Monday, March 14, 2016

997 : Bekpek Trip to Ho Chin Minh - Part 1

Salam semua! Sebenarnye kekonon nak cite pasal sambutan bday kat Skypark Melaka aritu. Tapi tah apsal cam termalas. Lepas cite trip yang ni lah aku cite pasal tu. Kalau rajinlah. Kahkah teruk nau pemalas, sebab tu badan dah tebal macam hippo.

Trip kali ni ade campuran antara geng memuah (aku, Zona dengan Wafa) dengan sorang geng Pangkor plus kekawan dia. Sayangnye last menet Wafa tak dapat join atas sebab-sebab peribadi gituh. Sobsobsob. Walau bagaimanapun.. the trip must go on ewah.

Flight pukul 8.30 pagi ahad - 6 Mac. Memandangkan takde orang nak antau aku ke epot, makanya macam biasalah - naik komuter dan bas pada malam sabtu tu. Dari KLIA2 ke Tan Son Nhat International Airport HCM tu mengambil masa lebih kurang 2 jam. Beza masa antara kedua tempat ini adalah sejam (Malaysia awal sejam). Lepas dah setel cop pasport, amek cab dan teruslah ke hotel.

pestaim tengok ketebang isi minyak

hotel kitorang kat lorong kecik. memula rasa takottttt

tapi dah beberapa jam tu rasa ok je sebab lorong ni rumah2 orang

naik tangga untuk ke hotel. Hotel Phan Long nama diberi cikebum cikebum

bilik aku dengan Zona kat tingkat 1, rendah je pon panjat tangga jelah


snap dulu sebelum ianya menjadi kenangan. aku tak bawak banyak pun, RM595 = VD3,050,000.00 masa tu. ni sume duit hotel, duit makan, transport dan shopping

Cek in, aku terus mandi. Tak tahan berlengas rasa badan. Rilek-rilek jap pastu gi cari makan. Kitorang terus gi Ben Tahn Market, konon nak cari buah nak makan buah je hiks. Tapi Allah menemukan kami dengan Restoran The Daun, dekat-dekat BTM je jugak. Begitu besau logo HALAL terpampang, apa lagi mau tunggu. Nak makan sedap!

konon susun hp nak anti social, last-last tak menahan nak snap pic upload segalak sebab ade wifi ahahahhaah

kopi Vietnam!! *menjerit*

i had this for lunch. Vietnam Beef Noodle. aku mintak hok spicy, tak podeh ponggggg. kene makan dengan rumput2 tu
Kopi susu ais - VD40,000
Beef noodle - VD90,000

Dah kenyang perut suka hati kembali senyum dan bertenaga, moh le gi masuk BTM.


dorang dok terjah kain baju dengan beg

lunch time

aku memang nak kopi je hiks tapi idok la aku beli yang ni. macam biasa beli G7 sajork

singgah beli buah naga (kesal) dengan buah mikai. brape eh spent kat sini, lupe laks

panah nok mapuuhh
Tazabar nak balik bilik, panasnyeeee ya Rabbi. Rilek jap luruskan kaki dan mandi, sebab petang nak kuar balik. Nak pi tengok Water Puppet Show. Kitorang gi ke teaternye tu jalan kaki sajork. Alhamdulillah dikurniakan tenaga muda gituhh kan.


aku nak snap gambau kaunter, dorang pi posing pulak grr

water puppet show - VD200,000 per person. eh zona kalau salah, bagitau eh

ade banyak lak yang pakai cenggini kat sini.. ape kite sebut hah, lupe ah.

alaa pakai cam katon2 ni.. ape namanye?



Sebenanrnye nak tengok show pukul 5 tapi terlepas, so kite tengok nextnye lah - pukul 6.30 petang. Issokay, bole round2 kat luar jap. Nampak macam ade flea market, let's!
 


macam best jugak senornye

lastnye aku rembat sling bag kat sini, rege VD80,000 kot. ye ke, nantilah cek balik
cover atas tu tercabut ditiup angin. aterrrr cerdik pi selotep kat dinding je.. hahaha
Banyak lagi masa, kitorang lepak kat taman sebelah teater. Nampak cambest tadi.

motor berjejeran
street food. rasa cam kaya ball tapi takdak inti. insyaallah halal la kot
beratur nak bayau parking moto

jalan yang tenang jangan disangka takdekete banyak satgi





Dah setel jalan-jalan, jom lah kite tengok show.

ade acik omputeh volunteer nak amekkan. silapnye di sini adelah.. sepatutnye aku hulur hp, bukan kamera. sebab kamera mmg akan gegau jadiknye.. macam ni lah huhu



sape tengok Runningman, kompem boleh relate dengan mende ni hihi


Tapi show malam ni macam kelakau sket. Ade beberapa technical error yang cuba dicover dengan gelapkan hall tapi gagal sket. Yang masa gelapkan hall tu adalah time tangan patung tercabut sebelah heheh, kiut je aku nampak tangan manusia pi capai tangan patung yang terapung tu hahahahhaa! Yang lawaknye, di celah2 kebisingan persembahan ittew, telinga hakak tertangkap bunyi orang tengah drill kat belakang. Ni mesti tengah mempomen tangan patung tu kot hahahaahhahaha!! Pastu ade sekali patung tersangkut kat pintu masuk belah kiri, tapi situasi tersebut berjaya ditangani dengan jayanya.

mereka di sebalik tabir. good job guys!
Persembahan mengambil masa sejam lebih sket la kot. Lepas tu weols sume berjalanlah ke Ben Tahn, nak pi pasau malam. Kot laa ade mende makanan bole rembat ke kan. Lapiaq jugak terasa sedikit time tu.

uniknye kan, tapi tak kosek aku nak tanye harge. kang takmo beli kene marah pulak. phuiikkk


mamat ni dah nampak aku nak snap pic ni tak reti2 nak berambs ke tepi

macam skill giler gambo ni aku rasakan


nak amek pic acik jual pulut kekaler tapi jadi berskill pulak hahahaa. aku dengan Zona ade beli makanan dengan dia, dah dia kata halal. harap2nye gitulah ye

Orang lain soping, aku tengok jelah since takde ape yang teringin lagi. Malam ni aku just beli mekanan, dengan kopi motor RM3 = VD15,000. 

ya Aulohhh sedaknyeeee terasa2 di tekak
acik jual tu kata potato. kitorang makan rasa ubi. tapioca le acik. hmmm. lemak manis
yang ni tak sempat makan sebab dah kenyang benau. esoknye basi huhuhu
Dah setel, kembali ke hotel. Sebelum tu singgah jap kedai ala2 7E kat area hotel. Beli mineral dengan megi. Pastu amek iron kat abam hotel, bincang sket pasal aktiviti esok, dan mandiiii.. 12 jam kat sini 3 kali dah aku mandi hoi. Panas! Yang penting malam tu susah nak tido sobsobsob

-bersambung-

5 comments:

otaktepu said...

kenapa gambau sis macam sikit aja kali ni..malas nak selfie lettew..kehkehkeh

Masy said...

bos,
banyak kat hp kekawan sis.. hihihi

zonaku said...

hahahah... aku je tido ngan berjayanya

Penat hoi!

Jea Mohamad said...

Water puppet tu tak paham pun layanz je..haha

Masy said...

zona,
untunglah bole tdo!

jea,
haaa tau takpe, cube2 gak nak paham tapi tak paham jugak hahahaha