Thursday, October 22, 2015

980: Phuket - Krabi - Hatyai Backpack Style - Bahagian 1

Assalamualaikum uols!

Ok kali ni kita teruskan misi pengembaraan upin dan ipin ke negara jiran yang bernama Thailand. Trip ni dilaksanakan pada 19 - 22 Ogos nan lalu. Sepatutnye yang join trip ni 5 orang, tapi yang sepasang kapel ni terpaksa menarik diri pada saat akhir sebab mak mertua member aku tu masuk ICU. Sobsob makanya kite teruskan jelah walaupun bertiga hehe bertiga lebih baik dari bersatu huhu

Kitorang bertolak ke Pudu malam 18hb tu. Aku dari Shah Alam, Liana dari Melaka, Cecek dari Batu Caves. Hehe. Dalam pukul 10 ++ malam, bas pun bergerak-gerakhas. Aku neves sebab dah lama tak naik bas so risau gak pening ke hape. Syukurlah aman sentosa. Dapat selimut, bas pun almost kosong - kitorang siap dok satu row sorang hahaha! Cuma masalahnye ade angkel ni dok seblah kusi sane asek laaa batuk kokol dari start gerak sampai la jejak ke Hatyai T_T Sian doohhh. 


lapang giler bukan


Tidooo. Ade benti dua kali tak silap aku. Tak ingatlah.

Tau tau dah pukul 5 gitu, dah sampai Bukit Kayu Hitam. Turun, cop, naik bas. Sampai kat Hatyai ke apetah tu sempadan dorang, turun angkut beg, cop, naik bas balik.

Dah sampai Hatyai!

ade wifi!



Aku subuh dalam bas je, kene qada' kendian sebab bas tak tunggu huhu. Sampai kat Hatyai, letak beg lantas mencarilah sarapan. Makan roti canai kosong rege RM2 amboiiiiiiiiii dengan neskepe tarik. Menjelang pukul 9 pagi, bergeraklah kami ke Phuket~~~~

Bersambung. Hahahahhahaa banyak lagi keje aku ni!

Thursday, October 15, 2015

979: Tokyo Drift episod akhir - Japan - Malaysia

Hari terakhir sobsob. Pagi tu aku bangun pukul 3 pagi, siap-siap mandi dan teruslah solat subuh. Kekemas ape yang patut dan marilah merambos. Kitorang yang stay kat Nippori ni lagi senang nak ke airport Narita, naik satu tren je. Berbanding group bos-bos yang duduk kat Ueno, dorang kene tukau tren dulu kat manetah baru boleh amek tren ke Narita. 

Memandangkan jarak hostel kitorang dengan stesen Nippori tu tak berape relevan untuk naik teksi tapi pun mengidap jugak nak heret luggage - akhirnye kitorang memilih untuk... heret jelah luggage kahkah. Dia macam ko stay kat Central Market pastu nak naik tren kat Pudu. Camtulah lebih kurang jaraknye. Macam mengabiskan duit je nak naik teksi ye tak.


beg hakak yang kaler florescent tew hiks pinjam angah punye

mari mengheret. sakura berguguran memberi ucapan selamat jalan...

yang tu tren dalam bandar je, bukan hok pegi epot sanun

tiket





dok dalam tempat tertutuplah kejap sebab sejuk sis

So naiklah tren. Group bos-bos pun naik tren yang sama cuma lain gerabak. Issokay, janji sama-sama gerak. Hehehe

dah masuk



pemandangan terakhir sob sob



dah sampai

ramai nau yang tunggu nak naik lif termasuk laa orang-orang yang berlenggang bawak badan je pon sebok nak naik lif. kfine ko naik la, kitorang angkut troli ni naik eskeleter. huh!

selamat merepot pada yang menunggu lif. kahkah

Sementara menunggu time nak cek in, aku dan kakak PA berjalan-jalanlah nak mengabiskan yen yang masih berbaki. Aku la tu yang tak abes-abes duit, orang lain dah lama pokai hahahaha. Sempat jugak birak barang sepam dua, alhamdulillah.

Cadangnye nak belikan Dyana nail clipper sebab semalam masa kat Asakusa bole lak terlupe nak beli, padahal dah nampak dah. Sekali pikir balik.. Eh kang tak lepas lak nak masuk, sesia je duit aku. Makanya aku pun beli la handkerchief beberapa lai (sekali la untuk geng-geng yang 4 orang tu) dengan onigiri hehe. Masa nak beli handkerchief tu terdengar gak tourist omputeh kata mahal mahal. Aiyoo wat yu espek, wait pipel. Dis is epot gels.. Opkoslah lagi mahal. 

Dan masa dok belek barang tu, bos datang soh aku dengan kakak PA pilih antara dua bijik bola (amende tah aku pon tatau bende ape tu), dia nak belikan. Aiseh bos ni.. Kot ye nak belanje, tanye la kitorang nak ape. Main rembatttt je bende tahpape untuk weols hahahaha! Apepon mekasih lah bos.

snap pic lain, belinye barang lain

stylo la awek ni

jajan halalan toyyiban dari Asakusa (bukan aku beli)

bye Japan!
Kemdian naik flight. Tido. Makan. Tido. Sampai KL petang kalau tak silap. Naik teksi sampai umah opismate, amek kete, balik rumah.

Tamattttttt.... Esok lusa dah bole start cite Phuket - Krabi - Hatyai pulak. Phewwww~~~~

selamat tinggal, kasih.. sampai jumpa lagi.. sobsob

Friday, October 09, 2015

978: Tokyo Drift episod 5 - Asakusa - Odaiba

Kemain lagi aku nak abeskan cepat entry Jepun ni. Baru buat semalam, arinie up lagi kahkah lantak. Lepas ni nak up cite trip Phuket - Krabi - Hatyai, pastu nak up cite trip Bandung pulak. Nampak tak gua bz ni hahaha ya Allaaaah

Ok. So! Arinie weols ke Asakusa. Kat Asakusa ade Sensoji Temple yang dibina pada kurun ke-7 dan jugak tempat soping kat Nakamise Shopping Street, dekat luar temple tu jugak. Nak beli subinier murah-murah (insyaallah) bole la serbu kat sini. Jajan yang halalan toyyiban juga boleh ditemui dan dimakani tanpa was-was di sini. 

Up gambo kat Asakusa yo.


sementara nunggu grup dari hotel sampai, kitorang yang grup hostel lepak dulu dalam Asakusa Culture Tourist Information Centre ni. ni model kawasan Asakusa ni la kot

lepak dalam ni syiok sebab ade ekon, jamban yang bersih dan.... free wifi! hehehehehe *check in*


aje besau tanglong ni kaklong! sesuke ati aku je panggil ia tanglong

ni shopping street yang diperkatakan. sepanjang-panjang jalan, pelbagai jenis barangan ditawarkan ewah

konon-konon romantis i miss youuu




dorang ni nak gi semayang la ni kot, singgah sebentar membeli belah






terjumpe lak ommesia. tu kedai makan halal, ade surau siap dalam tu tapi bole muat sorang je. aku senornye bole je nak beli makanan dalam tu tapi sebab dah bawak bekal, rasa membazir lak. bos aku dengan bininye makan kat situ. huwaaa dapnyeeee mee soba!
 
mestilah ade sesi menggrab orang tempatan yang berpakaian tradisional lantas bergambar bersamanye


ingin jua mengabadikan potret bersama para-para sakura hiks

ternampak orang menjual..

pisang cicah cekelat lantas teruslah aku membelinye. hmmm tak sedap pongs... pisang tak cukup masak, coklet serasa seperti coklet murah tu.. #sisbukankakikomplen #siscakapyangbenaraja


Memandangkan surau kat kedai makan tu bole muat sorang je dan kitorang pun mengejar masa, makanya weols pun mengambil keputusan drastik untuk solat je kat belakang tugu apetah dekat-dekat situ. Bentang banner, bole muat dalam 3 orang sekali harung. Alhamdulillah takde pulak sape-sape memandang pelik. Yelah, orang Jepun pun ramai yang pelik-pelik kot hahahaha thankss ols.

Tapi kan. Jamban kat sini macam harem. I got no selera to pispis. 

Dah setel acara di situ, kitorang pun berjalanlah kaki ke Sumida Park Riverside. Kat sanun ade pemandangan jelas Tokyo Tower (entah ye tidak, kahkah) dan sakura pun melaut. Yok kite! 

jalan....

jalan lagi lantas teromantis sendiri lagi..

dah sampai! orang punye la ramai ape dibuatnye tah hahahaha


tu diaaaaaaa
wefie duluuuuu

wefie lagi
ade orang local volunteer nak amekkan gambo. arigato gozaimashteeeee

Macam biaselah, gambau-gambau kat sini pon berpikul. Tidaklah hakak nak up semua..

Perjalanan diteruskan ke Odaiba. Kat Odaiba ade figurine Transformer ke apetah sebesau gergasi, ade mall jugak yang bernama Odaiba Aqua City Mall. Oh kat sini ade pantai jugak, Odaiba Beach diberi nama cikebum cikebum. Naik tren la kite~~~


tiket takleh nak simpan sebab nanti ditelan di destinasi terakhir so.. snap jelah pic

dalam tren




ni lah Rainbow Bridge. tapi siang-siang ni idok le nampak rainbownye. i is sad i think i gotta go there again *tetibe spiking*




udah sampe!


Masa sampai sane, aku ternampak ade satu girl group dari Korea tengah perform depan mall. Apetah namanye grup tu? Alaaa aku ade simpan flyernye tapi manetah aku letak. Ade gak amek video tapi kang musti takleh up kat sini ish. Ya udah! Sambung gambau.


tetibe ade tulip (takkan laa tetibe lak bodo la kau ni hahahah)

ntah bile nak tibe Amsterdammmm


haa ni la dorang. ntah sape tah???





Tak masuk dalam mall pun, aku prefer round kat luar tu hehehe. So lepas dah round depan mall, patah balik nak ke stesen tu skali baru teringat tak pegi lagi kat pantai Odaiba tu ha. So ke sane lah kite.

Odaiba ke New York ni gaisss
sebenarnye banyak gambo kat sini reramai tapi mana tah peginye. nak kene trace balik kat kamera sape ni. ishhhh rasa macam nak kopi sume grrrr

adekah ia sejenis replika atau hasil tinggalan Malin Kundang?

kat Msia jumpe siput tepi pantai, kat Odaiba jumpe oyster sisterrrr

Setelah tamat semuanya, marilah kita kembali ke pangkal jalan. Esok sudah mau pulang, barang-barang perlu dipack agar tiada yang tertinggal. 

Otw balik tu aku tengok duit aku masih berbelen 50,000 yen kot. Ke 5,000? 5,000 lah rasanye. Kalau nak convert balik pon tak berbaloi, adelah lebih baik jika dihabiskan di sini. Nak beli subinier, takde kedai bukak dah kat tempat kitorang. Kalau kedai japanese cotton tu bukak lagi bole la aku rembat, malangnye kedai kat situ tutup pukul 6 petang huhhuhu tutup awal-awal ni nak pegi manetah.

Takpelah. Malam tu aku dengan kakak ketua berjalan berdua selow-selow dari stesen ketapi nak ke hostel. Kiranya dia meneman la aku mencari arah nak mengabiskan duit hihihi. Nasib baiklah ade gak kedai-kedai yang bukak, macam kedai runcit.. farmasi ala2 guardian.. So menyinggah la. Kakak ketua mengalami kekeringan kulit yang hebat kat sane so aku kasik dia pakai hadalabo aku dan ditakdirkan sesuai dengan dia. So dia minjam duit aku beli hadalabo (nak dekat separuh gak murah dari harga kat sini), aku pun beli jugaklah refill sebab dah nak abes.

Pastu singgah supermarket... Beli stroberi.. Singgah mart bawah hostel beli kopi yang dak Anne pesan, beli onigiri.. Eh sebelum tu! Ade satu kedai kecik ni tak tutup lagi, memang aku harap sangatttt dia tak tutup sebab aku nak beli selipar. Murah jeee sepasang RM3 je. Aku nak beli bebanyak takleh pulak sebab tu harga sebelum tax so aku rembat dalam 5 pasang je kot (sori Anne tak dapek, kire kopi tu subinier awok la ye - sekarang baru nak cakap hehe). Ade lagi belen ntah berapa, aku cadang kat epot esoklah aku perabiskan.


stroberi bapak besau

selipar utk osmet dan kakak ipau serta anak buah sorang je dapat

moga ade rejeki nak dapat anak kembau *tetibe*

tuna onigiri berlatar belakangkan kopi-kopi yang dikirim oleh kak Anne. eh baru teringat, aku punye pon tak abes minum lagi. balik kang kene cari ni!

Setel kemas pe sume, marilah tido. Eh aku kan tak amek gambo langsung katil yang aku tido tu, menyesal la pulak. Huhuhu ya udah. Bersambong! Lagi satuuuu je entry. Satuuuuuuuuuuuuuuuuu je.