Friday, October 21, 2011

719: ini bukan entry sentap taw awak

Orang kebanyakannya suka tanye aku.

- Tak sunyi ke tak kawen lagi?
- Tak rasa ke macam takde halatuju hidup? Yelah kan.. orang dah kawen kan komit kat famili, balik umah ade anak-anak sambut, ade asben di sisi. Bila berbelanja tu selalu terpikirkan orang-orang kat umah, kiranya bermakna aaaaa hidup tu sket daripada orang bujang yang balik umah, bukan ade orang sambut pun. Gi mana-mana pun takde orang kisah, nak berbelanja pun untuk diri sendiri je. Pendek kata, memang lone rangerlah. (ni dalam bahasa kasarnya, ala-ala tak guna la hidup tu kalau tak kawen).
- Dah tua tak kawen lagi.. kang susah lak nak beranak.

Dan macam-macam lagilah. Hmmm..

Bila aku terlalu memikirkan kata-kata orang camni, siyes boleh merundum keyakinan aku nak idup lama tau tak? Tu kalau pikir la, I choose not to think about it too much. Sikit-sikit sudeh. Bende-bende cemni kalau aku jawab depan-depan, nanti kang mendatangkan komplikasi pulak pada kesihatan hati sendirik, dan kalau dapat pendengarnye jenis jiwa nipis, bole koyak rabak gak aku kerjakan (tak sengaja uols).

Camnilah. Yang bertanya-tanya soklan ittew.

Awak tau tak betapa bergunanya saye dalam famili? Ok la tak tau la ye tak sebab memang awak bukan famili saye. Awak tau tak saye ni sangat berguna pada mak saye. Walaupun dari segi material, saye ni memang tak berkemampuan nak bagi mak saye duit banyak-banyak, tapi saye ade banyak masa untuk dia. Dia boleh call saye bila-bila dan mintak saye cuti. Saye sorang je yang boleh wat keputusan on the spot macam tu, awak tau? Sebab saye takde suami so tak payahlah nak tanye bole ke tak, dia free ke tak. So mak saye rasa senang dengan saye. Dan mak saye memang lebih suka kuar berjalan dengan saye berdua-duaan, kalau anak buah saye nak folo pon sume kene halau. Sebab dia suke jalan dengan saye. Walaupun saye jahat T_T

Awak tau tak kalau mak kita meredhai hidup kita, hidup kita akan senang?

Saye perasan tau awak, memang ade masanya saye rasa tersepit sangat bab-bab kewangan ni. Rasa cam nak termenung je kalau kena time semput tu. Tapi alhamdulillah.. tak pernah lagi saye jadi kurus sebab tak makan akibat tak berduit. Tak penah lagi saye pegi keje jalan kaki sebab takde duit nak isi minyak. Tak pernah lagi, awak. Mebi Allah kesiankan saye, mebi doa mak saye, mebi rasa senang hati mak pada saye yang buat Allah Taala layan saye baik macam ni. Walaupun saye jahat T_T

Awak tau tak, dunia ni takkan pernah buat kita sunyi?

Awak pernah ke jumpa satu tempat yang sangat-sangat sunyi? Kalau ada, bak meh bagitau saye. Saye tak pernah lagi rasa sunyi keterlaluan. Cuba awak duduk dalam rumah sorang-sorang, tutup tv, tutup lampu, tutup kipas semuanya. Awak rasa sunyi? Betul ke? Awak tak dengar bunyik cengkerik, bunyi angin yang bertiup kat luar, bunyik kereta, bunyi orang main guli kat atas rumah (ok itu hantu) - awak tak dengar? Mesti awak tak perasan kan. Sebab awak fokus sangat pada kesunyian tu, sampai bunyik-bunyik lain yang temankan awak tu pun awak tak perasan.

Sunyi tu kan awak.. dalam hati kita. Kita yang pilih untuk rasa sunyi, kenapa pilih rasa itu?

Tapi saye paham maksud awak tu. Mekasih sebab ambil berat tentang kesunyian saye. Tapi jangan difikirkan sangat laa awak. Tak dinafikan ada masanya saye rasa macam tu. Bila nampak couple sorong baby dalam stroller, orang upload pic anak kat fb kat blog kat tuiter kat mana-manalah ruang yang ade dalam internet, tengok couple yang dah tua - saye terasa jugak kadang-kadang. Tapi itu kan bahagian orang. Awak tau tak betapa ramai kawan-kawan saye yang dah berkahwin tu jeleskan kehidupan saye? Awak tak pelik? Awak fikir dorang tak sunyi, tapi dorang pandang kehidupan saye sangat menyeronokkan. Awak tak pelik?

Bahagia ni kan awak.. dalam diri kita. Macamana kita nak berbahagia, dengan apa yang kita ada. Jangan bersedih dengan apa yang kita tak ada.

Suami.. anak. Ini semua dah ada untuk saye, saye percaya ada bahagian ini untuk saye. Cumanya tak ditemukan lagi. Tak diserempakkan lagi dalam kehidupan saye. Saye tak cukup usaha? Saye tak berdoa? Saye tak cari peluang? Saye memilih? Eh mestilah. Saye mesti pileyyyy!!! Opss. Awak tau kan.. ada yang dah kawen bertahun-tahun pun tak dapat anak, ada yang baruuu je kawen terus dapat anak. Ada yang tak kawen pun boleh beranak (eh?). Tiada jaminan langsung sebenarnya bab anak ni tau. Kalau Allah kata ada, adalah. Kalau takde? Apa lagi, takdelah.

Ini semua kan awak.. ada. Awak percaya kan Qada' dan Qadar? Awak percaya kan rukun Islam? Awak hafal tak Rukun Negara? Ingat apa Rukun yang pertama? KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN. Negara kita pun meletakkan kepercayaan kepada Tuhan pada tempat pertama, takkan awak terlupa?

Macam saye cakap dulu. Daripada awak tanye saye soalan-soalan yang amat berilmiah ni, apa kata awak carikan calon untuk saye? Ciri-cirinya ada pada lelaki ini.. lebih kurang la eh.

malas nak elaborate. hehe.

25 comments:

Mr PenyuBiru said...

tak pernah lagi saye jadi kurus sebab tak makan akibat tak berduit.

hmmm...maknanya org yg kurus tu takde duit la ek.ehehe...

n o h a F i z a said...

kita lebih kurang sama lah.
disebabkan sy blm kawin lagi sy sangat berguna pada mak.
dan kebetulan jugak sy anak bongsu.
bila org tanya soklan macam tu pada sy rasa nak lempang2 je. heh...

Masy said...

penyu,
ko ni. jgn nk pusing2 ayat aku eh hahaha

nohafiza,
sama la kita anak bongsu hehe. biasalah tu.. kata manusia. selagi bole tanye, mmg semedang nk btanye hehe

Mya said...

betul ke kalau bunyi guli atas rumah tu ada hantu??
waaa takuittt sbb akak selalu dengar bunyi guli ituuu...

HappyIrfa said...

kan?sapa tanya faz camtu?
meh akak kasi sedas..

faz tahu tahu tak..tiap kali baca blog faz akak rasa begitu memahami perasaan adik akak.dan ada ketika akak rasa jeles kat dia.sbb dia boleh lakukan banyak bende yg akak sendiri tak sempat buat..

cth:main fustal..hahhaha..sedih kan?

Masy said...

kak mya,
ntah org kata camtu. sy slalu gak dgr bunyik guli tu.. takuit kan? wuwuwuwuuw

kak irfa,
mcm2 org kak yg tanye.. hehehe jenuh nk jawab :)

main fustal tu ape kak? huahahahaha. sy bab bsukan ni x brape rajin. ke mmg x rajin. heheheh suke jalan2 je.. jgn jeles kak, sok anak2 dah besau soh diorg bawak akak jln2 ok? hehe

jedi said...

usah dulik apa org kata...

Erina Asmawani said...

aloloh kakak..meh nak peluk! :)

Masy said...

jedi,
begitulah heheh

ena,
mari mari berlaga perut! hahahhaah

❀aRaBeLLa❀ said...

terbaik entry akak!!

achik said...

*like 100x*

iemah said...

saya paling suka part gambo n last tu wak..hihihi..
sama la kita awak..sabo jer la..buat selamba derk jer..insyaAllah mmg ada jodoh utk kita nanti. Allah saje jer bagi kita single lelama..supaya kita leh mnikmati hidup bebas tu lama sket :)

HEMY said...

hehehehe...mohon share

syah shah said...

setujuh doploh lapan kali like kata-kata kakak masy... stuju sesangat... semua orang ada bahagian memasing... lambat atau cepat aje...

Kalau kita pilih untuk berasa depress with the state that we're in, marilah berpindah to the state of Melaka... Eh?

Haha~ :P

Masy said...

arabella & kecik,
hehehe mekasih2

iemah,
tu la kan? everything happen for reason bak kata org melaka hehehehe

anul,
silekan. hahahah!!

syah shah,
betul2..

pindah melaka elak stress? alaaaaa nk dok shah alam gak. hahahahaha

ber_u_wang said...

btol tu hidup bujang kita dapat berbakti pada ibu bapa kita, sebab bukan semua orang dapat peluang untuk berbuat baik pada ibu bapa..

Anonymous said...

serius kak ada orang penah cakap kat akak pernyataan kedua tu?

tapi tu la kan, orang selalu ingat yang single ni macam hopeless/hidup tak bermakna/godaiplis. as if kebahagiaan tu semata-mata suami/isteri & anak-anak.

dapat balik jenguk mak & ayah bila-bila masa nak, & buat apa saja with them pun kan syurga jugak?

kadang saya wonder why married people suka persoal life/bahagia single person. macam lahir-lahir terus laki/bini kat sebelah.

-rya

Anonymous said...

Salam, kak sy skong 100 pratus ape yg kak tulis dlm entry ni..utk pgetahuan am akak, sy slalu juga follow blog akak secara rahsia (kini bukan lg rahsia)he..tapi baru arini rasa t'pggil utk mengomen.. cuma nak kata,kagum ngan kata2 akak, betul tu, wat ape nak dgr sgt ckp2 org sbb kita yg tentukan hidup kita sndiri kan kan kan kan kak..

zonaku said...

1728 kali like entry ni.


er.... memula jenuh la aku belek pic tu. lelama aku relate balik ngan keta ko, so, aku dah ada jawapannya....

yattt's said...

terbaik la kak entry nih..
suke sangat..
sokong 100%.

Masy said...

ber_u_wang,
tp x ramai yg perasan mende ni kan..

rya,
yup - dan org tu lelaki. hmmm

hahahaha!! nanti kang klu kita marah, dia kata dia concern. tp dorg x pasan cara dorg concern tu melukakan hati. huhuhu

adik anon yg kekal anon sbb x bgtau nama hehe,
x salah dgr kata org sbb kita hidup pun bkn sorg2.. tp masalahnye klu dgr sgt smpi kata2 sndiri pun xleh nk dgr, pun susah jgk hehe

zona,
hahahaaahha so tau laa kan kenapa hehe

yatt's,
yeayyyyyyy

*SiRibenMerah said...

bab lain ai sokong..
bab pic suami ai tuh, ai x sokong..
haipppppppppppppp~

Masy said...

iyra,
mana bole sokong separuh2 hahahahaha

Anonymous said...

'orang baik tak selalu datang..'

aku rasa kau baik. harap bertemu jodoh yang baik.

Masy said...

anon,
wah sape ni? mekasih2.. aku rasa ko pon baik gak sbb mendoakan yg baik utk aku :)