Tuesday, September 18, 2012

826 : Memuah Trip - Bali Kecak Style Part 3

Ok sambung hari ketiga. Kira ketiga gak walaupun kalau dikira yang berjalan betei-betei, ade dua hari je hehe. 

Hari ni agak malang untuk aku sebab pagi tu almost tiap-tiap jam aku terbangun dan terbirit. Aaaaaa dah laaa pintu toilet takde, nak kene kaver plak birit tu demmit sangat. Sambil memerut, aku pikir amende laa yang aku makan sampai jadi gini. Setelah dipikir-pikir, rasanye (ni rasa jee tau) ade kemungkinan sebab aku bedal rendang tok yang Bellan bawak tu. Sebab pedas sket dan diakui oleh tukang masaknye hihihi. Perut aku ni kan asal di perantauan je, mula la sensitip. Dia yang sensitip, aku yang mengidap ni hah. 

So sarapan pagi tu tak berani la aku nak minum neskepe ke ape. Just minum teh O kosong yang pekat jelah. Mujurlah teh uncang kat Bali ni tak macam teh Boh kaa Lipton ka yang kalau direndam pekat, rasanye satu macam melekat kat tekak. Ni rasa cam minum air masak je, alhamdulillah.. Sementara tunggu Wafa dan Ivan sampai, sempat la ke jamban barang dua kali. Menjelang pukul 9 gitu kitorang pun gerak.

Pelan asalnya nak singgah kat Pasar Ubud, sayangnye pasar tersebut tengah under construction. Aaaaa.. ade la satu soklan Jard kat Pak Ieron masa tu yang buat aku rasa nak ketil je dia (like seriously). Boleh tak tanye 'tempat ni memang macam ni eh - kotor?'. I was like.. hmmmmmm. Kalau adik aku ni Jarddd.. memang aku ketil tangan ko *gigit bibir*

Dah sebut aritu yang dorang tengah raya, kan? So.. memang di sana sini ade jelah orangnye semayang. Tepi jalan, tengah jalan, depan pokok, depan kedai. Memang beriman habislah (tapi beriman ke agama dia la hehehe). Ni aku sempat snap dorang semayang tengah jalan. Macam tengah round about gitu.


So perjalanan diteruskan ke Tegallalang (betul tak?). Rasanye betul la tu nama tempat tu gitu. Jalannye berbukit-bukit, terasa dingin skek anginnya ala-ala kat KK aritu. Which part of KK aku pun dah lupe. Sebelum ke sini, ade member aku bagitau yang dia tak berapa suka gi Bali sebab kotor. Ntah, aku tengok biasa je. Bersepah tu biasalah, sebab dorang tengah raya kan. Kotor tu tak sure. Definisi kotor aku ialah = bersepah siap ade bau. Hehehe.

Kedai banyak tutup.. semorang bizi gi semayang.



Haaa.. ramai baru lepas semayang masa ni. Ikutkan kata Pak Ieron, dorang semayang banyak peringkat. Macam kita kalau semayang raya, itu la sekali je pagi tu kan. Tapi dorang banyak kali. Aaa patut laa nampak je dorang di sana sini..

Akhirnya sampai la kitorang kat Tegallalang, nak tengok rice terrace ni hah. Masa kat Medan dulu ade gak tapi dorang tak berenti pun - tengok dari jauh je. Ni amek ko, amek la pic sampai tergangnam kamera korang hehehe.



Tetibe amek gambo longkang. Hahaha. Terbawak-bawak feel kerja. Kagumlah tengok longkang dorang ni air jernih je. Ke bukan longkang? Parit? Siap ade anak ikan bilis (ok mandai-mandai je) berenang dalam tu. Omboih.. syoklah uols eh. Kat situ kitorang singgah kedai jap beli air la eskrem la. Kemdian perjalanan pun diteruskan lagi untuk ke Tampak Siring.

Sambil-sambil tu.. asal ade je tempat yang cun untuk bergambo, Pak Ieron akan tanye - nak benti amek gambo tak? (dalam slang dia la). Makanya kita berenti la kejap hehe.


Sampai dah kat Tirta Empul Temple kat Tampak Siring! Maksud 'Tampak Siring' ialah..
Tampak = nampak
Siring = miring / senget (gitulah kalau tak silap). Gabung dua-dua, lu pikirlah sendiri amendenye hahahahaa. 

Kawasan ini adalah tempat holy spring water, kiranya mana-mana penganut agama Hindu kalau nak mohon hajat, nak sucikan diri dan lelain - ini laa tempatnya. Lagi laa time raya ni kan, kemain ramai lagi umatnye yang datang nak mandi hah. Hensem-hensem pulak tu. Terasa kosongnyeeeeee jiwa bila tengok hehehe.




Omputeh biasalah, mana-mana tempat pon dorang balun nak semayang mintak hajat seme. Sekali aku terpikir, gaknye kalau orang Islam gi mandi kat tempat ni, berdosa tak? Kira syirik tak sebab kita mandi tu kan macam tiru perbuatan dorang. Ke kalau mandi je takpe? Eh menimbulkan syak wasangka pulak. Dah macam ni punya ragu-ragu, baik tak payah - ye tak?

Keluar dari kawasan ni kene tempuh lot-lot kedai. Biasalah jual sebenier seme tu kan. Eieieie aku benci betei pesen tarik-tarik tangan soh beli. Pastu bila kata takmo beli, kemain jeling jeling plak. Aku cungkil bijik mata ko buat fridge meknet kang baru tau. Huh!

Dah setel snapping snapping tagging tagging kat sini, nak serbu Tanah Lot pulak. Tapi Tanah Lot tu kita nak pegi atas sebab nak amek pic sunset, makanya kita singgah.. eh.. bukan singgah, memang lalu pon - kat Kintamani. Kalau gugel, akan dapat Kintamani Batur Lake and Volcano. Aaaa.. takde apepon kat sini. Kalau spend setengah jam je pon takpe. Amek-amek pic jelah.. nak baca signboardnye pon tak sempat sebab panas nok mapuh, signboard siap bersinar-sinar. Ergghhh. Tapi.. bila anginnya bertiup, amboih kemain nyaman lagi uols.. konflik sangat.


Ok, ya udah tu Pak! Ayoh cepatin kita gerak!

Dari sini nak ke Tanah Lot, aku tak ingatlah berapa lama. Tapi sempat laa tido tido barang sepincing dua. Oleh kerana tengah raya, so banyak kalilah terserempak dengan gerombolan manusia menari tarian barong tepi jalan. Macam tarian singa time raya cina, gitulah. Hehehehe

pic yang aku snap masa baru bangun tido, dari dalam van je hah. tapi purrfect pada pandangankewww 

Tiba sudah di Tanah Lot. Bukan tanah yang dijual by lot tu okeh #lawakhambar. Dan di sini bermulalah pengembaraan aku dan Zona. Berdua. Sahaja. Tssssssk. Salah paham laa ni masa ni, mari kita salahkan Pak Ieron yang memberi maklumat salah! Huwaaaaaa. Dia kata budak-budak ni dah masuk. Aku dengan Zona ye ye jee masuk terus, rupanya takdok. Yang kitorang ni teruskan jelah perjalanan sebab ingatkan kitorang dah kene tinggal. End up.. dorang yang ditinggalkan rupanya hahahahahah.

Lepas beli t shirt selai, Zona cari jamban. Aku cari surau. Alhamdulillah ade dekat-dekat je. Lepas setel seme, teruslah kitorang ke pantai saneeee. Kesian Zona dah lapau masa ni sebab tak lunch lagi. Perut aku plak lampi aritu takde rasa lapau pun. So.. jalan jalan jalan.


The only hikmah kitorang terpisah dengan geng #memuah yang lain ialah.. kitorang dapat discover kawasan ni sampai ke hujung sanun sanun. Dekat temple yang ke berapa tah, kebetulan ade upacara amende aku tak tau, tapi ade menari-nari la.. siap dengan pasukan gamelan lagi. Haaa bercangkung sat aku menengok dorang. Kat atas ni pun ade gak budak ensem, tapi capik sket. Kesian.. tapi ensem. Eheheheheheh.

Konon nak cari mende makan kat atas tu, last last tak berani la pulak. Yelah ini bukan Malaysia boleh beli mekanan sesuka hati. Ntah halal ke tak kan.. So.. tengok jelah. Air pun aku tak berani beli.. sebab macam mahal je (agak je). Oleh kerana tak jumpe gak dorang ni, kitorang pun turun balik. Berkat kesabaran beberapa jam, akhirnya bertemu semula dengan Bellan, Jard dan Wafa *nanges terharu*


Masa aku dengan Zona sampai tadi, dorang baru nak mendaki bukit tu hah nak semayang kan. Kali ni dorang dah setel semayang, maka berduyunlah mereka menuruni kawasan tersebut. So.. dapatlah tengok perarakan ni seme depan pupil mata aku ni. Snap snap snap lagi. Dan dapat jugak snap pic 'sedara' Zona yang berbaju serupa dengan beliau. Hahahahahahahaa.


Sambung snapping snapping sampai nak gelap. Singgah beli roti dengan air kat dalam tu, kesian kami berdua yang kelaparan tahap putnam ni. Lepas tu terus pulanglah.

Balik tu lepas mandi pe seme, serbu bilik Wafa. Owh lupe plak. Hari last ni Wafa stay kat hotel kitorang, besau wooooooo bilik dia. Ala-ala apartment, siap ade dua bilik. Dan ade PINTU JAMBAN. Tssssk. Lepak makan sambil tengok tv. Kemdian.. balik bilik.. kemas-kemas dan tidoooooo... esok nak bangun awal.


Bersambung lagi!

14 comments:

Jard The Great said...

hehehe.. best tengok bnyk gambar!

cerita pon lawak hoihhh.. bnyk kali rupanya masuk tandas. apsal tak tercium baunya.. ehh..

HEMY said...

memang ohsem2 gambar kau..tp sayangnya kecik2 kolaj gitu..huhuhuhu

ibarat org orgasm disuruh azal

Masy said...

jard,
hahahahahhhaa ade laa cara2nye nk ilangkan bau hahaahaha

anul,
banyak nau, penat aku nk up satu satu huhuhuuhuh

ibarat org azal disuruh azan

Erina Asmawani said...

cantik siot kot gambau2 akak nak2 yg amik dari van tu. Memang purrrfect lah. Pehal memuah gi Bali ni semua stok pandai snap gambau hebat2 nih?

Hahahahhahahha..memang sebijik ke baju sedara Kak zona tu? Depannya pun sama? adoyaii..

Masy said...

ena,
gaknye sbb tempat tu cantek - tu yg tetobe semorang jadi pandai snap. eh bkn semorang, akak sorg je. yg lain tu mmg dah terer hehehe

stripe je lain2, tp kaler dgn kaler strip seme sama hahahahahahhaha

yana said...

marveles la gambo2 akak nih ;p
untong gak dapat tgk culture dorang..klu x, tgk tempat je la..

zonaku said...

hahahhaaa......


memula lapo, pastu lupa dah ke lapo tu.

Maklumla melayan gangnam style si bella..... Gangnam tak sudah motipnya senja tu

Masy said...

dyana,
memang nasib baik sangat sbb pegi masa raya dorg.. hehehehe

zona,
haah laaaa lupe nk cite psl shoot gangnam style tu hahahahahha

❀aRaBeLLa❀ said...

tulah da ckp pedas..takut macam ni lah kot ade setengah org yg x tahan cherry berry cam akak..hoho..

pehh gambor layann ahhh..pewiittt tapi tu lah dah edit dlm kolaj tak puas nengok..huhu

haha gangnam x berapa gangnam..nak kena prektis lagi..huhu

Masy said...

bellan,
hohohohoho kat tekak x terasa pedas, rupanya dlm perut kemain mengidap

terpaksa uolss.. gambo banyaksss huhuhuuhuhuhu

en_me said...

very der kalerful bali kanns.. naiss

Masy said...

en me,
sangat.. hehehee

hanisakura said...

kate asik jumpe mamat hensem,mane gambo mamat hensemnye? muahahahha

Masy said...

hanisakura,
uisshhhhh tak berani la akak nak snap. dah la ramai, rambang mata ai. dek kerana nak perati, mana la sempat nak snap.

snap terus download dalam hati jewww... hahahahahah