Wednesday, July 31, 2013

897: gituh


Cara kita berbeza
Mungkin kerana priority kita tak sama
Priority aku adalah kau
Priority kau bukan aku

Jadi bercanggah
Hati aku meledak-ledak minta dihadap
Tapi aku pun faham jugak
Bukan tak faham langsung..

Tak kisahlah
:)

Monday, July 29, 2013

896: Iftar Memuah 2013

Assalamualaikum! Aku nak renew roadtax tapi dok lepas-lepas lagi ni. So.. kite cite pasal mejlis berbuka pose bersama #GengMemuah pada hari Jumaat lepas bersamaan Nuzul Quran la eh.

Pagi Jumaat tu aku menguruskan hal keluarga dulu (sounds so serious hoho). Petang tu baru la siap-siap berbaju raya menunggu Ena dan Amir sebab nak tompang dorang ke umah Anul. Kitorang tetamu terawal la kot kan. Sebelum tu pegi kutip Jard kat komuter Bangi dulu.

Berkonsepkan potluck, Ena bawak Cheesekut. Aku tong-tong dengan Keri beli ayam golek dan kuih-kuihan (tapi tukang belinya dak Keri lah), Jard patutnye bawak pizza namun.. pizzaa.... nak pizzaaaaaa T____T, Sepol bawak sate, Wafa siapkan air bandung jagung, puding roti dengan red velvet cheese dan Aima plak dengan salmon apetah punye la sedap nak meninggal. Tuan rumah plak readykan nasik impit, sate jugak, dengan sup ekor kot? Sup ekor sape bawak? I like! Punya laa meriah tu tapi aku haromlah tak amek gambau makanan langsung. Ntah apsal tah kali ni malas betei nak snap-snap. Pastu menyesal. Huhu

Cheesekut. Sedap wehh!!! pic by Jard

ayam golek dan sate. pic by Jard



Lepas sorang-sorang sampai. Makanan pun dihidangkan dengan penuh kasih sayang. Dua meja penuh. Satu meja untuk desserts, meja kedua untuk main course. Ecewaaaah hahahaha! Takdek nasik-nasik so takde sayur pun tak perasan kot (tetibe bersikap seperti pengamal piramid makanan). Lepas berbuka dan usik sket-sket mekanan, kami pun solat maghrib berjemaah. 

Suka kan? 

Sebenarnya sementara tunggu masuk waktu maghrib, kitorang layan RunningMan episod 72 tu kot. Yang ade Park Ji Sung. Bukan semua Memuah penah tengok RM, so balun. Lepas maghrib, sambung tengok sambil makan-makan sementara tunggu isyak. 

gigih tak bukak telekong!

kemain Xiyad menyengih macam miang je wakaakakka

Jardness dan Masyness

Masuk je  isyak, aku tengok bebudak ni dok tercongok lagi kat meja makan. Sabau jelah! Aku ni dok tahan kentut je tau tak hahahahha. Akhirnya kami pun solat.. isyak dan terawih sekali. Diimamkan oleh Imam Muda Anul Al-Mok. Baguih budak ni.. demam-demam pun sedap gak sore dia ngaji hah. Untung laaa Cembam (lulzzz).

Setel solat seme, sambung makan dan sambung abeskan tengok RunningMan. Kemudian.. photoshoot! Kitorang seme pakai baju raya, takde kaler tema untuk menimbulkan rasa meriah aidilfitri gituuuuu.

makan-makan sambil buat video ucapan untuk Bella Si Perantau lulzz



putih siak akuuuuu HAHAHAHAHAHA

Ena punye muncung bole sangkut ayam golek

kemho! aku bergegau di situ sebab ingatkan dah snap huhu

Aima dan anak beliau, Aiman

Ena, Amir dan Xiyad. kemain Xiyad pandai amek hati :)

posing post-wedding. ada bau Mekah ni hehe

Keri tengah korek lubang

Xiyad dengan Uncle Yiyis

Wafa, Iyan dan Xiyad

posing mintak mahap hihi

Banyak lagi gambau tapi dak Keri tak up lagi hah so.. aku cilok mane yang dah up jelah tempek kat sini hehe.

Nak dekat pukul 11.30 malam (or lebih?) kot baru setel kitorang ni. Tu pon sebab Amir keje esoknya. Kalau tak mau melarat sampai sahur hahahahaha! Sangat berpuas hati dan gumbira. Makan didahulukan, ibadah diutamakan. Ukhwah dirapatkan, persahabatan dieratkan. Ecewaahhhhhhh.

Mekasih semua yang datang, sporting berbaju raya, bawak makanan seme. Mekasih Anul n Cembam yang sediakan ruang untuk kitorang datang berbuka dan solat, mekasih Ena dan Amir sebab bagi tumpang, mekasih Keri antau balik umah. Mekasih semuaaaaaa... kalau ade tersalah silap harap dimaafi. ailepyuolssss keketat!


Wednesday, July 24, 2013

Monday, July 22, 2013

894: Instinct

Dah 33 tahun dah
So far boleh dikatakan 80% (entah-entah lebih) daripada instinct aku
Adalah tepat - dengan izin Allah jua.

Banyak kali dah
Aku syak-syak
Keadaan tu macam ni macam ni
Ni mesti dengan orang tu, kat sini
Dengan itu ini
Insyaallah kemudiannya akan ketemu bukti
Yang mengiyakan syak-syak aku tu

ngeeeeeeee
Sape kat sini
Yang penah acah-acah berselindung
Tapi kendian aku dapat teka
Tepat
Bull eye bak kata Pittbul (?)
Sila angkat tangan!



Mebi aku kene tukau profession
Jadi perisik misalnya
Macam yang aku angan-angankan masa kekecik dulu
Lulzzz
Ataupun PI
Private Investigator kata kooooo

hmmmpphh
Tak kuaselah aku
Aku bukan pesen korek pon info tu
Selalunye info tu yang menari-nari depan mata
So macam tu jelah
Kalau buat profession kang
Kene plak aku gi korek-korek maklumat
Serupa bizi bodi pulak
Silap-silap kene bangkung
Hahahahaha

Sekian
Daripada saye
Yang berjaya menghuraikan syak wasangka
Dengan info yang menari-nari depan mata hari ini


Friday, July 19, 2013

893: Kenangan berpuasa kat asrama - feeling perantau

Mari kita mengimbau kenangan, mahu?

Masa puasa zaman-zaman asrama dulu aku rasa seronok jugak.
Mebi sebab aku suka dok asrama kot?
Sebab ade kawan-kawan,
dok umah, aku sorang je huhu

Puasa masa tu
Penat sebab kena pegi sekolah hahahaha
Tapi bila balik takde terkejau-kejau macam hari biasa
Kalau hari biasa, terkejau-kejau
Sebab kelas aku biasanya abes pukul 2.30 petang macam tu
Kelas aku je yang balik lambat. huhu

Kalau hari biasa
Abes je kelas, jalan lelaju balik asrama
Kalau aku, terjah semayang dulu
Ade yang pegi terjah lunch dulu
Tapi memang kena setelkan dua-dua tu sebelum pukul 3
Sebab pukul 3 dah nak start prep
Urgghhh

Tapi prep petang time pose ni
Mostly memang diisi dengan ibadah tido jelah
Hahahahaha
Kalau ko terer macam aku dengan Kapai
Siap tido dalam dorm hehehe

Lepas asar
Sambil-sambil tunggu time nak beratur amek makanan tu
Siap pasang lagu raya kat study room
Memang feeling perantau sangatttt
Walhal rumah aku dengan asrama tu ade laa dalam 10km je pon
HAHAHAHAHA

Masa nak berbuka tu
Paling pedajal skali kalau orang yang baca doa tu
Siap baca dengan translate skali
T___T takyah nak translate sangat, bole tak?
Orang dah la lapau nih!

Lepas makan
Solat maghrib berjemaah
Pastu solat isyak berjemaah jugak
Pastu solat terawih sesama
Sape yang jadi AJK Agama masa tu, dorang laa yang kena jadi imam
Aku dulu penah gak dorang nak suruh jadi imam
Aku punye la taknak, sampai gi menyorok dalam jamban
Ape laaa paksa-paksa orang
Tampau dengan gayung kang baru tau :p

Yang best laa dok asrama time pose ni
Bila mak apak datang bawak lauk ke ape ke
Ataupun hari Ahad yang dorang baru balik asrama tu
Haaa masa tu.. macam-macam pesen mekanan timbul weh

Penah sekali tu
Aku berbuka macam biasa je
End up tido takleh nak baring
Kene tido duduk sebab perut penuh nau
Mana laa tak penuh
Aku kira-kira, ade laa lebih kurang 20 jenis mekanan dah terjun dalam ruang perut malam tu je

Bayangkan
Asrama tu ade 6 dorm je pon
Tapi bila aku lalu je, adeeee je yang panggil
Junior-junior laa mostly
'kak ctah! aritu akak cakap nak makan kuih bla bla bla kan, ni mak saya bawak, ameklah'
'kak ctah! akak suka kan makan bla bla bla? nah kak, amek ni'
'kak ctah! tadi orang gi pasar remdan ni ternampak mende ni. tingat aritu akak cakap akak nak, ni orang beli - amek laa'
Ko bayangkan kalau dah 20 orang cakap macam tu
Hati siapakah mampu menahan rasa HAHAHAHAHA
Paling takleh blah kalau ade yang buat-buat muka merajuk sebab aku kata tak larat nak makan
Takleh blah tau kakak kalau orang merajuk sebab kakak takmo makan

Seronok la dok asrama
Walaupun ade laa yang tak seronoknye
Tapi kalau diletakkan atas penimbang
Rasanya lagi banyak seronok beronok-ronok daripada yang tak
Tatau laa korang cemana ehehehhe

takkan takleh cam aku dalam gambau ni kot? lulzz

Monday, July 15, 2013

891: How?

So..
Macamana pose korang?
Ok?
Tak ok?

Aku.
#BadLuck
Hahahaha masih lagi tak puasa.

Takpelah.
Korang puase dulu..
Nanti aku folo yeee..

me with my Beef Carbonara last Saturday

feeling-feeling bercinta walhal nan hado #keluhanhati. wakakaka -_-"

oreo icecream cake

Wednesday, July 10, 2013

890: Selamat Berpuasa!

Selamat berpuasa kekawan
Selamat berterawih kekawan
Moga puasa kali ni dapat berkat
Moga ramadhan kali ni diberi hikmah
Gi masjid jumpe jodoh ke misalnye
Eh eh eh

Yang penting
SOLAT DIDAHULUKAN
PUASA DIUTAMAKAN jugak
ok?

harap-harap puasa nanti dapatlah merasa mendalah ni. teringin nau neh

Monday, July 08, 2013

889 : Bukan laa berkira

Selalunya kita ni jenis tak kisah
Orang kata buat A sampai Z
Kite pun buatlah
Walaupun kite tau
Tanggungjawab kite ni sampai K je
Tapi kite pikir, takpelah
Bukan selalu

Tapi kekadang
Ade orang pesennye lain
Oh.. dia bole buat sampai Z
Ape kata buat je lagi nanti lain kali

Sekali
Dua kali
Tiga kali
Empat kali

Eh
Ini sudah lebih

Kalau dah kite buat sampai Z
Abes dia buat ape je?
Goyang jari telunjuk?
Gegar-gegar anak tekak?

Bila kite bantah
Oh
Kite berkira
Kite pulak yang jahat
Kite pulak yang salah
Eh
Kite pulak yang kene marah?

Whatever.

keep calm and keep seducing Fahrin *pray*


Monday, July 01, 2013

888: Kurma

Semalam, kat Melaka. Dalam kereta.

tadi mak kata nak kurma kan, orang dah beli dah tau
oo yelah.. lupe plak
tapi orang beli satu pek jelah dulu, takut kang tak suke ke ape
boleh la.. kurma ape?

Aku sengetkan badan ke kiri sket..


Yusuff Taiiyyuubbb *berbisik kat mak*

kihkihkih~~