Friday, March 09, 2012

766: iPad

Semalam aku bertanya-tanya kat tuiter, apa sebenarnya fungsi iPad ni sebenarnya. Adekah seperti hempon ke atau apa? Aku menjadi terlalu curious untuk tahu (tapi malas nak gugel - pada awalnya) sebab di sana sini aku terlihat orang bercakap-cakap pasal ini. Dan ada yang sanggup bergolok gadai (bukan menggadai golok) untuk mendapatkannya.

Jadi aku tertanya sendiri, apakejadahnya iPad ini. And guess what, ada yang tak tahu pun apekebendenye iPad tu but still nak beli jugak. Ada yang kata, beli dulu baru tahu. Pulak? Aku ingatkan kena ambik tau dulu baru beli. Macam ko nak beli hempon gaklah. Nak kena tau hempon tu ade function ape, ade application ape baru la kita beli, ye tak? Lagipun kalau nak suruh aku beli iPad pastu baru tau, macam tak berbaloi la pulak. Regenye bukan singgit dapat 5 bijik. Hmmmmmm.

Kemudiannya aku diberi penjelasan bahawa iPad itu berfungsi seperti laptop, cumanya ia lebih compact (pada pemahaman aku la) dan lebih mudah untuk dibawa ke sana-sini. Owwwhhhh. Ok. Nampak logiklah kalau mereka yang memerlukan - aku bayangkan orang-orang bekerjaya lah. Kalau budak-budak skolah ke student U ke macam tak berapa nak relevan. Aku rasa laaaaa.

Ekcely aku bukanlah dengki pun kalau orang nak beli, sebab aku bukannya gadget-geek. Tak minat pun. Ingat tak hempon aku? HTC Chacha tu kalau tak sebab rege dia RM300, memang tak ah aku nak beli. So memang aku tak berapa sangat bab gadget-gadget ni. Aku hanya akan dengki kalau aku nak benda tu tapi ko yang dapat. Hahahahaha.

Ada yang kata, beli iPad untuk status.
Aku tak sukalah ayat tu. Macam nak menjurus ke kancah riak kalau tak dibendung.
Tapi bukanlah nak kata semorang yang nak beli tu bertujuan begitu.
Tapi tak mustahil lah ade yang macam tu, ye tak?

Sebenarnya panjang aku nak tulis pagi tadi. Tapi sebab ter'pause' lama nau, terus ilang seme idea. Sekian wassalam. Kita sudahi dengan tuit balasan dari Keri.

Hahahahahah

11 comments:

*SiRibenMerah said...

yups... IPad kalo nk menunjuk2 tapi tatau function baik tayah pakai.. hehe..

lelaki auwww?? muahaha~
dlm train LRT ramai je puak2 neh duk main tenyeh2 skrin ipad.. x abes2 game le tuhhh~

achik said...

senang nak surf net.. bawak laptop besor benor.. hp kecik benor plak.. tp sudahnya utk main game je byk..

oh, saya xde ipad jugek.. tgk org2 yg ada la mostly guna utk tu la..

Irfa said...

hahaha..akak gelak je part pakai ipad sbb nak meriak .

akak pakai pad je..

J u l i a 。.゜✿ said...

setuju dengan achik kat atas nun,

ju & hubby masing2 ada ipad. senang mana pergi terus boleh facetime, skype, etc. maklumlah, rumahtangga jarak jauh. =P nak gain trust daripada my SO ni susah sikit.. kena tunjuk bukti. barulah aman damai.. haha.
ipad banyak apps best2. ju suka picture editors. tapi ipad ju penuh dengan apps for toddlers. now anak ju dah boleh recognize shapes, practice his vocabs, know colors & a b c.

tu je lah kot eh..

Masy said...

iyra,
akak ni siap tatau cemana rupabentuk iPad tu smpilah gugel smlm hihi

achik,
begitu jugaklah yg diberitahu pd akak heheh

Masy said...

kak irfa,
kita serupa hehehe

ju,
itu pon antara jawapan yg sy dpt smlm. mmg kebanyakan yg jawap tu kata utk keje + anak2 guna. tu yg sy nk tau guna utk ape? oooooo itulah bendenye yee.. huhu

Zareda Norman said...

Ipad, playbook, tab galaxy ni semua adroid lah.. Klu nak updet fb, twiiter, bc blog.. Boleh aje.. Ringan, compact.. Kak zar pakai tab galaxy.. Tapi tak worth klu nak buat kerja kena pakai notebook gak.. Just pakai tab bila pi servis keta, pi seminar, pi tunggu anak kat tusyen bolelah bantai main game sampai muntah..:-)

zonaku said...

hmmm.... tq sebab jawab aku punya soalan. aku pakai enpon zaman kuno still ok je. maybe kalau org y perlu on9 all d time n dia on d move, seswai le kot.

kalau ko keje kerani, x der international concall pastu pakai desk phone, meeting kene hidang makan minum bagai, x perlu la....



kalau takat beli nk main game? hmmm... baloi ker?

ymn said...

oh ..cmon myfren . we living in 2012 . :))
ipad , tab ,android , facebook , twitter skype , ipon, smartphone etc. skrg dh jd culture.bkn stkt tuk main game more than that myfren.

hani said...

ipad tu sedap tak cicah milo panas?

Masy said...

kak zar,
aaaaaaaaaaaaaaaaa kisahnya..

zona,
samalah kita ye hehehhe

yaman,
klu bkn utk main game, utk ape?
ekcely punca aku tanye tu sbb aku tatau ape fungsinya iPad tu smpi yg semorang pun beriya2 nk beli. let say utk game. hp aku ade game. utk fb, tuiter, email - hp aku support seme tu. so..... ape bezanya iPad tu dgn hp aku slain rege dia mahal & rupabentuknya begitu? itu je soklannye sebenarnye hehe

hani,
kene try beli satu dululah hehe