Wednesday, December 23, 2015

984 - Phuket - Krabi - Hatyai Backpack Style - Bahagian Akhir

Paginye memang seawal pagi, dalam pukul 6 ke 6.30 pagi gitu pakcik kete dah ketuk pintu bilik. Kitorang naik kete je sebab bertiga je kan. Dihantarnye kitorang kat bus stand, dalam sejam jugak kot perjalanan dari guest house ke situ.

dah berape hari ni asek naik van je

Sampai kat bus stand, kitorang brekpes dulu dengan bege ramli yang dah dibeli malam tadi. Lepas makan, perot aku terus pulas-pulas mintak ke jamban. Sukorlah jamban bersih dan tenang, dapatlah hakak memerot sepuas hati. Happy sangat! Tak lama lepas tu, hujan pun turun mencurah ke ladang gandum secara lebatnye, bagai meraikan kegembiraan aku dapat birak tadi.


ni van yang akan dinaiki sebentar saje lagi

ok ni ade kisah. mamat sebelah tu sebenarnye orang Msia tau. aku kan.. malunye hahhahaha sebab aku tak sangka dia orang Msia. sedap je aku bercerita kat kekawan pasal kegembiraan dapat birak dengan sepuas hati tu kekuat. patut laa dia senyum2 hahahahhaha bodo laaa

Ok dah, bergerak! Brape jam eh dari Krabi ni ke Hatyai, lupe dah. 5 - 6 jam kalau tak silap. Aku macam biaselah asek tidooo je. Ade benti kejap kat RnR manatah, dorang gi birak. Pastu beli makanan. Dak Liana beli ayam goreng yang katanye kemain wow lagi. Aku beli..

banana grill. dia kata ubuh santan tapi aku rasa macam susu pekat campur butter cair je. cakap main balun je kewww
Bile dah sampai.. ehhhhh apsal dia bentikan kitorang kat bus stand? Aterrr rupanya kene tukau naik tuk-tuk. Bencilah orang dah bayau tu ingatkan anto sampai tempat yang dituju terus. Bengong tau tailen ni. So naiklah tuk-tuk, sibbaik kene THB30 je. Aku dah la bajet tight tight ni. Masa dalam tuk-tuk tu laa baru berborak dengan mamat dalam gambo tu. Ape nama dia lupe dah. Tapi dia dulu katanye keje kat astro untuk Akademi Fantasia tu. Sekarang round the world lawan muay thai sana sini. Tak kawen lagi tu. Comel gak.

Dah sampai kat opis tavel agent tu, kitorang pon letak beg, solat jamak dan teruskan perjalanan. Sementara nak tunggu timing nak gi floating market, kite jalan la dulu di kawasan sekitar. Konon nak cari orang jual eskrem kelapa, masalahnye time tu hujan.. so... harapan berkecai.



Gi area Lee Garden sane. Nak masuk tu kene scan dulu, yelah sebab time tu baru je berlaku kes bom kat Bangkok. So jalan-jalan dalam tu, takde ape yang nak dibeli. Tengok jam.. emm bole la ni. Jom lah gi floating market terus. Tambang tuk-tuk ke sane THB500, bahagi 3 orang.


bergegau-gegau tapi nak snap jugak, dulik!

dah sampai!
Janji dengan abam tuk-tuk, kitorang akan datang balik pada dia dalam sejam setengah kendian. Kahkah sibbaik tak terlajak sampai dua jam kat situ sis.

lengang takde orang sangat lagi. bestttt

ade boat baru nak start parking, blom meriah lagi la ni

bile takde orang ni nampak cam kesian lak hehe
 
tazabar nak tunggu, kitorang round jap kat market daratan ni. kot laa ade jual eskrem kelapa tu kan. harapaan laa.. memang kat floating market tu je ade

beli pumpkin donat dengan karipap daging. donat tu ok ok laa.. kalau lembut lagi sket, tambah pumpkin lebih sket baru sedap. karipap tu agak gagalis.. THB20

ok dah start. jom beli eskrem kelapa!

THB30. bekas pasu bole bawak balik

mari beli ayaq nyoq!

THB30 gak. pasu bawak balik buat subinier bagi mak hehehe

kat sini aku beli kerang, bakau ke rebus tah. macam rebus je


secocot THB10 je. menyesal beli satu sebab sedap di tekakku sobs

beli noodle meatball apetah

THB40. sedap! unik kan mendalah ni. rasa cam ketiaw

yang lagi dua kat depan tu kekawan saye punye. dua2 tak berape sedap. hehehe
Lepas makan, jalan jap tengok subinier. Aku beli fridge magnet kat sini, THB100 dapat 3 ke 4 ketoi tah lupe dah. Pastu ya udah, jom!

snap sebelum balik. suke sangat shot yang ni, cantek!

Balik semula ke pekan Hatyai, pastu jalan sket lagi. Beli baju dua lai (THB300), coke sebotol THB170 (ni sume nak mengabiskan bhat yang ade) and am done duit dah abes. Sementara nak tunggu masuk waktu maghrib, sempat lagi dorang ni pegi soping apetah lagi. Aku dok je dendiam kat opis tu layan wifi.

Masa dah masuk waktu, aku bagi la diorang solat dulu. Elok je turn aku nak solat, bos travel agent ni terjerit2 suruh kitorang cepat. Ehhh kau ni, belom pukul 7 pon lagi. Padahal abam driver tu ok je nak tunggu aku solat tapi dah bos cam hanjeng terjerit2 suruh cepat, jalan jelah. Takut sangkut jam kata bos tu. Ek eleh macam la ko yang drive pon. Kalau jam, kitorang yang sangkut le bukan ko *hangen satu badan*. Memandangkan aku dah siap ade wuduk, aku solat jelah dalam bas tu sementara tak ramai sangat orang kan.

bye Hatyai!

Phew. Dalam bas ni ade wifi yang padu jugak so dapatlah bertenet dalam bas hehehe.

Bla bla bla sampai Pudu pukul 5 lebih gitu. Pudu tak bukak lagi, kene la tunggu jap. Baru cadang nak lepak tido kat surau huhu. Nak dekat subuh tu baru dia bukak, berdesuplah weols ke surau. Solat, dan berpecahlah kami di stesen LRT Kotaraya sanun. Sampai Shah Alam pukul 8 jugak kalau tak silap.

Alhamdulillah selamat semuanya.. So next entry kite cite pasal trip Bandung pulak. Huwaaaaa harap2 sempatlah abeskan sebelum masuk tahun 2016. Doakan sis!

No comments: