Monday, August 02, 2010

553: Saman Menyaman

Salam sume..

Dah ujung-ujung bulan 7 ni (aritu la), ramai jugak rupanya yang kena renew roadtax. Termasuklah aku. Dan ini kali pertama aku keluarkan duit sendiri untuk renew roadtax + insurans kete walaupun dah 5 tahun aku pakai si Fahrin yang kacak ini. Haha. Eh tapi tak cukup gak duit aku, kena la abang aku topap - sket je. Ok la tu.

Tetibe kecoh plak sana sini orang dok cek rekod saman. Alkisah sekarang ni kalau nak renew roadtax, kena clearkan saman dulu. Oleh kerana aku tak penah bayau, maka tak penah la aku kisah sama ada aku ade rekod saman ke tak. So kali ini sebab duit sendiri ade keluar, timbullah kesedaran seperti timbulnya ikan-ikan di laut selepas kena bom ikan untuk mengecek rekod sendiri. Kot la ade kan.

Untuk tujuan tersebut, aku pun menelusuri laman sesawang untuk mencari di manakah lubuk yang sesuai untuk mengecek rekod. Mengikut kata survey iaitu budak-budak opis, aku pun menerjah ke rilek.my seperti yang disarankan oleh mereka. Perghh ayat. Dah macam nak tulis surat rayuan je.

nama je RILEK, tapi mampukah kau rilek masa nak cek saman sendiri?


Kasik letak nombor IC, kalau tak, boleh pilih untuk letak nombor plat kete dan nombor IC. Aku rasa pilihan yang itu boleh digunakan kalau kete kau dipakai beramai-ramai. So.. boleh jadi kete kau kena saman, tapi masa orang lain yang drive. Kan?

Dah isi apa yang patut. Klik. Debar-debar sunat je.

Ok. Dah dapat result.

Yeahuuu!!!! Takde saman!!!! *nari shuffle, tango, moonwalk, zapin dan dangdut secara berganti-ganti*

Kejadian ini sangat menghairankan budak-budak opis aku. Sebab dorang dah biasa tengok aku bawak kete camne. Abang-abang n kakak-kakak ipau aku toksah cakaplah. Ape la dorang ni. Ingat aku bawak laju-laju tu tak beringat ke (eceh.. dah kompem takde saman, berani la cakap haha). Ala.. lagipun, laju mana laa encik Fahrinku boleh pegi. Beliau bukannya Ferrari pun. Aku tekan minyak sampai ke lantai pun, kat situ je jugak beliau.

Oleh yang demikian. Ku bersyukur. Kereta kecik berbajet kecik untuk orang yang kecik macam aku. Kecik ye, bukan kurus. Dah tau dah kang adeeee je yang nak mempertikaikan stetmen aku satgi. Hahahaha.

Deymm~

21 comments:

ber_u_wang said...

kecil comel ye.. jimat lah buat baju raya ..kain sikit aje

Jard The Great said...

mmg kecik.. he he he. ku pon takde saman. kak masy tolong bayarkan saman utk hemy. sian die. =p

Masy said...

ber_u_wang,
errr... tak jugak. hahahaha

jard,
saman dia byk laaa.. 2.4k tau tak. akak try bg jln je aritu tp nmpk gayanya gagal gak nk tlg huhuhhu~

macha_sezs said...

apsal rasa macam dah lama sangat tak datang sini eh?

hai!hai!hai!

en_me said...

orang melaka kalo bersanding takyah ada tol macam orang johor.. ekeke.. oops kelaut fulakks uoolss

moment said...

ku mmg ade saman!
tapi saman yg kat hadlaju 90km/hr.. senget tul!!!

anyway, congrats finally semua buat sendiri..=)

Masy said...

macha,
eh eh baru pasan eh.. hahaha hai hai machaaaaa~

en_me,
ehh.. tetibe cite sanding kan.. motipppppp :p

wafa,
hahahahaa biasa kat tmpt had laju 90 mmg lajuuuuu je dia tembak.

errr.. tak semua la fafa'.. hampir2 je ehehehe~ tq..

achik said...

saya pun budak baik.. xde saman.. :D

Mr PenyuBiru said...

pergh! siap kuar gambar smile tu kat page result tu.ekeke

Masy said...

achik,
bagus2 hehehe

penyu,
biase laa.. smiley tu memilih sket.. dia kuar tang no IC aku je hahahahahah~

frwls said...

fahrin pandai mengelat kot. tu yang tak kena saman tu. hehe

zonaku said...

huhuu...
maka kau kata ada byk saman..
adik aku checkkan..

tp aku sdr x penah check.. nk msk myeg x leh.. karang aku bukak la kat rilek ni..

Masy said...

caki,
mungkin la.. beliau kan langsing leh cilok sana sini ahaahahaha

zona,
kat rilek ni senang sket kot. aku try kat myeg cam x reti je huhuhu~

Mak Su said...

maksu dah gunakan rilek tu byk tahun, tup tup tiba2 trus heng, dan skrg kalu nak cek saman, kena sms, huhuhu... bayar melalui rilek pun dah pernah dah, senang, tambah besaq montot haku, ahaks

yonna said...

kenapa kena menari kakak? karoke pun best jugak! hahaha LOL

bagus la takde saman.jgn saman terselit2 sudah hehe

Masy said...

maksu,
hohohohoh siap bole byr kat situ eh? sy baru tau hehe

yonna,
kadang2 kegembiraan terlalu sukar diungkapkan dgn kata2. makanya cukuplah sekadar tarian utk menyatakannya - spt cerita Para² Sakura :D

me3n said...

bunyik macam lega semacam je bila tau tak de saman..mesti banyak buat kesalahan jalanraya tetapi bernasib baik nih ;p.

Masy said...

meen,
errr.. mana la tau kot ade saman ekor kaa.. saman tanduk kaa.. kan kan uhuhuhuh~

hafidz said...

siot ar masy takde saman.
kalo macam tu boleh tolong belanja bayarkan saman saya tak?

huhu =P

zaidon said...

salam.. kalau Fahrin baca ni,mesti sebak dada dia.. then sah dia bagi keta dia kat Masy :)

Masy said...

hafidz,
hahahahahahaha
belanje? singgit cukup x? ngehehehhe

salam zaidon,
hihihihi... pi la bgtau dia.. tp takmo laa kete dia, dpt dia je pon jadilah. hahahahahahahaha