Wednesday, January 11, 2012

746: Jangan Kurang Ajar Sangat, Plis.


Panas hati aku dibuatnya.

Sape yang ade dalam list FB aku pastinya perasan aku ada apdet pasal senario kehakiman semasa. Sebelum tu aku nak tanya, ayat status aku kat atas tu ade sebut pasal politik tak? Ade sebut pasal parti tak?

Takde kan. Tapi ade pulak mangkuk yang butthurt. Kawan dengan Sepol ke ko tu?

Ekcely kan. Aku masih boleh bertahan laa takat ko nak argue dengan aku. Aku balas je apa susah ye tak? Tapi bila dah start kurang ajar plak dengan kakak ipau aku, haaaaaaaa.. ni cari pasal ni! Ko tu dah kenapa????! Cakap mak apak tak ajar kang, aku kenal pulak mak apaknya. Dah cukup ajar dah pastinya. Cakap cikgu tak ajar kang, sama je cikgu² kitorang.

Yang aku perasan la. Kalau aku letak status biasa-biasa, senyap je tak cakap apa. SMS pun lambat balas, kalau tulis kat wall dia lagi laaaa memang sampai ke sudah takde balas. Kfine, aku takde isu pun bab tu seme sebab itu hak memasing la kan. Masalahnya. Bila status aku ada kait mait dengan politik, kemain meletup-letup lak komennya. Nampak sangat kan memang pesen suka cari pasal?

Aku ni kan. Dalam circle of friends kat fb tu, aku dah sedia maklum dah bukan semua orang sealiran fahamannya dengan aku walaupun kita sama bangsa, sama agama, sama negara, sama semualah. Tapi takde problem pun. Tanpa garis panduan khusus, masing-masing faham limit antara kita. Kalau aku up status yang ko rasa tak suka, tak payah menyampuk. Aku pun. Kalau orang lain up status kutuk apa yang aku pilih, biar jelah. Masing-masing punya wall, sukati doranglah. Lain laa kalau ade kutuk ulama ke, main-main hal agama ke - tang tu yelah aku sampuk sikit. Tapi berhemah, bukan cara kurang ajar.

Ini tak. Dah laaa menyampuk stail kurang ajar. Aku ni bertahan je sebab aku kenal kau tu dah lama. In fact ade member aku yang lain inbox, tanya sape minah yang dok meroyan ni. Aku jawab terang-terang supaya member aku yang bertanya ni tak komen sampai bergaduh pulak dengan kawan aku ni ha. See? Aku menahan orang daripada bergaduh dengan kau, pastu kau pulak komen kurang ajar kat kakak ipau aku. Padahal aku dah hint dah awal-awal, yang perempuan ittew adalah kakak ipau aku. Buta warna ke rabun ayam kau ni?

Akal waras aku memang cepat je nak tersasar kalau orang buat kurang ajar dengan famili aku. Mujur jugak kakak ipau aku cepat-cepat komen kasik cool. Tapi aku tak cool ok!

Buka minda katanya. Meh aku cakap sket. BUKAK MINDA MY *SS!!

17 comments:

Irfa said...

rugi..rugi akak dah kena blog fb..kalau tak boleh tengok saya yang cam bagus tu

Lifesaver Hamzah said...

datang bulan la tu!tak pon...saipol tak layan dia dulu....mungkin!

Pok Amai-Amai said...

Kuang, kuang, kuang!

Politik punya pasal....Hanya Allah yang Maha Mengetahui!

Masy said...

kak irfa,
heheh takpe la kak, bikin panas je klu baca..

lifesaver,
hahahaah. aku syak dia ade jawatan la dlm parti. opsss

PAA,
betul..

Ms Minnie said...

kenapa kita kena judge kes yang tak de kena mengena dgn kita, maksud aku, kita lansung tak mana satu betul mana satu salah, pastu nak emo.. cari gado dgn orang plak...buang masa tau! baik tido!

Masy said...

kak ila,
sampai gadoh dgn member pulak tu. takde bongok namanya. baik layan DVD kaaaaa minum stabak kaaaa ade pekdah

Mr PenyuBiru said...

pasal tu la aku malas nak taip status atau buat entri terbuka yg ada bau-bau bacang dgn scenario politik semasa.pasal malas nak layan perkara-perkara camni lah.

HEMY said...

yg best plak FB friends aku...setakat ni kalau aku ada post skit2 kait politik, takde yg membidas..melike ada le..ahahaha

Masy said...

penyu,
tu lah. sape soh fb tanye aku 'what's on your mind?'. hahahha

anul,
ramai yg like, tp aku paham bkn seme org like. issokay klu x setuju, tp jgn kurang ajo - tu jeeeee.. kehkehkeh

syah shah said...

koh koh koh kakak masy hot nya... sabau ye, sabau... maafkanlah kakak sepupuku ittew~ beliau tu kekurangan info tu... sumber berita hanya didapati dari berita tv3suku saja... beliau jenjarang bukak internet... hoho~

sabo tau, sabo... hoho~ :D

Masy said...

syah shah,
yo lah.. dok sabau2 laa ni tak sound tepat kat muka dia. haihhhhhhh geram beteii. sabo jelah acik. hohohhohoo

Kaktiny said...

betulla dik.. sesetengah manusia ni, taksub tak bertempat.. kalau jujur nak komen, takde salahnya.. tapi komen bab yg tertentu hanya sbb kita tak sama 'aliran' dgn pandangan (atau pegangan) dia..

yg pastinya, bab POLITIK yg dilebihkan!..(kalau bab agama, diam plak, nk tekan butang LIKE pon nan ado!!..).. haish..

(kaktiny dh pernah kena kat entri blog kaktiny dulu.. yg tajuk "2 kali B*D*H ~ tetiba HANGAT tak hagak dgn komentar si Anon!!.. hanya kerana dianggap 'tidak sealiran'!!.. kehkehkeh)..

takpe.. cool kan diri.. nak tutti fruitty?.. strawberry? with laici?.. and cornflake?.. kehkehkeh..

Qas Firdaus said...

BUKAK MINDA MY ASS!! baru betul. :D

Masy said...

kaktiny,
kan.. pastu dah pungpangpungpang, hujung ayat buat laa tulis 'wallahualam'. nak bg neutral plak ayat dia ye. tahpape tah.

nak coklet dgn yg ori tu pastu almond tabur dgn cokolat cair.. mekasihhhh

qas,
yeaaaahh hahahahh

*SiRibenMerah said...

hehe.. perang fb normal la tuh.. rita ngan zaquan pon layan perang twitter.. ahaksss~

Masy said...

iyra,
hahahahahah sayelah Neelofa tu.. *tetibe*

flush said...

apsal ko delete entry tu.. baru nak refresh blk apa aku tulis.. mana la tau ada terkena2