Wednesday, May 19, 2010

524: Memang tak tau nak tanye ape eh?

Macam ni lah..

Aku sebenarnya tak kisah pun kalau orang dok tanye - bila nak kawen? bila nak kawen? bila nak kawen? bila nak kawen? (ulang lapan belas ratos juta liyon kali ye hadek² dan habang² dan hakak² sekalian yang ada). Sebab, seperti mana banyaknya soklan tu diajukan, begitu jualah jumlah jawapan yang aku boleh bagi. Haha.

bila nak kawen?
cadangnye arinie tapi ni kena teman mak gi kenduri ni ha, postpone la kejap (jawapan pada jiran yang dah lama gak aku tak jumpa)

bila nak kawen?
*tengok jam* aaaa.. pukul 3 satgi... datang la ye (jawapan pada kawan mak aku merangkap ustaz hahahaha)

bila nak kawen?
nape, nak sponsor ke? (jawapan pada sepupu² aku yang tak letih bertanya)

bila nak kawen?
bila ada masa lapang - cehhhh macam la bz sangat HAHAHAHAHAHA

bila nak kawen?
bila ada orang datang minang, kawen ler lepas tu hehe (jawapan pada kekawan fesbuk)

bila nak kawen?
haa.. sebut je bila nak. sekarang bole?

bila nak kawen?
bila ko dapat kad, masa tu laa aku akan kawen

bila nak kawen?

sibuk tanye ni pehal, ko tu dah kawen ke dok tanye² ni

Ok yang last tu macam dah nak marah la tu. Hahahaha.


Ntah la. Aku tatau nak cakap ape tah. Aku takde la sedih pun kalau orang tanye. Tapi kadang-kadang tu rasa cam nak mencar pun ade (Yonna, ape dia perkataan penuh bagi mencar tu? hahah). Yang paling aku rasa cam nak lepuk bila ada sorang kawan aku yang baru jelah kawen 2 bulan lepas boleh menjadikan soklan kawen ni sebagai soklan pertama masa call aku aritu. Nak je laaa aku remindkan dia - supaya ingatlah balik zaman sebelum dia kawen dulu tu. Adekah dia ingat lagi perasaan dia masa orang dok tanye² dia soklan yang sama. Best ke? Dah lupa ke bila orang tanye² camtu dulu, nantik kendian dia bantai nanges?

Sape plak yang cakap kat dia soh sabau je kalau bukan aku? Sekarang ni bole plak tanye cenggitu ye *nada kesal*

Ok kembali kepada topik utama.

Aku siyes ni tak kisah sangat orang bertanya. Concern la tu. Tapi there's a fine line between concern and busy body. Aku taklah kata orang bizi body. Cumanya kedengaran tu macam tu lah. Kalau tak bizi body, macam nak show off plak. Apsal, ingat idop aku miserable sangat ke eh? Ok fine. Memang tak best mana pun tapi...

alahai.. ntah ar. Mak letih uols.

Pakcik kat opis aku ni lagi laa satu hal. Asek cite kawen je. Jengkel betul aku dibuatnya. Asalkan nampak je muka dia, itu jelah topik borak eh. Sampai aku dah tak kuaser nak layan (eh penah ke aku layan? HAHAHAHA). Semalam lagi sedap. Aku terdengar dia sebut kat opismate aku (single gak minah ni) pasal hantaran. Selamba abah tokey kedai sebelah je dia kata, "alaa.. seribu dah laa buat ape mahal²". Terus rasa cam nak tampau je, aku pun tolong jawabkan.

seribu tu nak beli lembu pon tak lepas, pakcik.. kawen dengan lembu je la, itu pon kalau lembu tu sudi terima seribu tu


say whatttt???? seribu je? boleh blaaahhhhhh

Ngeeeeh kurang ajau plak jawapan aku ni. Tapi aku rasa ayat pakcik tu pon kurang ajau gak. Ape kao pikir dah 30 ni takde market ka? Nak kena lempang? Opsss maaf ye pakcik, nak salam cium tangan takleh laa plak - dosa. Hmmmm. Kadang-kadang bukan niat kita nak jadi kurang ajau, tapi keadaan yang menjadikan kita macam tu. Adekah ayat aku ni tak mendapat sokongan? Huhu.

Daripada korang dok tanye² aku camtu, baik la korang carikan aku calon yang mantap². Pastu boleh laaa korang jawabkan bagi pihak aku kalau ade orang tanye:

Masy, bila nak kawen?
aku : errr...
korang : aaaa... dia ni kawen lagi dua minggu

inilah bakal kemantin lelakinye kalau uols kiries nak tau ler..daripada last week dia dok pakai baju nikah tu ha, tak sesabau la tu

Kan best tu? Hahaha.

36 comments:

Jard The Great said...

yg dah ade pasangan pon.. kekadang takda jawapan gak. huhuhu

rya said...

dia belum gi minang akak le maknanya? ih nak kena budak pahrin ni. jap nak call dia. lambat tul betindak, sian akak kena jawab soalan sentul camtu.

tunbegia said...

alahai, apa diharap padi diseberang kanns,

salamm,

KAKTINY said...

satu lagik jawapan kepada org yg dh kawen tapi dok kalut tanya ko bila nak kawen :

"ko ada terkenang2 tak indahnya zaman hidup bujang ko dulu?.. aku masih menikmatinya.. sila jangan jeles k!!..." (ok dak?? hihihi)..

dan lagik:

"jaga umahtangga ko sendiri - takut tak pasal2 bergelar DUDA/JANDA.. lagi ngeri dari aku yg tak belum kawen nih!!"..

takpon:

"aku jadi madu ko buleh???" @
"aku nk jumpa bini ko..
tanya dia nk terima aku jadi madu dia ke tak?"
(sumpah kwn tu tak berani nk tanya sampai kiamat!!.. hahaha).
..............................

wah wah wah... best gak ni nk tulun ko 'mencar' kt org2 yg suka buat soklan MANGKUK TOILET nih.. hihihi.

PnConfused said...

cute gles kemantin itu yeeee?? :P


ai pon ske...





lexlah babe, the quest takkan bis... br 2minggu kawin org dh ty, dh ber3 blum???

ble dh pegnen, ty ble nak bersalo=in, bb gurl or boy?? nk bersalin katne....


ble dh de anak.... org ty yg seken ble...


tp pengalaman aku br smpi kt tang pegnen.. tuhpon aku rasa cam nk rakam je jwpn bg dorg dgrrrrrrr... hohohohoho

Masy said...

jard,
hahaha. akak rasa lg patut soklan tu dituju pada org yg dah ada pasangan, baru la relevan hihi

rya,
beloooommmm.. pi sound dia cpt!

salam tun,
ape kes nk harap padi.. kita harap org laa hhahaha

kaktiny,
akak mmg patut jadi kakak kandung sy laaa HAHAHAHAHAHHAH sbnrnya mcm teringin nk jawab:

aku tunggu laki ko minang aku. kata dlm minggu ni jugak

agak2 makan penampau tak? HAHAHAHAH

pnconfused,
vell vell vell :D

tu laa.. aku pun tau tu.. blom kawen ditanya bila nk kawen, da kawen tanye bile nk beranak, da beranak tnye bile nk tmbah anak, anak da besau kang tanye bile anak nk kawen..

hahahaahaha~

Jantan Keparat said...

cepat2 kawen..

Super Nia Hana said...

uhuhuh..watashi pun gitu la....
selalu je org kampung kata badi la..tak laku la..kena buatan la...giler menanah telinga dengar..
tu kan kerja tuhan ...ajal maut jodoh di tgn DIA..watashi jawab gitu la...

tang memembertanya..harusla.."ko sponsor lelaki baik dan duit.." buleyy??"

er...akak masy...fahrin ahmad...watashi pun suka!ahahahaha

Masy said...

JK,
insyaallah klu dh smpi jodoh nanti sepantas kilat impak maksima sy kawen! muahaahhaah

hana,
tak baik laa kan dorg ni.. klu jadi kat anak dorg camne? kasik kutuk kaw2 sampai pindah kampung kang baru tau hahahahahahah

akak pun suke!! :)

\m/ 10tonmind \m/ said...

wa nk tanye lgi buleh...


bile nak kawen? ehehe

achik said...

bab tanya tu kadang tak kisah pun.. cuma ada certain tu cam akak cakap la, dia rasa seolah2 x kawen ni miserable sangat.. tu yg rasa nak hempuk je!

achik said...

oh2 terkujat ai ingatkan pahrin nak kawen lagi 2 minggu.. ;p

Masy said...

10tonmind,
tanye laaaaa tp gua dah malas nk jawab :p weekkkk~

achik,
tau takpe T____T tp takpelah. nk anggap diri sndiri hot sbb org dok tanye2 bole kot? hahahaha

klu ye pon dia nk kawen lg 2 minggu, mesti sbb akak yg pi meminang dia HAAHAHHAHAHAHAHAHAHA

citahrudin said...

kakak kongsi nama

baru aku tau..kongsi nama buleh membawa kepada kongsi jwpn

baincardin said...

Jom kita tambahkan ilmu tentang 'Baby Development' Yay! ^_^

Masy said...

citah,
ape nk buat.. itulah namanya jodoh. hahahaha

bain,
pulak dahhh tetibe cite psl baby, xde kait mait hah hehe

r@tn@ said...

kak massy..

kakak saye dlu pon kawin lambat gak..bile makcik2- yang mmg busy body gile sampaikan tiap2 petang die balik keje je trus nampak muke makcik tuh dok bertenggek kat tangga umh org-tanye die bile nk kawin, ade skali tuh die geram sangat die tanye balik "makcik bile nk mati? "hehehe tu tahap kesabaran die dah tercabar la tu..yer la..sendri mau ingt la..ari2 mau tanya soklan same ke..tabur bonjela atas bibir kang..tp akhirnye kawin jugak die..lps kawin plak org asik tanye bile nk beranak bile nk beranak..tensen tol die..

mulot orang kak massy..kalo dah puaka sangat takdenye nk wangi bak syurgawi..kalo rase nk sound..sound je kak massy...tp sound la berhemah sket..jgn jadik cam kakak i..hehe nnt busok name mak pak..ㅜㅜ

skang..saye pon asik ditanya-tanya soklan same..hukhuk

*~ aRaBeLLa ~* said...

hahaha jawpan terbaik..nanti boleh la sy kopipes jawapan akak kalo orang tanye..
tang pengantin laki tu tak tahan nyah!

Masy said...

ratna,
hmmmmmm so far takde la pulak makcik2 yg kuang ajau tanye seminit skali hahahhaaha. pakcik ni jelah yg 24-7 dok cite mende same smpi rimas dan kelemasan rasanye.. huhuhuhuuh

saboo jelah eh..

arabella,
hehehehe silekan takde masalah :)

ehem, kacak bukan? ngehehehe

farwalis said...

aaaaaa...bila nak kawen kak?

cHeN@ said...

salam...xpnh miss nk baca entry br ...:)

HEMY said...

ntah..ingat 30 takde value..kalu jadi 2nd wife aku pn aku bagi hantaran tauuuu..mwahahahaha

Masy said...

caki,
ko pilih jelah jawapan mana yg ko suke dlm entry akak ni eh? hehehhe

chen@,
salam.. mekasih ye :) heheheh

anul,
kan kan kan? hahahahhhahaha

ber_u_wang said...

kalu lepas kawen dia orang sponser makan minum, periuk belanga dan sebagainya ok la juga.. ni sibuk tanya orang nak kawen bila.. apa dia orang kena bisul ke kalau kita tak kawen...?

yonna said...

mencar? T_________________T tolong jgn jadi budak stok myspace boleh tak kakak? HAHAHAHHAHA :p

kita ni dikelilingi manusia2 yang tak pk sensitiviti orang lain. then asyik dok tanya soalan sama. nanti kata lah akak dah bg kad kahwin. nnt byk bunyik plak. buat2 terkejut, " eh kau dah nak kahwin? hari tu ckp lambat lagi blablabla" WTFFFFF?

akak bg je jawapan annoying? takpun sengih je. kata lah even tak kahwin pun, takde kacau sape2. akak hidup atas kaki akak sendiri. ada family sudah. dah kalau jodoh tu mmg ditakdirkan takde utk kita, kita siapa nak soalkan kuasa Allah kan?

sabar ye kakak. semoga FA dtg pinang yonna. err eh eh pinang kakak :p haha

Masy said...

ber_u_wang,
hahahahah bole jadi jugak tu. kot2 sekarang ni dah tak terbendung bisul kat badan dorang akibat ketidakkahwinan kita ni sume hahaaahaha

yonna,
alaa.. tu pun nk mengam (mengamuk), jgn la mar-mar.. hahahahahha

klu ikotkan, akak lg prefer tak melayan soklan2 camni. klu masa tu ade mak, mak akak jelah yg tolong jawabkan. kuaserrrrr nk bertikam lidah yg tak bertulang ni dgn org2 yg tak berapa cukup sensing ni. fuh sensing katanye. hahahahaha

aminnn akak doakan fahrin dtg meminang akak segera bg menamatkan sume spekulasi ni insyaallah. ahahahahahha

zonaku said...

hehhehehehee..........
sesekali aku bg jer jawapan.. 'kawen dah, nikah belum'

memasing terkedu! padan muka!



errrrrrrr........... aku suka bantuan jawapan kakTiny, pasni kalau pompuan tanya, aku nk jawab camtu, kalau laki y tanya cam ahad lps, aku nk soh dia masuk minang....


agak2 dia akan masuk minang x????
kekekkekekekekkekekeeeeee... ada beran?

Ad Rifza said...

Soalan tu takkan habis Masy..sampailah kawin then lepas kawin tanya lak bab anak..dapat sorg tanya lak nak tambah sorg lagi dan lagi dan lagi..huhu..
Mmg kdg2 kita tak sabau jer dgr... panas jer telinga tapi manusia akan sering bertanya,kita hanya mampu bersabar..dan kita juga berharap mereka faham bahawa tanya bab kawin ni kdg2 sensitif bagi sesetengah org..

saaba said...

saya jawab "satu hari nanti je.."

Mak Su said...

stujus gaks ngan jwpn kaktiny :)

fidde said...

huuu...rilek..rilek. tanya balik kat org yg dah kawin tu...

-ko happy ke kawen?
-laki ko bagi duit cukup tak bulan2? kalau cukup apesal ko kene keje lagi?
-family mentua ko ok tak?
-ko gi mana hanimun? tak tunjuk gambaaa pun!
-laki ko tlg basuh baju tak? masak? kemas umah? ke dia tau buat sepah je?

(anyway jawapan k tini mmg kelassss!)

and satu lagi, jawab je err...aku taknak kawen dgn sembarangan org. huhuhu...jahatnye mulut aku!

Mr PenyuBiru said...

so bile ko nak kawin ni? hahaha...

Zareda Norman said...

si fahrin jugak yang ko tunggu ye dik.. sanggup bermadu ngan akak ker? hheheheh

Masy said...

zona,
hahahaha klu dpn kawan2 ok la, klu dpn mak aku jawab mcm tu, matiklah kene soal jawab bila blk umah hhahahahaha

ko try la :)

ad rifza,
tu lah.. mmg slalu sgt. sbnrnye takde laa slalu pon rasa nk marah tu, cuma kekadang bile overdose sgt soklan tu mmg rasa nk lempang2 je. ehehhe

yan,
simple je :)

maksu,
kaktiny mmg kelas bab2 bergaduh ni HAHAHAHHAHAHA

fidde,
aku ni x smpi ati je nk tanye soklan2 camtu kat dorg, kita ckp kang kata kita nk cari gadoh plak. walhal sape punye mulot yg melongkang dulu tidaklah mahu difikirkan.. hmmmm

penyu,
lps smyg jumaat :p

kak zar,
alaaa takat bermadu dgn akak, ape laa sgt. kita pasti akan hidup bahagia bersama2 HAHAHAHAHAHHA

kakLuna said...

rasanya jwpn 'kawin pukul 3 karang' tu paling kelas

Masy said...

kakluna,
hahahahahah mekasih2