Monday, July 02, 2012

805: Buah Gajus

Aku percaya semua orang tau apa itu kacang gajus. Mesti dah biasa makan jugak, betei tak? Tapi pernah tak korang makan buahnya? Buah gajus itu.. pernah tak?

amek kat gugel

Kacang gajus tu yang tersentil luar buah tu.. tau kan? Ke ade yang masih jakunisme tatau? Takpe. Ilmu baru untuk yang tatau. Hehe.

Tapi buahnya ni tak pernah laa aku makan begitu je. Kena masak, buat lauk. Makan dengan nasik. Sedap tuuuuuu... Last aku makan rasanya masa sekolah menengah dulu kot. Masa tu aku amek je buah gajus ni kat asrama. Ada pokok gajus yang besauuuuu, buahnye jatuh gitu-gitu je takde sape amek. Yelah buah ni bukan macam buah jambu ko boleh kokel camtu je. Kelat okeh.

Kadang-kadang aku kutip, bawak balik mintak arwah nenek ataupun mak aku masakkan. Biasanya dibuat masak rempah. Ala-ala kari laa gitu. Sebelum masak, kena cucuk-cucuk badan buah gajus tu, pastu perah untuk keluarkan airnya yang kelat tu. Tapi jangan perah sampai kering lak.. kang tak rasa ape pulak lauk tu.

Apa rasanya eh.. rasa manis-manis, bau dia pun lain sket. Cemana tah nak describe tak retilah aku. Kat mana laa agaknya boleh jumpe lagi buah gajus ni? Dibuatnye kalau aku dah kawen pehtu mengandung pehtu mengidam nak makan lauk gajus ni, tak ke parah laki aku? Hahahahahaa.

Sape tau mana nak cari, silalah kongsi ye. Mekasih :)

22 comments:

MR Penyubiru said...

rasa buah gajus bukan kelat ke ? dan ada manis manis skit tapi kelat.. aku pernah makan sekali masa kecik2 dulu... biasanya pokok ni tumbuh di kawasan berdekatan pantai..aku rasa aa..

blum kahwin ko dah rasa mengidam,nampak ko kena cari suami tokei buah gajus aa..hehe..

pepepun hidup SEPONYAL!

Masy said...

haah.. kan aku dah sebut tu rasanye kelat. kat asrama aku dulu takdenye tepi pantai, ok je..

hahahahahah!!

hani said...

aku pnh rasa buah gajus ni kak masa dajah satu. ambik kau doploh tahun lampau! namun rasa kelatnya masih aku boleh rasa di hujung lidahku

Masy said...

mak oih lampaunye kisah.. hahahaa

Super Nia Hana said...

betul betul..last dapat mkn ms darjah dua kt kampung.kitaorang purposely amikbiji saja,bakar smpai hangus..kopek isi luar and mkn isi dalah..lazaaattt

buah dia?berjus manis kelat
pastu menjawab batuk
ahahaha

masy,terima kasih kembalikan nostalgia kanak kanakku
ahahaha

Masy said...

ooo bole eh mcm tu.. akak dulu sbb x tau nak buat apa, buang je. aisey rugi2 hehehe

sama2.. bak kek sebijik hehhee

GreenJade said...

depan rumah maklang sy ade sepokok rimbun..main petik2 dr pokok terus mkn..manis2 kelat2 gitu. tp sejak dh tebang pokok tu last 3 year..kempunan kami..itu ler deme besorkan rumah katenye uhuk uhuk

Masy said...

alahai.. sayangnyeee.. bukan senang nak jumpe tu huhuuhuhuhuh

syah shah said...

memang tak penah tengok real punya buah gajus, tengok gambar je bese.. tapi kacang tu memang beselaa sangat...

cerita kakak masy buat saya rasa teringin nak rasa.. mana nak carik tahh...

P/S : Kakak, aritu tengok iklan, Best in The world second season nak ada dahh~~ aahh.. tak sabau nak tengok tv sambil meleleh air liur lagi.. ahaahah

Masy said...

tu la akak dulu pon 1st time tengok bila masuk asrama. bau manis2 kelat dia tu kuat jugak..

kalau jumpe, amek lebih2 sket eh hihih

P/s: waaa ye keee.. naissssss

HEMY said...

buah gajus aku pn tak penah makan...huhuhu.biji dia je lah

Masy said...

tak penah makan sebab tak penah jumpe, betul tak?

hajiMete said...

ek elehh, cari kat gugel jee.. kahh

Masy said...

ape ek eleh ek eleh. sukati aaa nk amek kt gugel ke, gugeltok ke :p

hajiMete said...

cikMasy jgn salah phm ye, maksud me nak cari buat gajus je, leh search dlm gugel manalah tau ada blog org bgtau kat mana nak dpt atau nak beli tuu..

Masy said...

en me jgn salah paham ye.. saye gurau je tu. hahahahahahahhahh

daddydee said...

jaga-jaga dengan getah buah gajus ni...tajam juga getahnya,,,masa bebudak dulu selalu kutip buah gajus ni...bijinya kita bakor je...hehehehe

lepas bakar baru dapat kacangnya...

coklat~vanilla said...

last makan masa skolah rendah
mak aku wat cam kerabu..x igt btoi2 apa bahan dia..tp mmg sedap la..
dia cam ada 1 bau kan..tp ok

tq kerana mengembalikan nostalgia gua

Masy said...

daddydee,
kitorg makan isinye je lah pulak.. biji tu takde terpikir nak bakau.. aiseyy rugi rugiiii..

ann,
ha'ah. dia cam bau manis2 busuk ntah cemana nk cakap pun tatau hahaahah

sama2 ;)

Irfa said...

masa kecik ada pokok gajus besar dan akan lalu situ sebelum gi ngaji.selau kutip biji dia je dan bakar atas tudung periuk.sedap.tapi buahnya akak tak makan sbb rasa gatal lidah tp x tahu pun boleh masak gulai buahnya ini

Masy said...

haaa.. buahnye sedap betul klu buat gulai kak. nyam2 hehehe

Ryna said...

Assalamualaykum, ade sesiapa blh bagitau mane nak beli gajus getah? Saya sedang mencari. Ade kawan bagi tahu blh hilangkan tahi lalat. Klu sesiapa ade bagitau... Terima kasih:)