Wednesday, March 26, 2014

948: Selamat Malam, Warga MH370


Dear Indian Ocean,
keep them safe,
warm them,
hug them,
take away all the fear,
take a good care of MH370,
until we come to take them home..


Al Fatihah.
:(

Monday, March 24, 2014

947: Pabila Diseru

Salam Senin seme rascals!

Wiken baru ni cadang nak dok umah ontok-ontok. Ontok-ontok tu bukan otak-otak. Sape ade kekawan orang N9, gi lah tanye dorang amende ontok-ontok tu. Tapi memandangkan aku ni cepat bosan, makanya menggelinjang jugaklah rasa nak kuar tu walaupun dalam akaun takde kosong-kosong. Sementara menunggu pasangan dalam jenayah sampai, kita jengahlah alam sekeliling.


Feeling kat Jepun sangat. Walhal kat Sek 19 Shah Alam je kahkah.

Pastu tetibe je kemas rumah. Kemas bukan biasa-biasa, kemas siap rearrange la jugak. Ni lah jadiknye kalau seruan tu sampai. Macamlah jugak orang yang berdosa, bila datang seruan kebaikan, bertukau 360 darjah. Tu sume Allah punya kuasa, ya kan ya kan ya kan.

Ok merepek. Sambung.

So! Bermula dengan aku lap-lap air yang menitik dari plastik sampah, tetibe je aku sapu rumah. Dan lap habuk. Dan pindahkan meja. Dan alihkan barang. Dan dan. Dah kenape. Hahahaha!

meja pebende tah nama dia ni asalnya kat dinding seblah sanun, pindah ke sini. dulu penah letak sini, tapi asek jadi tempat orang parking barang mekap je. sakit plak mata aku. ni aku letak barang banyak-banyak atas tu harapnye takde laa sape-sape nak parking barang mekap lagi. aku sound kang. lulz


frame tu asalnya atas meja apebendetah namanye tu, kita ubah. kedudukan je. kata-kata tu kita simpan dalam hati, jangan ubah-ubah.

Ahad baru mop. Mekasih la dak Anne sebab dah mopkan dapo, senang sket keje aku hehehe. Syok sket kemas time takde orang sangat kat umah ni.

Ada piece of parents (memandai je) dalam umah aku. Jam atas meja tu arwah abah punya, hadiah apetah masa skolah dulu orang bagi. Frame yang ade lailahailallah tu mak bagi. Dia yang jahit cross-stitch tu.

Dah. Tu je.

Wednesday, March 19, 2014

Friday, March 14, 2014

945: Cukai Cukai. Bukan Cukai kat Ganu nuuunnn

Assalamualaikum! Tak jawab, dosa.

Dah bertangguh bertahun-tahun. Sebab memang aku belum layak nak bayau pon.. ape kesah. Tapi berdasarkan cakap-cakap belakang masyarakat pada aku, sepatutnya aku pegi la bukak fail kat LHDN tew. Elok aku dok pikir-pikir, Acaii plak pegi tuit pasal denda kalau tak bukak fail. Tsssskk ok laa ok laa.

Bukan jauh pun opisnye kat Shah Alam nan permai ni. Tapi tu laaaa.. bertangguh bertangguh lama-lama jadi jaguh.

So kebetulan kakak PA nak pegi LHDN atas urusan opis. Aku pun apalagi.. pandai-pandai laa membawa diri memfolo beliau. Dah alang-alang nak bukak fail, boleh cek skali status BR1M aku yang membisu beribu bahasa tu khen. Mak dah laa kewing ni cuolsssss.. hari-hari dok bajet RM2 je untuk makan. Kalau tak kurus gak ni, memang laa semua ni salah Tokmoh Bubu.

Pendekkan cite, setel sudah.

Income tax - tak setel bebetul la sebenaunye. Kene tunggu orang tunjuk ajau.
BR1M - dalam PROSIS katanya.


Hmmmmmm k.

Wednesday, March 12, 2014

944: WW- #SBB2014 @ Saloma Bistro

(tq kakak ostajah kerana menaja saye :D)

Monday, March 10, 2014

943: #PrayForMH370

Sebagai salah seorang rakyat Malaysia
Aku rasa tak salah kita sama-sama bersedih
Senegara, bersaudara
Kalaupun bukan saudara kita penumpangnya
Sekurang-kurangnya
Itu tanda kita masih punya jiwa

*lap airmata*

Politik
Agama
Ideologi kau yang mana-mana
Tolonglah
Simpan dulu

Nasihat
Tak puas hati
Nak feeling pencetus ummah
Nak feeling penyatu masyarakat
Nantilah
Panjang umur kau, ada masa lagi

Bukan sekarang







Bayangkan kita di situ
Aku...

-_-"


Thursday, March 06, 2014

942: Lately

Lately
Macam rajin sket kelentang kelentung kat dapur
Ah takde la rajin sampai hari-hari
Tapi ade la gak sket sket

Sebenarnya
Menggunakan konsep
'aku lapau tapi malas nak masak beriye-iye'
So balun jelah ape yang ada

Dan jugak
Setiap bende tu ade la kisahnya
Ingat aku rajin nau ke?
Kahkahkah

Antaranya..

capati. ni sebenaunye osmet aku yang nak makan. ntah la cemana dia buat tak jadi (dia kata), aku alter² jadik pulak. lepas tu aku jelah yang buat. so yang ni adelah 3rd version punye. sedap! tapi boleh diperbaiki lagi. ecewah.

aiskrim pisang. aku terserempak dengan resipinye dalam tuiter. kebetulan dak Anne ade tinggalkan pisang 2 bijik aritu, apalagas bergegaslah aku simpan pisang dalam freezer malam tu. esoknya baru buat. alter sikit sebab susah pulak nak blend pisang keras. tapi hasilnya ya Allah sedapnyeeeeeeeeeee

ni aiskrim goreng. sampai sekarang tak goreng lagi sebab aku rasa tak sedap hatilah. huhuhuhu

balik keje, lapau. korek-korek, ade daging beger, kentang, bawang, kicap pekat, pepper. so.. inilah jadinye. kat tekak aku sedap jeee.. tekak orang lain wallahualam. hehe
ni pon hasil kelaparan. kentang, telur, pepper, sambal bilis petai. kesah pulak aku kan tetibe ade petai kat situ. hahahahha


ok ni hasil budak umah aku. murtabak megi dalam roti. aku just tolong kepitkan dalam roti je sebab budak tu belom pape lagi dah cakap 'macam tak jadi je macam tak jadi jeeee'. hahahaha! eh jadi je laaaa.. sedap plak tu. jahnang diet(lahsangat) aku
  
air susu buah naga. bersama muesli. biasa-biasa je.. nak kata sedap nau tu.. ntah. lantak.
 

omelet dengan kentang. pemalas version.


omelet dengan kobis pepel + daun bawang + cheese, kentang rebus, pepper, sos. ni version rajin sikit + kebetulan ade barang.


Belum sampai seru rajin nau
Macam dulu
Yang tetibe aku buat mee kari
Or makaroni goreng
Or bihun goreng
Or ikan bawal sweet sour
Asam pedas
Tu seme kene bakal mak mertua request
baru aku nak buat agaknya

Tu je
Takleh layan sangat tekak aku ni
Tu yang tak turun-turun berat badan aku
Padahal bukan makan banyak pun
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Monday, March 03, 2014

941: Penakut


Hari hari pun pikir macam ni.
Kadang-kadang rasa tak mampu
Jadi rasa nak termenung tu sentiasa ada

Rasa nak bukak mulut dan mengadu
Tapi
Bukan semua benda boleh diadukan
Dan kalau diadukan pun
Bukannya dapat membantu pun

So.. yeah.