Monday, August 01, 2011

689: Vietnam - Part 1

Sebelum bercerita dengan lebih lanjut, salam ramadhan untuk anda semua (kalau ade orang baca laaaaaa blog ni ha. macam dah sunyi je blog gua, ala-ala kawasan perkuburan). Puasa, puasa jugak, solat janganlah ditinggalkan.

Jom cite pasal trip Vietnam!

Ekcely dah plan trip ni daripada tahun lepas. Kak Bebola Ikan ajak join, tapi soh resiakan daripada budak opis. Seswatuh sunggoh aih, tak pasal-pasal aku pun kene menipu T_T Rasanya ini 2nd trip yang aku pergi sendiri dan bayar semua. Yang lain sume manja.. Mr Sivaji yang tanggung. Hahahahaa.

Flite pukul 7.20 malam hari Ahad, 24 Julai 2011. Amek kaw detail. Setelah dikaji dan diteliti, akhirnya aku dihantar ke airport oleh Grunge. Mekasih la bebanyak heheheh. Perjalanan dari KL ke Vietnam mengambil masa 2 jam sajork. Malam tu asik gegau-gegau sebab nak ujan. Touch down di Ho Chin Minh, dah hujan pun...

Owh. Aku beli tiket masa promotion, so dalam RM200++ jew pegi balik..

Inilah epot derang. Sunyi sepi deh. Taklah sesepi sekuntum mawar merah, tapi tak semeriah LCCT laaaa.. Dari situ, kitorang naik cab ke hotel. Tak sempat nak snap gambau cab. Apsal tah, lupe dah. Huhu.

Sampai dah kat hotel, tak lama sangat rasanya perjalanan. Setengah jam lebih kurang. Beza waktu Vietnam dengan Malaysia adalah hanya sejam sajork. Vietnam awal sejam. Aku tak ubah pun jam aku, malas. Eh lawa kan bilik hotelku? Besau tuuu.. Katil king tuuuu.. Aku cuma perlu membayar RM180 sajork untuk 3 hari 3 malam tu ya, murah kan? Tapi bukanlah RM180 tu aku sorang, berdua tu. Tapi ok la jugek, kayak tinggal di Indonesia juga lebih kurang.

Pungpangpungpang tidorrr, esok banyak kedrat nak guna neh.

Esoknya aku bangun pukul 5.45 pagi, nak solat subuh laa kekonon. Skalik tengok.. memanglah betul pukul 5.45 pagi, tapi kat luar punya laaa terang macam dah pukul 7.30 pagi! Tengok kat luar, orang ramai dah mula bersenam kat padang depan tu. Aiseeeehhh... ni kira qada' la ni? T_T

Breakfast kat hotel, aku banyak mamam dragon fruit. Sedappppppppp. Pastu bedal roti, cereal, sayur, kentang goreng.. mende-mende gitu jelah. Nasik goreng pun ade, tapi tak makan - takot ade vavi racik dalam tu. Lepas makan, kami terus terjah ke Ben Tharn Market yang cuma 10 langkah daripada hotel. Pagi ni pun dah start hujan, tapi redah jelah.


Kedai 1st aku lalu tu, peniaganya gila perengus. Sibbaik masa aku taip entry ni bulan puasa, kot tak dah berkati aku maki. Huh. Oleh kerana makcik-makcik ni dah biasa pegi, so senanglah kita terjah je kedai yang berkaitan. Bagus kedai yang makcik ni terjah, peniaga dia very the menjaga pelanggan. Ko hado pegi kedai orang bagi air kelapa free? Bukan air kelapa plastik tu. Tapi yelah kan.. kat sana murah-murah kot air kelapa ni. Hmm.

Beli kain kat situ, terus tailornya datang ukur badan. Esok siap berjahit katanya, dan bakal dihantar ke hotel. Wihuuuuuuuu~

Jalan kat luar pulak... Hujan. Trafik kat sana ala-ala giler gak. Motor kan main banyak berjujut-jujut cam konvoi. Nisbahnya lebih kurang 30 motor : 1 kereta. Nantilah next entry aku cite pasal trafik dorang. Hok baju hijau tu pak guard kalau tak silap aku. Aku snap pic ni curi-curi pun dorang pasan, sengal....~


Aku tak selera sangat nak posing atas beberapa sebab. Antaranya.. masa aku mintak tolong Kak Bebola Ikan snap pic aku ni, ade laaa sorang mamat ni tengok. Bukan tengok gitu je, siap tengok kat kamera aku lagi masa aku tengah posing tu. Saiko sunggoh la ko ni pakcik!

Jalan lagi jalan lagi jalan lagi sampai tercabut kaki huhu. Pastu balik hotel nak lunch. Makcik sorang ni dah siap masak nasik kat bilik hehehe. Sebelum naik ke bilik, kita singgah beli simkad dulu. Sempat sms satu hari je pehtu kredit abes. Gaknye mahal kot sms ke Malaysia? T___T Benci benci benciiiiiiiii!

Lepas solat, sambung lagi jalan-jalan. Dan soping-soping. Aku sebok nak cari telekung sebab kakak PA kirim. Hmmmm. Murah uols!


Ini kedai telekung tersebut. Tapi ni kedai kedua. Aku beli kat kedai yang pertama (Hong Anh gak tajuk kedai tu). Kedai yang 2nd ni pekerja cam pinggul khinzir. Dorang ni punye stail bercakap ala-ala Thai sket, irritating sungguh di telinga aku. Macam nak marah-marah orang je, gua lempang kang sajeee je kan. Sudahnya aku turun je bawah (dorang soping kat 2nd floor) pehtu lepak-lepak makan gegola. Petang pun hujan gak, haruslah aku pun ditimpa jua.

Balik hotel lepak-lepak jap. Memula ingat nak mandi, tapi kang kompem kene mandi lagi. So.. terus jelah terjah night market. Kat bawah hotel aku je pun. Kalau dicomparekan, besau lagi pasau malam kat Seksyen 19 sanun. Time ni kepala aku dah denyut-denyut dah.. sakit paler laa kene hujan tadi huhu.

Hah yang tergantung tu bukan bra ye, itu adelah penutup mulut untuk penunggang motorsikal. Kalau dah ade jual stail² gitu, korang nampak tak bahawa motorsikal merupakan kenderaan ruji di Vietnam. Helmet dorang pun lawa-lawa, siap bentuk topi Adidas la hape. Kalau bentuk topi tu aku tataulah bleh pakai ke tak kat Malaysia. Kalau boleh, aku akan cadangkan dorang buat helmet bentuk serban pulak.

Balik tu aku terus mandi, sakit giler dah kepala aku neeehhhhhh. Minum kopi Vietnam secawan, terus tidor. Terus tidor tuuuuuuuuuuuuuu.. cer kat Malaysia, mau terbeliak mata aku sampai pagi.

bersambung......~

12 comments:

zonaku said...

soalan/komen aku ikut konologi gambar :
-kain tudung cam kat jalan TAR jer kan
-kemain posing maut si pak guard tu
-menda alah besi apa y dok ngangkang tu?
-tembikai kah itu?
-giler kelas tidur atas motor gitu...
-apa yang atas periuk kukus tu? kaler2 lagi..

hahahahaaa.....

Masy said...

zona,
hamboiiiihhh jap aku jawab ye.

- ha'ah tp yg berjujut2 tu kain ela sebenarnye
- dorg tgh borak tu
- predator kot. dorg buat pki rantai beskal dll tu.. kretip kan?
- bawah tembikai, atas betik
- tau takpe hehe
- aku pun tatau, mcm pulut je aku tgk

HEMY said...

wah...aku nok gi gok...nok gi gok~~~~~~ hem hemmmmmm...harapnya leh la gi pahni...aminnn

Masy said...

anul,
siap2 je duitnye.. nanti leh la gi ye dok. amiiiinnnnnnnn.. leh arr aku kirim kopi vietnam!

ymn said...

slmt berpuasa .

Masy said...

yaman,
selamat berpuasa gak.. bila nk blanje berbuka ni? ehem ehem

jedi said...

wah...sonok...

Aujinz said...

Aku rase hotel ang sebelah hotel yang aku duduk tue..

sebab aku ingat lagi dia ada wi fi free..koh koh koh..

buah buahan kat sane melambak.. aku beli buah mangga dia beso betis aku .. gila kenyang..

pasar malam dia tempat aku kehilangan henpon.. koh koh koh

Masy said...

jedi,
sonok sonok hehehehhe

aujinz,
bole jadi gak.. kt lobi tu ade pc tp nk masuk fesbuk takleh, siot je huhuhu

yaaaaa buah2 punye la beso! aku tatau la apsal aku tak beli. mahal tak?

Mr PenyuBiru said...

laa.. ingatkan bisnes trip. tapi kena bayor sendiri pun,aku rasa mesti kos ko melancong pergi balik tak sampai RM1K.

penutup mulut tu kalau ko buat sebenier tentu org pikir lain macam jer.haha

en_me said...

jeles nih.. mana subenier..

salam ramadhan cik masy masy tewwww

Masy said...

penyu,
yg spore tu kampeni trip, hok vietnam ni gi sendiri. mmg x sampai 1k pun, aku kira2 lebih kurang la 1k - itu pon termasuk RM500 utk soping sajork :)

hahahahhah!!

en_me,
klu ade rejeki en_me, ade la ye :)

salam remdhan en me me. bila nk berbuka sama ni? hehehehhe