Friday, May 25, 2012

791: Trip to Pulau Langkawi + Pulau Tuba - siri 2

Lepas amek bos, kitorang dah siap-siap cekaut dari hotel dan terus ke jeti untuk ke Pulau Tuba. Sape tatau kat celah mana Pulau Tuba tu, nah aku kepilkan sekali mapnya untuk tatapan dan pelajaran geografi kita pada hari jemaat yang berbahagia ini.


Sementara nunggu bot, ngambik gambau. Guna hempon je kali ni since kamera aku problem. Chargernye kot yang problem, nantilah aku cek balik. Gambau posing ade gak tapi kat kamera Mr Sivaji. Masa dia sampai tu, aku tanye.

bos bawak kamera tak?
ada
bos amekkan gambau saye jap eh
*pasrah*

Hahahahaahhaha!!!



Cantek bukan? Feeling-feeling obersi sangat. Kemdian terus la kitorang naik bot. Tak lama pun, tapi tak tengok lak berapa menet sebab asyik asyik asyik asyik asyiknya bercintaaaaa tengok pemandangan. Kemdian sampailah kami!


Sebelum pegi, kitorang diberitahu yang pulau ni takde kemudahan elektrik. Tssskkkk~ Apekah. Takkan Pulau Langkawi berkelip-kelipan, Pulau Tuba nan sekangkang helang je jaraknya takde elektrik? Tsssk. Tapi takdelah. Dari jeti nak ke chalet tu, ade je tiang letrik aku tengok. Ceh. Secara amnya, memang pulau ni jauh tak membangun la berbanding dengan Langkawi. Jauh jauh. Mujur ade estro yang menunjukkan ade kemasukan ciri pembangunan kehkeh.

Dah sampai chalet. Ntah chalet ke ape nak panggil pun tatau tapi chalet la kot agaknya. Chaletlah.


Ni pemandangan dari depan chalet. Haaaaa sukanya hati aku masa ni! Sebab dah terbayang esok subuh boleh laa terjun tiruk kat pantai nun. Tapiiiiiiii tak payah nak berangan sangatlah. Pantai ni tak sesuai untuk mandi manda. Pantai selut. Tsskkk. Takpelah, kita hayati pemandangan je pun kira syukur alhamdulillah bukan? Cantek la ni kan kan.

Check in. Semayang. Kemdian siap-siap pegi lunch kat kedai dekat situ. Macam pekan mati je area tu.. aku tak snap plak pic kampungnya.. tapi memang ala-ala pekan matilah. Bukanlah bermaksud ade mayat ke zombi ke merayau2. Alaa paham2 jelah ye tak. Hehe.

Dah setel, terus mulakan tujuan asal kitorang ke mari. Iaitu kerja. Round-round tengok kawasan, berenti snap pic. Macam tu jelah sampai petang. Sampai ke Pulau Dayang Bunting jugaklah abang van tu bawak.






Cantek pemandangan... subhanallah :) Berjalan ni sampai petang sungguh. Pastu singgah pasar malam. Oh ye. Pasar malam dorang adalah dalam 3 - 4 kedai je, bukan pasar malam biasa tu tau. Minum jap kat kedai seblah pasar malam tu pastu balik.

Malamnya pulak kitorang buat BBQ. Aku tak snap pic amende pun sebab kegulapan kegulitaan. Tapi langit sangat cerah malam tu. Aku ni sampaikan terpaksa pause kejap nak tengok tv sebab Mr Sivaji paksa aku pegi tengok bintang-bintang di langit. Sabau jelah baby. Huuuu~

Sambung lagi! Sebab aktiviti esok ni pon banyak gambau. Hehehehe~

7 comments:

*SiRibenMerah said...

chalet tuh nama chalet Feridzuan (owner dia ex-player bola kedah ank jati pulau tuba)..
well, akak kalo naik van smp ke pulau dayang bunting ke?? ke naik bot?
kalo naik van jalan darat yg sambung ke pulau tuba tuh pegi area teluk chempedak ngan selat bagan nyior?
sebabnya pulau tuba x sambung ngan pulau dayang bunting.. tetiba terheran tuh yg I tanya.. hehehe~

Masy said...

iyra,
ye betul.. chalet itulah heheheh

naik van. cer tgk pic yg akak amek ade papan tanda amaran tu, tu diaaa jematannye.. cuak meks! akak snap pic tu dr pulau dayang bunting tu la.. heheheh. nama tempat2 tu x ingt, bole? hehe

*SiRibenMerah said...

akak, yg jambatan tuh nk ke selat bagan nyior.. bukan ehhh pulau dayang bunting...hehehe.. iyra penah fishing bawah jambatan neh.. pulau dayang bunting sebelah pulau tuba jugak.. tapi kena naik bot.. takde jalan darat g sana..

Masy said...

ooo maybe akak la salah paham gaknye kehkehkeh..

zonaku said...

apalah sangat tv banding ngan bintang yang berkelipan di langit terang..............


wah.... ada nampak bulan di pagar bintang?

hani said...

uish, sungguh belaja geografi aku arini. time kasih kak. apply la jadik cekgu geog. haha

Masy said...

zona,
x pasan la pulak.. aku nampak bintang je hehehe

hani,
tanak!