Monday, February 13, 2012

756: Salam cium tangan


Tetiba nak cerita pasal ni.

Korang yang ada abang atau kakak. Bila bersalaman dengan dorang, korang cium tak tangan dorang? Kalau ye, kenapa eh. Adakah sebab memang dah dibiasakan ke atau sebab kene suruh ke atau diri sendiri rasa nak cium ke ape?

Secara amnya, kita bertindak mencium tangan seseorang itu adalah sebagai tanda hormat dan kasih sayang. Tindakan camni memang secara tak langsung merapatkan lagi hubungan sesama insan dan mengharmonikan silaturrahim (kemain ayat tak menahan). Macam keluarga kitorang, bila bersalam dengan mak / bapak / mak sedara / bapak sedara dan atuk nenek (if any), memang diasuh untuk cium tangan, kedua belah pipi dan dahi. Kalau tak buat nanti mak aku jeling pastu balik kang siaplah kena brainwash hahaha. Tapi memang bila buat macam tu, orang tua akan rasa disayangi laa ye tak.

Ok berbalik pada cerita utama. Pasal salam cium tangan sesama adik beradik dan ipau duai. Korang buat tak?

Jujurnya, aku tidaklah. Sebab tak dibiasakan. Satu hal tentang aku, kalau tak dibiasakan dari awal - memang aku tak berapa nak buatlah. Macam dulu, aku nak cium pipi bapak aku pun aku tak berapa sudi. Sebab tak dibiasakan, pastu tetibe masa aku Form 5 bapak aku paksa-paksa aku cium pipi dia hahahah! Pastu dia komplen "Siti ni dia bukan cium pipi abah, dia hembus!". Hahahaha!!

Macam jugak dengan abang-abang dan kakak-kakak ipau akulah. Aku tak dibiasakan salam cium tangan dorang, makanya bila dah besau ni lagiiiii la takdenya aku tetibe nak cium tangan dorang kan. Kecuali abang no 3 tu je. Tu pun sebab dia keep on insisting me to kiss his hand sejak.. bila eh? Lepas belajar dulu kot. Selalu sangat paksa, lama-lama biasalah. Tapi dia jelah. Kakak ipau aku which is wife dia pun hulur-hulur gak soh aku cium tangan dia, tapi takleh ah. Aku tak biasa. Dan terasa macam tak adil pulak kalau aku cium tangan dia je, dah tu lagi 4 orang tu takkan nak salam biasa je? Kalau aku tetibe je salam cium tangan semorang, kang dorang pikir ape pulak. Buang tebiat nak meninggal dunia ke ape budak ni? Hahahah!!

Sebenarnya laa kan. Aku pernah gak la try cium tangan abang aku - bukan yang no 3 ni la. Yang lain la. End up aku pulak rasa awkward, pastu rasa nak pegi berdiri atas garis putus-putus tengah jalan tu kan mintak kene tabrak basikal. #awkwardmoment.

Kalau dah dibiasakan rasanya aku takde masalah pun nak salam cium tangan dorang. Tapi sebab tak biasa, tu jelah masalah aku. Mungkin orang akan kata, belum terlambat lagi nak buat sekarang - tapi aku tetaplah rasa macam dah terlambat. Tengoklah camne. Kalau semorang insist aku suruh cium tangan gak macam abang no 3 buat, kfine aku buatlah.

Pergh ayat. Macam terpaksa pulak. Hohehoheho.

23 comments:

pB said...

kalau dengan adik , salam gitu jer

kalau dengan isteri adik , salam , laga laga pipi gituk

*SiRibenMerah said...

ngan sedara mara n adik beradik ikut peringkat umur memang akan cium tgn n pipi skali.. x kira lah laki ke pompuan.. sebab dari kecik2 da diajar wat camtuh.. so, until now mmg tetap buat.. termasukla ipar duai.. hahaha.. family only.. kehkehkeh~

cheqna said...

betul..
kalau dah diajar dari kecik memang akan jadi habit la..
kalau nak mula masa kita dah umur2 cam 20an tu mungkin susah sket kot =)

Masy said...

kak pB,
sy bab laga pipi dgn kakak ipau tu depends gak.. kalau dah kakak ipau nk buat gitu, sy redha je takde hal hehe

iyra,
tu lah kene diajar dr kecik.. dah beso baru nak suruh susah la sket huhu

cheqna,
kaaaaaaaaaaannnnnn....

Mya said...

akak cium tangan abg ipau. kakak kandung pun cium tangan juga. dan pipi.
sekian ciuman saya.

Erina Asmawani said...

ena akan salam cium tangan laga pipi dengan orang2 yg lebih tua dari ena..tanda hormat & kasih sayang ;)

tp masa awal2 dulu pernah tersasul wat camtu kat kakak ipau, terus rasa awkward sbab dia lagi muda dari ena, terus lepastu salam laga pipi je..tak cium tangan.Hehe

Masy said...

kak mya,
owh.. tp bukan ke dgn abg ipau takleh bersentuhan? hmm...

ena,
betul2

hahahaha awkwarddddd

Nazz@Purple said...

kalo sedara mara..sepupu sepapat yg lbh tua..yup..cium tgan dorang..adik beradik sendiri..erm sy ye la paling tua...dan adik2 tak penah pon nak cium tgn akaknya nie..huhuhu

Kak Lia said...

akak cuma slm & cium tgn kak long sndiri aje....abg ipar idok le....kak ipar blah laki pun akak tk cium tgn...yg lain2.tk de...sbb akak lagi tua dr dwang..so...SILAlah korang salam & cium tangan BETA...hahaha

Masy said...

nazz,
alahai.. sedih eh? kene ajar dorg salam cium tgn sementara kecik lg tu. kalau kecik lg laaaa..heheh

kak lia,
hahahahaa.. klu dorg dah biasa, ok je.. sy ni sbb x biasa dan x dibiasakan huhu

Mr PenyuBiru said...

kalau orang yg selalu ko salam cium tangan tu baru kuar toilet,ko salam cium tangan jugak ke.hehe..

achik said...

kalau ngan kakak2 salam cium tangan & laga2 pipi.. tapi kalau abang/abg ipar/kakak ipar, malas nak salam.. time raya je terpaksa salam.. ;p

Masy said...

penyu,
klu org tu mak ko sendiri, agak2 ko salam tak?

achik,
kisahnyeee.... hehe

HEMY said...

tak besa leh besa kan..ekekekeke...

yg penting diorg tau kita hormat kat diorg walau tak cium tangann...tp ngn aku kena cium tangan tau..mohon biasakannn

Masy said...

anul,
ewaaaaaahhh sempat lagi tuu hahahhaa

Anonymous said...

saya dgn older cousins pun salam cium tangan.. sampaikan kadang tu melalut dgn kawan2 pun nyaris nak cium tangan. nasib baik otak mampu berfungsi di saat2 akhir. kot tak.. maleww cheq.
-rya

Zareda Norman said...

Kak zar dgn adik beradik semua cium tangan even biras akak yg lagi muda dr akak pun akak cium tgn, dia yg segan segan.. Dgn adik beadik pompuan siap laga pipi.. Dgn anak sedara pompuan pun laga pipi.. Bes tau.. Raa hubungan tu rapat.. Klu hati tgh marah kat depa pun lps laga pipi terus sejuk

Klu tak biasa mmg akward tapi biasakan lah slow slow ok..:-)

zonaku said...

hmmmmmmmmmmmmm.... pasni biasakan cium tangan aku ye....




muahahahahaaa

Masy said...

rya,
tu diaaaa.. hahahahaah

kak zar,
dgn anak sedara mmg sy suruh dorg cium tgn, kot tak mmg kene laa hahaa. tgklah camne... maluewwwww

zona,
muahahahahhahah!!

Super Nia Hana said...

ahhahha..dek terasuh teruk cium tgn ni la watashi pernah dengan member terhantuk kapla.
memasing nak cium tgn.
giler menggong

Masy said...

hana,
HAHAHAHAHAAHAHAAHAH!!

Mya said...

mmg takleh sentuh pongg..
tapi.. hmmm...

Masy said...

kak mya,
sbb dah biasa.. hohehoheho