Friday, October 25, 2013

917: Ektiviti Sekarang

Salam semua!

Sudah 2 minggu (ke 3 minggu?) aku menjebakkan diriku secara sukarela ke dalam arena per-jogging-an. Untuk anda yang mengenaliku secara in-person selama bertahun-tahun, anda akan sedar dan sedia maklum betapa tak ngamnye hubungan antara aku dan aktiviti jogging neh. Kiranya.. aku lebih rela basuh kete daripada kuar berjogging.. sebab tak minat ah. Letih! Hahahahaahaha!!

Tapi beberapa bulan lepas (kalau tak silap, rasanye macam ujung tahun lepas pun ye gak) - setelah diajak bertalu-talu - aku pun joinlah kakak-kakak opis pergi berjogging.. bukan hari-hari pun. Dua kali seminggu je. Aku yang menyedari lambakan lemak kat badan ni dah bertambah so.. paksa dirilah. Beli sport shoes, suar trek..Masa tu aku cuak gak, kot tersadai lagi kasut ni.. Untuk mengelakkan kejadian tersebut berlaku, aku pun cari la kasut yang elok sket.. branded sket la tapi beli masa sales supaya tak merugikan duit lulzzz.

Sekarang.

Sekarang ni giat berjogging kat dalam kawasan rumah aku tu dengan sorang osmet ni. Pukul 8 malam je kitorang kuar jog. Start dengan 3, 4 - sekarang 5 round. Aku ni takde laa jog beriye macam orang lain.. dalam 5 round tu mebi 1 1/2 round je yang aku lari-lari children. Yang lain tu berjalan je tapi bukan jalan berlenggang kangkung laaa. Lepas jog, ade la buat exercise lain sket-sket.

Aritu dak Anne siap tunjuk memacam pesen exercise nak kuruskan perut, pinggang, peha. Aku ni kalau nak diikutkan segala benda nak dikuruskan termasuklah 'aksesori' aku tu. Kurang satu cawan pon ok gak. Hahahaha. Kemdian bila dok cerita kat twitter, dak Anul lak share mende ni semalam.


Aku pun terus save masuk hempon. Dan telah start malam tadi :) Keras perut wehhhh buat crunches tuuu. Meh letak gambarajah sikit untuk menyerikan laporan ini..

bicycle crunch. yang ni macam fun so aku try buat yang ni lah. sok kalau tak larat, tukau ah stail lain. bole ke?

squat. arghhhh

sit up

Perut aku dah macam peknen 2 bulan je gayanya kahkah. Siap dengan muffin top, menyemak betei. Dah la tulang aku ni senget, lemak tu banyak berkumpul satu bahagian je. Buruk :( Nanti takde orang nak :( Tapi.. bab makan pun kene la kontrol gak ye tak? Aku try aku try. Ye.. aku try ye..

Doakan jelah aku istiqomoh la buat mende-mende ni. Semangat nak buat ni seme hanya datang sekali dalam masa 33 tahun, so.. kene pastikan aku diberi motivasi agar terus kekal bersemangat melakukannya. Insyaallah!

CHAIYOKKK AJA AJA FIGHTINGGGG!!

Wednesday, October 23, 2013

Friday, October 11, 2013

915: Penyakit Anak Bongsu

Salam!

Sape kat sini anak bongsu, angkat tangan sket. Aku anak bongsu. Dan aku ade penyakit ni. Hahaahah macam teruk nau je ye?

Sebelum aku mula berbicara pasal hal ni secara terbuka, aku ingatkan aku ni macam.. 'sakit'. Takut gak kot-kot aku ni ada masalah split identity ke hape. Yelah kan.. orang yang ade penyakit ni kan biasanya nampak je normal, walhal.. haaa (ni la akibatnye banyak tengok cite saiko-saiko). So.. macamana eh nak confirmkan yang aku sebenarnya isteri dia? Eh. Yang sebenarnya aku ni normal?


Kalau tak silap, tahun lepas kot.. masa tu dok berborak dengan kakak-kakak ipau aku. Dalam 5 orang kakak ipau, ade sorang tu je yang anak bongsu. Jadinya bila berborak dengan dia, aku rasa lebih open la kot sebab kitorang share the similarity tu.. Pastu entah cemana tah boleh terbukak cite pasal mende ni. Masa tu baru laa aku tau rupanya kakak ipau aku tu pun macam tu.

Kitorang suka bercakap sorang-sorang.

Bukan maksudnya kitorang create imaginary friend ye. Itu budak-budak je. Eh tapi masa aku bebudak dulu pun takde plak imaginary friend. Bila bercakap sorang-sorang ni bukanlah maksudnya bercakap dengan diri sendiri, tapi bercakap dengan orang yang kita nak cakaplah. Sebab di alam nyata ni, bukan semua orang sanggup nak dengar cerita kita dari A sampai Z. Biasanya kita dapat bercerita pun mebi sampai P je ke.. sebab orang lain pun ade cerita dorang gak, takkan nak dengar cite kiteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee je. Betul? Makanya bila bercakap sorang-sorang ni, aku dapat cakap segalanya pada 'orang' yang aku mahu sepuas hati - tanpa sampukan-sampukan dan pendapat yang tak perlu. 

Dan yang bestnye bila bercakap sorang-sorang, perbualan ni semua adalah milik aku sorang. 'Orang' tu kene dengar luahan aku, takyah jawap. Ekceli takleh nak jawap pon HAHAHAHAHA kalau jawap kang aku plak yang pitam kat situ.
 

Aku rasa sebab ni lah aku tak kisah tinggal kat umah sorang-sorang, dari kecik dulu sampai sekarang. Lagi seronok ade laa (tapi boring la sket). Sambil tengok tv, sambil birak, sambil mandi, sebelum tidur, sambil makan - semuanya boleh diselitkan dengan aktiviti berborak sorang-sorang ni. Yang penting, masa nak melakukan aktiviti tersebut, memang kene total sorang-sorang kat situ. Yelah.. untuk mengelakkan daripada dipandang hina dan kelihatan seperti seorang gila yang saiko.. lulzzz~~
 
Kadang-kadang bila aku tak puas hati dengan orang - marah ke, bengang ke, sakit hati - memang bercakap sorang² ni laa ubatnya. Kalau kau rasa aku ni baran orangnya, ketahuilah.. baran aku tu sikiittttttt je dari jumlah sebenar, sebab yang lain aku dah balun dan luahkan masa bercakap sorang tu. Hehehe. Ataupun.. aku dah cakap dah samting pada 'orang' tu, tapi sebenarnya tak abes cakap. Tapi nak ungkit balik macam dah tak relevan. So.. masa bercakap sorang-sorang ni laa boleh abeskan apa yang tak abes, boleh betulkan apa yang salah cakap ke misalnya. Fuh.. bunyiknye memang macam orang gila. Huhu.

Malam tadi berborak dengan housemates aku. Memang ade 2 orang tu anak bongsu. Bila aku bukak topik ni, dua-dua tu mengaku yang dorang pun suka bercakap sorang-sorang - sama macam aku gak. Bwahahahahahaha!! So bolehlah kot aku simpulkan yang penyakit bercakap sorang-sorang ni memang penyakit yang common pada anak bongsu. Bole kot?

Hasil perbincangan kami malam tadi. Kenapa anak bongsu suka bercakap sorang?

1. Sunyi - biasanya sebab jarak antara adik beradik tu jauh. Macam aku, jarak umur aku dengan abang no 5 tu adelah 8 tahun. Beza banyak. By that time aku nak pandai borak, dia dah masuk asrama. Hmmm.

2. The fact is.. ada banyak menda yang sebenarnya nak diluahkan pada orang tapi tak dapat. So tak puas hati - cakaplah sorang-sorang. Betterlah daripada orang menyampah kat kita sebab dok ulang mende yang sama ye tak?

So. Sape lagi kat sini suka bercakap sorang-sorang? Mengakulah. Jangan malu-malu. Kehkehkeh.

Wednesday, October 09, 2013

914: WW - Love Me When I'm Gone

sape yang gigih mengumpat aku semalam, sila mengaku!!!!

Monday, October 07, 2013

913: 2013 FT Island 6th Anniversary Live in Kuala Lumpur


Nak sangat pegi niiiiii!!! Tapi tak beragak laa kan nak yang Island Zone tu. Huwaaaa nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak nak sangat pegi!!!!!

Aku nak buat tabung rayuan ok tak? Sorang singgit ke.. tapi tu laa tiket tu nak dekat 600 la plak. Kot kalau aku ni blogger pemes bole laa dapat sekejapan je. Hahahahahaahah

Keep on dreaming, baby.

ni jelah kenangan yang pernah wujud antara aku dan FT Island. huwaaaaaaaaa

Wednesday, October 02, 2013