Thursday, March 31, 2011

645: Diet!


Tengah serius berdiet atkins.

Rasanya, perpisahan paling sedih dalam usaha mengamalkan diet atkins ni adalah perpisahan antara aku dan milo. Walaupun aku kelihatan macam sangat suka minum benda-benda manis (since macam tak masuk akal plak nak minat minum benda pedas²), tapi sebenarnya kalau tak berapa ada pun tak kisah. Cuma jadi susah tu kalau mende tu ade depan mata la. Contohnya orang suruh abeskan marble ciskek tu kee... atau cekelat kee... atau ape-ape jelah. Aku tak menolak rezeki weh. Orang cakap, kalau sekali tolak, bimbang nanti rezeki langsung tak datang lagi. Oh lupe plak. Orang yang cakap tu adalah aku. TM.

Setakat tak minum minuman yang manis-manis time lunch dan dinner, aku tak kisah pun. Kalau ade, bonuslah tu haha. Tapi bila sarapan tak di-sadakallahulazim-kan dengan milo, perasaan aku sentap la sket. Macam lepas makan tak basuh tangan, macam tu la. Rasa macam ade yang tak kena je.

Tapi takpelah. Berkorban sket. Demi untuk mengorbankan lemak-lemak yang memeluk kemas tubuhku sehingga mengakibatkan pinggang rampingku bertukar menjadi pinggang kentang ini. Pasrah.

Semalam je. Aku kantoi sket. Sebab dah mula sendawa gastrik. Sape ada gastrik, tau lah kot apa aku cakap ni. Tapi taklah aku balun milo. Aku gi makan buah betik. Macam takde connection je? Dan akibatnya memang buruk. Mungkin perut aku dah terbiasa 3 hari tak makan menda manis (termasuk buah-buahan), apa lagi.. terberry-berry aku pagi ni.

Budak-budak opis aku plak (yang lelaki laa), menganjing bila tengok aku diet. Sume dah mula meneka-neka aku nak kawen tahun ni. Eh eh camtu eh? :p Tapi takleh la nak marah. Who knows, tetibe betul ke kan? Lalalalala~ Yang perempuan pulak, dua orang menyokong aku berdiet, dengan salah seorangnya turut mendahului aku dengan berdiet awal. Kakak Bebola Ikan plak awal-awal bukan main mencebik lagi bila dengar aku nak diet (&*&^^%%$%#$^%&* kata aku dalam hati), sekali hari ni dia macam nak diet jugak. Haaaa ingatkan... ok takmolah sambung ayat ni. Heheh.

Hey gorgeous, be strong ok? *pandang cermin*
blogger-emoticon.blogspot.com

#harap-harap kenduri Ena sabtu ni takde hidang ABC fradoo T___T

20 comments:

Puan Capa said...

aku pon serius tak leh lepas dgn milo..

achik said...

saya plg susah nak lepas minum air manis.. tu yg xleh nak betul2 try diet atkins.. isk!

Masy said...

puan capa,
smlm aku minum sket milo satu sip je, jadilah. tu pon malang dpt milo x sedap huhuh

achik,
hari 1st kompem pening, kecik. tp rasanya lama2 ok kot... bila masuk mende manis perut akak jadi tkejut. opocot kata dia. hahah

cHeN@ said...

all the best...nnt kalo smpi seru blehla ikut diet gak...ƪ(˘⌣˘)ʃ

Masy said...

chena,
mekasih! sy pun lambat nau seru nk smpi, bila pinggang dah hilang br hegeh2 ha huhuh

Mr PenyuBiru said...

diet diet jugak. kesihatan perlu diutamakan.apalah ertinya diet jika perut menahan sakit kan.

petang² cenggini pekena mcflury milo pun best gak ni.slurp! lalalala..

Masy said...

penyu,
tiada guna nk meracun aku arinie sbb aku puasa.. ape laa sgt itu sume.. hahahah

HEMY said...

ok la tu ada geng nak berdiet sama..baru best

Masy said...

anul,
yesss.. baru la semangat. at least ade geng nk pikir menu heheh

Kaktiny said...

go masy (and ann) go!..

kaktiny berjaya turunkan 7 kilo dalam masa 3 bulan!.. (pergh.. kagum tak?.. TAPI... hazab wokeh..!!), dan sedang berusaha gigih mengurangkan lagi 10 kilo for another 3 monts!!...

target sasaran... turunkan 15 kilo dalam masa 6 bulan!!!... (peduli hape kalau tak boleh!.. janji try la dulu kan!.. kehkehkeh)..

ber_u_wang said...

diet ? boleh tapi pastikan badan mendapat vitamin yg seharusnya badan dapat.. kalau tak de vitamin macam mana nak segar badan tu...



apa apa pun uncle teringin tengok bila pinggang dah macam biola sok...

Masy said...

kaktiny,
waaaa akak pun diet gak? chaiyookkkk utk diri kita semua!!! tp akak asik masak sedap2 je.. mcmana niiiiiii (ckp mcm laaa berjiran dgn kaktiny hahahah)

angkel,
itulah.. cadangnya nk bli vitamin sbb rasa lemah betul..

insyaallah... klu ade rejeki angkel, sy tnjuk bila dah ade nanti wahahaahahha

Ms Minnie said...

selamat berjaya cheetah!!!!!

Masy said...

kak ila,
aikk sejak bila panggil aku cheetah ni? wuwuwuwuwuwu thankssss

Sierrauniform said...

selamat maju jaya! sila lampirkan gambar sebulan sebelum diet dan sebulan selepas, kita lihat perbezaannya~

wahahaha(eh aku tak cemuh aku galak ni..)

Masy said...

rembo,
alamak.. lupe plk nk amek gambar sblm start diet. tp ade je kot.. mana2 yg nmpk gemuk tu, tu la dia. heheeheh

mekasseyyyy!!

Purpleheart said...

tahun lepas amalkan diet atkin ni..
percayala memang boleh turun..dalam masa 3 minggu..boleh turun 6kg..tapi tuhan aje yg tau betapa letihnya badan..kat opis tersengguk2 aje..bila org tnye nape..kak, saya kurang karbohidrat!!

5 bulan tak amik nasi..

laa ni da malas sangat nk buat diet atkin ni..da amik herbalife..

Masy said...

kak PH,
betul la kak.. letih semacam sbb tak cukup gula huhuhuhuuh

Purpleheart said...

yakin boleh..ikut betul2..insya Allah pasti boleh..akak da buat, memang berjaya..cuma tak daya nak buat balik bila da berenti kejap.. :(

Masy said...

kak PH,
sy tgh nk istiqamah ni kak.. punye laa dugaan huhuhuhuhu. chaiyookkkk utk diri sayeeeeeee~