Tuesday, July 24, 2012

812 : Bulih Bah Kalao Kao : The Journey - Part 2

Salam Ramadhon seme! Ok jom sambung cite percutiankeww aritu :)

Pagi esoknya - pukul 5 pagi la senang cakap - kitorang dah bangun untuk solat subuh dan terus shoot ke Pasar Besar KK. Sekali dengan SAFMA. Ah.. malas nak eksplen hahaha. Tujuan utama kenapa pegi pagi-pagi buta adalah untuk beli barang-barang BBQ malam nanti. Kena beli yang fresh! Wihuu!!~

 First time tengok ikan buntal secara live di depan mata. Amat jakun dan nyaris meninggal kejakunan.

Belacan bentuk coki-coki. Kalau buat pedajal budak-budak, best ni hahahahaha

 Cantek kan? Pandai kan aku snap pic? Kihkih

 kekuih sabah. ade satu tu je yang aku kenal dan tatau la plak kuih tu asal Sabah. ke bukan?

Lepas sarapan, siap-siap dan terus check out. Perjalanan diteruskan menghala ke Kundasang. Sebelum tu, kita ke Tamparuli dulu untuk singgah jumpa sedara yang mereng. Hahaha gurau gurau. Nak pegi masuk itu Rumah Terbalik tu baah. Masuk ni kene bayau RM10. Takleh bawak masuk kemere ye. Takde ape pun sebenarnya tapi saje la nak menyinggah, merasa masuk. Dok tengok je orang pegi kan.. kita pun bawak-bawak la kaki jejak gak. Hehe.

 bukti wujudnya orang Msia tak reti bahasa. dah pacak papan dah kata JANGAN PIJAK RUMPUT tapi dibantai gak pijak. nak kene pijak ke ape spesis gini? cer tell me.

Posing-posing dan kemudiannya meneruskan perjalanan untuk snap pic di Jambatan Tamparuli pulak. hehehe. Aku dengan Zona je yang lintas sungai ni, yang len seme patah balik naik kete. Sabo jelah hahaha.



Masa kat atas jematan ni, terserempak dengan budak-budak balik sekolah. Gaknye nampak nau keKLan kitorang ni (yelah orang lalu jematan sebab nak lalu, kitorang lalu sebab nak posing), so adelah antara dorang  yang cakap lebih kurang macam nak kata orang KL heran sebab takde jematan gini kat sana.. aku senyum je takde rasa pape pon. Pastu budak tu cakap, "kat KL ada jambatan Penang" lebih kurang begitulah. So aku pun sampuk, "Jambatan Penang tu kat Pulau Pinang, dik - bukan kat KL..". Galak gak laa budak tu kena gelak dengan kekawan dia. Bila aku cerita dengan Jard, dia kata memang tak ramai Sabahan yang pernah pegi semenanjung so dorang tak tahu. Tetibe rasa bersalah lak. Dik, akak bukan nak malukan awak tau.. niat akak nak betulkan je.. kalau dalam exam ade soklan gitu, takde la awak salah jawab. Tsssskkk.

Lepas posing, terus gerak ke Kundasang. Aku tataulah berapa lama perjalanan sebab kemain lagi aku tidor dalam kete hehe. Dah tu.. kejap-kejap ujan, sejuuuuuuk je. Sedaplah dibuat modal bukak kilang air liur basi, tak gitu? Tu yang tetibe je dah sampai Kundasang, pukul brape tah.. lupe la pulak. Kihkih. Isi minyak kete, sekali isi perut. Sayap, BUNTUt ayam, pedal ayam dan soto campur. Kat sana soto tu bihun. Tapi tang campurnya memang leee sedap. Ada daging, urat, perut. Omboih.. pendek kata, perutku tersenyum rianglah menerima bahtera merdeka.


Masa baru nak makan, hujan turun lagi. Mencurah-curah tahap curah la. Lepas makan, tunggu Wafa ade tapau rasanya sayap ni - tak silap aku la macam ade. Ke salah slot? Hahaha lupe plak. Pastu teruslah ke Kg. Mesilou, nak check in! Perjalanan yang berliku-liku, berbukit bukau dan segala macam berrrrr lagi. Sejuk jangan cakaplah. Tapi masih lagi boleh bertahan. Hehe.


Dah sampai! May Homestay kalau tak silap nama diberi cikebumcikebum. Ada 3 bilik. Wafa ke Jard tah yang kata, memang begitu Sabahan sekali homestay kitorang ni. Nice! Semua ada, termasuk DVD player (tapi takleh guna tsssk). Yang sadisnya.. siaran tv hanya ada RTM je. Ko tau tak dah berapa tahun aku tak bukak cenel 1 dengan 2 tu. Maksud aku, bukak untuk tonton secara konsisten berjam-jam. I'm back to 80's hehe. Tapi aku suka gilerrrrr dengan katilnya. Punyalah empuk ya Allah.. nikmat duniawi yang aku hargai sesangat. Air di toilet kemain sejuk nok meninggal, serupa cebok guna ais la perasaannya.

Ingat lagi entry jamban aritu? Kat sinilah lokasinye hehe


Memang rehat jelah petang tu since ujan kaw-kaw punya. Minum petang, makan sayap. Makan gula-gula masam, masam gilerrrrrr :(( Itu jelah. Pastu just siap-siapkan barang untuk BBQ - errr Wafa dengan Ivan yang banyak buat mende ni seme. Saye malu tapi saye tak berdaya hehehe.


Awek cun dalam pic tu.. itulah pemilik homestay ni. Lawa hoi. Kitorang dapat jumpe dia live in concert, memang lawa. Ni kalau Anul ade ni, abeslah jadi modal berbuka puasa. Eh? Hahahaha. Malam tu sambil masak BBQ, layan utube 2PM - May onkan wifi free. Malam tu jelah tapi. Hehehe. Lagipun line tak cantek pulak kendiannya sebab hujan. Hujan baq hang bak kata Qas. Hihi.

Ada ayam, udang, ikan, sotong. Aku? Aku makan sotong sekor je kau. Macam tak caye kan? Memang perut rasa kenyang bebangat, mai perot kenot hendel fud enimo. 

Tamat sudah hari kedua. Ooooi jenuhnye taip. Korang kalau takat baca je tak komen, memang laaa Kpop. Penat aku taip ni oi! Compile gambau lagi. Paddia paddiaaaaaa!

20 comments:

J u l i a 。.゜✿ said...

ok laaaa ok laaa.. nak leave comment la ni. sebab tammo jadi kpop.

masy ! ju suka pergi kundasang. suka sangat sangat sebab sejukkk. tapi tak tahulah kalau sekarang ni sesejuk dulu ? orang kata dah kurang sejuk.. sebab dulu zaman ju membesar disana, air kat lopak tepi tepi jalan tu jadi ais nipis tau..

beli fresh vegies ! best ! mandi hot spring tak ?

HEMY said...

byk tempat korang gi..bali kena wat gini gak..

budak tu terdengar dakyah penang bridge kat federal tu haa..hehehehe

Masy said...

jue,
hahahahaha. ooo zaman jue lg sejuk la tu.. yg sy pegi ni pon dah rasa sejuk giler, klu merasa zaman lopak jadi ais ni tataulah nk cakap. huwaaaaaa

anul,
bole tp better kita cari tour guide kt sana..

hahahaa bole jadi gak la eh

Yunus Badawi said...

Yang macam katak berbulu tu natang apa ek?

Yunus Badawi said...

Berapa ringgit sewa homestay tu?

k.e.r.i. said...

gambau tu pun boleh buatkan MOK tumbuk sambal.

bwahahaha!

Masy said...

YB,
ikan buntal. homestay ni RM180 kalau tak silap satu malam..

keri,
kecciii hahahhahaahah

MR Penyubiru said...

mahalnya tiket rumah terbalik tu..

Bila aku cerita dengan Jard, dia kata memang tak ramai Sabahan yang pernah pegi semenanjung so dorang tak tahu.

err..maknaya sebelum Jard ke semenajung, Jard pun tak tahu gak kan kan..hehe

en_me said...

ada tak jamban terbalik kat rumah yg terbalik tuuu.. ekkeee

Mya said...

saya bukan kpop jadi saya komen.
komen saya ialah nanti ada rejeki saya nak ke rumah terbalik.
sekian.

en_me said...

banyak gambar2 tuu.. leh buat photobook.. ni link me jumpa:

http://lanabusybee.blogspot.com/2012/03/cara-cepat-edit-photobook.html

selamat mencuba dan beramal yee.. ehhee

Masy said...

penyu,
kene tanye jard tu hehe

en me,
adaaaaaaaaaaa....

kak mya,
hahahha

en me lg,
orait akan dijengah nanti :) tengss

Erina Asmawani said...

Ena masa gi kundasang dulu serius mmg sejuk gila..tak mandi hokey 2 hari 2 malam. Nasib stay 2 hari je kalo seminggu kompem seminggu gak x mandi. Sejukkk gila..mmg terasa macam cebok kencing pakai ais. Huuu.

Olohhh..comey newlyweds tu, sorang cuit peha, soarang cuit siku. Cubit peha kiri peha kanan pun terasa35. Eh eh ;p

zonaku said...

ok... aku komen sbb bkn kpop.

tp word verification ni kasik aku stress!

oranglidi said...

aku tinguk gambar makanan ja bahkaalaalaaualaakau. haha

Masy said...

ena,
hahahahah. ade heater tp ala2 la.. hari 2nd tu siap xde letrik kejap, akak sorg je yg merasa mandi takde heater. bulih bah kalao akuuuu mandi aisss hahahahahha

tu laaa.. olololololo

zona,
HAHAHAHAHAHAHHAHA

oranglidi,
tinguk sajaaa jangan jilat screen yeeee hihi

❀aRaBeLLa❀ said...

Dapnye bbq tuh!!!
anyway ape rasa ikan buntal?

Masy said...

tak beli pon so tatau la rasa cemana..

Dayang_Amy said...

heheh sbnrnya kami di sabah selalu refer semenanjung tu sebagai KL..heheh senang. Bila budak tu cakap kat KL tu maksudnya kat semenanjung.

bila dah betul-betul duduk semenanjung barulah rajin nak refer satu2 tempat tu ikut negeri.. :)

Masy said...

dayang amy,
oooo.... ok ok.. hehehe mekasih sbb eksplen hehehe :)