Wednesday, June 08, 2011

671: Pengepit


Ini kisah benar ok.

Aku tak pernah jadi pengapit sesiapa. Tak pernah walau sekali. Tak pernah setuju walau sekali bila dilamar oleh kekawan yang nak kawen. Bukan sombong, kerek, angkuh, berlagak ataupun perasan gud-gud seperti putnam - tapi aku segan. Malu. Shy. Tersipu. Eh eh macam tak masuk plak.

Tapi kali ni lain.

Oleh kerana ini kawan baik aku. Yang paling lama dalam sejarah, yang aku kenal sejak darjah 1. Minah yang kuat batuk masa kecik, kaki jeles, suka marah, kuat mengamuk jugak - tapi dalam semua tu, dia sangat protective. Kalau ade budak-budak lelaki yang mengacau aku, haa siap-siap jelah tubuh badan tu. Hahaha. Dan begitulah sebaliknya yang aku lakukan untuk dia.

Rapat. Sampai cikgu-cikgu pun panggil kitorang kembau tak seiras. Haruslah tak seiras. Dia putih melepak, aku hitam melepak jugak. Macam kaler Kungfu Pandalah senang cite. Hehe.

Oh. Dia akan kawen. Hari Sabtu ni. Minggu lepas dia tanya, kalau aku sudi menjadi pengapit dia. 2 hari berfikir, aku tolak 'lamaran' dia. Aku seganlah! Bukan main-main punya segan ni. Tapi dalam hati rasa sangat bersalah dan berdosa kecil *ketuk kepala sendiri*

Hujung minggu. Mak call. Rupanya mak dia mintak mak aku pujuk aku supaya setuju. Aiseh.. sebenarnya aku pun berkira-kira untuk berkata ya sebelum tu. Dan begitulah akhirnya.....

Aku setuju :) Tindakan ini adalah eksklusif. Hanya untuk kau sorang je weh!

(dari kiri) Anji si bride-to-be, aku dan Rembo. owh dia pun bestpren aku gak ;)

Baju dah dapat. Pinjam dari Erina ehem ehem.

Soklannya sekarang.

Aku kena buat ape weh?
Aku kena buat ape?
Jadi pengepit tu cemne weh?

Sape-sape yang ade pengalaman tu, please please please.. cite sket. Aku nak ada idea sebelum jadi pengepit minggu ni. Mak nebes uols!!!! Macamlah mak yang nak kawen pon! T___T

25 comments:

en_me said...

mak xnak kawen kewww.. ehehe, tahniahh tewww..

Mr PenyuBiru said...

aku takde pengalaman jadi pengapit tapi pengalaman jadi pengantin ada la.hehe..

aku rasa tugas penting masa jadi pengapit adalah pastikan ko lagi vogue dari pengantin perempuan dan cuba usha² dan main² mata ngan jejaka single seramai mungkin masa majlis nnt terutamanya pengapit lelaki.untung² 2,3 hari lepas tu ko plak jadi pengantin.hehe..

Masy said...

en_me,
awwuuuu nak laa.. hahaahah..

penyu,
mana bole overshadow pengantin weh.. aku ni tahap shadow bole la (pandang kulit). tatau la sempat ke tak nk kenyit2 mata, mcm nebes je nk pandang org ramai nanti huhuhuhuhuhuhuh

achik said...

saya pun x penah jadi pengapit..

gud luck kak baby.. selamat mengapit.. ;p

zonaku said...

aku pernah. nervous jgn cerita lah, cam aku lak pengantinnya

paling penting ko kene ada byk tisu di tangan.

pastu, senyum kene tampal guna gam gajah, x blh lgsg berenti senyum. kang gambor pengantin x cantik lak kalau pengapit muka cam org sembelit sebulan.

Masy said...

achik,
sama laaa kita T_T mekasih mekasih hehe

zona,
aiyaaaaakkkk!

tisu? ok tisu ade byk. eh camne aku nk pegang hp aku eh?
senyum? ok senang *pengsan*

aaaaaaaaaaaaaaa.....

Erina Asmawani said...

ehem..selaku dah 4 kali jadik pengapit nih..meh ena bagi tips

1. make sure akak ada bawak beg kecik..sekecit mungkin, supaya senang akak nak pegang..masa berarak tu tu sebelah tangan akak pegang payung, sebelah lagi peganglah beg kecit tu

2. dalam beg kecit tu make sure letak tisu n span muka yg lembab. Masa pengantin dah duduk kat pelamin tu, akak letak lah beg kecit tu kak belakang kusi pengantin ke, kaber sikit. Kuarkan span lembab tu standby kat tangan (selalunya span lembab nni mak andam bagi), in case mak andam x bagi, akak pakai je ongantin nye span compact powder tu.

3. Masa bersanding, sebelah tangan pegang kipas, sebelah tangan pegang span lembab. Tujuan span lembab tu tuk lap (secara tacap2 je, jangan sapu) peluh kat muka penantin. Pastu pas tiap kali tepungtawar, akak kena bersihkan bunga rampai segala tu dari tangan pengantin, senang pengantin nak salam org yg menepung tawarnya tu n standby tangan tuk nest penepung tawar.Jangan lap muka penantin pakai tisu, takut mekaprosak n tisu melekat kat muka dia.kesian

4)masa makan beradab plak,akak kena duk sebelah penantin, kalau katerer x buat, akak lah yang kena buatkan semua dari cedok nasi, sampai lah ke tuang air dalam gelas tuk pengantin.

5)last sekali..senyum tauuu. Jangan tak senyum. Pandang crowd,namo tunduk je.Nanti dalam gambau nampak x comey, pengantin senyum lebau, tapi pengapit senyum pandang bawah ala2 pengapit malu gitewww.hehe

all the best kak.U can do it! yeahhh! The best bridemaid in the world ;)



p/s:haaa..kan dah panjang, semalam takmau borak pasal ni kan..haha

pB said...

gUD LUCK

Masy said...

ena,
haaaa akak baru nak tanye kot bole ke nk bawak beg kecik, akak nk bawak hp. hehe.

beg kecik
span (ni mmg ade terpikir gak)
tisu
senyum

tang cedokkan mknan yg gua lemah ni. hadoihhhhhh harap2 caterer buatlah ye. thanks ena! :)

kak pB,
thanks kak :) nebesssss

aza said...

woit.. bila jadi pengapit, sepatutnya pengantin akan sponsor baju.. apasai p pinjam plak?

aku dah berkali2 jadi pengapit.. sampai aku pun x ingat berapa kali.. hahahaha

ber_u_wang said...

Hmm jadi pengapit ni mcm masuk tadika la. Pengantin plak mcm masuk sekolah. So kena cantik cantik mana tau ada yang berkenan nanti leh jadi pengantin plak....

Masy said...

aza,
sbb x sponsor la, tu yg kene pinjam hahahaahah

angkel,
tu yg x reti tu.. nk cantek2 tu cemne huhuhuhuh

oranglidi said...

takde a susah sangat jadi pengapit ni. hehe.. iring je.

yonna said...

yang penting baju pengapit kena vogue ok! hahaha. pastu kena pegang tisu buat2 lap peluh pengantin, the rest duduk sebelah pengantin ja la :D takyah buat apa2.masa makan pun, makan sebelah pengantin. then setel tugas akak

Masy said...

oranglidi,
mesti dah penah jadi pengapit ni heheheeh

yonna,
takleh la.. akak segan nk vogue2 ni ehehehe. akak folo jelah kot ape org suruh nanti. mak nebesssssss

Muhaimin said...

Pengepit ke Pengapit kakkk??

Masy said...

amin,
tajuk tu saje la akak buat pengepit. tp mmg pengapit la.. kamu ni.. lurus bebeno la pulakkkkkk LOL

Aimi dan Pakcik Hashim said...

erina dah boleh bukak bisnes pengapit

oranglidi said...

er. xpenah le.. tgk penah le. haha

tapi memang mcm penat la jd pngapit

❀aRaBeLLa❀ said...

kebetulan kawan i ade wat entry tips jadi pengepit..gigih i selongkar tau..
http://liliyuli.blogspot.com/2011/05/tips-jadi-pengapit-pengantin.html

Masy said...

kapten,
ok gak tu. bisnes penyediaan khidmat pengapit. blom penah org buat tuh hehehe

oranglidi,
ooo ingtkan penah. itu laa.. rasa mcm penat je..heheh

arabella,
nanti i cekidaout ye. thanksssss :)

HEMY said...

wah..mmg kurus skit la gambar ko dlm ni..ekekeke...syabasssss

Masy said...

anul,
cadangnya aku nk je terima kata2 ko ni dgn bangga tp terpaksa laa ckp sesuatu.

pic ni adalah pic 3 thn lps. mber yg kawen tu dh nk masuk 2 org anak eh. heheheheh

Sierrauniform said...

masa ni mmg ko kurus laa senang citer..hahaha..selain menjaga penampilan sendiri supaya nampak vouge dan sntiasa manis, jgn lupa plak pengantin tu haa..kot serebeh2 mekap dia sbb peluh merecik2,nk jd raja pemaisuri sehari tu..

fuh2..lepas ni turn ko la pulak..settle 1 row dlm pic..:)

Masy said...

rembo,
hahahahahaha ye kot. yelah tu tanggungjawab tu nk kene belek muka member. hehehehhe

amin aminnnnnn