Friday, August 20, 2010

564: TAIF! (Thanks Allah It's Friday)

Jumaat sudah!

Dah lebih seminggu berpuasa ni, aku langsung tak stori mori pasal makanan ke pasar ramadhan ke eh? Ajaib ni. Di luar kebiasaan hidup seorang blogger yang merendah diri dan low profile nih.

Aku rasa puasa tahun ni.. aaa.... ala biasa je kot. Tapi ada sikit la persamaan macam tahun-tahun lepas. Aku terpaksa tawaf pasar ramadhan dua kali setiap kali ke sana, baru la boleh decide nak makan apa. Kalau tak sebab nak berbuka, entah-entah balik tangan kosong kot T___T Tahun ni tekak tak berapa terliur tengok makanan tu sume.
ini tidak bermaksud korang boleh makan selain daripada burger dan air dalam cawan cenggitu ye anak-anak~


Dah biasa kot.

Tak macam bulan sebelum puasa aritu. Kan ade beberapa kali yang aku puasa stret seminggu tu(sebab asik makaaan je). Haa masa tu tekak bukan main melala je nak makan itu ini. Masuk bulan puasa, eh.. biasa-biasa je. Hari-hari pun pening nak pikir berbuka apa. Tak makan kang, lapau lak.

Bila pegi pasar ramadhan, aku dah set paling banyak aku boleh spend pun kat situ adalah RM5. Ala.. RM4 pun bole dapat dua jenis makanan kan. Air tak payah beli. Ada sekali je kot aku beli soya bean (dah beli air, tak beli makanan. cerdik siot. ko ada? haha). Yang lain, tiada air sampingan.

save save.. comel giler tabung ni. mana nak cari??


Semalam first time berbuka kat luar untuk sesi puasa tahun ni. Itu pun sebab aku stayback. RM8 terbang huhuhuh. Dah lebih bajet tu. So arinie kene bajet RM3 je. Tak mustahil tu. Murtabak baru RM2. Belen singgit leh kerifowed ke hari esoknya. Hohoho. Jimat jimat.

Arinie mintak-mintak jangan la kene stayback lagi. Tapi rasa macam kena je T____T

29 comments:

citahrudin said...

smlm kan kak, aku beli :

kek batik - RM 1
nasi ayam - RM 3
air nenas - RM 2

perhhhh....
rm 6 rupanya

Masy said...

citah,
wawawawawaa... tp bunyik mcm x byk sgt pon.. cuma duit yg kuar tu jelah. huhuhuuhh

achik said...

saya takat ni beli kuih muih je.. yg lain2 x terliur lagi nak beli.. lg pun takat berenti gerai tepi jalan je, xdenya nak gi param.. ;p

semut api said...

duit saving boleh open table lepas bulan puasa nanti.

Masy said...

achik,
ok la.. mak masak kat umah hehe. akak klu mkn kuih je, ade yg pi masak megi lps tu hahahaha

semut api,
klu ade saving ler.. klu dibelanje ke tempat lain, x dapek la..

KAKTINY said...

meh bukak posa umah kaktiny.. singgit pon ko takyah kuarkan.. dan dijamin masakan sendiri.. takdak lauk pauk pasar ramadhan.. hihihi..

mai la.. mai laa...

Mak Su said...

hari ni entah2 maksu kena gaks pegi bazar, sbb gas dah abis, huhuhu

Rozita said...

hahhahha..pandai sungguh kau bajet. tabung dah penuh ke?
nnti kawen boleh ler buat grand2...sebb duit simpanan byk mehahahhaha

Masy said...

kaktiny,
jln nk gi umah akak pon sy dah ingt2 lupe hahahaa. kos sesat tu je kang dah bole kaver duit raya hihih.

tp malu ai sebenarnye hihihhii (blush2)

maksu,
ayoh maksu! ahahahahhha

Masy said...

kak rozita,
tabung tak penuh2 pon.. camne nk penuh, asal sengkek je terus korek. hahahahaahh

mya said...

jom jom berjimat.
akak nyer azam pun nak berjimat selagi boleh..

Sierrauniform said...

puasa bkn mkin jimat makin memunah nak mkn cemacam..camane;(

Masy said...

kak mya,
jom jom jom.. try selagi terdaya hehehehhe

rembo,
ah.. tu sbb ko kurus agaknye.. mkn byk2 pastu takde duit pastu x mkn eh? camtu ke strategi nk kurus? huhuhuuhuh

en_me said...

cuba try test komen..

HEMY said...

bagus berjimat...pas raya kita masuk rumah baru yeeee...

Masy said...

en_me,
sile2

anul,
kita ye? kita ye?? hahahahaha! :p

fidde said...

stebek mmg melayang kan wang. kite beli roti n kopi kt 7E je pun (tak pegi bazaar ramadhan ok...) dah melayang 7-8 hengget. cemana nak beli kamera kalau cemtu? (eh tetibe..heheh)

Ms Minnie said...

wah macam tu ka.. tapi ko berjaya gak menyelesaikan mee kari tu berbanding aku yang sangatlah teringin lepas tu... aku habiskan ayam je.. hari ni aku malas nak pikir

Masy said...

fidde,
tau takpe... tp arinie bos bg duit so ok laa hahahaaha

kak ila,
dah bayau mahal2 der.. wajib la dihabiskan muahahaha

aikk... dah tu ko mkn ape tu? x bbuka dgn kacien ke?

Super Nia Hana said...

watashi takleh lebih RM10.tp musti dlm RM 5.beli lauk utk obasan siap sahur sekali..
kalo sensorang maybe leh save byk lagi.wawawa

rasanya kalo puasa budget watashi lg melompat wo..ahakss

fndrocka said...

ala...up lah lg kredit limit tu jadi rm 7. .kena support peniaga2 bazaar raadhan...huhu

Firol said...

buka kat masjid untuk lelaki adalah jimat..

frwls said...

ingatkan nak cakap perang taif td..hehe

KAMATO said...

stayback itu kerja, kan kerja tu satu ibadah

Mohd Shahrul Hafizi said...

Pergh! Kak Masy memang bajeto gegilo la. RM5 sehari. Saya RM0. Hahaha. Sebab makan di rumah. Ngehehehe.

Mohd Shahrul Hafizi said...

Tambahan: Tabung tu memang cute. Nak gak. Hehehe.

noorlara said...

Masy,
biasalah kalau ke Pasar Ramadhan bukan tawaf jek siap Sai' dua tiga kali, tu pun terbeli gaks lauk yg rase macam tak rasapun hehehehe
Akakpun kekadang kene koje ari sabtu ahad lagi. nak cari rezeki nak wat camna.
Elokle brjimat esok lusa nak kawin duit dah banyak dalam tabung!

Masy said...

hana,
aikk.. aritu tgk rajin masak, pun pegi beli kat param gak ke? huhuuh

fndrocka,
RM5 tu pon dah kire mmbantu per..

firol,
betul! aku teringin gak nk try tp slalu gagalllll~

caki,
hahah first time ko x pk psl makanan eh ;))

kamato,
yaa... harap2 ibadah diterima ;)

shahrul,
waaaaa lg bajet! meh akk tumpang mkn, bole save RM5 tu hihih

kak noor,
tu laa kan.. tp so far bjaya mengekang nafsu. lgpun mmg x bernafsu sgt so ok la kot hehehe

K2r~90 said...

saving