya aku pon tak pasti yang mana satu bukitnye. tapi aku anggapkan kawasan ni sume bermagnet la kot. kalau tak, takkan bas tu bole gerak laju? mujur tak ditarik ke bukit T__T

Oh. Pasal Arab yang ajak aku kawen tu. Sorang di Madinah, sorang lagi di Mekah. Errr.. sebenarnya la kan, aku kompiden je yang aku takkan diusik secara begitu kat sana sebab aku tengok minah arab kat sana giler punye cun. Korang kalau tengok baby-baby kat sana.. bole jadi ilang akal sebab comel banget!!!! Kalau dah baby comel, maknye apetah lagi la kan? Patutlah Kak Bebola Ikan tak bagi aku tanggalkan shades yang ku pakai itu. Tapi ape kesejadahnya aku nak pakai shades masuk kedai? Betul tak?

Yang di Madinah, adalah encik pemilik kedai buku. Puncanya sebab Kak Bebola Ikan laaa, dia nak beli kamus pastu bargain. Arab tu plak nak buat perjanjian, dia bole bagi murah dengan syarat, Kak Bebola Ikan tolong ejaskan aku untuk dia. Ashara riyal (sepuluh riyal) je ke rege aku? Nanges.

Aku paling takleh blah bila dia tanya kenapa aku tak kawen lagi. Isk. Aku senyum jelah, malas nak cakap ape.

you like money? gold? i can buy u new car, new building (building ok, bukan 'house'. hahahaha)

Aku biarkan je.

you don't like Arab man? aku senyum
you don't like me? aku geleng-geleng
you don't like man?

Aku rasa mau lempang je Arab ni. Hahahahahahaha.

Di sana juga, tak pasal-pasal aku kena jadi translator untuk kekawan aku yang tak paham sepatah haram ape Arab ni sume cakap. Padahal bahse Arab aku pon fail jugek T___T Cumanya kalau setakat harga barang dengan saiz ke, insyaallah aku paham la kot. So bila pegi mana-mana dengan rerakan sebilik dan terserempak orang dok lelong-lelong, nanti dorang akan tanye aku :

brape tu Mas?

Ah terpaksa la aku dengar bebetul ape yang Arab² tu cakap secara teliti. Ni kalau ustaz bahse arab aku tau ni, tatau la dia nak gelak ke atau nak menanges terharu tengok anak murid dia yang dapat result E ni jadi translator. HAHAHAHAHAHA.

@ Pasar Kurma, Madinah

30 comments:

achik said...

1st!!! ;p

achik said...

bestnya la dah gi sana.. 2 kali plak tu.. best2..

pergh, dasat tu siap nak belikan new building.. ;p

~0~ said...

wah..sonoknya

Masy said...

achik,
hmm... sbnrnye dah 3 kali.. tp 2 kali tu masa kekecik la, x aci dah hehehehe

~0~,
sonok kan? eh ape yg sonok? hehehe

10tonmind said...

10 riyal je? bia beno,apesal lu x up jadi 50 riyal ke 100 riyal ke hehehe

*~ aRaBeLLa ~* said...

bertuah weh dapat eh dapat ke sana lebey dari sekali..tapi aku rase pesen org Arab ni mmg tak reti nak beratur ar.aku penah kena..tapi bukan kat Madinah la kat sini jer...(sama je cam Indon heh!)

*~ aRaBeLLa ~* said...

aisey kak baby tercakap "aku" puleks..huhu

Masy said...

10tonmind,
10 riyal tu jumlah yg dia sanggup kurangkan utk rege kamus tu. baik bagi free je apedaa hehe

arabella,
oo eh? akak x pasan plak masa kat mesia ni. mmg nk kene tempeleng gaknye wat pangai camtu kat tmpt org. grrrrrrrrrrrrrrr~

HEMY said...

sebenir takde ke....kalu aku, aku jawab..I only like hemy..ahahahahaha!!!!!

Acaii said...

alhamdulillah selamat kembali..bercahaya2 muka akk sekarang,hehe..blehlah nak blanje kan?keke..kak, suka baca pengalaman kat sana..tulislah lagi ye..untuk panduan orang yang nak ke sana gak ni,hehe

Masy said...

anul,
subinier insyaallah ade tp sumenye first come first serve basis. hahahaahha. gedik ah ko :p weekk~

acai,
hihihih bcahaya ke? alhamdulillah (insof). aikk bkn ke ade org dah 5 thn kata nk blanje sikret resipi x lunas2 lg ni hihi. insyaallah ade nanti akak tulis lg :)

Mak Su said...

dia tanya u dun like men? ngok ngek punya jenis soklan, hish.
hahahah

ber_u_wang said...

terror juga pak arab bole tau blom kawen...


kansel uncle nak ajak kawen takut kena lempang... ahaaks

Masy said...

maksu,
siap dgn muka tu yg rasa nk lempang je hahahaa

ber_u_wang,
kensel terus? xde bincang2 dah? hahahaahha

KAKTINY said...

hahaha... soklan last tu kaktiny agak sbb dia dh FRUST terlampau la tuh.. sbb ko asik dok menggeleng jer.. dia nk cover malu sbb kena reject kot.. hahahaaaa...

Lee Novotny said...

hamboiiiii madinah Munawwarah kah?? Umrah kah?? Mak sujudssssss!!!! Mesti tenang jah hati miewww ittew noh??? Ntuh bila laa terbuka pintu hati mak nak ke sana..takut ternampak macam macam pulak depan Kaabah **pengsan!

zonaku said...

hehehhee.. anul x bleh blah... dia dah kawen, rejek dr list...

er.. nak sebenir?????? tapi kalau ko dah doakan aku n dah sampaikan salam aku, x per la.....


itu y paling penting!

yonna said...

apa pasal mcm tergantung ja ni? eieieie nak lagi.

Masy said...

kaktiny,
hahaha dia ckp tu siap dgn muka kerut lg. harem betoi :))

lee,
ye betul ;) tenang kt sana, tak pikir amende pon yg ditinggalkan kt mesia hehehe. ala.. one day insyaallah u akan smpi sane jugak.. psl nampak mcm2 tu, kene la doa byk2 moga Allah mudahkan ibadat u kat sana :)

zonaku,
dia tu mmg :p ahahaha

bole je nk subinier..tp mcm aku ckp kt anul la - first come first serve ;)

yonna,
ada sambungan nanti ler.. heheh

didi said...

dah baik hidung berdarah?

ni mesti terkesima dgn kecomelan kanak2 kat sana kan?? berpinar, x mampu nak tampung kecomelan tu ye..hehe ;)

*de amik gambo dak2 sana? pak arab melambak kat sni..xyah ar!

Jard The Great said...

ade kawan aku... org pahang tak silap.. die kawen org Pakistan (arab ke tuh.. ehehe).. lepas kawen diorg tinggal kat oberseas... bahagia je aku tinguk diorg.. org pakistan tu KAYA

Mr PenyuBiru said...

tu la silapnye ko, org arab tu dah syok akt ko,ko jual mahal plak.kata boleh bargain. hehe

Masy said...

didi,
ade belen sket je lg hehehe

ade amek satu je. yg lain tu jmpe dlm masjid. huhuh

jard,
aaaaa akak pon ade darah Pakistan. takmo takmo heheheheh

penyu,
bargain barang laaaa ape bargain aku plak hahahahah

noorlara said...

Salam rindu untuk cik hadek comey!

Alhamdulillah Masy sampai ke tempat suci tu, bila dah kat sana baru kita tau kan betapa kureng asamnye pak arab, gatal dan mereyam. Apapaun semuga kunjungan ke sana akan meningkatkan kualiti diri sebagai seorang muslimah.

semut api said...

kenapa x terima lamaran beliau(?)

Masy said...

salam rindu utk kak noor masham!
syukur kak :) haaa bkn takat gatal je, kurang ajau pun ye gak. padan² laa lelaki n perempuannye, sama je. hmmmmmm insyaallah kak :)

semut api,
aiyooooooo kenapa lak nk terima? dah la x kenal. ntah sape ntah. huhu~

nick carter said...

you don't like man?
... hahahaha

Masy said...

nick carter,
hahahahaha bengong~

nick carter said...

baby cool and lawak.. hahaha

Masy said...

nick carter,
dah agak dah msti awk yg tick. siot je hahaahhahahahahahha