Thursday, March 06, 2014

942: Lately

Lately
Macam rajin sket kelentang kelentung kat dapur
Ah takde la rajin sampai hari-hari
Tapi ade la gak sket sket

Sebenarnya
Menggunakan konsep
'aku lapau tapi malas nak masak beriye-iye'
So balun jelah ape yang ada

Dan jugak
Setiap bende tu ade la kisahnya
Ingat aku rajin nau ke?
Kahkahkah

Antaranya..

capati. ni sebenaunye osmet aku yang nak makan. ntah la cemana dia buat tak jadi (dia kata), aku alter² jadik pulak. lepas tu aku jelah yang buat. so yang ni adelah 3rd version punye. sedap! tapi boleh diperbaiki lagi. ecewah.

aiskrim pisang. aku terserempak dengan resipinye dalam tuiter. kebetulan dak Anne ade tinggalkan pisang 2 bijik aritu, apalagas bergegaslah aku simpan pisang dalam freezer malam tu. esoknya baru buat. alter sikit sebab susah pulak nak blend pisang keras. tapi hasilnya ya Allah sedapnyeeeeeeeeeee

ni aiskrim goreng. sampai sekarang tak goreng lagi sebab aku rasa tak sedap hatilah. huhuhuhu

balik keje, lapau. korek-korek, ade daging beger, kentang, bawang, kicap pekat, pepper. so.. inilah jadinye. kat tekak aku sedap jeee.. tekak orang lain wallahualam. hehe
ni pon hasil kelaparan. kentang, telur, pepper, sambal bilis petai. kesah pulak aku kan tetibe ade petai kat situ. hahahahha


ok ni hasil budak umah aku. murtabak megi dalam roti. aku just tolong kepitkan dalam roti je sebab budak tu belom pape lagi dah cakap 'macam tak jadi je macam tak jadi jeeee'. hahahaha! eh jadi je laaaa.. sedap plak tu. jahnang diet(lahsangat) aku
  
air susu buah naga. bersama muesli. biasa-biasa je.. nak kata sedap nau tu.. ntah. lantak.
 

omelet dengan kentang. pemalas version.


omelet dengan kobis pepel + daun bawang + cheese, kentang rebus, pepper, sos. ni version rajin sikit + kebetulan ade barang.


Belum sampai seru rajin nau
Macam dulu
Yang tetibe aku buat mee kari
Or makaroni goreng
Or bihun goreng
Or ikan bawal sweet sour
Asam pedas
Tu seme kene bakal mak mertua request
baru aku nak buat agaknya

Tu je
Takleh layan sangat tekak aku ni
Tu yang tak turun-turun berat badan aku
Padahal bukan makan banyak pun
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

10 comments:

achik said...

kira rajin la tu kak.. yg aiskrim pisang tu saya ada cuba buat gak lepas tgk insta akak.. tp x letak serbuk koko muesli tu semua.. just blend dgn susu je.. susahnya la nak kopek kulit pisang frozen.. lenkali nak kena kopek kulit siap2 baru frozenkan.. hehe..

saya ni bila duk sorg, pemalas giler wpun lapar.. balik2 goreng telor mata makan ngan roti, makan megi, makan biskut je.. otw balik keje nak singgah tapau pun pemalas..

Masy said...

achik,
keras2 jari nak pegang pisang sejuk hahaha!

alaaa sama je malas macam akak. perut lapau tapi malas nak singgah tapi lapau tapi tapi tapi. tu yg balun je ape ade kt umah huhu

zonaku said...

ko punya pasal pic 'BAM' ngan pisang blended tu la aku pun beli sebijik blender tu....


tapi x tau pikir resepi.

sila buat entri resepi..... kalau blh sesuai ngan org baru lepas pantang! baru la x sorang2 aku je makan mende tu kalau x sedap

Masy said...

zona,
ko belek2 je ape ade kt umah.. campak2 je..

teddiaaaa resipi org pantang. hahahahha

Irfa said...

zaman akak bujang dulu
umur 19-21
akak x masak pun kat rumah sewa
hari2 makan kedai, boleh
dah kawen baru blajar masak, tp sblom ada anak..makan kedai jugak setakat 2 mulut nak suap, buat penat basuh pinggan je
ko jgn jadikan akak contoh ye

Masy said...

hahahaha sy pun biase je mkn kt kedai. kadang2 je rasa macam jelak pulak pegi kedai, tu yg korek2 dapur tu hehe

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Masy said...

:D

zonaku said...

cili bawang halia.. buah oren baru abes. dan dilarang masuk ke rumah buat seketika....

apa aku nk campak2?

Masy said...

campak jelah duit dekat kedai.. abes cite hehehe