Wednesday, June 09, 2010

532: Cemas Sangat Ke?

Salam..

Ekcely benda ni selalu la bermain di kotakhujan minda aku ni. Especially bila dalam keadaan hujan (see the connection? kotak - hujan. ah tak paham sudah). Dan bila hati aku merungut-rungut, selalulah jugak terpaksa mengingatkan diri sendiri bahawasanya manusia bukan semuanya sama. Dan tentu lain. Walaupun wajah kita ada benda-benda yang sama - mata, hidung, mulut - tapi cara susunatur yang berbeza atas kuasa Allah membuktikan ketidaksamaan itu.

Ni takde kena mengena dengan muka ya. Ni nak cita pasal lampu hazard.

Ada yang tak tau ke? Meh tampal gambarajah yang akan berfungsi sebagai alat bantuan mengajar bagi memudahkan pembelajaran kita pada hari ini.

Gambarajah 1

ini adalah butang bagi lampu hazard yang sedang diperkatakan ye..

Gambarajah 2

.. jika anda menekan butang berkenaan, maka akan menghasilkan tindakbalas seperti berikut pula (sila rujuk Gambarajah 3)

Gambarajah 3

.. kedua-dua lampu signal (kiri dan kanan - in case ade sape² tatau) akan menyala dengan serentak, berkelip² juga secara serentak. setakat ni belum ade lagi lampu hazard berkelip kiri-kanan-kiri-kanan.


Dah kenal? Dah mesra? Ok sambung cerita.

Aku dengan penuh rasa jengkelnya nak menyatakan, bahawa lampu hazard atau dalam bahasa Melayunya lampu kecemasan berfungsi ketika berlakunya kecemasan. Dan HUJAN BUKANLAH SATU KEJADIAN YANG CUKUP MENCEMASKAN WALAU MACAMANA LEBAT SEKALIPUN. Haa kan dah tercaps lock. Aku tak tau laa bingai mana yang mula-mula mencetuskan idea untuk menyalakan lampu hazard tatkala hujan lebat ni.

Jengkel la bongok~

Tau tak bila anda nyalakan lampu hazard tu, secara tak langsung anda telah menyebabkan trafik flow menjadi slow, sebab orang lain yang bijak pandai (yang tak nyalakan lampu hazard) akan slow secara otomatik sebab dorang sangkakan kereta anda bermasalah / berhenti / apa-apa jelah yang termaktub dalam syarat-syarat kecemasan. Tapi rupanya tak pun.

Menyalakan lampu hazzard ketika mengemudi di tengah hujan : Menurut peraturan internasional, menyalakan lampu hazard ketika mobil sedang bergerak di saat hujan adalah PELANGGARAN BERAT ATAS ATURAN LALU LINTAS DARAT, karena lampu sein menjadi tidak berfungsi. Akibatnya akan membahayakan pengemudi yang lain yang ada di belakang kendaraan. Ketika hujan, pengemudi cukup menyalakan lampu kecil (senja) dan foglamp (kalau ada). Apabila hujan semakin besar, boleh saja menyalakan lampu besar. Penggunaan warna merah pada lampu belakang mobil adalah hasil riset pabrikan otomotif selama bertahun-tahun karena dapat menembus gelombang cuaca hujan hingga kabut. Nyala lampu belakang itu telah cukup menerangi sekitar mobil. Oleh sebab itu produsen otomotif di seluruh dunia selalu menggunakan warna merah utk lampu belakangnya.
  • Menyalakan lampu hazard ketika hendak berjalan lurus di perempatan.
  • Menyalakan lampu hazard ketika melakukan convoy.


Kekeliruan juga boleh menyebabkan kemalangan, tau? Kalau anda yang menjadi mangsa tu takpe laa jugak (dah memang nasib kau laa sape soh nyalakan lampu hazard tak tentu pasal), tapi bila kena kat orang lain yang tak terbabit, ehhhhh geram pulak aku. Kok ye pun anda memang cemas ketika hujan turun, tak perlulah nyalakan lampu hazard. Tak perlu. Sebab takde sape pun peduli anda cemas ke tak. Simpan jelah dalam hati.

Beberapa bulan lepas, terjadi pada aku. Maksudnya, kawan aku sendiri yang buat macam tu. Aku pun tanye la.

apsal pasang lampu hazard ni?
sebab hujan

Der. Sejak bila ada undang-undang 'kalau hujan, sila pasang lampu hazard supaya tidak disaman?'. Huh. Aku tanye lagi.

yelah tapi kenapa?
ni macam nak bagi amaran la..

Motippp? Apsal, kete ko je kene ujan kete orang lain tak kena? Amaran ape? 'Amaran : Hujan di depan'?? *sigh*.

tak payah la pasang. ni kan lampu kecemasan. kang orang len ingat kete ni rosak plak.
orang lain buat, orang ikut je..
dah tu.. kalau orang lain bukak tingkap time ujan, nak folo gak ke?

Terus member tutup lampu hazard. Heh.

22 comments:

en_me said...

cemas ghitewww.. uhuhu

cikedidoo said...

adalah saya sangat x suka org memasang lampu kecemasan time ujan. dh le ujan mata kabur. tub2 ada org 'kecemasan' lak kt depan.. uhuhu.. meng konpiuskan...

Masy said...

en_me,
cemas gilerrrr

cikedidoo,
menyusahkan org je pun.. pastu bila dia nk masuk lane kiri kaa kanan kaa dah xleh nk signal. eksiden plak nanti huh..

Sierrauniform said...

husband ku setiap kali hujan nampak aja orang pasang lampu hazard terus bg ceramah undang2 jalan raya, gaknyer mmg tak tahu undang2 dan penggunaan sekalian signal la org2 sengal tu kowt

Zareda Norman said...

ya betul, nyalakan lampu hazard bila kereta dalam kecemasan dan harus berhenti.. lampu hazard ko nak pasang sangat tapi bila masuk simpang, pemalas lipas nak bagi lampu signal.. nak kena lempang ni..

Masy said...

rembo,
tu laa eh. ntah sekolah memandu mana laa dorg pi blajau dulu huhuhuuh

kak zar,
haaaaaaaaaaa betul gak tu! ade plak kang da masuk baru nk signal. adehhhhhh~

KAKTINY said...

sapa yg buat mcm tu, kena antor org tu pegi sekolah memandu semula.. hehehe...

Jard The Great said...

ish.. aku tak pernah pakai lampu hazard tu.. seyes.. baru ku tahu.. ekeke

lepas neh nk try la.. tapi waktu siang la.. tgh hari bole? =p

Masy said...

kaktiny,
tarik lesen dia sebulan, soh pi blajau balik hahahaha

jard,
nak try? sile try kat parking lot eh, jgn kat tgh jalan. menyusahkan org je :p

semutzapi said...

kompaun rm300 wooo...menyalakan lampu hazard selain dari tujuan kecemasan. cuba semak dgn polis, ianya satu kesalahan lalulintas..

"dah tu.. kalau orang lain bukak tingkap time ujan, nak folo gak ke?"

HAHAHA...kredit untuk jawapan nih.. ;)

HEMY said...

tapi memang pun..bahaya..kadang diorg pasang dok lane plg kiri..tp kita ingat dia benti n lane kiri tu bahu jalan..kita pn tukar lane..upanya dh fast lane..kena hantam

Masy said...

semutzapi,
oo betul ke? tp camne plk nk kuarkan saman time2 hujan tu eh? huhuuuh

bole la try kat mmber2 nanti ye hehe

anul,
tu laaa.. bahaye tu.. pehtu klu dia nk tukau lane, dah xleh nk signal. bahaye. bongok tol dorg ni huh!

suri said...

salam tuan rumah...
hurm terima kasih atas peringatan ini..suri mmg tak pernah bwa kte pun..hehehee

farwalis said...

dorang suka kot. berkelip2 tengah hujan. meriah gituuuuuuwww

Mak Su said...

dulu2 mmg biasa tgk orang bukak lampu tu time ujan, sekarang dah kurang, kempen mengenainya sudah mula sampai ke umum :)

PnConfused said...

cemas sbb nk terkencing time ujan...



haahhaha...


cemass okeh!!!

Jantan Keparat said...

wah..
chumel2!

fndrocka said...

kredit untuk kamu yang mendidik masyarakat tentang kebenaran di jalan raya..amal makhruf nahi mungkar.haha

Latest Entri : Remy Ishak sebuah gitar akustiki

didi said...

maafkan la mereke2 yg bodoh sombong tu..lagi menyedihkan bile kite dah ajorkan xmo ikut..haih~

tp sy memang anti tul sape2 guna lampu kecemasan tu terutama YB-YB dan x berapa YB yang folo kat belakang tu.asal jem je lalu.asal hujan je ada.cam nak baling batu je..hahaha keji je fikiran..tp best pe..muahahahah~

*hmm terpaksa la reserve batu dalam kete.huh.buat berat je. rugi minyak ku.

ops lupe lak..pandai pasang lampu hazard..tapi signal simpan.bod**!HUH!!

Firol said...

kalau lebat cari pot selamat rilek dulu....bahaya jugak drive time lebat sesangat

ad3ck said...

Ada pula yg bg lampu besar yg maksudnya bagi kita laluan. Masa sekolah memandu dulu memang takde, saya ingat lagi! ;p.

Masy said...

suri,
sama2.. saje sharing n caring :)

maksu,
sy still lg nmpk org mcm tu, tu yg ckp lg utk kesekian kalinya :)

pnConfused,
hahahahhaahha pastu klu pasang lampu hazard tu, bole jadi ilang la cemas tu? demmmmmm

JK,
ape yg comel?

fndrocka,
gua mmg punyai darah penasihat. klu bole, polis trafik yg x pegi solat jumaat tu pon gua nk nasihat tp yelah, dah keje dorg. hehehehe

didi,
akak cadang kita bawak lastik, bole la lastik lampu signal dorg. hihihiih

firol,
aku tak kisah bawak kete time ujan lebat, tp saket mata weh org pasang lampu hazard x tentu pasal ni huhuh

ad3ck,
biaselah murid2 skrg kan otometik pandai, cekgu bole mkn gaji buta je hahahahaa (gurau2)