Monday, April 16, 2012

779: PTPTN punya angkara


Kat fb dan tuiter, sana sini orang dok pungpang pasal PTPTN. Opkoslah ramai yang mengeji orang-orang yang buat demo-lo-ni-tok-supo-mulo tu. Aku? Pada awalnya baca jelah. Nak buat cemana, aku ni pon minjam PTPTN gak.

Dulu penah laa bayau, tapi sejak keje kat opis sekarang ni dah takde bayau tetap macam kat opis sebelum ni. Sebab.. dulu gaji aku kat opis lama tu lebih banyak daripada opis sekarang (ni cite tahun 2003 ye). Komdian bila beli kete, alamat memang tak dapatlah nak bayau utang PTPTN tu. Ah sure ramai yang mempersoal, kalau tau tak mampu, buat ape beli kete? Oii aku beli kancil 660 je, deposit pun Angah yang bagi duit. Aku ni asalnya memang takde la berangan nak pakai kete, sebab sedar diri tak mampu. Tapi sebab aku ade abang-abang yang concern, deswailah aku boleh pakai kete - boleh beli rumah. Tu sume ehsan Angah. Jadi jangan ade yang nak kata aku ni mampu beli itu ini tapi utang takmo bayau. Aku tampau kang saje je.

Sepanjang keje kat sini dengan gaji yang masa tu tak sampai seribu pun, memang ade jugak rasa nak ansur sket-sket bayau. At least RM50 ke, RM100 ke. Tapi apelah ertinya aku letak RM50 bulan-bulan dengan niat nak bayau utang tapi rupanya aku ni setakat bayau kos pentadbiran je - utang aku seposen pun tak berusik. Ko rasa cemana? AKU MEMANG NAK BAYAU UTANG AKU TU TAPI MASALAHNYE TU LAH. Sejak bila aku ade berhutang dengan pentadbir PTPTN aku pun tatau. Daripada aku ade rasa nak bayau, terus cam malas.

Ada yang kata budak-budak scene PTPTN ni dok joliiii je duit pinjaman tu pehtu nak bising-bising. Well aku tak nafikan wujud keadaan tu, tapi bukan seme ok. Jangan nak hukum semorang atas perbuatan sesetengah orang. Aku duluuuuuuuuu sampai gastrik² demi nak berjimat cermat duit PTPTN tu tau tak. Siap boleh bagi member-member pinjam, abang aku pun pinjam - punya laa aku tak berjimba langsung duit tu. Zaman study memang aku tak nonton wayang, apatah lagi Secret Recipe, dan segala maknika makanan2 mahal. Memang takde.

Pastu ade pulak yang kata, tuuuu pegi jalan-jalan seme tu boleh pulak? Haaaa.. meh sini nak cakap. Bajet aku jalan-jalan tu jarang laaa yang mahal. Kalau ade pegi obersi tu, mostly opis trip. Dan kalau ade yang aku pegi sendiri, aku amek trip yang murah. Kalau nak tunggu utang PTPTN aku setel baru aku boleh pegi jalan-jalan, kemungkinan besau aku dah meninggal pun aku tak menyampai lagi Vietnam tu agaknya. Oh salah eh? Ok la ok la.

Bak kata sorang member di tuiter. Kebanyakan yang pegi demo tu bukannya tatau yang PTPTN tu mustahil dimansuhkan. Dorang tau. Tapi dorang juga tahu yang kalau dorang tak buat apa-apa, kerajaan takkan amek kisah pun hal PTPTN ni. At least kalau tak dapat dimansuhkan keseluruhannya, dapat dimansuhkan kos pentadbiran dan bunga yang bongok tu pon ok la. Itu pun dah besau rahmat dah rasanya.

Macam laa kalau kita mintak bonus 4 bulan kat bos. Orang lain aku tatau la, tapi kalau kitorang kat sini memang tahu mende tu mustahil. Sebulan pun tak sure lagi bole dapat. Tapi kalau kitorang tak suarakan apa yang kitorang nak kat bos, cemana bos nak tahu ape kehendak kitorang? Kalau tak cakap-cakap selalu, cemana bos nak tahu yang kitorang memang nak sangat bonus tu. Kalau tak dapat sebulan, setengah bulan pun jadilah. Gitulah matematiknya. Tak dapat semua, dapat separuh pun dah kira satu pencapaian.

Aku bajet orang yang dok maki-maki pendemo PTPTN ni sama ada..

1. tak minjam pun PTPTN so dorang tatau ape masalah yang kitorang peminjam ni hadap dah bertahun-tahun. siyes kalau ko samakan pinjam PTPTN dengan loan kete, ko la yang bodoh. ko bayau duit kete bulan-bulan kene bayau kos pentadbiran ke?
2. dah abes bayau so gelabah kutu tak puas ati - kot laa tetibe PM kata boleh mansuh; ataupun
3. pro. pro mana? lu pikirlah sendirik.

Hahahaha. Hal PTPTN ni memang boleh buat darah aku naik lif *kunyah singgam laju-laju*

19 comments:

Super Nia Hana said...

hana dulu duit ptptn digunakan sejoli mungkin!muahaha..
-joli sara adik adik masa tu kt sekolah menengah..
-joli biaya rawatan arwah mak yg radang peparu
-joli bangkitkan semula kesihatan ayah masa tu

sejoli yg mungkin..
watashi?
pagi-megi
tengahari -megi
malam-nasi lemak RM2-->nasi mintak lebih.akakakaka

Mr PenyuBiru said...

wpun aku bukan peminjam PTPTN tapi aku memahami masalah yg dihadapi peminjam PTPTN ni.sebab rata-rata aku dikelilingi kekawan yg mmg pinjam PTPTN.so aku taulah macamana azabnye diorang pening kepala pasal PTPTN ni. seksa oo.. aku rasa smp anak diorang masuk U pun,ayah diorang tak settle byr PTPTN lg kut.

syukur aku dpt MARA.pahtu boleh kurangkan bayaran.tiada caj pentadbiran.sepatutnya PTPTN pun kena buat sama cam MARA & JPA.

hajiMete said...

naek darah kanns.. uhhuuuu

HEMY said...

kos pentadbiran tu ramai salah anggap..tu la yg 3.5% bunga tu masy oii..sbnrya slagi tak lepas 10 tahun, bunga ko takkan bertambah..

bila dh lpas 10 tahun tak byar langsung..time ni ko kena cuak la..memang bertambah2

Masy said...

hana,
tu diaaaaa.. hehe

penyu,
aku prefer dia buat mcm MARA. ok per..

hajimete,
mmg. huhu

anul,
oooo ye ke. so ok la kalau mintak 3.5% tu dihapuskan, kan kan. tertekan ooo nak bayau. bagi sikit tak jalan, tak bagi langsung lg laaaa amende pun x gerak. haihh....

pB said...

zaman akak belajar dulu , kalau pinjam RM3 ribu , bayar balik pun RM3 ribu jer lah...

Masy said...

kak pB,
zaman kitorang, pinjam 3 ribu bayau 7 ribu. hahahaha

Pn.Ibu said...

kite pon kategori xmampu nk bayar ptptn nih, blom ade kereta/rumah pn gaji dah negetif mintak kat suami duit makan,, gaji kerani ciput,bonus langsung xda,gaji dari 2010 xpernah naik2.sib baik tmpt keje dkt sgt ngan rumah jln kaki je.adik beradik 8org sy tanggung....entah bila nak bayar ptptn nih ;(. hutang tetap hutang,tapi harap2 kos pentadbiran dimansuhkan...insyallah.

Zareda Norman said...

kak zar pun simpati dgn uolss yg pinjam ptptn ni. Memang ada baca blog yang memaki pendemo ptptn dan kak zar rasa judgemnet dia sgt dangkal dan tak adil lgsg. org berduit mmg senanglah nak cakap apa apa kan tapi kena cubalah faham situasi ke bagi semngat ke kan..

apapun all the best utk korang ok. akak dulu jpa je. ni pun nak further pun amik jps juga tak berani akak nak apply ptptn tu..

Masy said...

pn. ibu,
sama2lah kita doa ye..

kak zar,
sy tau ramai yg menyampah sbb semorg tgk hal ptptn ni dr sudut politik je. cubalah sesekali asingkan, jgn tgk sbb politik. org yg menengok mmg takkan paham cemana rasa hati kitorang ni. ingat seronok ke hidup ade utang byk2 ni.. haihhh..

mekasih kak, jgn la apply ptptn. klu ade cara lain, better guna cara lain. hehehe

jedi said...

100% setuju kata ko tu Masy....


Cam aku, duit PTPN tu lah buat bayar yuran, beli buku, photostat buku, beli alat tulis, sewa pc kat cc, print, bayar tambang bas dan lain-lain. Cukup ke??

Nak tak nak kena amik. Orang kampung masuk U, ikut je apa orang cakap. Tak tau pasal kos pentadbiran bagai masa sign.

Masy said...

jedi,
itulahnye... tapi ade org nk dgr ke ape kita ckp ni? deswai ade yg berdemo. ntahlah. hmm..

achik said...

saya pun peminjam ptptn.. tadi terbaca gak entri pasal org yg duk marah peminjam2 ptptn.. baca agak geram gak la sbb macamkan semua peminjam2 tu macam yg dia labelkan..

bagi saya mintak hapuskan hutang ptptn pun cam melampau la kan.. sbb nama pun hutang.. lain la mintak hapuskan caj pentadbiran.. dulu saya pun cam akak, bayar rm50-rm100 tapi cam tak gerak2 je.. pastu lamaaaaaaa giler x bayar.. skang ni bayar dabel baru la menyusut skit loan tu..

err tp kalau tetiba dia nak hapuskan hutang tu, saya terima je seadanya.. hutang ai ada 7k lagi.. ;p

syah shah said...

akak kite gaji besau-besau pun masih mengeluh nak membayau duit pentadbiran dan bunga-bungaan tu, apelagi orang yang gaji ciput-ciput cam kite.. huhu~ eh, tapi alhamdulillah kite punye loan FAMA je.. Hoho~ :D

Masy said...

achik,
sbb dorg dah set dlm minda yg kita peminjam ni takmo bayau. alaaa.. klu dibagi free, sape yg takmo? org bongok egois je yang takmo..

akak byk lagi. takpe2 pelan2 kayuh heheh

syah shah,
kannn.. bukan takmo bayau, tp ape kata hapuskan je mende yg x patut. dia buat gitu, ramai le sudi nk bayau nanti. huhuhuu

Anonymous said...

rancak kan orang yang tak pinjam ptptn hentam peminjam ptptn ni. orang 'bersuara', dia pun nak bersuara tapi tamau selidik kenapa orang 'bersuara'...



dari peminjam ptptn yang 'malas' bayau hutang ptptn a.k.a rya

Masy said...

rya,
biasalah.. org yg x merasa mana tau pape, tau memekak je. suruh dorang bayaukan kang baru tau. huhu

*SiRibenMerah said...

setujuk.. duk byr duit bunga je ngan pentadbiran smp skang x abes2 lagi.. mana nk gerak hutang tuh.. x faham btul la ceti ptptn neh.. iyra dapat ptptn first year je.. sbb ngam ngam soi byr yuran je.. last2 abah kata cancel ptptn so abah byrkan yuran sendiri.. tp sejak masuk tahun kedua, duit bunga ngan pentadbiran duk bertambah setiap bulan.. (padahal i degree pon x dpt lagi kot).. da explain surat menyurat, still x de jugak tindakan.. smp skang dah jd 7k lebih duit bunga ngan pentadbiran je.. dapat loan kurang dr 7k kot.. sapa nk tolongggggg faham nape kemenyampahan utk ptptpn neh sgt tinggi kannn!

Masy said...

iyra,
itu laaaaa kannnn... org yg x meminjam mmg sesedap rasa jeee nk ngata itu ini. seperti celaka sape yg dok mengata tu. tampau kang mmg sajeeee je huhuhuhu