Wednesday, April 28, 2010

514: Why the grass is ALWAYS greener on the other side. i wonder.

bukan tak bersyukur. tapi orang cuma nampak yang senang. yang susah aku je yang nampak T___T

Salam semua..

Weekend aritu, Angah sms. Pasal iklan untuk buat degree secara full time / part time. Aku gelak je. Sungguh-sungguh nampaknya abang aku ni nak aku sambung degree.

Jujurnya, sapelah yang takmo sambung belajar? (angkat tangan. eh, aku je rupenye hahaha). Mesti ramai yang nak, apetah lagi bila keje ko rasa stress, time-time tu lagi laaaa rasa membuak² je nak sambung belajar.

Well, tu korang la kot. Tapi bukan aku. HAHAHAHA giler tak bercita² tinggi langsung aku ni.

Sebenarnya, selain daripada malas sebagai tunggak utama segala alasan aku, ada jugak sebab² lain. Ingat jadi adik bongsu yang ada masanya abang² dok suap itu ini ni best 24-7 ke. Eh, tipulah jugak kalau kata tak best. Tapi kesan di kemudian hari tu, aku tak rasa ramai yang sanggup nak pikul.

Terbeban. Rasa berhutang. Tapi takleh nak buat apa. Sebab aku ni.. macamana eh? Aku tak reti nak cakap TAKMO pada benda yang memang aku nak.

Contoh la. Rumah aku ni ha. Sebelum Angah bukak mulut nak belikan, aku dah penah amek borang untuk beli umah low-cost, kalau tak silap aku 3 tahun sebelum Angah betul² merealisasikan impian aku. Eh tapi mak aku tak bagi plak aku beli time tu. Bila dah abang aku nak belikan, elok plak dia setuju. Aku ni bukan ape... Aku susah hati sebenarnya bila dia tolong aku banyak sangat. Tapi bila dia tak tolong pon aku susah hati gak ahahhaha.

Masa mula-mula kuar cite pasal rumah ni, aku tanye gak mak aku - dia ke yang suruh Angah belikan? Sebab aku takmo laa dilahirkan dalam dunia ni semata² untuk susahkan orang T___T Mak kata dia nak belikan sebab risau tengok aku dok pindah² umah. Bila aku tanya Angah plak, dia kata mak yang risau tengok aku pindah randah. Aku = tak paham amendenya.

Kereta tu pon jugek. Ok la yang tu aku paham, wasiat. Alahai abah.. kalaulah abah ada lagi, ntah² aku dah tarik muka agaknya - walaupun memang aku gedik² nak pakai kete.

Aku sebut dua benda tu jelah.

Nampak macam happy kan? Bila apa yang terlintas dalam hati tu, eh ade plak abang yang nak tunaikan. Memang la happy, giler hape tak happy.

Cumanya rasa terbeban tu tak hilang. Camne aku nak cakap................


Lamanya aku pause kat ayat atas tu, punyalah tatau macamana nak cakap.

Tu sebab bila korang ke, kawan-kawan aku ke, atau sape-sape jelah kata 'bagusnya muda-muda dah ade rumah, ada kete bla bla bla', aku sikit pun tak rasa apa. Nak bangga apa? Orang lain pun ada gak beli rumah, malah lagi besau daripada rumah aku. Ada yang beli bukan satu, tapi dah dua bijit dah. Beli dengan duit sendiri ok. Aku ni?

Heh. Tak payah la nak rasa apa. Memang takde ape pun.

kalau boleh, aku nak lari jejauh - jauh sampai Korea

Takat pertambahan material ni, memanglah aku takde apa yang nak dibanggakan. Cuma satu jelah benda yang aku berjaya tambah tanpa campur tangan orang lain.

Berat badan aku. Heheheheeh.

23 comments:

Mr PenyuBiru said...

walau apapun orang nak cakap, yg penting rumah & kereta tu bukan diorang yg bayar.

errr...kenapa ko nak lari ke korea dgn pakaian pengantin? ko nak kawin lari ek? hehe..

KAKTINY said...

tu namanya rezeki.. jgn rasa camtu, tak baik tau.. rezeki Alah bagi ni macam2 cara.. dan apa yg baby dpt tu satu daripada caranya.. apa org nak rasa, nk fikir, terpulang..

rezeki rumah dan kereta ko tu dapatnya cara macam tuh.. syukur..
dan dugaan / ujian lain pon ada gak yg Allah bagi kan.. kan adil tuh...

kalau ko nak larik.. kaktiny cadangkan ko larik ke Palestin.. tgk camner rumah diorang (bertiangkan besi berbumbungkan kanvas jer).. dan kereta yg berleluasa di jalan diorang (kereta kebal ko!!)..
masa tu, baru ko rasa nak tatang mak abang ngan wasiat ayah ko sbb sekurang2 nya umur muda ni ko ada menda2 tuh semua..

dah.. jgn ada apa2 rasa yg negatif.. setan je tuh yg nk ko rasa tu semua sbb tak mau ko bersyukur dgn apa yg ko ada.. sentiasa nk ko rasa gundah gulana..

dah dah.. tak baik ada rasa negatif camtuh.. BERSYUKUR dan JANGAN BERSEDIH (LA TAHZAAN)..

berat badan bertambah pon ko kena syukur tau.. sebab tandanya ko banyak makan dan ada rezeki utk makan.. (kanak2 palestin makan rumput je tau!!.. tak caya, cuba ko pegi sana tgk.. nak??)

(matik la ko insap minda pagi nih dpt tazkirah dhuha dari kaktiny.. kahkahkah)...

Masy said...

penyu,
hmmmmmm

ha'ah. cadang nk kawen lari kt korea. kelas sket. ni kang asik2 thailand, boring ok. hahahaa

kaktiny,
tu diaaaaaa matiklah insof terus hahahahhhahaha

xlah kak, bkn tak bersyukur. tp rasa beban dgn ape yg sy ade ni sbb bkn atas usaha sndirik. eh.... mcm x bsyukur eh bunyiknye? huhuhuuh

insof2 hehehe

achik said...

tu la sekurang2nya akak tetap ada rumah & kete sendiri.. biasa la dapat bantuan skit2 dari family.. saya pun apa2 buat loan ngan mak.. 0% interest.. ekeke.. ;p

err pertambahan berat badan saya pun 'bantuan' family gak.. tetap nak salahkan org lain, xnak bertanggungjawab sendiri.. hahaha..

Sierrauniform said...

kekeke..apalak tak bangga ada mak n abang2 yang best, cengeng la ko nih, aku ni pon kadang segan silu jer nak ngap wet adik2 aku yg mana masuk akaun ker, bg barangan2 ker tapi dengan rela bedal jer.. huhuuu

jedi said...

tmbah berat kak...jgn xtambah...


kekadang jadi adik ni best jugak...

Masy said...

achik,
bantuan sket2 takpe... klu byk sgt pastu menyusahkan dorg, kan x best tu..

hahahahahahha gedik la kecik ni!

rembo,
takat brg kecik2 kaa duit kaa aku x kisah pon. mmg best bile dpt hahaahahahaah. tp.. ntah arr x reti aku nk elaborate perasaanku yg terdalam ini. wahahahahhha

jedi,
takmo tambah dah, nk kurangkan plak hehehe

ya.. itu tak dapat disangkal lg hehe

farwalis said...

saya suka makan!

saya pun tidak perlu pertolongan orang tambah lemak saya.

heheh

arianna adrizal said...

seriously, kalu tambah sket lg unsur emo konfem statement akan ni jd ala2 kacimin tau.. hahaha.

abg2 akak jenis bertanggungjwb. dorg pun nk pahala. jg adik. sy rs selagi akak tak kawen, selagi tu la dorg akan jaga akak smpai mcmni sekali. xpayah la akak risau sgt. cuma gembirakan ati dorg blk, tu jela cara nk balas blk.

btw, penambahan berat badan tu kami pun contribute sekali okeh. cepat ucap makasih.. ;p

tunbegia said...

kalo kena sate kajang sedap nih,

salamm,

Masy said...

farwalis,
haahaahahhahaha bagus2. berdikari ye :))

anne,
hahahahah tu sbb akak dok break2 tu. tp dia tu lain weh.. jauuuhhhh tu kesamaan tuuuu

akk pon rasa gtulah. ntah arr. nk senangkan ati sndiri pon susah,apetah lg nk senangkan ati org huhu. takpe2. one step at a time. hehe

oo ye tak ye. anda sumelah antara puncanya. lg mau ucap terima kasih ka? adoihhhhh hahaha

tunbegia,
fuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhh camne nk kuros neh???

Kapten said...

betul2... tu pasal aku jarang mintak tlg abang2. kalau blh buat sendiri

s.c.h.u.l.t said...

harta itu rezeki. tak kisahlah even rezeki datang dari orang lain. :D

hari ni rezeki kamu. esok lusa mana tahu kamu pulak bagi rezeki kan? eh eh (melalut)

Masy said...

kapten,
aku mmg xde pun mintak tolong. tp pertolongan tu selalu tiba tanpa diminta2. huhuh

schult,
tu lah..

tu pon betul gak. hehehehe

HEMY said...

aku baru tau ko dok umah sendiri..yess.

senang la pasni datang nangis di bahu dan di part mu yg lain2 bila diri ini berduka

nyiawwwww...baby..orang tu buat kiteeeeee

zino said...

bagus la ada yg sudi bantu.. mana nak dapat bersyukur..

Masy said...

anul,
eh ehhh ko jgn macam2 ok hahahhhaha

abah angkatku zino,
hmm.. mmg bersyukur pon :) tp tulah... huhuhuh~

Uncle Lee said...

Hello Masy, I guess human nature is such, re the grass is greener other side.
We are always not satisfied with what we have....one of the reasons.
You have a nice day, keep well, Lee.

didi said...

bestnye (ni mesti akak menyampah gile kan dgr ;p. xkire nak sebut jugek).ala, kak yg berusaha dapatkan barang (kete & rumah) guna duit dan usaha sendiri 100% alami persoalan yg sama gak.manusia memang suke bertanya. bertanya untuk menyibuk dan mengagumi ramai. tp lagi ramai yg DENGKI dan IRI HATI daripada mengetahui kesusahan dan kepayahan memperolehinya. setiap orang ada cerita masing2. tak seindah apa yg dilihat ;)

*best lagi klu adik2 laki saya faham tanggungjawab sebgi lelaki adalah menjaga saudara perempuannya. so, its great ada abg2 yang menjalankan tgjwb itu. terima la dengan hati terbuka dan redha. itu tggjwb mereka (sblm jd tggjwb bakal suami akak) ;p.

payiet said...

salam lalu, nice blog, i really like ur background hehehe *peace

Masy said...

uncle lee,
well i guess i need to focus on my side. maybe mine is greener than others. hahahhah

take care, uncle :)

didi,
sbnrnye akak xde la nk kata ade org dengki. masalahnye kat akak ni.. menanggung beban. tak larat woo kadang2. penat nk pikir T___T

salam payiet,
aikkk mcm kenal hehe. thanksss :)

Jard The Great said...

aku takda abg utk diminta tolong.. uwaa.. =p

tang akhir tu aku gelak kaw2.. ahahaha.. berat badan aku pon naik

Masy said...

jard,
takpe sok da kawen leh mintak tolong abg syg plak huahahaahhh