Thursday, December 31, 2015

988 : Bandung Trip - Shopping Macam Mas-Mas Bahagian Akhir!


Ok last entry pada hari terakhir 2015 wohoooo!!~


Pagi tu dah pesan kat abam sarapan, mintak dia siapkan awal sket sarapan sebab weols nak kuar awal ciked. Lepas makan dan memerut, Faisal pun sampai. Sebelum berlalu, kita posinglah dulu. Heheh



bye sume.. mekasih bebanyak ye. selesa sangat dok sini, kalau ade umo kite datang lagi ok!

Setel angkut barang lambai² pe seme, laju-lajulah kami bertebaran ke Kartika Sari. Kali ni dia bawakkan kitorang kat outlet yang besau namampos punyah. Semalam tu outlet yang first dibuka. Sejarah gituuuu

Kartika, mu tunggu kami datang!



hmmmm terus lapau huhu


semalam lupe nak mintak masukkan dalam kotak. arinie kite mintaklah. btw aku punye ade dua ketoi je, yang lain sume orang kirim. dan yang lelain tu obviously lah milik siapa hehe

posing! lupe nak kuarkan placard kak en!

beg aku yang humble katon2 tu. saiz S je kot tapi alhamdulillah muat semua.

Ya udah donk, yok ke epot!

deep sisturr deep..


again. deep sistur deep..

dah sampai!
 
mekasih Faisal. banyak bagi info kawasan yang indah. banyak melayan jugak hehe. maaflah tak banyak sangat borak dengan uols. hakak memang suke termenung dalam kete lulz

Sampai kat epot yang kecik coet tu, teruslah kuar pasport. Tinggggg tetibe ade duit sebanyak 50,000rp terselit celah pasport. Ehhh demmit lah kau ni. Baru teringat, malam semalam kitorang buat bajet.. asingkan duit makan untuk lunch and dinner siap-siap supaya tak terguna untuk soping. Ater malam tadi kan kitorang beli jajan je. Terus lupe ade lagi duit dalam pasport T_____T eieieieieieiei kalau tau tadi boleh sambau lagi sekotak brownies! Nak beli kat epot, dah up sampai 60,000rp pulak. Gi matihhh

Takpelah. Aku tengok-tengok nak buat ape duit ni, akhirnya aku balut je luggage aku yang comel lote tu. Luggage baru laaa katekaaan.. lawa pulak tu kahkah. Upah balut 30,000rp. Hoh ade lagi 20,000rp. Eieieieiei geramnyeeeee



last² beli air oren. 20,000rp. abes wattamat duit. air tu kalau kat luau tak sampai 10,000rp kot. lantaklah

jom balik! bye Bandoeng!

Alhamdulillah sampai KL around 3 pm gitulah. Jerebu pun dah kurang. Siap hujan rerenyai lagi. Lunch mekdi dulu kat situ, pastu amek cab balik Shah Alam. Berape tah kene, lupe dah.

Secara totalnya aku telah membelanjekan uang sebanyak RM600 di sana. RM600 tu termasuk hotel, transport, tips, makan dan soping. Amacam, percutian bajet tak iosl? U can trust me on this kahkah aku memang cheapskate. Yang penting, dah sampai hiks.

Tamat dah entry untuk tahun ni. Tahun depan (minggu depan je pon) insyaallah nak story pasal trip ke Kg. Hj. Dorani. Semoga berjayalah ye :D


SELAMAT TAHUN BARU 2016!

Wednesday, December 30, 2015

987 : Bandung Trip - Shopping Macam Mas-Mas Bahagian 3

Pagi ni janji awal sket la dari semalam. Tapi tetaplah lambat sket... Sikit jeeee hihi. So aktiviti arinie berkisar pada soping sopingan sajork. Dan berpeleseran serta bersenang lenang macam orang kayah kayah lulz.

Lokasi pertama : Pasar Baru!

budak berdua tu sambau t shirt bebanyak, aku sambau fridge meknet je kat sini kalau tak silap. kalau tak silap laaaa.. lupe dah

ni dorang laa yang nak beli. aku dah takde napsu dah terhadap kain2 sebegini. ke sebab duit tak banyak? ntah. lagipun ntah aku rasa cam mahal je hmmmmm tapi cantek kan. suke yang kain biru tu

mangsa-mangsa yang terlibat lulz

sanggup jadi model hehe

Kat Pasar Baru tu aku beli FM (10,000rp) dengan telekung untuk travel kaler ijau cantek woooo (50,000rp). Telekung tu takde dalam list pun (eh sebenarnye aku takde list soping pon lah), tapi bila dah nampak tu macam baru teringat. Aku ni asek pinjam telekung travel orang je, pekata sambau. Memula tu amek yang murah tapi kaler merah pastu nipis lak tu. Dok kira-kira duit, akhirnya pi money changer tukau je duit Msia yang kakak opis bagi sebab nak kirim brownies. Dan patah balik ke kedai telekung tu mintak tukau yang ijau tu. Yeaaayyyy happy baby! Qu happy, qu happy, barulah happy!

Sebelum berams, kasiklah tips kat mamat yang bawak kitorang pusing dalam tu. Kesian dia ngangkut barang walaupun tak perlu pun aku rasa. Bagi jelah 20,000rp, jadilah ye. 

Next stop, Rumah Mode.

Takde la ape nak beli pun. Tapi sebab dah macam sinonim kan Rumah Mode dengan Bandung, so kite pegi jelah amek-amek gambo dan belek-belek barang. Hehehehe




 
berkenan gak jeans tu tapi kewangan tak mencukupi hihi takpelah, selai semalam pun dah ok sis


baju mana siiiiissss

aksi wajib

Tak lama sangat pun dalam tu, dalam setengah jam je. So let's proceed to the next adventure. Ewah adventure laaaaa sangat ye. Ayuh kita ke Kampung Daun! Tapi sebelum tu sempat kitorang singgah sepantas cahaya kat Kartika Sari. Rembat brownies (49,000rp) dan terus berambus. Memang sepantas kilat giler, tak sampai 10 menet sis miahahahaha so takde la snap pic. Issokay.

tapi ade orang sempat snapkan. hahahah

Kampung Daun ni restoran bercirikan alam sekitar gitu. Di dalam kawasan hutan, ditemani sungai yang mengalir di dalamnya eceh. Pi la gugel imej sanun. Nak makan kat sini kene booking dulu tau, kalau terjah takut kene tunggu lama. Tapi nasib kitorang baik jugak, rasanye kalau tak book pon ok sebab tak ramai orang pun. Ah kesah. Jomlah kite~

dah sampai!

jalan..

..lagii...

..jalan....

... lagi...

...lagi...

haaa tu tepi tu!

dah sampai kat pondok weols

depan tu ade sungai. aku saspek sungai tipu tapi macam betul tapi tataulah


orang Msia jugak kat seblah tu, macam biasa ai sombong

masih lagi nama kak en hiks

 



penat makan nasik tapi dah itu je yang affordable dan sesuai dengan kewangan sis

tak ingatlah ape tajuk nasik aku ni. tu air alpukat. seme skali 88,000rp

posing

banyak gambau posing tapi motiplah kan nak up sume


ade bunjut-bunjut paper bag kat situ, gaknye datang malam ade lampu la kot?

surau turut disediakan

Dah abes round lepak makan posing segalak, kami pun meneruskan perjalanan. Kalau ikut itinerary, kitorang nak gi Floating Market. Tapi si Faisal tu sajes kitorang gi Dusun Bambu. Gigih dia gugel gambo nak tunjuk kitorang perbandingan antara kedua tempat. Entrance fee pun lebih kurang je. So.. yes.. Dusun Bambu it is lah sis. Kihkih

entrance fee adelah sebanyak 20,000rp

mari naik kereta berbulu inniew

dah sampai. tempat ni sejuk nyaman macam pasang ekon gitu. selesa sangat.. hehe

jom terjah sarang burung

baru lagi tempat ni. ade pekerja tengah dok bertukang lagi nak siapkan itu ini



boleh makan dalam ni, order dulu ye. kitorang dah kenyang namampos so takde la try makan kat sini. mebi next time..


wajib :D



Tempat yang ade sarang burung tu macam tergantung la sebenarnye. Kira terapung la dari bumi haha amende aku cakap ni. Dan bukanlah satu kawasan tu penuh dengan sarang tu, dia allocate satu bahagian dalam kawasan tu je. So dah sampai jalan mati, kitorang pun patah balik. Masuk kat kedai cenderamata ke apetah ni.
jemput masuk


pastu tengok.. ehhh laa besau lagi kawasan ni rupenye


kalau naik bukit belah kanan tu, ade lagi kawasan untuk main outdoor game. tak minat, so kite round bawah je lah



adeeeee je dorang ni, nak snap pic pon tak senang



bole naik bot bulat tu round2 situ. nak bermalam kat chalet tu pon boleh




macam mengade padahal aku tutup mata tu sebab matahari sobs

Penat dah round, jomlah balik. Faisal tu tanye gak kot kitorang nak singgah memane lagi tapi sume orang dah tak sabo nak balik kahkah. Bila dipikir-pikir, apelah salahnye kalau kitorang pi floating market tu kejap, sempat je sebenarnye. Tapi rasanye sebab duit memasing pun tak berape nak ade makanyaaaaaaa begituulaaaaahh hahahahha. Otw nak balik tu lalu kat kawasan kampung (biaselah), tengok macam orang tengah perform apetah atas pentas. Kawasan dah la kecik. Rupanya kenduri kawen uols. Kalau kite kan ade karok, dorang siap ade amek grup perform terus menari2 nyanyi segalak. Haduihhh

Untuk dinner, semorang masih kenyang lagi. So singgah je kedai ala-ala 7E beli jajan. Duit pun tak banyak tinggal, aku guna 20,000rp je kat sini. Dama siap blanje slurpee lagi kihkih untunglah duit banyak belen.

ade slurpee alpukat tapi entah apsal aku nak gak air stoberi ni. lantaaakkk lalu menyesal sedikit lulz

Sampai kat bilik, kemas-kemas barang. Kira-kira duit, belek itinerary. Rasanye sempat lagi esok pagi nak singgah Kartika Sari sebelum pi epot. Wasap Faisal, dia pon ok. Aku terpaksa laa pinjam dulu duit Dama sebab nak beli lagi seketoi brownies. Hihihhi

Ok setel kemas, tengok tv dll. Let's tdoooo~~~