Friday, May 14, 2010

522: Kalau aku bukan anak mak aku, adekah kau akan layan aku dengan baik?

Salam semua.. sari berita penting.

Terbaca blog Reen pasal pengalaman ngeri dia praktikal di sektor kerajaan. Aku teringat pulak zaman aku praktikal di sektor kerajaan masa student dulu. Hahaha. Tapi tataulah. Rasanya mungkin pengalaman Reen lagi ngeri kot memandangkan cerita dia siap ade episod tu ha.


Aku praktikal tak lama pun, tak sampai sebulan rasanya. Sebab praktikal masa orang cuti semester. AiTiEm cuti semester takde la sebulan pun. Sadis ah. Orang cuti, ko praktikal plak. Motif sangat. Ikutkan skedul, minggu pertama aku dengan Peah (ye saje je kitorang pilih tempat praktikal same-same, barulah mesraaaa) stay kat bahagian admin. Dua minggu yang belen tu dok kat teknikal. Cabaran kecelakaannye masa dok kat bahagian admin la kot. Takde la celaka sangat tapi..

Alkisah. Ade la sorang makcik ni, aku pon tatau la ape isunye dia dengan kitorang ni ha. Dia tak suka tengok aku dengan Peah berhu-ha-hu-ha dengan staff² lain. Pelik aku. Dah ko tak suke, dok jelah dendiam kat situ. Nasik tak dingin, pinggan takde corak kotak, kalau tak hingin, jangan la kutuk² plak. Kitorang pun takde laa huha daripada pukul 8 pagi membawak ke 5 petang tu. Giler hape. Tapi senang cakap, dia nak kitorang mencontohi laa budak-budak praktikal dari YuTiEm tu ha. Yang doplohpatjam dok dalam lab tak bercampur gaul dengan orang.

Sekius me, it's so not me ok. Dia nak menyumbangkan kera, itu dia punye pasal. Lagipun bak kata makcik.. err ape eh nama dia lupe dah, dia kata "nanti kalau jadi pegawai, jangan pulak nak menyombong macam tu. bagus laa korang bercampur macam ni. dia tu yang nak panas apehal tah". Haaaa oleh kerana makcik yang tawaduk pun dah cakap macam tu, kita ignore jelah eh.

So.. biar jelah. Lagipun.. bukan dia yang buat penilaian pada aku nanti. Makanya tak berkudis hatta sekuping sekalipun lah kiranya. Cuma tak sedaplah bila pegi ke bahagian teknikal, ada orang yang bercerita kat aku pasal ape yang makcik tu cakap. Eh makcik ni.. dia marah kot sebab aku ajar staff² admin tu guna internet (masa tu kan bukan sume orang terer - ingat tu), pastu ajar dorang camne nak tengok CD filim kat PC dengan selesa. Hahahahaha. Ok per. Berkongsi ilmu, ape salahnya. Kalau dia teringin nak tau pun, aku boleh tunjukkan ler.. T____T

Bila aku perati² makcik ni, aku heran gak. Apesal tah. Aku tegur dia macam aku tegur orang lain. Oihh.. berlagak plak tu macam pegawai besau padahal kerani - bukan ketua kerani pon. Ha jangan kata aku pandang rendah plak kat kerani-kerani sekelian ye.... Aku cite pasal makcik ni je. Agaknya dia nak aku salam cium tangan dia tiap kali punch kad pagi-pagi kot?

Ah lantaklah. Hubungan kitorang (aku dan Peah) dengan staff lain ok je. Keluar makan same-same. Buat keje, kuar gi site. Gi shopping. Ape lagi? Ada yang tak faham, tanye je. Tapi takde la aku berani nak tanye kat makcik kepohci tu. Dengan muka yang takde sense of welcoming tu, lupekan jelah.

Ade gak aku cite dengan mak pasal makcik ni. Mak aku kata biarin aja. Bukan aku keje kat situ pun. Abes praktikal dah tak jumpe lagi dah. Buat baik jelah kata beliau. Yelah tu mak. Hmmmmm~

Lalu semua pun berjalan seperti biasa...... sehingga....

Hari terakhir aku berpraktikal. Kebetulan ada pulak orang datang kat opis menjual cekelat-cekelat ni sume. Tengok harga, bole la - murah jugak. Pastu kakak-kakak dan makcik-makcik admin sepakat membawa berkat nak belikan untuk kitorang cekelat tersebut sebagai hadiah laa.. kata last day kan. Masa aku tengah memilih-milih tu, makcik kepohci pun join sekaki. Fuh... berderau darah aku hahahahaha.

Tetibe kejadian mirekel berlaku. Ya, dia tegur aku. Ayat pun mirikel giler.

dik, akak nak tanye sikit la.. (akak?? *meninggal*)
nak tanye ape?
muka adik ni kan.. macam akak biasa tengok

hehehe ramai orang cakap macam tu, saye ni memang muka artis hahahaha

umah kat mana eh?

Sg Udang...
ooooo.. akak ade sorang cikgu tau kat Sg Udang tu. adik kenal tak Cikgu Maznah? adik dia nama Cikgu Nafsiah

oooooo... Cikgu Maznah.. kenal. kenal sangat.. (sambil belek-belek cekelat lagi)
iye?? jiran ke? ke satu kampung?
bukan takat sekampung, kitorang dok serumah.. itu mak saye..


Lerrrr.... Anak murid mak aku rupenye!!!!!! Siotttt. Ni macamana mak aku mengajau murid ni. Apsal murid dia yang lain sume ok tetibe tersentil sorang sengal camni. Hadoihhhh malang betul.

Dia dengar je aku anak cikgu kesayangan dia, terus bertukarrr bertukarrrr. Abes dia angkut cekelat-cekelat tu dia belanje aku. Pastu siap panggil aku gi kat meja dia. Aku pon pegilah. Tengok dia tengah tulis nota apetah. Lepas dah tulis, dia lipat elok² siap stapler lagi, dan keluarkan ntah ape ntah daripada laci meja dia.

ni.. nanti bagi kat mak eh.. akak.. eh.. acik baru balik gi Indon aritu, kebetulan ade subinier lebih ni.. memang rejeki cikgulah ni..
oooo... ye ke.. ok ok nanti saye bagi..

kemsalam kat dia eh.. cakap F-----H kemsalam.. anak murid dia masa kat bla bla bla bla tahun bla bla bla.. cikgu tu baikkkkkk sangat.. memang sayang sangat kat dia..

(yeah wuteva) hehehehe.. oklah nanti saye bagitau... mekasih ye..
sesama.. mak sihat? ni anak dia yang bongsu eh? patut laa rupa sama betul dengan mak masa muda dulu bla bla bla

Eh pandai bercakap jugek rupanya makcik ini ye. Ingatkan reti mengumpat aku je. Hmm. Staff lain bila dapat tau, tak cukup perut dorang gelakkan aku. Apsal tah gelakkan aku, siot betoi hahahahahaa.

kalau dia tau dari awal ko anak cikgu dia, mesti ko dah jadi anak angkat dia kot ahahhaha
eyyyy tak kuaserrrr ok :p hahahahahha


Balik umah. Cite kat mak dan bagi subinier tu.

mak ingat ke dia?
F-----H tu? ingat. dia tu bukan cerdik pun masa skolah dulu. lembab gak ler..

Patut laaa T________T

20 comments:

Abang Long said...

Bila baca entri ini dan ingat kembali kisah 20 tahun yang lalu ... memang melucukan

*~ aRaBeLLa ~* said...

kemahen politik makcik kerani tuh..huhu

Masy said...

abg long,
wah... nanti abg long jgn lupe cerita eh :)

arabella,
tau takpe.. hukhuk~

achik said...

sengal betul makcik tu..

err ai budak YuTiEm.. eh, tetiba je.. ;p

ber_u_wang said...

pickap slow patutlah last dah baru perasan serupa dengan bekas cikgu dia.. ha ha ha

Masy said...

achik,
bole tahan la hehehe

aikk... nanti klu praktikal jgn dok kat lab je, bawak2 laa bercampur dgn org tau :) heheh

ber_u_wang,
hahahahahaha well said :))

k.e.r.i. said...

hahahahahahaha.

ko memang berjodoh dengan orang macam tu lah.

Zareda Norman said...

masy

kalau makcik kepohci tu tau dari awal, bukan setakat buat anak angkat silap silap buat menantu kots.. ehheheh

Masy said...

keri,
hahahahahah nasib badannnnn

kak zar,
errrr.. takpe la kak.... takmo ah mak mertua kerek camni. klu kena plak time sy rasa nk melawan, x psl2 jadi menantu durhaka hahaha~

KAKTINY said...

kaktiny rasa masa masuk dulu ko patut bawak belon dan tulih kat belon tu "saya anak cekgu xxxxxx"..
dgn ucapan "nak jadi akak saya???"...

kehkehkeh...

mesti dari hari eprtama lagik ko dpt cekelat.. bukan setakat cekelat.. breakfast, lunch, dinner malah supper pon dia antor kt umah ko.. hahaha...

HEMY said...

cilake gile ayat mak ko di akhir tu...ahahahahaa

Masy said...

kaktiny,
hahahahahhaahh takpe laaaa mebi next time..

anul,
ayat mak ko pon ape kurangnye kan hahahahaha

Erina Asmawani said...

tu la..pengajarannya berbuat baiklah sesama manusia..jgn benci2, mana tau yg dibenci2 tu bakal menjadi menantu or biras or ipar or mentua kita..hehehehehhe

ok..muka akak ngn mak akak mmg sebijik.Potostat ;)

farwalis said...

laarrrr anak cikguuuuu maznah upanya akak niiiiiiii


saja cakap cmni. hehe

casey said...

uittt.... ayat akhir tu takleh blah...

Masy said...

erina,
aikkk sampai ke situ plak dia ye hahaha

ye ke? means akak da tua nanti muka mcm mak la tu hehehe

caki,
ye caki oittt.... hheehe

casey,
hehehe

tunbegia said...

ingatkan entri pagi senin, rupanya enti mingu lepass.. ekeke haku yg lembap rupanya..

Masy said...

tun,
baru perasan ke? :p

yonna said...

haaa sebijik sejebon mcm yang akak cerita dulu! nampak benar dia bermuka-muka,kak. kalau tak, tiba2 jadi angel tu kenapa kan? sebelum ni layan macam ape je

Masy said...

yonna,
akak penah cite kat yonna eh? lupe sudah. hahahahha. ntah aaa... pelik eh org2 mcm ni. apa salahnye berbaik2, bkn susut pon duit kat bank. lain la klu akak mmg buat pangai taik kaaa kan huhuhu~