Friday, August 06, 2010

556: Day 02 → Something you love about yourself.

cilok kat google

Ape yang aku suka pasal aku eh? Ala... tajuk ni macam nak mintak puji diri sendiri je, tak reti betoi le. Huhuh. Aku harap selepas selesai entry yang ni, takde laa wujud perasaan riak dalam diri aku. Korang doa-doakanlah. Huhu.

I think I'm honest enuff

Aku sangat-sangat-sangat-sangat-sangat jarang menipu. Kalau cakap tak pernah kang, nampak nau la menipu kan. Sangat jarang. In fact, ada masanya aku tau kalau aku cakap benar nanti orang marah, tapi aku rela je. Let say mak aku call, pastu tanye 'arinie ko mengaji tak?'. Dan kalau aku tak mengaji, aku cakap je tak. Memang aku tau mak aku akan bebel² tapi biarlah.

Macam tu gak kalau time-time ade boipren, gitu gak la. Kalau kebetulan masa encik bf sms tu aku tengah minum-minum dengan kawan lelaki aku dan dia tanye, aku akan cakap je. Takde selindung, dan tak reti. Daripada aku menipu dia, baik aku cakap je. Ntah la aku tak reti sangat menipu, tapi tak bermakna aku tak buat la kan. Hehe.

Satu lagi contoh. Kadang-kadang untuk avoid gangguan daripada orang - lelaki la senang cakap - yang kita tak suke, biasenya aku akan mendapat nasihat seperti 'ala ko cakap je ko dah kawen, or dah bertunang, or dah ade boipren'. Serius aku tak pernah lagi menipu orang yang aku tak berkenan. Biasanya aku akan cakap stret je -> aku takmo ko sebab bla bla bla. Memang aku tau kalau aku bercakap benar macam tu, lelaki-lelaki berkenaan akan terus cuba-cuba nak rapat ke ape ke. Tapi memang aku tak reti T_____T

Adakah ini dinamakan jujur tak bertempat?

I'm not that typical 'anak bongsu'

Ada masanya I would say, I'm proud that I'm not that typical. People seems to identify anak bongsu as spoiled, not independent, cry baby and such. Tapi aku rasa aku tak macam tu. In fact masa aku kat asrama dulu, ramai yang tersalah sangka dan menganggap aku anak sulung. Hehe. Kena kenal aku lama sket baru boleh nampak ciri-ciri anak bongsu. Manja anak bongsu, nak buat macamana hahaha.

Daripada pandangan bapak aku, memang la dia kata aku manja dan penuh la dengan sifat anak bongsu. Tapi pendapat mak aku pulak lain. Katanya aku langsung tak macam tu. Aku manja sebab abang-abang aku yang manjakan, bukan sebab aku macam tu. Pastu. Aku paling tak pandai nak meminta-minta dengan mak dan abah. Kalau dorang tanye 'nak ke?', baru la aku cakap nak/taknak. Kot tak.. jangan harap. Mungkin sebab aku takut permintaan aku ditolak sekaligus membuatkan aku kecewa, sebab tu aku tak berani mintak kot. Tapi ada masanya aku try gak la, mana tau ade luck ke kan. Hehe.

Eh teringat plak zaman-zaman mak dengan abah nak gi Melaka amek duit pencen. Selalu tu aku malas nak folo, dok umah bergayut telepon dengan boipren lagi best HAHAHAHA. So masa dorang dah masuk dalam van (umah aku takde kete ye), aku dok la depan pintu sambil lambai-lambai dorang. Pastu berpesan-pesan plak dengan kebenaran kat dorang.

abah, nanti beli laa pape untuk Ta eh
nak beli ape?

Terus aku blur. Ape aku nak mintak ni? Huhuhu.

ape-ape jelah..
kat kedai takde jual barang nama 'ape-ape'. ko nak ape cakap ler

err.. alaa.. ikut abah laa

laa.. ko yang pesan, ikut abah plak. rokok nak? hahaha
lerr.. memain plak. ape-apelah tapi takmo la rokok
yelah amendenye?

ape-ape jelah..


Ok bertengkar ni je pun dah makan 15 minit hahahahaha.

eh cepatlah, abah nak gerak dah ni. ko nak ape? coklat nak?
abah belanje eh?

ye la.. coklat?

ha bolehlah. hehehehe


Orang dah offer pon teragak-agak ok T___T

Tapi bolehlah dikatakan sebenarnya aku banyak belajar jadi tough sebab aku ramai abang kot. Ingat manja sangat ke jadi adik pompan sorang? Teruk jugak aku kene buli dulu weh, paling aku ingat bab abang aku sarungkan sepende dia kat kepala aku T______T siamang gagap betul, suwey jap idup aku 3 jam hahahah~

Dan menjadi anak cikgu pun membuatkan aku taff semacam. Banyak giler cabaran huhu. Agak teruk jugak aku kena dengan orang-orang yang berdendam atau tak puas ati dengan bapak aku. Bangsat sangatlah dorang tu. Kalau berani, buatlah onar time aku dah besau ni - ni lawan dengan budak kecik. Huh. Ok bab ni aku akan cerita dalam entry Day 08. Hehe.

Dua dah siap. 28 more to go.. ~

16 comments:

Jard The Great said...

hehehe.. mmg akak jujur.... kott.. la la laa..

manja? ermm.. manja la jugak. tapi rasanya manja jenis matang.. =p

day 08 apa? jap nk tinguk. *ooo.. some one who treated you like shit. hangat topik tu..

Masy said...

jard,
siap ade kot tu mcm x sure plk? heheheheeh

tu laa.. memula rasa mcm xde idea, tetibe ade plk kan.. hehehehe`

semut api said...

....09.59 a.m

Masy said...

semut api,
?

MOFASAD said...

kekadang,, menipu untuk kebaikan penting gak :)

HEMY said...

ishy jard..ko tak caya masy manje...aku ada lagi bukti dia manje kat sekujur tubuh ku ini...siyesss

taff tu..hebattttttt....

Masy said...

mofasad,
hahaha betul.. dats y aku kata, aku tak reti tp tak bermakna aku tak buat. hahaah

anul,
siottttttt je hahahaaaha~

achik said...

tapi cam best je jadi anak bongsu dan tunggal pompuan.. dah la abang2 akak cam kelakar2 je semua.. :)

Masy said...

achik,
aaaaaa yg tu best laa hahahaha

zino said...

selamat menyambut kedatanga bulan ramadhan..

PnConfused said...

aku pon sangat jarang tipu....



sebab tuh aku ckp aku cumellll...



hahahahah... ada kene ngena x dgn entry ko????

Firol said...

mari bercakap benar

Masy said...

abah zino,
selamat utk abah sefamili jgk :)

pnConfused,
demmmmmmmm hahahahahahah

firol,
ya mari mari :)

yonna said...

kakak mmg jujur! muah2 sayang kakak!! heee

ok bab abg akak sarung spender kat kapla akak tu mmg lawak gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! HAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHHAHAHA. pergh. merana 3 jam tu.

err spenda dah pakai ke belum? muahahahahhaha

Masy said...

yonna,
yeaahhhh hehehehe muah2 jgak!

aaaaa yg tu akak x sure. harap2 jgnlah yg dah pakai T________T huhuhuhuhuhuuu~

kakLuna said...

jahatnya abg ko..sapa yg wat tu nandol ke. haha spenda