Thursday, August 05, 2010

555: Day 01 → Something you hate about yourself.


Sesuatu yang aku benci pasal diri aku sendiri. Hmmmm.

Kalau nak diikutkan, bukan sesuatu je. Dua suatu, tiga suatu malah boleh jadi empat dan lima suatu. Macam teruk nau je diri aku ni eh. Heh. Ok la.

not ambitious

Bukan la maksudnya aku langsung takde cita-cita. Tapi kadang-kadang macam tu la. Aku paling takleh blah zaman dulu-dulu kalau orang tanye aku - nak pakai kete ape? Dan diorang expect aku akan sebut nama kete hok canggih-canggih. Aku memang tak penah aim nak beli kete ape, sebab aku tau takat mana kemampuan aku. Tahpapetah aku ni eh, patutnye aim laa kete Ferrari Spider ke ape ke, pehtu usaha laa nak dapat. Namun begitu, dah ditakdirkan aku jenis yang go with the flow. Tak best. Nampak macam malas sangat je. Huhu.

Macam tu jugak dengan kerja. Kalau masa kekecik, ramai kekawan aku yang dah sure nak keje ape bila besau esok. Tapi aku takde pon. Tatau la ape keje yang best nak dikerjakan. Ape kelas nak pikir pasal kerja masa darjah 1, baik aku main teng-teng hahahaha.

soft-hearted

Sebenarnya aku takdelah benci sangat bab ni. Cuma ada masanya aku berlembut hati atas benda-benda yang tak patut dan tak perlu. Member-member aku - mana yang tau la - kalau aku ade cite ape² yang berkaitan, musti akan geleng kepala diikuti dengan ayat 'ko ni lembut ati sangat ler'. Abeh tu nak buat macamana. Walaupun aku garang kaa... suka marah-marah kaa.. ape kaa.. Namun tetap ada ruang di hatiku untuk berlembut-lembutan. Benda ni tak salah, tapi selalu laa orang jadikan point untuk pijak kepala gua.

Kadang-kadang aku benci dengan diri aku sebab ini. Tapi selalunya aku redha je. Percaya yang Allah memberikan aku sifat ni untuk dibalancekan dengan sifat-sifat buruk aku yang lain. Eh tetibe tak benci plak. Hahaha.

low self esteem

Waaaa.. ni sape yang kenal aku in person mesti macam tak percaya je. Tapi percayalah, inilah kebenaran. Aku selalu berasa yang aku ni terkebelakang daripada orang lain, dari segala segi. Segi tiga, segi empat. Hehe. Ok serius.

Contoh la. Untuk sesiapa yang pernah keluar dengan aku, berleisure-leisuran ataupun jalan-jalan kosong je. Perasan tak aku jalan agak laju la gak, pastu tak berapa pandang orang sangat? Tau tak itu adelah signal low self esteem aku? Aku nampak sangat yakin bila berjalan dalam kelompok ramai-ramai sebab aku percaya takde siapa akan tegur atau kacau aku - sebab orang-orang yang berjalan dengan aku lebih berpotensi untuk ditegur atau dikacau. Faham tak?

Ok la dalam bahasa ringkas - aku rasa semua orang lebih cantik menarik tertarik da bomb daripada aku. Sebab tu kalau ade orang suka kat aku dan mengeluarkan kenyataan berbaur pujian (kata aku lawa ke ape ke), matiklah rasa mau pengsan. Pengsan tu bukan sebab happy, tapi lebih pada rasa tak percaya. Tatau la kenapa. Aku nampak semua orang lebih daripada aku. Lebih pandai, lebih cantik. Aku lebih gemuk je daripada dorang hahaha.

Dats why bila orang-orang yang aku suka dan sayang step out from my life, aku rasa memang patutlah tu. I have nothing to offer T_____T People always seems better than me, and that's a fact. Sebab tu aku tak menyalahkan sape-sape, kecuali diri sendiri. Oh. Kenapa ayat ni macam sangat kesian. Huhu. Bencilah!~

Satu dah lepas. 29 more to go.

18 comments:

Mizzy said...

wah..gigih.. first step.. ada lagi 29.. :P

en_me said...

tak chantek takper, janji baek ati.. ahaha ~ klise kanns..

Masy said...

mizzy,
gigih la.. byk tu 30 soklan.. klu u tlg jawabkan takpe la gak :p

en_me,
aaa.. betul² hehehe~

achik said...

"aku rasa semua orang lebih cantik menarik tertarik da bomb daripada aku.."

saya pun sama.. err kdg2 org yg lagi gem dari saya pun saya rasa dia lagi menarik dari saya.. isk!

HEMY said...

baby~~

u memang montok busty dan memang de bomb..i ikhlas~~

Masy said...

achik,
tu la kan.. tatau apsal sume org nmpk lawa. huhuhu~

anul,
demmmmmm.. ok laa i terima seadanya kata² itu.. huhuhu thanksss~

Mak Su said...

maksu pun ada low self-esteem, dan maksu suka banget layan lagu low.... huhuhuu

zaidon said...

teman pon nak cakap macam Hemy tu.. tapi malu nak cakap.. :)

Masy said...

maksu,
hahaahha lagu low tu mmg agak layan gak tu hehe

zaidon,
hehehehe.. klu gitu, komen sy samalah mcm komen kat dia tu hehe :D

Lee Novotny said...

u r absolutely right...what's wrong with go with the flow kan? Tu lah masalahnya "peer pressure" - just because orang lain macam tu, kita pun kena jadi macam diorang; macam gampang! It's better be ourselves and be happy than be like them but miserable! Bless ya! :) *HUGS*

fndrcka said...

Yang part low self esteem tu huraiannya paling pnjg..huhu.kau x berkesempatan g plkn kut.huu.aku pun rasa cam nak tulis je benda yg x suka abt myself kat blog..salah satunya aku ni tak reti jaga gadjet.haha

Masy said...

lee,
gitulah. kadang2 tu pressure gak bila org aim tinggi2 and assume me to be like them. huhuhuhuuh

fndrocka,
mmg la.. zaman aku mana de PLKN. hahahahaha. ko buat la, ko kan suke tulis panjang2 ni heheh~

Jard The Great said...

akak.. not ambitious.. samalah, aku bukannya ambitious pun. depends on situation. ade peluang, adelah naik gaji.. ekeke

low self esteemm.. woo baru tahu. hee.. =)

kalau kak low esteem, senyum je la. sbb senyuman akak menawan. la la laa..

ps: lawak komen hemy.

zonaku said...

hhwhehehhhheee...tapi sesungguhnya k x mampu lawan kegemukan aku......

didi said...

actually kan kak..
sume org ada feel gitu (of coz, terutamanye sy! ye, sy!)..tak banyak, sikit mesti ada..lain la org tu alien..xcaya? akak tny je la org paling berjaya dlm dunia..ada ke? hmm, sebb xsume org dilengkapi dgn ciri2 yg bagus je..tu namanye manusia..klu x, xde la istilah "saling lengkap-melengkapi" hihi;p

*sape x setju? hihi..angkat kaki! hahaha~

psst, ape2 pun..akak tetap best! xyah ar rs low self-esteem tu..u r wat u r ..kay..

Masy said...

jard,
ye betul la.. sama la tu, ade peluang ade laa.. hehehehe

hihihi ye ke? akak tgh senyum2 ni hehe thanks :)

zona,
huhuh.. gemuk pon tp ko comel la.. :)

didi,
oo ye ke? huhu.. so kira normal la eh? ehehehehe

baeekkkkk :D tengkiu2

kakLuna said...

bagus pe...jalan menundukkan pandangan mata...mmg digalakkan pun utk wanita islam..

Masy said...

kak luna,
tp sy x tunduk pun.. melainkan klu duit jatuh. hihihi