Wednesday, May 05, 2010

517: Aku Yang Terlambat

Bukan terlambat ape la..

Terlambat mengikut arus modenisasi semasa. Atau senang cakap, kadang-kadang tu langsung tak mengikut sampai ke sudah. Hehe. Mostly pasal gadget la kot. Ataupun fesyen ke... event ke... yang orang dok gila-gilakan, tapi untuk aku, langsung tak mendatangkan adrenalin rush. Antaranya..


i-Phone
tengah godeh i-phone jiran. bukan yang seblah aku tu. itu Teddy the Bear. hahaha

Di kala sume orang berpusu-pusu nak dapatkan i-Phone dulu, aku kat Mesia ni tidak mengertilah ape kejadahnya sume orang tu beratur siap sampai tidur-tidur depan kedai. Best sangat ke? Oh.. ni sume gadget-freak kot. Freaking out aku dibuatnye.

Of courselah orang macam aku ni memang tak boleh langsung nak pakai i-phone. Ok 1st of all, sebab takdok la penduitan yang nak dilaburkan. 2nd, tak minat. 3rd, memang takleh. Sebab henpon yang pakat² touch screen ni memang kompem takleh nak 'adapt' dalam kehidupanku yang penuh mencabar ni. Sepatah mutiara kata daripada Anji :

ko mana leh pakai touch screen beb. ko tu dah la suke sms time drive

Well said. Hehe.

Broadband

erm.. kehendak je ni, bukan keperluan..

Hahahahah percaya tak aku tak berminat nak ada broadband? Sesekali tu ada la. Especially bila aku terpaksa datang opis ujung minggu semata-mata nak email report kat main-con ka apa ka. Masa tu memang rasa nak jadi Jeanie - kelip mata sekali, bukak mata dah ade broadband kat tapak tangan T__T

Pastu bila orang komen ataupun apdet status kat fb yang berbunyik seperti : eh tensionnye selkom nyer brotben cam hanjing, grrrrr syelake meksis ni sewel betul la line dia, bla bla bla lelama aku kompius. Ni kang aku bayau tetiap bulan pastu tetiap hari dok maki broadband ni, baik la aku tak payah ada.

Pakai je apa ada kat opis. Paling-paling kuat pun aku pegi umah Kak Ila - itu pun kalau dia tak bawak pi kedai dia la. Hehehe. Lagipun setakat ni aku rasa, cukup-cukuplah bertenet kat opis, kat umah kita luangkan masa dengan tv, ikan laga, tortoise dan dapur serta bilik la pulak. Kain baju lagi. Eh dah macam mak-mak plak. Hahaha.


Branded item, yang kadang² brandnye aku tak penah dengar

Err.. Ntah la. Aku kurang la, bukan tak minat langsung. Rasanye kekangan ekonomi punya pasal kot. Kalau kaya, tatau la tu. Hahahaha.

dah sale pon harga macam nak meninggal T__T

Bukan apa, aku ni tengok orang keliling aku jelah. Kadang tu bukan berduit sangat pun, tapi bila tang nak bergaya bukan main lagi. Ni bukan stetment jeles ok. Masalahnya, pakai mekap yang mahal-mahal tunggu orang sponsor, pastu kang bila barang dah abes time sponsorship dah tamat, mula la gelabah tak tentu hala. Time tu baru laa... nak jengah ade sale ke tak.. daripada pakai perfume RM500 sebijik, terus patah balik pi masuk Bodyshop. Kalau tidak, beli barang beratus² pastu siap tunjuk resit lagi, padahal duit ko ke yang beli? Opss.. terlebih sudah.

Rileks. Untuk aku, kalau mampu tak salah pun nak pakai. Sume orang pun suka barang baik kan. Kalau ade pilihan, sume orang nak lepak beli sayur kat Pavilion (kalau ade jual sayur la). Hehe.

Kesimpulannya. Aku suka jugak tapi bukanlah tahap yang asalkan ade barang baru, aku sanggup tak bayau duit kete untuk beli bende tu. Tidak tidak. Oh ye satu lagi. Kalau branded item kat warehouse sales, memang kegemaran! *safe budget mode*


Blackberry

HAHAHHAHA. Matilah aku kene carut satgi. Aku tau ramai dah member² aku dah pakai BB. Ok la tu, sukati korang la ye tak.

comey gak eh? sekarang ni takde napsu lagi, esok lusa tatau la tu ye tak hehe

Kebanyakan yang aku kenal, memang perlukan BB ni untuk menjadi seorang manusia yang lebih organize - dah tu.. banyak keje weh. Memang tak dinafikan la fungsi BB tu banyak membantu karier dorang (tengok ayat aku dah macam spokesperson BB je). Dan aku tak berminat untuk memiliki BB ni atas satu dasar jelah : aku tidak memerlukan Beri Hitam itu. Bukan sebab aku ni dah well-organize ke ape. Tapi memang keje aku bukan ye-ye eee sangat sampai nak ade BB. Heheh. Lagipun susah la aku rasa. Betullah kata Anji, aku suka (bukan suka pon selalunya) sms time drive. Kalau pakai BB, leceh la aku nak kene benti tepi jalan semata² nak balas sms. Huhu.

Yang beli sebab memang ade kepentingan dalam hidup, gua tak kacau la. Tapi kalau yang beli sebab terikut-ikut tu, aku kesian sket. Sebab ada sekali tu kan, ade la sorang manusia yang dah beli BB mintak tolong aku callkan Pija Hat tapi takde nombor Pija Hat. Aku cakap laa.. kat BB tu kan ade tenet, pi la gugel.

Jawapan beliau - tak reti gugel guna BB T___T Ape laa gunanya ko ade gadget tapi tak reti guna? Reti fesbuk je, baik beli laptop. Ke... BB memang takde gugel? Ha itu dia soklan naif daripada aku. Jawab jawab sape ade BB tu. Silekan.


sambut new year

Sepanjang hayat aku la, tak pernah sekali pun aku pegi sambut new year hatta masa aku zaman student skalipun. Paling² meriah pun aku pi tengok bunga api time Hari Merdeka. Memang tak pernah dan tak teringin la setakat ni.

Tapi.... kalau sok² dah berlaki, mana la nak tau ye tak tetibe berubah citarasa. Kot dapat laki yang suke nak pegi mende² ni sume (aku harap tak dapatlah laki camni). Kalau masa tu aku masih duduk di rumah aku sekarang, aku harap aku dapat memujuk beliau makan popcorn kat umah sambil menonton pertunjukan bunga api dari tingkap umah. Lagi best. Leh pakai baju kelawar, tak payah mekap². Heheheh.


Jom Heboh

Satu-satunya Jom Heboh yang aku penah pegi adalah yang pertama dulu tuuuuuu... Masa tu namanya Sure Heboh. Aku pegi yang kat Bukit Jalil. Perghhh tobat nasuha rasanya nak pegi lagi. Ape taknya, manusia berhimpitan umpama ikan sardin di lautan sejuk yang telah berada di dalam tin. Lepas kejadian tersebut, aku memang tak gi dah. Walaupun yang kat Shah Alam ni hah, padahal sekangkang unta je bukan jauh nau. Ada orang tak percaya yang aku tak pernah pegi JH kat Shah Alam ni ha. Sian kan. Hahahaha.

Malas malas.

Secara amnya.. Aku memang lambat kot nak suka atau terfalling in love pada apa-apa yang orang lain dok gilakan sekarang. Bagus jugak. Bukan ape, tak pasan ke sume benda yang aku listkan tu mahal? Kecuali dua yang terakhir tu jelah :p Kang ade plak tergadai body sebab nak dapatkan benda-benda tu. Tak pun, menggadaikan body orang lain. Hahahahaa.

Best².

# perasan tak aku dah ubuh formspring kat belah kanan? tu khusus untuk anda menyalurkan soalan je ye. sebarang aduan rakyat, sila salurkan ke tempat yang sepatutnya. sekian mekasseeeyyy!!~

27 comments:

tunbegia said...

1st kahh,

tunbegia said...

ahaha, n 2nd,

didi said...

errr...macam wishlist je :) * sile2 sape2 nak taja k.masy hehehe

prefer kualiti,worth for money dan jangka hayat yg lama/pnjg rather than branded.

*ada wholesale nt, jgn lupekan sy ye..hehe (sambil tgk purse) haha;p

Masy said...

tun,
1st kaa 2nd kaa x dpt adiah pon :p

didi,
takde la... nk wish apenye, mmg x teringin pon..

ha aritu baru je ade metrojaya warehouse sale. merasa la beli sepender hush puppies HAHAHAHAHAHAHA

Mr PenyuBiru said...

ingat yer, kalu ko menang hadiah dpt iPhone atau ade lelaki tak hensem yg ko tak suka hadiah kat ko iPhone, ko jgn tolak, ambik dan bagi kat aku iPhone tu. aku ingatkan jer...hehe..

farwalis said...

saya ada sony erikson k630i!!

kahkahkah

Masy said...

penyu,
bagi?? klu betul aku dapat, aku jual weh. bagi buat ape. hahahaha

farwalis,
akak ade samsung SGH E690 je hehehhe

~mrs azmi~ said...

kita serupaaaaaa....

dalam list yang panjang2 ni 1 je aku ade... broadband. hihi

last pegi jom heboh pun kat bukit jalil dulu mase edisi 1st.. pastu tak teringin langsung nak pegi!

s.c.h.u.l.t said...

tak suka lah beri hitam. rasa macam kena beri-beri sebab kecik sangat skrin!

oh boleh sep tangan! sebab tak mengikuti gak fesyen terkini, lembab dengan i-phone (terkial2 guna member punya)

pastu harga beg2 perempuan yang nak meninggal tu macam tak boleh nak terima dek akal gak. oh I wonder, satu hari nanti boleh kaya raya tak nak beli benda2 sebegitu? hoho

*eh panjang dah tuis* tata!

Masy said...

mrs azmi,
aku pon pegi yg tu laa.. tensinye ya Allah... dah laaa ramai giler, pastu kita dr kedai nak ke kedai depan tu pon x bleh sbb giler ramai org. demmmm

schult,
BB tu best pakai klu ko duduk diam2.. haa masa tu mmg ralit la. tp klu on the move, BB tu bunyik je ko dah sakit ati ahahahahaha

klu dah kaya, kompem beli punye. at least sebijik LV yg harganya menyamai harga sebuah rumah kos rendah. ehem~ hihiihi

Sierrauniform said...

semua yang ko list aku tak ada..termasuk jom heboh tak kepingin nak pergi langsung..laghoo, panas..aicehh..

perfume tu ada la paling mahal pun ada la 260 tahan lama tu, lebih 3 bulan kira lama la kan

BB siap adik aku offer nak bagi, aku dengan selamba, apa touch2 ni tak reti aku!leceh arhh..ha3

*~ aRaBeLLa ~* said...

lagi satu tak de dalam list- kasut Crocs..orang dok gile sekarang..huhu

Masy said...

rembo,
hahahaahahaah

aku pernah beli perfume ade laa dua kali je kot. yg lain sume org bagi, tu pon tak habis2 lg dah bertahun2 huhuhu

BB tu mane laa ade touch screen. ape laa ko, rugi tak amek. haha

arabella,
haa betul2. tp akak pulak dah ade satu, tu pon org present. ngahahahahahahaahha

zonaku said...

er......
blank x tau nk komen apa... aku x brp blh nk pakai bb n sejenisnya sbb hp aku selalu jatuh.....
hehehehehehheeee

jom heboh ada ga la aku g sekali dua.... peluh kureng sket jer dr konsert dt2 ari tu........

HEMY said...

nice to have...takde pn takpe juge

Masy said...

zona,
aaa itu pon sama laa mcm aku. kene pakai henpon tahan lasak. contohnye henpon aku skrg, jatuh bersepai bateri pon masih segak lg ngahahaha

anul,
ye betul tuuu :)

KAKTINY said...

ada.. pakai..
takde.. tak de hal..

kan kan kan.. hihihi...

Super Nia Hana said...

watashi pun tak kejar sgt menda2 cani..tak pernah rasa ketinggalan pun sebab......

watashi ukur baju di badan sendiri..
utamakan yg mana perlu dulu.uhuhuhuhuh

Masy said...

kaktiny,
betul tu kak... klu ade jonis di ladang, bole kita menumpang makan.. nyam2... hahaha

hana,
betul2.. tp ada org suka aim menda2 ni, kiranya nk bakar semangat laa.. usaha lebih kan.. :)

itu kalau dah suka. mcm akak, skrg ni blom minat lg ler.. esok lusa, wallahualam..

arianna adrizal said...

bagi contoh kenmain lg ye.. hehehe.. sib baek yg dua last tu xde contoh beliau. hahahahhaa

k.e.r.i. said...

1 pun tak kena kat batang hidung aku.
so aku tak terasa. haha

maza said...

kekadang lebih kepada terikut2 kengkawan dan iklan daripada memikirkan keperluan.. lalu hanyut utk berlumba-lumba di atas nama hapdate gitew.. heheheh

salam messy

Firol said...

makin lama benda tu makin update...sampai kita tak terkejar

Mak Su said...

maksu ingat maksulah manusia yang paling outdated kat mukabumi ni, mmg maksu ni spesis outdated, orang dah tukar pesen, maksu masih macam ni, orang dah canggih, maksu masih pakai henpon zaman dulu, lagi teruk, nombor dah kena lupus sebab lupa nak topupkan prepaid tu...huhuhu

masy, kita geng. maksu baru kenal bb, ifone, b/band etc. baru kenal nama jer, belum paham apa pun about those things, huhuhu

ber_u_wang said...

beli i phone made in china aje

Masy said...

anne,
dah itu je yg berkenaan hehe

keri,
gud2 :)

salam maza,
ye betul.. slalu tu mcm tu laa.. hehe

firol,
bole je nak kejau kalau ada kemampuan :)

maksu,
sy akan amek tau klu sy berkenan. klu tak, takdek la hehehehhe

ber_u_wang,
janji ade ye ;)

mamarempit said...

igt kan mama je yg ketinggalan...hehehe...tp betul gak kate masy...keperluan dgn kehendak tu kan berbeza....

mama pkai 3310...caya tak??? :D