Tuesday, December 29, 2015

986 : Bandung Trip - Shopping Macam Mas-Mas Bahagian 2

Hari kedua. Janji dengan pak supritenden nak gerak pukul 9 ke 10 camtu lah. So kite rilek rilek je pagi tu takde rushing amende. Birak pon boleh dilakukan dengan tenang. Kihkih. 

 
selpiaq sebelom sarap

brekpes sedang disediakan ecewah

wifi kuat kau.. tu yang ngadap hempon je kejenye. sarapan makan nasik goreng, telo mate, sayo, kopok dan teh O kosong. alhamdulillah sisturrrr

Tapi lambat pulak si mamat ni. Lambat setengah jam laa jugak. Macet katenye. Iya iya laa dah tahu emangnya macet tiap hari, kenapa dijanji gitu hahahaha ape-ape jelah. Ya udah, let's go!

Lokasi pertama - Kawah Putih. Entrance fee adelah 115,000 rp. Kenapa pilih Kawah Putih? Sebab murah laa berbanding Tangkuban Perahu. Tapi aku teringin gak nak gi Tangkuban Perahu tu, next time jelah. Sape nak gi dengan kitewwww angkat tiaaaakkk

entrance. oh boleh pilih sama ada nak naik kenderaan kat KP tu untuk naik atas or bawak kenderaan sendirik. ah malas nak turun naik, bawak je sendirik lulz. lagipun bayar sama je..
 
jalan tak rata, tapi abam tetaplah bawak pecut. mak kecutttt di belakang

gamai gak orangnye. ade cuti pape ke tah tu?


bau belerang. kuat tak kuat jugaklah baunye..

feeling!
 
sejuk gak kat sini tapi boleh tahan lagi. sesekali je sangkut jaket kat badan



bajet cuuuun je pompan ni

seperti biasa. yang jauh, kita dekatkan. hehe

tu aku tengah beli batu belerang untuk mak aku, buat ubat gatal gitu laaa.. 30,000rp sepeket

baby wuz here

Dah setel, kitorang pun turun. Sebelum merambuskan diri, encik supir yang bernama Faisal itu singgahkan kitorang kat kedai di kaki gunung. "kita minum minum dulu kak", ujar beliau. Baeeekkkkkk

orang seblah ni Msian jugak tapi malas nak tego. kahkah anak dia cam anak kokping lagi aku malas nak tego wakakakkaka

jus stroberi - free!

ngappppp

kak anne sedang mengadap otak-otak tenggiri. sos cicah tu rasa cam kuah kacang. ni harganye 13,000rp. tak ingat la pulak tu harga lepas bahagi 3 ke tak

Seusai (ewah) makan dan minum, perjalanan kita teruskan. Kali ni kite mau memetik stroberi di kebunnya stroberi ittewww.

entrance fee 10,000rp. amek bakul dan topi, ayuh memetik!

stroberi cam bantut sket tapi aahhh lantaklah kan

pekebun kecil, sederhana dan sederhana besar

gonjeng pokok stroberi dikejekannye

takut-takut nak petik sebab takut terlebih, sekali terkurang daaaaa.. ini setengah kilo, 25,000rp. RM7.50 la kalau nak kasik nampak murah. haa murah tak murah taaak omnomnom

Dah masuk waktu lunch (dan zohor jugak), supir membawa weols untuk makan tengahari di Rumah Makan Saung Andir Ciwidey. Restoran ni menyediakan makanan Sunda yang... hmmmmm sedaplah jugak. Hehehehe

lupe nak snap gambo tangga sobs. ni kitorang makan kat tempat ala-ala tower gituh


paling suka ayam tu. Ayam Brengsek namanye. ayam kampung dimasak macam stail ayam penyet, tapi sambalnye guna cili hijau. sedappppp. dan tauhu goreng tu masya Allah lembut gebu namateyyyy sedaaaakkkk

nasik timbel. me don't like sebab bau buah pelaga kuat giler. tapi tak nampak pulak buah pelaga dalam tu. ke nasik tu dimasak dengan air rebusan buah pelaga? hmmm

alpukat my feveret! btw lunch ni ai telah belanjekan uang sebanyak 95,600rp
 

Kenyang perot suka hati sudah? Mari teruskan perjalanan. Patah balik ke Bandoeng kite... Soping time! Kite ke.. Batik Bidadari Taman Kopo. Ayuh!


pening kepale aku tengok kain belambak2. rasa nak tolong bakau je kahkah

#sopingmacammasmas sangat!

aku sambar ni je. kain pasang. badan ijau, kain kaler pink. satu-satunye yang ade kat kedai tu, dan lepas aku rembat ramai laa pulak yang nakkan kain ni. selamat jalan romeo, this is MINE! *flip kain pasang* oh kain ini berharga 110,000rp saje. memang saje amek yang murs murs je uols me got no bajet for this

Lama gilerrr kat kedai ni hahahahaha! Kat area ni ade gak kedai-kedai lain. Dia macam.. taman perumahan tapi rumah-rumah tu jadi kedai. Dipersilekan membayang. So pegi gak la kedai depan sanun jual jeans, baju dll tapi tengok jelah. Masa tu dah maghrib so malas nak tengok sangat. Lagipun ai is memang takde niat besar nak soping. Si Faisal tu konon nak bawak kitorang gi kedai leather pe sume tapi kitorang kate takyah takyah hahahaha! So teruslah dia ke bandau.. 


azan sedang berkumandang tatkala ini

Masa sampai kat depan kedai yang first tu.. hahahahaha terkejutlah si supir pabila aku jerit. Mana tak nye, nak parking pun mendesup tekan minyak macam taknak berenti je. Boleh lak "kenapa kak?". Kenape kau tanye aku, kau tu dah kenape lulzzzz. "yelah macam taknak brek je, nak parking dalam kedai ke?". Melekek gelak dak supir. First time jugaklah aku dengar dia gelak kuat. Amboi lucu sangat ke akak ni hmmmmmmmmmmmm


kedai kedua ni sebenarnye. Blossom. kedai first tu tak sempat nak snap sebab ramai orang kat luar dok jual barang, huhuhuhuh. kat sini saye sambau jeans Guess - 256,000rp. tak sampai seratos la gitu. tu la bende paling mahal aku beli huhu tapi puas hati!


 
baju yang dibeli di kedai yang first. aaaa tak ingat ah nama kedai tu. tapi seblah je dengan Blossom. ni baju Esprit tengah sale, 50,000rp saje *sengih* ha tu jeans Guess tu la tu

Dinner pulak. Stuck antara nak dinner kat The Valley ataupun Stone Cafe Dago. Satu jalan je pun, akhirnya atas rekomendasi (katakoooo) pak supir, kite ke Stone Cafe. The Valley, Tangkuban Perahu - nanti next eh. Hehehehe

alangkah bestnye kalau dapat lepak tepi cermin sanun tuuuu sobs

bersyukurlah dengan apa yang ada :)


memandangkan aku nak jugek green tea blended yang mahal (untuk aku la) ni, makanya makan kite amek yang murahlah. drummet jeww tapi jenuh gak nak abeskan. dinner = 85,000rp. burrpppp alhamdulillah

berliku sungguh. serammmm je aku tengok dorang park tepi ni, melorot ke bawah kang sesia je


Alhamdulillah setel semua. Balik ke bilik. Mandi, iron baju esok, lepak tengok tv, update fb, waksek, instagram, tapi tuiter takleh masuk demmit hahahaha! Nak tido baru la aku pasan, gelang kaki hakak dah menghitam. Ni gegara pegi Kawah Putih tadi laa ni, memang sulfur dengan silver takleh bertemu eh? SOBSOBSOBSOB itanggg dah gelang kaki hakak!

Ya udah! Selamat malam good night~

2 comments:

arianna adrizal said...

sy dulu dapat lepak tepi cermin sinun. hehe

Masy said...

untunglah.. kitorang aritu pegi dah ade orang tepi2 cermin tu sobsobsob