Tuesday, January 19, 2016

991 - Trip Gegar Kasino Bersama Sis : Macau! Hari 1st Bahagian Kedua

Ok sambung.

Lepas setel merehatkan diri seketika, kembara Runningsis pun diteruskan. Cadangnye nak pergi:
1. Senado Square
2. Ruins of St Paul
3. Monte Fotress
4. Muzium Macau

mari bergerak

Marilah kita! Ikutkan map yang dah ku gugel sebelum datang ke sini, macam tak jauh je. Well.. memang tak jauh pun. Tapi nak kata dekat nau pun entahlah. Ah tak jauhlah sangat.


ok kene lalu celah bangunan ittew. jom kite melintas!

stret lagi sis



hmmmm baru sampai~ ni kira dah masuk kawasan histocal dorang la ni. pay attention to the pavement



Cathedral of the Nativity of Our Lady. sejenis church

St. Augustine's Church


berselpiaq menggunakan gopro kakak ostajah

dan aipon beliau yang hebat hihi

candid ni, comel comel

Ok tak sampai lagi ni, kite nak gi Ruins of St Paul. Ya udah jom kiteee 

ramainye orang....

jejaka berduri promot eskrem durian

apsal reramai ni weh

haaa tu dia Ruins of St Paul!



#LokasiRunningMan

















selpiaq kat dalam pulak

Dah setel posing dan menelusuri kesan sejarah di Ruins tersebut, kami bergerak-gerakhas ke Muzium Macau. Dekat sebelah je pon hihi. Kene la gi situ lelaju sebab muzium ni tutup pukul 5 ke 6 tah.





dua kali naik ekselator

baru jumpe kaunter tiket. tiket berharga MOP15, nak bayau pakai duit Macau boleh, nak pakai duit Hong Kong pun  boleh. harga tetap sama.







interaktif gituh. tekan mana2 butang info, dan tempat yang berkaitan akan menyala. ayat cam kelly, lantaakkk


rasa macam berskill sangat time amek pic ni wakakakakaka

Dah abes round muzium yang bertingkat sebanyak 3 tingkat itu, kita keluarlah. Keluar dari muzium dan kita sudah tiba di Monte Fotress.

sebelum keluar..

dah keluar. wah satgi kita amek pic kat situ ya, ujarku pada kakak ostajah. baeklah, balas beliau







posing time!






Nak keluar tu kene masuk balik muzium rupenye hihihi. Masuklah balik. Dah kuar tu, posing lagi kat depan Ruins of St Paul tu. Sempatlah aku tengok 'drama' pergaduhan antara kapel ni. Aku agak makwe dia nak posing2 tapi pakwe dia temper sebab 'kau ni tak abes2 lagi ke posing? tadi kan dah pose dah laaa ape lagi tak sesudahnye suruh aku ni!' Gitulah agakan aku.. Lulz

 Dalam tentatif asal ade mention nak makan portugese eggtart masa hari last, tapi memandangkan AA sudah awalkan kitorang punye flight.. makanya makan arinie jelah. Lagipun dah nampak orang jual hah. Banyak orang jual, tatau nak cakap halal ke tak.. Susah nak determine. Tapi nak makan. Makanya aku mensajeskan agar kite cari kedai yang purely jual eggtart je. Sebab yang lelain tu jual eggtart skali dengan pork jerky. So sambarlah sorang dua bijik (aku pon tatau la apsal aku amek dua, pengaruh kot hahahha).

sebijik MOP8. 4 hengget la kate..



ok ok la.. nak kata sedap nau, tak sure la pulak. tapi taklah hodoh rasa ia..

sebelum balik bilik, beli la air. MOP15 mahalnyeeee geram hakak.

Sampai bilik, mandi solat pe sume, makan megi kakak ostajah sambil tengok tv. Yang dia kesejukan bantai tido dulu. Time aku nak tido baru la dia bangun, tapi tataulah beliau makan ke tak mandi ke tak sebab aku takleh tahan ahh.. ngantok namatey. Remember i kenot sleep at the surau last night? So yeah malam tu aku balas balik, membuta seawal pukul 9.30 malam. Sayang weh tido awal, kat tv dah la cite best huhuhu. Watever. Bukan senang aku nak tido bile tukau tempat tido ni, baik aku layan je.

Gudnite world! Gudnite Macau!

Bersambung~~~~

5 comments:

Mya said...

tak mandi dan tak makan pun.
tapi bahana terlena awal, malam tu terkebil kebil kenot tdo. huhu..

Masy said...

kakak ostajah,
bertabahlah sisturrrrr

otaktepu said...

font caption gambar halus sehalus halusnya..payah nau nak baca sis

zonaku said...

ko jaga kawasan nanti time kita tido kat vietnam lak ye... aku nk tdo apa jadik pun.

Masy said...

otaktepu,
kamon u can do it sis. fokus fokus! hahaha

zona,
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm