Friday, September 19, 2014

962: Ke Korea Ke Kite! Part 5 (b)

Hahahaha! Ade plak (b) eh. Yelah sebab hari yang sama. Ok sambung bahagian yang tertinggal iaitu:

2. Visit Itawon Mosque
3. Nonton live performance show "Fanta Stick"


Tapi sebelum kitorang ke Itaewon, disinggahkan ia akan kami ke sebijik soping mall bernama Doota! Kat sini ade satu kedai (ekcely ade dua) kat tingkat 5 ke 4 tah yang jual subinier korea dengan harga super murah. Aku try gak la nak beli barang² FT Island tapi nan hado. Sedeh! Lagi senang nak jumpe barang FT Island kat BTS daripada kat sini *sedih lagi*

Pekerjanya pun sume boleh cakap Melayu. Masalah la gak sebab bila nak mengumpat dorang kene bisik-bisik sebab dorang paham kan. Apelah. Kat obersi pon kene kaver-kaver huhu

tempat kejadian

kat lori tu ade dorang bagi sebuku voucher untuk digunakan dalam Doota tu. kalau kaki soping sonok ah. dan jadi kaunter pertanyaan gak lori tu

pesen baru amek gambo - eyes wide shut katako

eh ni gambau kat Everland, lepas dah setel seme tengah tunggu driver. kelihatan aku sedang bizi membaca waksek karena ade wifi di situ kahkah

 
Visit Itaewon Mosque

Sebenarnya aku terkilan la sket masa ni. Sebab.. aku nak sangat solat kat sini. Setakat ni kalau pi memana jalan gi obersi, mesti dapat merasa solat kat masjid dorang. Ke surau ke kan. Tapi kali ni tak dapat sebab piyed abes lambat padahal kalau diikutkan boleh je :( hmmm tu pon nak cite eh. huhuhu

Itaewon ni aku perati sangat banyak kedai-kedai makanan halal. Makanan arab, indonesia, india watever watever u name it. Kedai jual barang-barang kelengkapan nak gi haji pun ade. So i guess kawasan ni memang kawasan yang dimonopoli oleh orang Islam lah kot. Makanya korang kalau nak gi Korea, bolehlah stay kat area sini. Cumanya kawasan ni berbukit punyalah masyaallah sister.. i kenot imejin kalau mak aku gi sini. Acaner la nak naik atas tu.. Masjid pun atas bukit yang bapaknye ntah brape degree slope tuh.

jauuuuuuh lagi nak sampai ke masjid. aku rasa bas takleh masuk la jalan ni sebab memang cerun giler (?) lagipun kat area masjid tu jalan kecik dan takde tempat nak park encik bas


sampai dah!

inilah masjidnya..

kete boleh turun je katanye, tapi nak naik tataulah dari mana. ade la kot pintu lain, ntah. nak turun ni jalan kaki pon kene brek-brek.. huhu

sebenarnye takleh amek gambo dalam ni tapi kisah lak aku. oh. tempat solat untuk pompan kat tingkat 3 eh. aaaa aku tak snap kaa gambo tangga yang berliku tu.. huhuhu mesti sebab batt kamera dah kong

tu aku kat belakang. hihi

Lepas solat pe seme, kitorang pun gi makan. Kali ni makan kat restoran turki ke ape eh.Masyaallah brother and sister.. makanan kitorang ni aku rasa mewahlah. Ntah berapalah gaknye regenye.. Mekasihlah boss sebab bayaukan seme walaupun tak pegi hahahaahaha

sedap betul sampan ni. dia kata ni pizza ke apetah tapi aku rasa macam murtabak je. tapi sedaplah

kambing kambing kambing

bukan pinggan aku. pinggan sapetah dah campor-campor tu

kebab ayam masyaallaaaah

haa betullah restoran turki

ni kedai. apelah caption camni. haha





Sementara tunggu bas ni kan, aku tanye la kat tour guide tu - mananye kedai The Faceshop tu? Tapi dia macam tercengang bangang ntah tak paham soklan aku ke ataupun malas nak paham ke aku pon tak paham. Aku bukan nak suruh dia temankan pon, tunjuk jelah kat mana nanti aku pegilah. Haghaaaaaaaaam. #sakithati. Yang aku nampak depan mata aku The Bodyshop je.

Sudahnye balik tak beli mende ah. Masa dah naik bas dan bas jalan sket.. baru la nampak kedai The Faceshop tu. Satu row je dengan tempat aku menunggu tadi.. hanjing tak? Kalau ko bagitau tadi aku dah boleh beli dah kan. Bukan dua tiga menet masa menunggu tu, nak dekat setengah jam ok! Eieieiei #tumbuk

tinggalkan ku.. perlahan-lahan ku terima... T_T


Live performance show "Fanta Stick"

Kembali ke Seoul untuk kejau showtime Fanta Stick ni. Masa dalam bas, tetibe aku rasa nak terbirak sangat-sangat like bagaikan tahi di pinggir lubjub gitu. Siyes. Rasanye kalau pakai pampers, dah selamat kot birak dalam suau. Makanya jejak je kaki aku turun bas, terus la aku tanye cik tour guide mana jamban. Orang lain sume masuk dalam teater, aku sorang pi jamban. Pergh nikmat Ilahi.. jamban dah la bersih, elok aku masuk je semorang yang kat dalam tu keluar. Macam tau-tau je aku perlukan privasi dalam saat-saat genting dan getir ini. Thanks unnies..

Lepas dah keluarkan sampah perut, haa satu bala lak kan. Mana dorang? Aku tak sempat nak tanye dorang pi mana. Si tour guide yang cerdik namampos tu opkoslah dia bajet aku ni orang Korea.. memang aku tau pon kat mana show tu kan.. Dah le ade banyak lagi show malam tu. Dengan tiket sume kat dia, memang nicelah.. thanks awaa. Awaa buad saia kuad ciked.

Nak tanye orang? Memang pun dorang pandai english *TTDMKA*. Lastnye.. ntah aku tawakal jelah meronda dalam tu dan akhirnya ketemu.. Huissshhh. Lagi satu bala, kene dok depan skali. Tssskkkk

masa ni baru nak start
gambo cilok kat gugel. haa bayangkan aku dok depan skali, kiut tak. hahahaah tapi memang puas hati sebab nampak muka seseko yang berlakon tu jelas gilerrr

 
muka depan bangunan berkaitan

tatau amende tah

ni dorang je posing, mesti time aku birak ni

Meh aku tepek pasal show ni. Sumber dari pakcik gugel la

Introduction

Heart-beating sounds of powerful percussion rhythm and Heart-filling melodies of beautiful Gukak!
Story of Korea with Korean traditional instruments; Dae-guem, Hae-geum, Gayaguen, and A-jaeng. When Fanta-Stick’s beating starts, your heart-beat will go up to the highest with the percussion sounds. Modern interpretation of Gukak based on tradition. Guaka is no longer boring. Experience new Korea.


* Point 1) Exciting Live Battle show between the Percussion family and the Gukak family!
- 100% Live Gukak performance that you can’t take your eyes off.
- The spirit of fusion Gukak composed by Kim, Baekchan; a music director of movies called ‘A Frozen Flower’ and ‘Blades of Blood’.

* Point 2) Collection of all representative contents of Korea
All the Korean representative contents in one performance! Percussion, fusion Gukak, Comedy, Korean traditional instruments, Korean traditional performances and so on.

* Point 3) Performance only for audiences and with audiences
An interactive performance made with audiences and performers together.

* Point 4) Fun! Main reason for watching a performance
Have fun with an exciting percussion performance and fill your heart with beautiful fusion Gukak performance.


Programs

- The Percussion Family
Percussion family running an auto repair shop and living a fun and peaceful life. One day, they find the heavenly flute in the corner of the auto repair shop. The Gukak family sees the heavenly flute in the repair shop and they tries to take it back from the percussion family. Since then, weird happenings occur to the percussion family every day.

- The Gukak Family
The Gukak family became ghosts because the youngest daughter tore the heavenly drum off. They have to play ‘Fanta-Stick’ music to turn back into human. But they can’t play ‘Fanta-Stick’ music without the lost heavenly flute. One day, they find out that the percussion family has the heavenly flute in their auto repair shop. So they try to take the heavenly flute back.

Synopsis

In the beginning, there were a man and a woman who loved each other. God loved them so much that he gave a Heavenly drum to the man and a Heavenly flute to the woman.
But the woman tore off the Heavenly drum because the man got obsessed by the Heavenly drum. As a result, God hid the Heavenly flute and made her family become ghosts.
The only way to turn back into human is to play ‘Fanta-Stick’ music with the lost heavenly flute. Guess what will happen to them next?






Cite ni best, sedih pun sedih. Tang interaction dengan audience tu, kali ni aku kena. Memang bala hahahaha.

pic ni aku gugel. masa ni dia pandang la semorang, end up datang kat aku. request lak tu free hug! kuaser mak! hahaha last-last ade orang lain la kat belakang sanun hug dia, dapat la gegula ala-ala Shaolin Soccer tu. pastu siap mamat ni jejeling aku, hanjing betul hahahahah


Habes je show, kite balik la.. Nak packing-packing.. esok nak balik dah. Btw aku ade rasa macam nak demam sepanjang kat sana. Ekcely sebelum pegi pun ade rasa tapi dedau2 jelah. Sepapan panadol aku bawak, sebijik pon tak kembali ke Malaysia hehehe. Idong pon berdarah je.. panas dalam lettewww.

Setel packing, makan ubat, waksek waksek, tidoooo~~~~

Bersambong. Lagi satuuuuuuu je. Bertenang ye :)

8 comments:

May Maisarah said...

Ahhh bestnyeeeee... nak g korea jugakkkkkk. =))

Mya said...

hahahahaha..
semua cerita kelako.
ai like.
cepat episod terakhir cepat..

Masy said...

may maisarah,
sile sile hehe

kak mya,
sabar ya buk.. hehehe

zonaku said...

lps aku blk next year, kita plan lak pegi sama2 ye

Masy said...

insyaallah moga time tu berduitlah hendaknye ye zona hehe

Nieda ramly said...

hebatlah , kat korea pun ada org pandai cakap melayu. korean ke bangla or pakistan

Nieda ramly said...

hebatlah , kat korea pun ada org pandai cakap melayu. korean ke bangla or pakistan

Masy said...

nieda,
korean. hehe