Thursday, November 24, 2016

1017 : Opis Short Vacay to Bagan Lalang

Salam gais!

Awal bulan aritu, ntah le kenape tetibe je bos aku sajes kitorang gi camping kat Bagan Lalang. Dah alang-alang half daripada opis ni memang ke sane minggu tu sebab ade miting katanye. Tu laaa masalahnye. Dah le last minit, bukan kata half - hampir semorang la sebenarnye gi sane join miting. Tinggal le kitorang pompan berdua - eh berempat tapi yang lagi dua tu bizi nak siapkan kehendak bos - dengan lelaki 3 orang. Hmmm

Satu hari burn bincang pasal ni je hahahahha! Nak book resort lagi ape sume. Nak agih tugas ape sume. 

Kemdian.. Pungpangpungpang nak buat BBQ pulak.. dah BBQ nak buat sukaneka pulaaak (macam le ramai nau budak kan)! Makanya keesokan harinya tu weols pompan berdua dan sorang lelaki ni pegi lah tesko. Nak beli barang untuk perapan, jajan, air, menan, eh macam-macamlah. Balik opis, aku dengan kakak ni bersilat le kat pantry siapkan barang perapan. Saje siapkan hari ni so esok lepas kemaskan haiwan2 BBQ tu boleh terus perap je. Resipi perapan aku amek kat gugel je mane yang nampak senang kihkih. Malam tu aku pulak buatkan coleslaw dengan potato salad. Macam nak mampos padahal bukan kene masak apepon (kecuali rebus kentanglah). Hahahahah adoiiii

Esoknye yakni hari Jumaat bersamaan 4 November, aku dengan kakak PA dah tercongok kat pasau seksyen 6. Tak penah kot aku gi pasau pagi2 hahahaha! Beli ikan kembong, ayam, sotong dengan udang. Berapa ratus abes tah tak ingat lak. Sementara tunggu dorang kemaskan ayam dengan ikan, weols sarap dulu.

Setel sume, balik opis dan teruslah mengemas. Potong ayam, kemas ikan (cuci dengan air limau), siang sotong, basuh udang (taksukeee sebab tajam) pastu terus gaul dengan bebahan semalam. Aku dok kat toilet je kemaskan haiwan2 tu. Gambo takde sebagai bukti, kot tak boleh tunjuk kat bakal mak mertua (jika ade). Lol. Dalam pukul 11 kot siap semua. Cuci toilet, kemas balik pantry. Masuk je waktu zohor, aku terus balik umah. Cadang nak gerak ke BL pukul 3 petang so sempatlah basuh baju sidai baju mandi dan lunch makan roti. Pastu budak opis datang amek. Let's!

Sampai kat tempat kejadian sebelum pukul 5 kot. Tapi resort tu ya robbi.. aku ingatkan resort tinggal hang tau. Mandom jap. Aku tak snap pon pic kat situ sebab euuwwwwwww. Terus stress. Lepas solat asar, kitorang kuar gi pantai bagan nak tenangkan diri. HAHAHAHAHHA! Eh lupe nak cakap. 'Resort' kitorang tu betul2 depan Avani Sepang Goldcoast. Sakit ati weh!

kat resort-lahsangat tu aku sudi snap pic bunga je. hahahahhaha


pilu...


punye le kuat angin sampai tersingkaplah tirai cintaku yang lalu

angin kuat nauuu

Pilu 2.0









Masa dok lepak pantai ni, tetibe kat wasap grup ade sorang kakak ni bagitau dia dan famili mebi tak dapat join sebab mak mertua sakit. Kakak ni tak stay kat resort-lahsangat tu, dia sambung stay kat Hotel Seri Malaysia (tempat miting). Terus aku dapat idea.. (lampu menyala). Let say dia tak jadi stay, ape kata weols dok bilik dia je malam ni?. Yihaaaaaaaaaaa tapi idea tu aku save dululah sebab kang nampak macam takmo bagi dia datang pulak.

Menjelang maghrib, kakak tu wasap aku kat grup yang takdak bos - suruh aku gi beli nasik goreng sebab dia tak sempat nak belikan. So dia kata dia akan join BBQ tapi tak tido sini. Yezaaaaah maka aku pun terus mengadu domba pasal resort-lahsangat ni. Tanpa perlu ku suarakan, dia offer kitorang stay kat bilik dia. Ya Allah bulan jatuh ke ribaaaa aku terpesonaaaaa *insert Saleem Iklim*. Alhamdulillah.. heheheehe

So yeah bab BBQ ni sume aku pass terus kat bebudak laki, semua-semualah. Aku dengan sorang lagi tu just kuar gi restoran beli nasik goreng, teh tarik dengan pepahat masak pedas. Balik tu dorang dah start bakau...

masaklah ye adik-adik dan abg kat belakang tu kahkah hakak tengok je




Sambil tu opkoslah ade karok. Dorang jelah, aku tukang komen je. Malas aku nak karok, lagipun takde lagu FT Island lalalala

macam tak berape laku mebi sebab banyak sangat makanan kot, plus budak2 ni macam peghak tak penah tengok pepahat. bagus jugak, puas giler aku makan. yahuuuuuu sedap wehhhh

Setel makan ape sume, kemas-kemas. Dan kitorang pun berpindah le ke HSM. Sibbaik aku berbunyik dulu kan. Kot tak mau la si bebola ikan yang nak pindah HSM malam tu kihkoh. So yeah.. dalam pukul 12 lebih gak la baru tido lepas mandi dan nonton tv.

Konon esoknye nak gi la brekpes kat HSM tu, skali bangun pun pukul 9.30 daaaaa. Sudahnye pegi la kuar, gi makan cikmak yang takde bilis. Sedih namun oklah. Lepas makan, ape lagi.. terjun kolamlah! Ade lagi sorang budak opis aku yang sambung stay kat situ sebab bawak famili so marilah join. Bebudak laki kat resort-lahsangat pon datang join jugak.

pompan amek mood dulu, yang bawak anak tu pepagi dah terjun

pinjam pelampung, kot tak sampai sudah aku dok tepi je hahaha










Pastu ujan dah mula nak turun, kitorang pun beransurlah. Lepas solat zohor, balikkk tapi tak balik terus. Singgah Mitsui jap, nak usha-usha hehehe. Lunch dulu, pastu ronda-ronda.

Mitsui tengah sale giler2. winter boot ni RM50 je. ke tak sampai RM50 tah. tapi aku tak beli lah sebab tak berduit pun time tu. plus.. nak kene pikir panjang lagi ni hmmmm

Dah puas meronda, pulanglah ke pangkal rahim jalan. Sampai rumah alhamdulillah sebelum pukul 5 petang :)

TAMAT 💘💘💘💜💜💜💝💝💝

2 comments:

HEMY said...

bagan lalang ni kira sepang gold coast tu la kan? ke lain?

Masy said...

haah dekat situlah anul