Friday, October 09, 2015

978: Tokyo Drift episod 5 - Asakusa - Odaiba

Kemain lagi aku nak abeskan cepat entry Jepun ni. Baru buat semalam, arinie up lagi kahkah lantak. Lepas ni nak up cite trip Phuket - Krabi - Hatyai, pastu nak up cite trip Bandung pulak. Nampak tak gua bz ni hahaha ya Allaaaah

Ok. So! Arinie weols ke Asakusa. Kat Asakusa ade Sensoji Temple yang dibina pada kurun ke-7 dan jugak tempat soping kat Nakamise Shopping Street, dekat luar temple tu jugak. Nak beli subinier murah-murah (insyaallah) bole la serbu kat sini. Jajan yang halalan toyyiban juga boleh ditemui dan dimakani tanpa was-was di sini. 

Up gambo kat Asakusa yo.


sementara nunggu grup dari hotel sampai, kitorang yang grup hostel lepak dulu dalam Asakusa Culture Tourist Information Centre ni. ni model kawasan Asakusa ni la kot

lepak dalam ni syiok sebab ade ekon, jamban yang bersih dan.... free wifi! hehehehehe *check in*


aje besau tanglong ni kaklong! sesuke ati aku je panggil ia tanglong

ni shopping street yang diperkatakan. sepanjang-panjang jalan, pelbagai jenis barangan ditawarkan ewah

konon-konon romantis i miss youuu




dorang ni nak gi semayang la ni kot, singgah sebentar membeli belah






terjumpe lak ommesia. tu kedai makan halal, ade surau siap dalam tu tapi bole muat sorang je. aku senornye bole je nak beli makanan dalam tu tapi sebab dah bawak bekal, rasa membazir lak. bos aku dengan bininye makan kat situ. huwaaa dapnyeeee mee soba!
 
mestilah ade sesi menggrab orang tempatan yang berpakaian tradisional lantas bergambar bersamanye


ingin jua mengabadikan potret bersama para-para sakura hiks

ternampak orang menjual..

pisang cicah cekelat lantas teruslah aku membelinye. hmmm tak sedap pongs... pisang tak cukup masak, coklet serasa seperti coklet murah tu.. #sisbukankakikomplen #siscakapyangbenaraja


Memandangkan surau kat kedai makan tu bole muat sorang je dan kitorang pun mengejar masa, makanya weols pun mengambil keputusan drastik untuk solat je kat belakang tugu apetah dekat-dekat situ. Bentang banner, bole muat dalam 3 orang sekali harung. Alhamdulillah takde pulak sape-sape memandang pelik. Yelah, orang Jepun pun ramai yang pelik-pelik kot hahahaha thankss ols.

Tapi kan. Jamban kat sini macam harem. I got no selera to pispis. 

Dah setel acara di situ, kitorang pun berjalanlah kaki ke Sumida Park Riverside. Kat sanun ade pemandangan jelas Tokyo Tower (entah ye tidak, kahkah) dan sakura pun melaut. Yok kite! 

jalan....

jalan lagi lantas teromantis sendiri lagi..

dah sampai! orang punye la ramai ape dibuatnye tah hahahaha


tu diaaaaaaa
wefie duluuuuu

wefie lagi
ade orang local volunteer nak amekkan gambo. arigato gozaimashteeeee

Macam biaselah, gambau-gambau kat sini pon berpikul. Tidaklah hakak nak up semua..

Perjalanan diteruskan ke Odaiba. Kat Odaiba ade figurine Transformer ke apetah sebesau gergasi, ade mall jugak yang bernama Odaiba Aqua City Mall. Oh kat sini ade pantai jugak, Odaiba Beach diberi nama cikebum cikebum. Naik tren la kite~~~


tiket takleh nak simpan sebab nanti ditelan di destinasi terakhir so.. snap jelah pic

dalam tren




ni lah Rainbow Bridge. tapi siang-siang ni idok le nampak rainbownye. i is sad i think i gotta go there again *tetibe spiking*




udah sampe!


Masa sampai sane, aku ternampak ade satu girl group dari Korea tengah perform depan mall. Apetah namanye grup tu? Alaaa aku ade simpan flyernye tapi manetah aku letak. Ade gak amek video tapi kang musti takleh up kat sini ish. Ya udah! Sambung gambau.


tetibe ade tulip (takkan laa tetibe lak bodo la kau ni hahahah)

ntah bile nak tibe Amsterdammmm


haa ni la dorang. ntah sape tah???





Tak masuk dalam mall pun, aku prefer round kat luar tu hehehe. So lepas dah round depan mall, patah balik nak ke stesen tu skali baru teringat tak pegi lagi kat pantai Odaiba tu ha. So ke sane lah kite.

Odaiba ke New York ni gaisss
sebenarnye banyak gambo kat sini reramai tapi mana tah peginye. nak kene trace balik kat kamera sape ni. ishhhh rasa macam nak kopi sume grrrr

adekah ia sejenis replika atau hasil tinggalan Malin Kundang?

kat Msia jumpe siput tepi pantai, kat Odaiba jumpe oyster sisterrrr

Setelah tamat semuanya, marilah kita kembali ke pangkal jalan. Esok sudah mau pulang, barang-barang perlu dipack agar tiada yang tertinggal. 

Otw balik tu aku tengok duit aku masih berbelen 50,000 yen kot. Ke 5,000? 5,000 lah rasanye. Kalau nak convert balik pon tak berbaloi, adelah lebih baik jika dihabiskan di sini. Nak beli subinier, takde kedai bukak dah kat tempat kitorang. Kalau kedai japanese cotton tu bukak lagi bole la aku rembat, malangnye kedai kat situ tutup pukul 6 petang huhhuhu tutup awal-awal ni nak pegi manetah.

Takpelah. Malam tu aku dengan kakak ketua berjalan berdua selow-selow dari stesen ketapi nak ke hostel. Kiranya dia meneman la aku mencari arah nak mengabiskan duit hihihi. Nasib baiklah ade gak kedai-kedai yang bukak, macam kedai runcit.. farmasi ala2 guardian.. So menyinggah la. Kakak ketua mengalami kekeringan kulit yang hebat kat sane so aku kasik dia pakai hadalabo aku dan ditakdirkan sesuai dengan dia. So dia minjam duit aku beli hadalabo (nak dekat separuh gak murah dari harga kat sini), aku pun beli jugaklah refill sebab dah nak abes.

Pastu singgah supermarket... Beli stroberi.. Singgah mart bawah hostel beli kopi yang dak Anne pesan, beli onigiri.. Eh sebelum tu! Ade satu kedai kecik ni tak tutup lagi, memang aku harap sangatttt dia tak tutup sebab aku nak beli selipar. Murah jeee sepasang RM3 je. Aku nak beli bebanyak takleh pulak sebab tu harga sebelum tax so aku rembat dalam 5 pasang je kot (sori Anne tak dapek, kire kopi tu subinier awok la ye - sekarang baru nak cakap hehe). Ade lagi belen ntah berapa, aku cadang kat epot esoklah aku perabiskan.


stroberi bapak besau

selipar utk osmet dan kakak ipau serta anak buah sorang je dapat

moga ade rejeki nak dapat anak kembau *tetibe*

tuna onigiri berlatar belakangkan kopi-kopi yang dikirim oleh kak Anne. eh baru teringat, aku punye pon tak abes minum lagi. balik kang kene cari ni!

Setel kemas pe sume, marilah tido. Eh aku kan tak amek gambo langsung katil yang aku tido tu, menyesal la pulak. Huhuhu ya udah. Bersambong! Lagi satuuuu je entry. Satuuuuuuuuuuuuuuuuu je.

1 comment:

Klik Ppob said...

http://babershopclipper.blogspot.co.id/