Friday, May 07, 2010

518: Imajinasi Kerosotan Tenaga

ok je blood pressure u ni, err u ade blood ke eh?

Aku tak sihat. Selalu sangat tak sihat sejak akhir-akhir ni. Banyak dosa la kot.

Semalam sambil drive ke klinik, aku terbayang doktel akan berkata "Cik Masy, ade jangkitan kuman pada paru-paru awak ni, tu sebab awak selalu batuk. So sekarang saye akan siapkan surat untuk awak admit ke hospital. Ada insurans tak? Ada panel hospital?"

Lalu berfikir. Siapa aku nak call dulu, family atau kakak insurans? Ok, kakak insurans dulu. Hmm hospital mana nak pegi? DEMC ke SMC? Hmmmmm... SMC ok kot. DEMC kang susah nak parking. Lagipun SMC lagi dekat dengan rumah. Nak call abang yang mana eh.. Hmmmmm..

Paling dekat, Abg Chik.. tapi dia keje time ni. Eh sume abang aku pon keje time ni. Sape plak aku nak bagitau ni? Ok laa ok la, aku sms je kat sume orang, untuk inform je. Oh, kecuali Along jelah kot. Kang dia bagitau mak, mula laaa mak aku berkelintau tak tentu arah. Sian plak dia.

Sape lagi? Oh. Ofis. Pagi tadi sms kat Mr Sivaji kata nak MC je. Ni nak bagitau dia yang aku kena admit plak. Hadoih. Takpe².

So macamana ni, nak balik umah amek barang-barang dulu la kot. Pastu gi ATM nak tusuk kad, kasik kuar itu wang. Musti la kene dulukan duit sendiri, ye tak? Ok ok.

Secara keseluruhannya kalau betul aku kena admit, ini senarai perkara-perkara yang harus dilakukan :

1. Call kakak insurans.
2. Balik umah kemas barang.
3. Sambil drive, sms abang² sekelian dan Mr Sivaji jugek
4. Singgah tusuk duit
5. Terus gi spital.

Ok. Sikit je pon kronologinya. Hehe.

Sampai klinik, doktel cek gitu² je. Bagi ubat. Aik, takde perkara serius ka? Saye ni kerap gak batuk sejak akhir² ni doktel. Doktel pandang aku.

ada lelah?
takde
kurangkan makan berminyak. itu je

Itu je? Penat je aku imejin macam-macam dalam perjalanan nak ke klinik ni T___T

Doc, MC saye jangan lupe ok.

25 comments:

tunbegia said...

1st,

tunbegia said...

afasal senarai xde surat wasiat nih? kehh

Masy said...

tun,
surat wasiat tu akan dibuat kalau overnight kat spital lebih drpd 3 hari. hehehehehe

fidde said...

heheh. bikin saspen je... anyway get well soon.. ;)

semut api said...

macam real je...
bila nak admit betul2 ?

Masy said...

fidde,
hheheheheh thanks :)

semut api,
aik.. macam mendoakan ketidaksihatan sy je ni? :p ok laa.. arinie gak pi admit. huhu.

noor afzan said...

haha...
biasa la tuh..

ad3ck said...

kak get well soon..

psst, berapa kak bayar doc tuh? ;p.

Masy said...

afzan,
hehehehhehe

ad3ck,
thankss :)

bayar? mmg layak laa.. huhuhu eh tapi duit ubat bawah RM50. heheh

Zareda Norman said...

dah.. dah.. pi makan ubat tu

HEMY said...

ada kes cek kat doktor A, dia tk nmpak pe, tp cek kat doktor B dh bahaya..haaaa

Masy said...

kak zar,
ya udah kak :)

anul,
aku cuak gak nih. ade mber sajes aku pi jumpe specialist. tp kekangan ongkos laa plaaakkkk :((

farwalis said...

alhamdulilah diberi kesempatan untuk terus menulis di blog.

amacam komen, ada stail budak baik tak?

GhOsToNe said...

sama la kite..
x sihat jgk!

Masy said...

farwalis,
takkan ko pon demam kot. hahahahaahha

ghostone,
aisey... take care dude~

noor afzan said...

saya demam 4 hari..
MC 4 hari..
hari ni baru la sihat nak blogwalking..

didi said...

pengalaman saya..kat DEMC..

1. gi klinik bawah opis (time tu kan panel kat tigkt bwh opis sek 8 tu)
2. dapat surat Dr klinik tuh suh admit hospital (dh kronik ni ade ke suh pegi sendiri.kang pengsan tgh jalan camne? haih)
3. gi DEMC..hmm mintak sape ye gi tolong hantarkan? cam somebody kat opis sama ada k.intan ke a.den ke k.farah masa tu..*bukan akak kan..sbb time tu kritikal gak kat opis tu..
4. daftar diri sensorang..huhu syahdu gile time ni..T____T.
5. bg kad Medical..tgu jap dorang clearkan ape ntah pasal kewangan kad tu ha..
6. sms je k.ainul as ejen..xlarat nak cakap.
7. Med Card clear.admit masuk wad.
8. sms korang n family.
9. terus masuk wad.operate.xmenyempat doktel2 ni la..huhu gile..xsempat nak tinggal wasiat dulu.erkkkk
10. lalok masuk wad balik..korang dtg x sedar..lalok ubat bius xhilang lagi..
11. esoknye check out.xyah bayar pun.medCard bayarkan.rm4k tu mana nak cari duit. cuti 2minggu.

kesimpulan, ntah..bertindak ikut keadaan je la..xyah plan2;) hehehehe xmembantu pun kan ;p

Kapten said...

org nak sihat ko nak duduk hospital lak



Latest Entri: Ciri Wanita Yang Menawan Lelaki

noorlara said...

Dah sihat ke cik hadek ooi, nampaknye kite serupe le sebab akakpun sejak 2, 3 menjak ni ade je penyakit yg menjenguk, demam, selsema dan yg paling tak guna penyakit malas nak gi koje. Semoga masy dah cergas dan bersemangat hendaknye.

yonna said...

tu lah. imejin mcm kakak tu baby umur 2 tahun je. bluwekk :p

get well soon akak! :)

KAMATO said...

seronok ramai abang ni, banyak tempat boleh mengadu

Ms Minnie said...

memang ratu berangan.. :P

get well soon!

Firol said...

jaga makan tu...pasni masak ikan singgng sayur masak bening je

Masy said...

afzan,
bestnye dpt mc 4 ari huuhuuhuh

didi,
tu dia. hehehehe..

kapten,
dah tu klu tak masuk spital ni aku rasa mcm jadi punca penyebaran penyakit, baik dok spital. huhuh

kak noor,
blom lg kak huhuhuh sama2 laa mendoakan kesihatan masing2 :)

yonna,
eleh dengki la tu :p hahaha thanks~

kamato,
erk..... ermmm.. ye kot hehehe

kak ila,
ko pon same gak hehehe. thanks!

firol,
aaaaaa aku paling x suka masak singgang. baik aku makan sup. heheh thanksss~

yonna said...

kenapa tak tag yonna? sob sob :( hahaha. matiklah kalau yonna nak buat tag2 ni ha.

besarnya family akak kan?? jadi di manakah akak waktu kejadian?