Tuesday, March 22, 2016

998 : Bekpek Trip to Ho Chin Minh - Part 2

Pagi ni siap-siap untuk pegi City Tour. Amek halfday je, kalau amek fullday akan pergi ke Chuchi Tunnel. Budak-budak ni takmo. Sibbaik aku dah penah pegi dulu, kot tak meroyanlah hahahahha

Kitorang book melalui hotel (dah sampai sini baru book). So pepagi tu kitorang berlari anak kuda dari hotel ke opis travel agent sanun bersama-sama adik hotel. Fuhhh pepagi dah jogging, sibbaik tak ketibas hakak. Sesampai kat sane, kene tunggulah kejap sebelum dipanggil naik bas..

Kos untuk halfday tour ni tak silap aku dalam VD120,000++. Kalau tak silaplah.

yang berdiri baju putih tu adik hotel

travel agent terbabit

Dari opis agent tu, naik bas ke stesen bas beso. Dari situ baru dibahagikan sebab ade yang amek fullday, ade yang pegi Mekong kan.. So marilah kita naik bas yang berkaitan.

bas kedua. let's go!

Lokasi pertama adalah Reunification Palace, dulu ianya dikenali sebagai Independence Palace. Nak  masuk ni kitorang kene bayau sket, alaa tak ingatlah. Tapi sikit je. Sedikit info untuk tatapan rakyat jelata yang sis korek dari wiki -

Independence Palace (Dinh Độc Lập), also known as Reunification Palace (Vietnamese: Dinh Thống Nhất), built on the site of the former Norodom Palace, is a landmark in Ho Chi Minh City, Vietnam. It was designed by architect Ngô Viết Thụ and was the home and workplace of the President of South Vietnam during the Vietnam War. It was the site of the end of the Vietnam War during the Fall of Saigon on April 30, 1975, when a North Vietnamese Army tank crashed through its gates.

Interesting. Kitorang dikira beruntung sebab dapat tour guide yang berilmu serta fasih namatey englishnye siap berslang kau hado. Dengan kelebihan tersebut, bertambah semangatlah weols untuk mendengar setiap informasi yang diberikan oleh beliau yang bernama serrriiiieeyyyyyy eh taklah, namanye Frank. Frankly speaking.

Frank sedang speaking. beliau berbaju merah itu


"ade 100 bilik dalam ni, tapi kite bole masuk 14 bilik je tau" ujar beliau

replika tank yang merempuh masuk bangunan ni dulu. yang ori ade kat muzium manetah dia cakap aritu

mari mulakan lawatan


begitu komited siap bawak laser pointer okeh



hadiah dari negara2 luar



tetibe kitorang terlajak masuk bunker padahal patutnye tak pegi. kire nasiblah eh ni kahkah! terpaksa la Frank masuk bunker ni panggil semorang balik


Dah setel round situ, kite gerak jalan ke Notre Dame Cathedral nun di seberang jalan sanuuuuunnn.


Notre-Dame Cathedral Basilica of Saigon (Vietnamese: Vương cung thánh đường Chính tòa Đức Bà Sài Gòn or Nhà thờ Đức Bà Sài Gòn, French: Cathédrale Notre-Dame de Saïgon), officially Cathedral Basilica of Our Lady of The Immaculate Conception (Vietnamese: Vương cung thánh đường Chính tòa Đức Mẹ Vô nhiễm Nguyên tội) is a cathedral located in the downtown of Ho Chi Minh City, Vietnam. Established by French colonists, the cathedral was constructed between 1863 and 1880. It has two bell towers, reaching a height of 58 meters (190 feet). - wiki


batu bata untuk church ni dibawa stret dari Perancis. bile nak betulkan ke ape ke, memang akan amek dari sane




patung ni tetibe nanges (airmata darah ke ape tak sure) satu masa dulu. oleh kerana tak ilang2 mende tu, dorang pon cat semula. tu aku fokuskan, nampak lagi laa kesan gituh


Kat sebelah Notre Dame, ade Central Post Office yang turut menjadi salah satu daya tarikan pelancong di Ho Chi Minh ewaaahh. Eh Ho Chi Minh eh, sedap je aku eja Ho Chin Minh. Eh lantaklah hahahaha!

Saigon Central Post Office (Vietnamese: Bưu điện Trung tâm Sài Gòn, French: Poste centrale de Saïgon) is a post office in the downtown Ho Chi Minh City, near Saigon Notre-Dame Basilica, the city's cathedral. The building was constructed when Vietnam was part of French Indochina in the late 19th century. It counts with Gothic, Renaissance and French influences. It was constructed between 1886-1891 and is now a tourist attraction.[1]
It was designed by Auguste Henri Vildieu and Alfred Foulhoux, but is often erroneously credited as being the work of Gustave Eiffel.[1]
Inside the Saigon Central Post office of special note are two painted maps that were created just after the post office was built, the first one located on the left side of the building is a map of Southern Vietnam and Cambodia titled Lignes telegraphiques du Sud Vietnam et Cambodge 1892 which translates to "Telegraphic lines of Southern Vietnam and Cambodia 1892". The second map of greater Saigon is titled Saigon et ses environs 1892 that translates as "Saigon and its surroundings 1892".[2]

depan pejabat pos










Next destination - War Remnant Museum.

The War Remnants Museum (Vietnamese: Bảo tàng chứng tích chiến tranh) is a war museum at 28 Vo Van Tan, in District 3, Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam. It primarily contains exhibits relating to the Vietnam War, but also includes many exhibits relating to the first Indochina War involving the French colonialists.

Bangunan muzium ni ade 3 part, 3 tingkat. Untuk memahami sejarah Vietnam, korang kene start dari tingkat 3, baru kedua dan kesatu. Emotional untuk aku masa kat tingkat 2 la kot. Hmmmmm. Tak cukup masa :( I need one whole day untuk muzium ni je. Sobsobsob






sojar posing dengan kepala huhu



Tamatlah riwayat halfday city tour weols. Kitorang didropkan dekat2 opis tavel agent tu, pastu singgah kat Highland Cafe sebab Zona nak soping kopi. Aku tak beli la plak sebab dah selesai soping kopi semalam makanya takdak bajet hiks. Pastu marilah kita cari kedai makan, lapauuuuuu. Pagi tadi sarap kokokrunch je sobs

Jalan punye jalan, tetibe sampai kat Malaysian Street dekan BTM tu. Haaa amek kau berlambak kedai makan halal. Akhirnye kitorang sepakat memilih Restoran Hjh Basiroh yang glemer nau katenye tu. Hmmmppphhhh




Kalau korang tanye aku, memang aku sajeskan cari kedai lain jelah. Aku order nasik goreng kampung dengan telo mata. Memanglah dapat. Tapi.. entahlah. Macam nasik goreng belen semalam je. Kering sedih tak sedap. Haaa aku jarang eh cakap makanan tak sedap. Selalunye time kebulo terok, aku bole je abeskan. Tapi kali ni, setiap suapan terasa bagaikan setitik peluh di ketiak. Nope. Better makan kat The Daun, walaupun mahal ciked (alaa beza VD5,000 = sen sen je) tapi sedap insyaallah. Tapi kalau ko nak jugak makan sini yaaaa terpulang. Tekak memasing. Lagipun wifi kat sini laju. Lulz

nasik goreng kampung sedih ikan bilis lemau

Lepas makan, singgah jap kedai tudung sebelah kedai. Belek-belek. Pastu sorang budak ni nak gi Binh Tay Market aka China Town. Jauh la jugak kat District 6 sanun. Kitorang ni kat District 1 so kene la naik teksi. Aaaa nantilah aku buat entry detail pasal bajet.


pls korang gunalah teksi ini agar tidak dilanda masalah kene rompak culik segala. huhu



fakyu. takyah datang sinilah. kalau kat BTM etlis bole lagi ko tanye2. kat sini kalau ko berdiri depan kedai dia tapi takde niat nak beli pun kene halau eh. berdiri je kot. gi matihhhhhh


aku beli jus markisa kat situ. ya auloh sedaknyeeeeeeeeeeee *sedut dengan rakus*

Menjelang asar, aku ajak jelah dorang balik. Sampai bilik, solat and all. Sejam kendian, kitorang kuar balik sebab Zona n sorang lagi nak tempah baju Vietnam kat BTM. Wiwiiittttttt. Sambil tu aku pon belilah fridge meknet dua ketoi, pastu tong2 dengan Zona beli kicen untuk memuah. Kejadian sewaktu soping sis tak snap, malas.

tengah tunggu Zona tukau duit

sedih nau sampai meneteskan bulu mata

pantang nampak je beli. cemane laa aku nak tido malam kan.. hahahaha *mata panda*
Sambung round2 cari tudung kat kedai-kedai. Aku macam tertarik gak nak gi masas sebab macam murah gak, tapi tu laaaaa allocation duit tu dah pegi ke tudung. Malam tu jugak rasanye aku ade sambar 3 lai tudung nilopa. Hmmmm tak merasalah nokssss nak masas kat betnam!

Dah setel soping sume, gi dinner. Kali ni dinner kat kedai halal yang kitorang secara tak sengaje terrrjumpe masa balik dari water puppet show semalam. Ayuh!

sedapnye gulp (takde kaitan dengan restoran)

di sini!


sebenarnye aku order benda lain, tapi dia bagi mende lain. malaslah aku nak tukau, lapau sudah. balun! sedap!



Balik hotel. Singgah kot kedai yang ala-ala 7E tu lupe dah. Masuk bilik, mandi, birak sebanyak 1 kilometer dan solat. Takleh tido dah lepas tu huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

-bersambung-

3 comments:

Jea Mohamad said...

Teringat dulu bwk mak jalan kaki diy city tour..haha

Makanan kat hcm ni memang ssh nak kena ngn tekak, mahal somemore..

zonaku said...

ler... aku igtkan ko y tanak pegu chu chi tu... idak ler aku bersemangat waja memujuk.


cissssssskek!

Masy said...

jea,
saye sbnrnye ok je makanan dorang tapi tu laaa basiroh ni sakit ati aku ape ke tak sedap nau tah? hmmmmmmm

zona,
hahaha aku mmg taknak pun tp idak le aku menyatakannye sbb korg sume 1st time kan. dh budak2 tu kata nk skip, aku bersyukur laa selamat duit aku hahahahhaa