Wednesday, December 02, 2015

982 - Phuket - Krabi - Hatyai Backpack Style - Bahagian 3

Sambung!

Esoknya bangun dan bersiap nak cari brekpes. Alooo tempat kitorang ni kedai makan yang bukak pepagi tak banyak, kalau ade pun nampak meragukan dan kelihatan mahal hahaha! Last-last aku sajes kitorang beli la roti ke ape kat 7E je. Tengah terhangak2 belek roti pe sume sebab takut harom, datang adik cashier ni... bertudung dan boleh berbahasa Melayu. "yang ni sampai sini ade babi, yang ini semua halal". Alhamdulillah sisss. So aku beli roti bakar siap dipanaskan semula kat situ, dengan air ke? Dengan ape ek lagi tah.. Tapi belanje untuk sarap adalah THB39. 

roti bakau butter kot?
Dalam pukul 9 ke 10 pagi gitu, mamat Happy tu datang kutip kat hotel. Macam terlambat sket la tapi ok la, sempat aku naik bilik memberak jap. Pastu bermulalah perjalanan.. jap up pakej.

pakej ni dapat THB1,400 sorang
Setelah setel kutip semua peserta sampai penuh van, kita teruskan perjalanan ke Suwankuha Temple. Layan pic la eh.





baek punya landing





bole la kalau nak masuk cave ni, tapi aku tak pegi. sebab takut tak sempat. kitorang stop kat sini dalam setengah jam je kot



Kemdian perjalanan diteruskan.. Masa tu ujan dah turun dah sket-sket lebat.. Neves gak takot kang takleh naik bot, rugilah kite kan. Masa sampai kat jeti Phang Nga Bay National Park tu pun macam nak start hujan, tu yang terus beli baju ujan selai.. kenalah THB50. Macam mahal je *kekening*

So.. marilah mengembara! Kembara sebenarnye pegi lunch dulu kat kampung nelayan bernama Koh Pan Yee. Ni perkampungan Islam, ade masjid tapi masa kitorang datang tu tengah renovate :( Takpelah..



kami yang terbabit
tu lah kampungnya :)

tapi kan.. apsal takde seafood? perkampungan nelayan takdak seafood? hmmmmmmmmmm

ruang solat dekat tempat makan

kat bawah ade jual2, saye berkenan jugak baju tuuu tapi takpelah.. sobsob

tengah tunggu turn
Lokasi seterusnya, Tam-Talu Island. Kat sini kitorang transfer ke bot ke kapal tah yang besar, sebelum dipecah2kan untuk naik bot yang macam pelampung tu. Ok la bole naik skali berempat dengan tukang kayuh sampan bernama Sulaiman tapi telinga bertindik hiks. Dibawak kitorang lalu kat gua kecik atas laut.. arrghh tak reti eksplen. Kirenye nak masuk tu kitorang kene baringlah memasing, kot tak mau tersagat kepala kat batu. Ade jugak kawasan paya bakau. Mana gambau ni.. tengok gambau ah.


sepanjang perjalanan iniiiiiiii

lembah dan lurah ku lewatiiiiiiii


nah, kitorang dah kuar dari bawah bendalah tu



siap benti jap nak amek gambo. pastu kene baring balik, kot tak tinggal setengah jelah kepala lulz

pandang atas.. subhanallah sis..
 

betul2 atas kepala

memang nice kitorang sampai sini, takde orang pun. dah setel amek gambo sume baru ade orang lain sampai

kuar dari gua tu, jalan2 kat situ pulak.. depannye ade kawasan bakau..

ade orang Arab manatah kemain jakun siap panjat pokok bakau tu kahkah. gaknye camtu la kot diorang pandang kite bila berselfie dengan unta

sonok masa ni.. bertembung dengan pelampung (? hahaha) lain, tegur2.. hello hello gitu.. terasa penyatuan sejagat sangat haha



gigih tak driver pelampung kitorang? siap amek daun, buat lubang LOVE  lagi.. haaaa giler kau takmo bagi dia tips? hahaha

Masa kitorang dah nak sampai ke kapal, cuaca dah start mendung berat rintik-rintik sudah terasa. Sulaiman tanya kot nak round lagi sebab ade masa lagi, tapi aku cakap takyah laaa.. Nak ujan sangat dah ni, ape kata kite pulang ke pangkal jalan. Syukurlah sesampai saje kat kapal, ujan pun turun.. Bagi tips sorang THB100 (tu rate tetap) pastu beli la gambo yang dah diprint harga THB150. 

Lepas tu kitorang naik balik bot, dan dibawa ke James Bond Island. Asalnya bukan nama James Bond pun, tapi sebab dah ade shooting filim kat situ - maka digunakanlah. Ini namanya promosi yang bijak hihihi.


babai sis!

baru sampai James Bond Island. ko nampak mamat Happy tu, kemain garang lagi dia. tu dia bagitau pukul brape kitorang kene berkumpul lulz





benda ni ade namanye tapi tataulah

dorang ni bertiga gak (yang lagi sorang tukang amek gambo). yang tukang amek gambo ni yang rajin tego2 aku. malangnye tidaklah aku bertanya dorang ni asal mana. hehehe


haa ni dia!

inilah dia benda yang femes nau tu sis



budak dua beradik ni arab kalau tak silap hakak. tapi tatau la Islam ke tak. mak dia ramah la jugak.. masa lunch tadi kitorang makan semeja

yang depan tu kapel Amerika Latin kot. mak dia cun baq hangggg La Usurpadora sangat! el nino carlitos adios amigos!

Setel sudah aktiviti satu hari. Masa balik tu aku perati gak gambo candid yang dorang snap kat jeti tu. Lawa siot gambo aku, rugi tak beli :( Sampai hotel dalam pukul 6 gitu kot. Kocoh2 gi semayang weols. Mandi pe sume dan berehat. Sambil set date dengan member kitorang lagi sorang. Haaaaa dia ni kebetulan kene gi Phuket sebab keje. So.. oklah malam tu kitorang decide nak jumpe.

Lepas maghrib, kami ni pon amek la tuk-tuk nak gi dinner. Patutnye (kata dak Cek la) boleh dapat THB150 je, tapi kitorang ni kene THB220. Memula nak cas 250 tu. Aku tatau nak kata cemana sebab ape eh.. Aku tak penah datang so tatau la nak berkeras sangat - takda pengetahuan hahaha! Ya udah, bayau jelah dan jomlah order. Kitorang makan kat mana tu nantilah aku bagitau (lupe daa hahahhaha). Aku dengan Liana share, Cek makan nasik goreng sebab makcik ni tak makan seafood lulz.


tomyam campo, isi ketam masak pedas katanye tapi tak pedas pon, sambal belacan dan timunan, serta somtam. Sume skali termasuk air THB425. ni aku sebut yang aku kene bayau laaa. sedap alhamdulillaaaaahh puas hati!

Selesai makan, kitorang jalan kaki menelusuri Patong Beach dalam gelap.. bukan nampak mende pon lulz. Nak ke HRC Phuket, nak jumpe geng di sanun. Hotel kawan aku tu kat seblah situ je pon.. Untung laaaa





makan budak sambil pakai spek itang!


kalau tak sebab nak jumpe member, mebi dah masuk jalan ni kot hehe

sawadikaaaaappppp


Jauh jugak laa perjalanan inniewww.. Lenguh kaki. Akhirnya tiba juaa. Chetttt mana koooo~~~~


kawan skolah saiaaaaa. rugi woo sebab masa ni ringgit jatuh, kot tak dak Chet mesti dah blanje t shirt HRC sorang selai kat sini. hahahah

Memandangkan semorang dah kenyang, cadangnye nak gi lepak minum jelah. Sebelum tu kawan dak Chet katanya nak gi masas kaki so kite gi la. Malangnye tengok la tu.. Tutup pukul 10. Kitorang sampai tu memang ngam2 pukul 10 hahaha! Kebetulan bos-bos dak Chet baru je abes masas, so dorang pujuk la cik thai tu supaya bagikan jugak kakak tu masas kaki. Memula aku macam nak gak, tapi.. takpelah. Esok jelah.


NO SEX ok! masas only!



bestnyeee kalau dapat masas kaki time ni.. tapi ni posing jewwww
Lepas masas, bos-bos Chet ajak minum. Makan skali la. Aaaaa kitorang ikut jelah tapi minum sajork. Sampai nak dekat pukul 12 kot lepak situ. Pastu dah kiss bye bye sume, kitorang pun balik. Masa nak balik ni.. Aku macam tak kisahlah nak jalan kaki ke naik tuk-tuk ke, tapi prefer naik tuk-tuklah. Skali dak Cek tengok gugel map, jarak tempat tu dengan hotel kitorang dalam 13 mins je. So ok la jalan kaki..

MASALAHNYE! Masa tengok gugel map tu, tak tengok route betul-betul. Akhirnye setelah sejam kemdian kot berjalan kaki tak jumpe gak hotel, baru la kitorang naik teksi hahahahaha padahal masa  jumpe teksi tu, dah tau dah kat mana. Masa tu dah kat Bangla Road tu lah. Tapi si Cek dah penat nak jalan luzzz so kene la kitorang THB50 sorang naik teksi.

Sampai hotel, terdampar main main tenet, bersiap packing untuk berambos esok lantas teruslah tidoooooo zzzzzz

Bersambung sis!

3 comments:

Mya said...

Mahalnya beli breakfast. THB390? RM39?

Masy said...

eh alamak salah kire kah. 39 baht kot, dlm 5 hengget gitu..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)