Friday, October 28, 2011

721: Bayi!

Pertama sekali, berjuta-juta lemon ucapan tahniah aku taburkan kepada Anul dan isteri di atas kelahiran Xiyad Asytar (tu dia namaaaaaaa.. X-Men betei namanya kan) pada 26 Oktober baru-baru ni. Baby Deepavali githooooo...

Xiyad Asytar yang diperkatakan ittewwww.. ;)

Aku.. personally. Takut banget-banget bab nak beranak ni. Oklah dah penah cerita dah dalam entry² sebelum ni. Bukan nak cite pasal ni sebenarnya. Tapi nak cerita benda lain.

Dulu laa kan. Kakak ipau aku pernah bersalin kat rumah aku. Rumah mak apak aku la, bukan rumah aku. Bukan sebab tak sempat nak bawak ke spital ke ape, tapi memang dia (ke abang aku?) yang teringin nak merasa beranak kat rumah, voley githoo?

Kalau tak silap masa tu aku baru Darjah 6 ke Form 1 tah. Ahhh lupe lah. Yang pastinya, aku baru balik sekolah masa tu, doktor pe sume dah ade kat rumah. Kakak ipau aku dah dok dendiam dalam bilik ujung tu (bilik aku laa tu tapi masa tu blom jadi kepunyaan aku lagi). Bila tau je yang dia nak beranak, aku memang tak stay lama laaa.. Amek je baju aku mana yang berkaitan pastu pakat nak melarikan diri. Eh.. rupanya dah beranak pun. Cessssss..

Dah siap kemas-kemaskan baby tu, bapak aku bawak keluar. Pastu terus suruh aku pegang. Ape motip ni???? T____________T

takmolahlaa
apsal plak, pegang la cepat, kata abah
takmoooo.. budak ni kecik nau, kang jatuh kang
jangan la kasik jatuh. cepatlah!

Errr.. aku dengan separuh hati pun amek jelah baby tu. Hmmmm.. In my hands, I'm holding this tiny 2-hours-old baby. Takut woo.. Aku takut aku salah pegang, jadinya aku duduk je dendiam sambil pangku beliau. Keciknya.. hmmmmm.. wangi plak tu. Nak cium pun takut-takut, sebab muda sangat baby ni! Hahaha!!

Sekarang dah besau panjang dahhhh..

bila dah beso, pakai baju pink. sebelum pakai siap tanye,'busu, ok ke orang pakai pink? tak kelakau ke?'. hahaha!

17 comments:

Mr PenyuBiru said...

dah ko pun nak citer pasal bersalin jugak...teringin la tu...hehe


p/s : apsal background blog ko banyak katak ni..

Masy said...

penyu,
sbb blom kawen ni blom la teringin nk bersalin. dah kawen nanti baru ade rasa kot hehe

katak? mana ade katak??

*SiRibenMerah said...

ada gambar br leh fhm kot citer akak... hikhikhik..

xiyad? maksud ape?

zonaku said...

haah.. mana kataknya?????????


aku katak2 ni geli bebeno.......

kekecik sampai sekarang ni, kalau bab menu berpantang tu, ikan kering tabur lada n nasik pepanas.... lelain aku tatau....x pun telur goreng tabur lada jugakkkkkk........

padahal kat sepital aku tengok menu wad bsalin steady je.....

Lea Isnawi said...

takut kan nak pegang baby baru lahir ni

Masy said...

iyra,
nanti bila dah ok akak letak ye..

maksud nama anak beliau itu ialah kelebihan2 yg menawan / memikat.

zona,
yg aku tau, pakat2 berasaskan lada hitam. yg lain aku x sure. huhuhuh

lea isnawi,
haah takut tersalah pegang. budak tu dah la lembik je huhuhuh

HEMY said...

aku bygkan terjatuh pastu ko wat muka seposen ko

"kan org dh kata dahhh"

ahahahahahha

Masy said...

anul,
bongek! hahahahah!!

HappyIrfa said...

oh..akak ingat ko temankan kakak ipau beranak dan tengok dia meneran tu pasal takut sgt kalau org citer bab beranak ni .

pink?okey ape

Masy said...

kak irfa,
isshhhhhh sy mmg takleh la kak. dulu masa kakak ipau sy cerita pengalaman 1st time deliver baby, sy terus demam ok. siyes ni.. huhuuhu

jedi said...

bila nak tengok baby Masy???

Masy said...

jedi,
aikkk kan ade ni *tunjuk diri sndiri* hihihihii

Mak Su said...

alah comelnya xiyad :)

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

baca pengalaman anul dlm blog dia.. humaaaanggg aihhhh! cuak perut gua, kak!

Masy said...

maksu,
kan?? :)

hazerin,
akak pooonnn... tapi awak lg laaa terasa2 ye tak? takpelah.. sakit time tu je.. pehtu dah ade baby, lupe la sakit tu nanti ececeeceh

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

perasaan dia mcm dihiris2 sembilu bisa, boley taaakkk nk ckp gittew

Masy said...

hahahaha!!! bole sangat! terasa 'bawah' dihiris gitu ADOOOOOOOOOOOOOOIII!!!!