Friday, April 23, 2010

511: bukan cerita hindustan je boleh buat ko (bukan aku) nanges ok

@ i-city. u, jom dating kat sini! ;)

Tak jadi nak buat entry jiwa kacau *senyum lebau² sampai nak rabak molot dah ni* Ok. Cite lain ah eh.

Biasanya ramai antara kita yang boleh mengalirkan airmata, or even worse - nanges teresak² atau dalam bahasa saintifik orang Sg Udang : menangis mendudu² gara-gara nonton filim ataupun cerekarama yang sadis-sadis la. Ala.. biasa la kan. Kata penuh emosi, haruslah bereaksi dan respon pada persekitaran.

Aritu aku ada terbaca kat blog sape eh.. Wafa ke? Sape tah. Pasal dia nanges tengok Doraemon. Hahahaha jangan nak gelak. Sebab aku pon penah gak T_____T

Selain daripada tu, ada beberapa rancangan yang kalau aku tengok, kompem ujung-ujung tu kang aku pon nanges. Bengong~ Antaranya..


1. Nanny 911

Penah tengok tak? Ni macam program realiti la.. Rancangan untuk membantu parents di US sanun yang tak reti nak kontrol anak² eh. Anak ramai berdedai², pastu anak kuang hajau tak reti nak manage. Kalau dapat kat mak aku, masa umor ko 6 tahun tu dah merasa la kene lempang sampai mulut berdarah (pengakuan mangsa). So.. nanti akan ade Nanny yang datang memberi bantuan untuk betulkan bukan saje budak-budak yang berproblem ni, tapi dengan mak apak dia sekali dalam masa seminggu. Yelah... agak² budak tu jadi camtu pasal ape kalau tak pasal mak apak dia kan kan?

ni kalau tak betulkan cepat², ada potensi jadi penjenayah bersiri dah besau sok

Yang boleh buat aku eheeee... teremosi tu sebab ade antara budak-budak ni yang buat pangai semata² nak tarik perhatian mak apak je T___T emosi ok. Lagi emosi bila dak Nanny pujuk itu budak supaya bercakap dengan mak / apak dorang tentang perasaan dorang. Lagi aku emosi bila mak /apak dorang dengan kudusnye mintak maaf kat anak² tu sebab tak sengaja mengabaikan dorang. Ok. Time ni aku dah nanges dah T_________________T

Bila anak² yang nakal cam syaitan kecik tu sume mula berubah - dah rajin tolong mak apak, dah pandai tone down suara bila bercakap, dan reti jaga perangai - sape yang tak terharu? Aku yang takde anak ni pon terharu-haru sampai tersebik² la jugak hahahaha. Bingai. Bila Nanny dah tamat perkhidmatan, budak² ni pakat nanges plak pe sume. Siot arr diorang ni. Ok tu je. Kang aku nanges plak ni kang HAHAHAAHA


2. Overhauled

Rancangan ni pon ko nak nanges baby??? *pengsan 3 minggu* Alaa.. ni takde laa aku nanges time dorang tukau enjin kete ke, cat body kete tu ke, pasang ekzos ke - apekesejadahnye. Kalau nak nanges pun, tengok keadaan la. Tengok sebesau mana value kete tu pada tuan punye. Contoh satu kes ni. Seorang wife yang baik ati dan cantek menarek tertarik kau memang da bomb ni nak mengsepraiskan laki dia. Alkisah, laki dia ni baru je kehilangan apak tersayang. So... kete yang cik wife nak overhauled ni kete arwah apak eh (arwah katanye ye). Kire kete kesayangan yang tiada tolok bandingnya dan tiada galang gantilah.


Bila sang kereta dah modified lawa², of cos laa laki dia nanges terharu. Dan macam biasa - aku pon terlarut di dalam perasaan terharu itu. Lebih-lebih lagi bila wife dia kata, walaupun dia takleh nak kembalikan arwah pak mertuanye ke alam nyata ni, at least dia leh tolong preserved kete arwah pak mertuanye tu untuk suaminya.

Lalu aku pon nanges laa seperti ini T____________T bengonggggg~


3. Oprah's Big Give

Yang ni macam dah takde je sekarang kat tv? Yang ni relevan laa jugak nak nanges ye tak. Rancangan realiti berunsur derma-dermaan ni. Itu takde la ape sangat. Hehehehehe. Biasalah aku. Orang susah yang dapat derma, aku plak yang teremosi skali. Huishhhh camne nak keje kat JKM ni??


4. American Idol


Ok. Ni kompem cam bangang. Takmolah ulas lebih lanjut. Pendek kata, asalkan ko nanges kat dalam tv tu, aku pon sebok tumpang sekaki ah. Tapi takde la sume. Just.. insan terpilih jelah. Kalau dah sore ko tak sedap pastu nak nanges bila orang reject, meh sini aku letupkan je paler ko.

Sebenarnye la kan. Aku cam kesian bila tengok lelaki nanges. Cam.......... ntah arr. Kesiannye. Macam ilanglah kejantanan tu dan luruhlah segala ego bila nanges tapi aku jadi kesian. Tatau nak cakap ah. Sape jadi laki aku sok, tolong laa jangan nak nanges depan aku time nak mintak aku masak pape. Alamat kang makan 2 jam kemdian laa baru ko dapat sebab nanti kang aku pon nanges skali, pastu ko kene pujuk aku sebab kalau ko tak pujuk lagi aku sedih, tapi aku ni bila orang pujuk time nanges kang lagi teruk nanges bla bla bla. Matiklahh ntah bila baru ko dapat makan hahhahaha.

Satu lagi pasal mak apak ke ape ke. Lagi la cepat menangkap ke lubuk hati (inilah dia hati si anak durhaka dan durjana, cepat jelah terasa huhuh). Pasal boipren tu, elehhh... takde la ape sangat. Sebab boipren² ni sume sesuai jika kita gandingkan dengan peribahasa 'patah tumbuh hilang berganti' (eceh.. cakap macam best. walhal................... :p). Tak macam mak apak yang kalau dah patah, takde tumbuh² derr.

So, kesimpulannye..

HAPPY BELATED BIRTHDAY BUNDA ! (tetibe). Birthday mak aku laa semalam. Moga beliau sihat sejahtera dan riang gumbira selalu. Aaa... nak menantu lelaki? Aaaaa.. ada ada.. dah order dah, lama dah tapi tak sampai² lagi hah. Dorang tak tampal setem kot :p (ke overweight??)

laaa... sibuk pimpin anak orang rupenye.. patut laa tak sampai² lagi.. dah dah, ni anak kita ni - pimpin cepat!~

22 comments:

Azuan said...

x pernah tgk semua yg ko list tue kecuali MI. tue pun tgk yg nyanyi best saje haha~

*~ aRaBeLLa ~* said...

last aku nangis tengok drama my girl last week.mase si Yoo Rin nangis kat airport nak tinggalkan Gong Chan..kuikui

Masy said...

azuan,
MI? gua letak AI. hehehehe

arabella,
aaaaa akak last nanges sbb tgk Nanny 911 tu laaa senin lps T___T cis cis ciss

achik said...

uik, xpenah plak tgk cite no 1 & 2 tu..

errr nak bgtau ke tak ni ek..







err saya la yg nanges tgk doraemon tu kak.. ekekeke.. ;p

tunbegia said...

refer to gambo paling atas - sungguh cantik dagu, ;-P

salamm cik masy masy,

Masy said...

achik,
Nanny 911 tu tiap ari isnin, 8.30 mlm di ntv7 (wah promo2). overhauled kat tv8 tp skrg da xde kot..

oooooooooooooooo achik upenye hihihi

tunbegia,
hoo tak penah lg sy dgr org puji dagu sy, thanks :D hehehhehhe

matahari said...

Wakaka...tak sangka ada kawan yang sewaktu dengannya...kita pun suka termenangis bila tgk criter kat tv.

Tapi, bab nagis tgk doremon tu...
Hmmm...
Musykil le jugak...
Biar betul korang ni? ;)

yonna said...

*buat2 tak nampak gambar last*

eh,tgk doraemon pun blh nangis? HAHAHAHAHAHHA samalahhh T___T tapi bezanya yonna baca komik Doraemon tu ha. masa tu ada part Doraemon mati ke apa entah. ha meleleh :p

semua cerita yg akak mention kat atas, serius yonna tak pernah tgk 1 pun HAHAHA> astro ke? tp americon idol ada ke scene nangis2 ni? heeee

sama la akak, cerita derhaka kat mak ayah, mmg boleh jadi sungai la time tgk tu. lagi2 yg jadi si tanggang tu, yg pukul mak ayah ke, hah pengsan lah menangis. tp kalau tgk dgn family, kaver2 la. buat x sedih lgsg HAHAHA

semalam tgk My Name Is Khan. menangis ni, mcm org x penah menangis HAHAHA. tak fhm kenapa menangis mcm anak sungai. kakak boleh explain tak? mata takleh bukak dah ni T__________T

eh mcm buat entry pulak. ok bye!

Masy said...

matahari,
hahaahahahaha

alaa.. kekadang ade scene dia dgn mak apak dia, sedih tau.. hehehe

yonna,
alaaa tgk laa tgk laaaaaaaa :D hahaahahhah

sume tv biase je. umah akak ni mana laa ade estroooo dik yon oit.. emeriken aidol tu time elimination tu kan nanges2 hihiihih

ok My Name Is Khan mmg sedih ok. yonna tgk dvd? akak tgk kat wayang T______T nanges kaver2 HAHAHAHAHAHAH

zonaku said...

hehhehee....
aku nmpak lobang idung jer kat pic first tu............



semua y ko list ka aku x tgk. blh??? nanny 911 tu lgsg aku x penah tau kewujudannya.. tetiba aku rs sadis la plk...



nk blk la.. bday mak aku 3 may nanti

HEMY said...

pes cerita aku tengok nangis adalah citer amageddon

HEMY said...

zonaku, sume tu ko tak penah tgok..mak aii..nangis aku skang ni..tacing beb..siyes aku nangis ni...ahahahaha

Masy said...

zona,
hehehhehheh

nanti tgk la, tiap senin 8.30 mlm di ntv7 - saluran ceria anda. aku dah mcm duta ntv7 plk neh. haaahha

esok on tak weh?

anul,
armageddon? aku tak brape sgt cite tu. hehehhe sempat lg kutuk zona eh! :p

ber_u_wang said...

sedih tak mampu berkata kata

simple_me said...

kak,tgk doraemon pon nangis?comey gile..hahaha

ymn said...

x penah nangis x citer .. tp sll tersentuh .. cth citer Armageddon , pride & prejudice
- gmbr 1st tu .. bila pi sana ??

k.e.r.i. said...

apsal gambar mamat baju putih tu selalu berkumandang kat blog ko ni kak?

indera kencana said...

Salam Hari Jadi untuk Mak Masy

kakLuna said...

akak pun nangis gak tgk Nanny 911 tu pastu ckp kat Oman kalo nakal sangat nanti panggil Nanny 911! takut dia (sekejap je la)

Moose pun akak tgk gak..AI pun..

haha smua layan lah...satu kepala ek?

dan Mr Siao :P

Kapten said...

giler kuat menangis ko ni
malu nak bawak tgk wayang cerita sedih
hahaha

Zareda Norman said...

akak kalau tengok tv citer melibatkan anak kecik, anak istimewa, konfirm nanges..

Masy said...

ber_u_wang,
uiksss sedih sgt ke tu?

simple_me,
dah tu.. kata jiwa lembut. hahahahaha

yaman,
aku ni bila da tersentuh kang.. ada potensi la mau nanges. wahahahaha. baru je aritu.. nk tggu org ajak, takde laa kan :p

keri,
dialah muzik di hatiku lalalalala~

abgku indera,
mekasih.. lama x nmpk encik abg ni, mana ilang?

kakluna,
yaaa kita kan mmg sehati dan sejiwa. pasni pekata kita try layan Driven plak? hhihihiihih

kapten,
alaaaa aku bkn nanges meraung2 pon :p

kak zar,
sy klu pasal parents n lelaki mmg sian ah. tp samelah dgn akak gak. ahhhh ntah la hehee