Monday, August 09, 2010

557: Day 03 → Something you have to forgive yourself for.

cilok kat umah uncle google


Sesuatu yang harus aku maafkan diri aku sendiri (?) Cam kel-mab je ayat ni. Hmm.

anak-anak buahku, Busu mintak maap T___T

Aku dapat anak buah seawal umur 7 tahun. So kebanyakannya dah tentu aku layan macam layan adik, bukan layan anak. Takde la beza macam abah aku layan anak dengan layan cucu. Hehe. So ada masanya aku rasa sangat-sangat bengang dengan budak-budak ni sebab ade banyak hal yang bapak aku pun tak buat untuk aku, tapi sanggup buat untuk diorang.

Budak-budak punye perasaan. Aku la tu. Kecik-kecik dah kena berebut perhatian. Bingai sangat.

Bila dah meningkat remaja, memang lagi la semacam perangai. Eh aku takde la kejam pun. Cuma bila datang dorang buat perangai.. Ok. Anak-anak buah aku kalau buat perangai, memang tahap terkeji dan tercabar kesabaran aku. Aku paling pantang kalau budak² ni menjawab bila aku bercakap. Memang saje mintak lempang. Dan aku cakap ni bukan setakat cakap.

Aku memang lempang betul-betul. Lempang sampai tangan aku yang melempang pun sakit.

Memang kalau diikutkan skala kesalahan, patut la dapat sekeping pelempang tu. It just.. aku selalu berharap masa kejadian tu, aku boleh tahan diri daripada berbuat macam tu. Tapi bila difikirkan balik, lebih baik laa aku yang lempang dorang daripada bapak dorang yang belasah. Serius aku pernah merajuk takmo balik Melaka sebab tak sanggup nak tengok anak-anak buah aku kena belasah. Depan abang aku, aku menangis - aku bagitau yang aku tak suka dia buat anak-anak dia macam tu. abah tak penah buat kita macam tu, kata aku.

Selain daripada tu. Ada lagi satu. Tak berkaitan la dengan aktiviti pukul², tapi berkaitan dengan anak² buah aku gak. Takleh nak citelah. Bende kecik je tapi kalau aku kenangkan, menyesal dan rasa sangat bersalah sambil terfikir - ape jenis mak sedara laa kau ni T______T But.. it's ok kot. Sebab aku ade cara lain untuk tebus rasa bersalah tu sume. Memaafkan diri sendiri selepas itu. Hmmmmm..~

huhuhuu..

Aku pernah. Mengepaw orang dengan separuh hati je pun. Bukan separuh hati perasaan pada orang tu (atau mungkin bolehkah aku kata orang²?). Separuh hati je rasa nak mengepaw. Tapi pengepawan aku itu dilayan.

Ada dua benda.

1. Mashimaro beso gabak : Aku tak sure sama ada encik yang bayarkan tu baca ke tak, tapi rasa macam baca je ehehehe. Sebenarnya kan. Aku bukan nak sangat pun mashimaro tu - 50-50 je pun. Alkisahnya macam ni..

Orang yang dipaw oleh aku tu.. Dia mintak aku belikan dia lighter Zippo. Mahal woo lighter tu, dah la masa tu aku baru berenti keje (eh ni bukan merungut eh, cite je). Tapi kebetulan masa tu ade laa less berape persen tah, so murah sket la. Pehtu sementara aku berfikir nak belikan ke tak nak, kitorang jalan-jalan laa kedai lain. Ntah cemana terrrrmasuk ke kedai jual bebear ni sume. So kat dalam tu ade sebijik mashimaro yang gemuk dan besau.

Aku pegi check. Regenye lagi mahal daripada Zippo tu ngahahaha. Ape lagi, aku pun cakaplah kat orang tu, soh dia belikan. Niat aku sebenarnya.. biar dia tengok rege benda tu dan berharap dia akan berkata - mahalnye! baik saye guna duit tu beli Zippo. But it turns out dia sanggup plak nak belikan untuk aku T__________T

2. Kasut Primavera : korang tau kan rege kasut tu kalau takde sale berapa regenye. Ini pun satu benda yang aku macam tak berniat sangat tapi terpawww jugak. Serius ni :| Kesal sampai sekarang sebab.. aku tak berapa pakai pun kasut tu. Terperuk laa dalam lemari kasut dah nak masuk 3 tahun kot? Huhuhu. Terbayang-bayang lagi time orang tu keluarkan duit daripada wallet untuk bayar rege kasut tu. Ok dats it. Aku rasa diri sendiri sangat jahat *sambil tarik² rambut sendirik*

Untuk kedua-dua kes di atas, dengan rendah hati saye mintak maap sebab serius ni takde niat nak korek duit korang. Kalau takde barang-barang tu pon, saye tetap heart jugek (masa tu laaa). Huhuhu.

So. Setiap kali teringat, akan geleng-geleng kepala sambil cuba memaafkan diri sendiri T___T jahat la ko Masy. Huhu~ Aku cerita tu jelah ye. Yang lain-lain.. takpelah. Simpan dalam hati T__T

Tiga dah lepas. 27 more to go.

16 comments:

zonaku said...

baiklah!

en_me said...

rajinnyer mengepaww.. x baek tawww..

Masy said...

zona,
aikk ape yg baiklah tu?

en_me,
err.. kadang tu x sengaja.. err... sorilah kt sape2 yg kene tu hehee.... T______T

achik said...

ada bakat mengepow rupanya.. ;p

semut api said...

i) garangnya...

ii)kasut kaler apa?

Masy said...

achik,
itu la. tak sangka plak. hahahahahah

semut api,
i) itu dulu la.. zaman2 darah panas.. huhu

ii) kaler cekelat, my fav kaler :D hehehe~

HEMY said...

sapa yang baca entri baby ni dan masih sudi bayar kan apa2 yang dia paw...nyata ada masalah mental...

atau..mungkin masy pakai ilmu pukau..atau pada laki, mungkin dia lakukan sesuatu..macm aku kena

shake shake mungkin...atau pushup-pushup??

ahahahahaa!!!

HEMY said...

oit..sokong la kempen ku?

Masy said...

anul,
muka aku manis weh.. muka rejeki ko tau. hahahahahahah astaghfirullah..

ha kempen ko. nanti aku letak. ni skedul entry ler.. huhuh

Super Nia Hana said...

watashi ada anak buah yg baru lahir masa umur watashi 20tahun...

ekekekee

frwls said...

mudah je kalau nak maafkan diri sendiri ni.


belikan saya kasut primavera dan belanja makan kat chilis.


insyaAllah kemaafaan untuk diri akan dapat dirasakan

Masy said...

hana,
hahahahah tak aci.. :p

caki,
ko nk kasut primavera cam akak pnye ke? hahahahah

fndrocka said...

Aku pernah rasa macam aku paw bapak aku seribu..tapi rupa-rupanya dia suruh bayar balik sebulan kemudian.time tu feel dah tak tersusun.

Masy said...

fndrocka,
hahahahahaahah

Jard The Great said...

hahahaha... lucu la fndrocka.. hahaha..

bab mengepow.. errr... terror la kaka minta pow org.. kalau ku mesti tak berjaya! =p

Masy said...

jard,
hehehehe takde la terer sgt pun.. tp dorg ni sume baik ati :D hehehehe~