Wednesday, January 23, 2013

851: Kes Histeria 2

Ok cite ni bukan pasal histeria. Tapi saje jelah dah alang-alang kat bawah tu guna HISTERIA, takkan aku nak buat tajuk Kes Misteri Nusantara 1. Kang kene ade sambungan plak, macam laa banyak sangat pengalaman angker aku ni kan. Kehkeh.

Tragedi (omboihhh perkataan tak hagak-hagak) berlaku masa aku dah hujung-hujung form 2 kalau tak silap. Nak masuk tahun baru la kirenye. So hujung minggu tu, aku, Kurita, Nurul, Alin dengan sape eh.. Kapai ke? Chet ke? Atau kedua2nya skali - lupe dah - dok melepak kat umah arwah nenek dak Kurita. Masa tu neneknye baru meninggal.. dalam seminggu ke gitu kot? Lupe lupe. Kitorang start lepak situ dari hari Jumaat lepas sekolah sampai Ahad. Hehehe

So.. Jumaat malam tu.. dok la tengok tv. Malam tu memang kitorang je yang ade kat umah nenek Kurita sebab makcik dia pegi tido umah sapetah. Kebetulan malam tu ade cite Robin Hood kalau tak silap, so menontonlah kami. Aku dok depan tv tu sorang-sorang, yang lain seme dok bersandar kat dinding - kira belakang aku la.. jarak dalam 2 -3 meter gaklah. Oleh sebab dah lepas pukul 10 malam dan nak dapat feel la orang kata, kitorang pakat tutup lampu la. Tinggal lampu bilik je kot yang on? Dengan cahaya dari tv.

Tengah syiok aku melayan cite, tetobe je kekawan aku seme datang berhimpit-himpit dok seblah aku - kiri kanan. Ehhhhhhh.

isshh korang ni apasal
tak nampak la
tetibe je kan tak nampak, tadi ok je. gi la dok belakang! sebok je!
alaaaa..
eieieieiei
alaa nak manje-manje dengan ko pon takleh sambil peluk lengan aku
bukan laa takleh, tapi takyah le sampai berimpit camni, lemas la!

Tapi dorang langsung tak berganjak. Alih sikit jelah sebab aku dah merungut-rungut kelemasan. Hahaha. Rasanya tak abes kot tengok cite tu sebab tak ingat pun endingnye. Aku pun macam dah mengantuk. 

ko dah nak tido ke?
rasanya, ngantok ah. korang nak tengok, tengok jelah
ah taknak ah, nak tido gak

Berpusu-pusu semua masuk bilik. Ok fine. Aku gi toilet dulu, bila masuk bilik aku tengok semorang dah baring berhimpit-himpit gak. Nampak gaya macam takut je dorang ni. Motip??

ni apsal korang ni? 
ko tak dengau pape ke tadi Citah?
dengau ape?

Dia pandang dia, dia pandang dia. hmm takde papelah.

cakaplah amende
esok la eh, esok kitorang cite
mengadeeeee. ah takde, cite sekarang. kalau tak semorang jangan tido.

Dia pandang dia, dia pandang dia. 

ko dengau tak?
aku tatau apa ko dengau, tapi aku memang dengau samting tadi

Demmmm amende ni weh!! Kemdian baru la dorang cite..

Babak 1

Masa kitorang syiok tengok tv tadi. Dorang dengar.. ade orang masuk toilet kat belakang tu. Tutup pintu toilet, bukak paip, tutup paip, dan bukak balik pintu toilet. Kire stepnye macam orang gi masuk toilet untuk membuang hajatlah gitu. Tapi memang takde pun antara kitorang yang pegi toilet time tu.

Hmmmm.

Babak 2

Tak lama lepas dengar bunyik kat toilet tu. Kali ni dengar bunyik kat dapur pulak. Oh btw, dapur dengan toilet adelah jiran sebelah menyebelah. Dorang dengar bunyik tutup tong beras dibukak, beras dicedok masuk dalam periuk, lagi skali bunyik paip dibukak, dan ditutup. Ini macam step orang nak masak nasik. Huhuhu.

arwah nenek aku dulu memang biasa masak nasik time-time ni, nak prepare untuk esok, kata Kurita (tak silap ayat dia gini la)
errkk.. so kalau pagi esok ade nasik goreng atas meja, kita bole makan ke tak ni? huhu
CITAAAH!!!!! *bedebup-bedebup kene bantai secara berjemaah*

                                                        --------------------

Esok pagi, makciknye Kurita datang ke rumah tersebut, terus tuju dapur. Tataulah kot nak prepare brekpes untuk kitorang ke ape. Tetibe dengar makcik dia membebel (sort of) kat Kurita.

lenkali kalau dah bukak tong beras ni, tutuplah balik. ni biau je terbukak, kang macam-macam mende masuk, rosak le beras

Kami pandang kami. Masalahnye makcik, bukan kitorang yang bukak tong beras tu. Huhuhuhuhu.

9 comments:

Erina Asmawani said...

ehhhhh..pehal dah banyak yg akak update?? ngape selama ni kat side blog ena tak berupdate pun..ciss!! Slopok dah gua.

Jap2..ena baca semua yg tertinggal..nanti komen balik sini k. Babai. Hohoho

Masy said...

sebab aritu akak private, eh akak x invite eh? hohohoh

sile2

k.e.r.i. said...

aku expect kat hujung-hujung entry tu makcik Kurita akan cakap "korang tak sedar ke makcik balik malam tadi?"

HAHAHAHAHAHAHA

Masy said...

hahahaha memang tak ah

pakbear said...

Motif makcik tu ada lah nk perli korang anak dara duk ramai2 x memasak ke? Kalau x boleh makcik tumpang sekaki..

Masy said...

hahaha ape nak diharap ke budak2 umo 14 tahun nak masak weh.. kami masih bawah umor. haha

Yunus Badawi said...

terungkai tak misteri nusantara ni sampai sekarang?

zonaku said...

nk baca kasik abes smlm x brani...

igt byk la kes lagi....


hahahahahaa.......
ko kalau x keluar soklan y menyeksa jiwa camtu x blh ke.. aku y bc pun terasa nk bantai ko......

Masy said...

YB,
masih kekal misteriii *aksi seblah tangan melayang ke atas*

zona,
aku kene korek balik memori aku ni, byk ke tak byk ke tak surelah hehehe

ntah la.. tetibe terpikir mcm tu huehehehhe