Wednesday, January 12, 2011

618: Jiwa rasa gelowraaaaaaaaa

hello dear fellas.. this is for uols..


Aku tatau la ni penyakit berjangkit ke atau penyakit keturunan. Tapi rasanya mak apak aku takde penyakit macam ni. Seingat aku la. Bagus diorang tu. Macamana penyakit ni boleh menurun kat aku, masih lagi kekal misteri.

Penyakit benci-komunikasi-sehala.

Contoh la eh.

Aku sms kau. Call ke. Apa-apa jelah yang melibatkan komunikasi.

SMS = tak balas.
Call = tak jawab.
YM = ko bercakap sorang-sorang padahal tadi ade orang.

Bila macam ni, sebenarnya ubat dia senang je. Simple dimple kapadia.

EXPLAIN. Atau dalam bahasa Melayu Hadhari ni, JELASKAN.

Takde kredit ke.
Meeting ke.
Bizi ke.
Pegi obersi ke.
Internet takde line ke.
PC crash ke.
Baru lepas membidankan orang bersalin ke.
Tengah mencekik sushi ke.

Cakap jelah. Apa masalahnye kau ni? Nak ajak berkomunikasi pun susah.

Tak hari ni, esok. Lambat ke cepat ke. Yang penting, explain. Pastu nanti kang bila aku dah pikir yang bukan-bukan, pandai pulak kata aku buruk sangka la, cepat jatuh hukum la. Dah tu. Kalau takde pilihan untuk menyangka apa-apa, cemana? Kalau cakap dalam hati, ingat aku boleh dengar? Maaf ye. Gua bukan Six Million Dollar Man. Gua takde mukjizat.

Takde kredit, pakai la telepon opis.
Meeting kalu, sms la.
Internet takde line, pun bole guna sms / telepon opis kalau kedekut nau kredit sendiri.

Kalau nak cakap menyampah giler sebab aku sms / call pun, cakap la. Itu pun salah satu bentuk jawapan gak. Jawapan kan subjektif. Belasah jelah pape janji aku tau yang aku ni berkomunikasi dengan manusia, bukan dengan biskut mayat. Bukan dengan peti surat, mentarang, kacang sepat ataupun rel keretapi.

Bila penyakit tak dapat ubat, agak-agak ape jadi?

Yaa... penyakit jadi merebaklah. Untuk aku, senang je.

Kau buat aku sekali, aku akan cuba balas 2 kali.
Akan cuba secara bersungguh-sungguh ye.
Tak kisah la buat baik ke, buat jahat je, buat bodoh ke.
Time tu kalau ada jiwa nak komplen, bersedialah dengan jawapan-jawapan yang sesuai.

Aku ni manusia biasa, paham tak. Manusia yang dicipta oleh Allah. Yang Maha Pengampun tu Allah je, aku ni takde Maha-Maha ni sume. Mahakarya cinta pun takde. Mahathir pun tak. Allah S.W.T kalau dah menyampah kat hambaNya, haram dia tak pedulik kat hambaNya itu. Kau nak susah ke, senang ke - Dia dah tak kisah dah (tetibe cas² Ustazah, pastu lari topik plak).

Aku ni memang la bukan Tuhan. Tapi rasanya tindakan yang semacam itu boleh juga dicontohi. Kalau rasa seronok hidup tertanya-tanya, silalah menjalani kehidupan sebegitu secara solo - sebab aku memang tak suka gaya hidup yang semacam itu. Jangan sampai aku totally ignore nanti dah lah.

Ok, sambung maki-maki dalam diari.
blogger-emoticon.blogspot.com


marah? mana ade marah. gua memang suka orang tak reti merespon ni.

24 comments:

HEMY said...

marah sungguh ni...ahahahaha...takutnyeeeee

pasni ko msg aku jawab "k"..ahahahaha

yana said...
This comment has been removed by the author.
yana said...

sy SOKONG 1000%..akak ni marah pun bleh wat lawak..haha~ sabar kak.dia buat akak, seribu kali org buat dia..

sy sgt menyampah manusia yg pk dia le penting.macam org lain xde hal la, ape la.die je la manusia paling sibuk.xpasal2 nak kene memahami la plak.

Nazz@Purple said...

ooit..terasa la..skrang nazx tgh perang dingin ngan seseorang..tak mo reply sms,kol ke pe2 je la..adakh dia tensen cam ko gak masy...

hazirah kasimon said...

penah alami.yeh~~memg geram..kite juz hrpkan 1 jwpn bkn mintak ape2..wu wu wu..n penah bls dgn cre yg srupe..yaitu wt dunno kt org yg wt dunno kt sye..ho3..haselnye ckp mmbransangkan..akhernye die nyesal xnk wt dah..

Zareda Norman said...

ya komunikasi sehala sangat boring.. macam ko berinteraksi dengan tunggul balak..

zonaku said...

huhuhuuuu....
takotnya tgk kucen tu...... terasa tau.........!

jom mkn bubur pulut itam... mak aku dah buat ptg td

Masy said...

anul,
hahahahha mane de aku marah - nasihat!

ko bls K je pon bkn aku yg rugi hahaha

dyana,
hahaha marah xleh marah sgt.. nanti kang melarat2 lak.

yelah ye. kita ni xde keje, dorg tu sume bz. haiihhhhhhh tensi mek.

nazz,
haruslah. jgn buat lama2 weh, skali kang dia pegi x kembali, masa tu nangeh airmata duyung pon dah xde gune dah hehe

hazirah,
baguslah klu org tu tau menyesal. dapat mcm gua, sume buat muka bodo je mcm xde pape. naissssss

kak zar,
kan? kang kita menunggul skali br tau heh

zona,
ade lg ke buburnye? bak sket~

Puan Capa said...

entah.jawab la call.kalo tak sms. kalo tak ym.kalo tak fb ke.kalo tak guna phone opis.kalo tak...eh!eh!aku plak bebel.sorry!ops!

hanisakura said...

setuju! betul kan cam hampeh tul org cenggini. ssh sgt nak reply/bg satu jwpn kepastian. rs nak kerat je tgn tu biar betul2 xleh sms ker kol ker. yg kt ni setia la nuggu cam tunggul kdg2. tau2 biler tny die blk ade je alasan2 cam *tttuuuuuttttt. oh, emosional lak kat sini. hahah

en_me said...

gambar bawah tuh tengah amik gambr bangau merah ker kak.. kahh

Masy said...

hani,
hahahahah emosi betul ni! tp betul la.. x elok buat org tertunggu2, klu kena kt diri sendiri tau plk marah kan.. hehe

en_me,
aikk mana tau ni hahahaha

Masy said...

puan capa,
haaaa kan? tu namanya hendak seribu daya, taknak seribu satu.

semut api said...

Wow! 90% komen mengkritik...hebaaat..

survival instict subjek dalam entry ni kena kuat...kalau tidak boleh trauma.. ;)

Masy said...

semut api,
subjek tu mmg kental, ckp sejuta kali pun xde effect. trauma² ni xde dlm kamus hidup beliau. so, don't worry.

Mr PenyuBiru said...

uii..marahnyer dia..baru tumbuh gigi ke..hiih... gambar yg last tak menahan tu. err..kalu aku buat entri marah kat blog aku,bleh aku pinjam gambar last tu tak.ekeke...

Mr PenyuBiru said...
This comment has been removed by the author.
cHeN@ said...

marah beno ni...jgn simpan...nnt jd cam gunung merapi tu....

Masy said...

penyu,
tumbuh gigi yee.. hehehe.. bole bole.. tp jgn lupe letak nama aku hehehe

chena,
bkn marah.. x puas ati je. klu marah, lg panas pungpangpungpangnye hehe

jedi said...

tue la bini aku slalu ngamuk ngan aku....hehehehheh

Aujinz said...

warrrhhhhh.. garangnye... koh koh koh

Masy said...

jedi,
haaaaaa padan muka! hahahha

aujinz,
garang tp mesraaa.. hahahhaha

Erina Asmawani said...

holohlohloh..nyomeynye muka akak marah..nak cubit pp buleh??

jap pikir jap..

errr..so far saya reply kan kak semua sms akak? mmm..ade x saya x explain? hehe..

Masy said...

ena,
holoh holoh cubit kalu kena bayar.. hihihii

takde kot.. so far sumenye bjawab wpon lmbt reply ke ape hehehe