Monday, March 28, 2016

999 : Bekpek Trip to Ho Chin Minh - Part 3

Salam!

So pagi ni get ready nak gi full day tour Sungai Mekong. Tapi kan. Aku baru tau la selepas pegi tu bahawasanye kau kalau nak gi yang floating market (kan? ke bukan?) tu, kene stay satu malam - esok baru dorang bawak. Siot je hahaha #SisTakTahu. Ke yang tu Mekong Cruise? Ah lantaklah. btw. Arinie gerak ke opis travel agent yang sama, memandangkan dah tau makanya pegi sendiri jelah takde escort.

Dari HCM ke Mekong Delta sanun amek masa berjam2 la jugak. Brape jam tah? Siap ade berenti la kejap in between tu untuk ko mengencing dan minum2.



teringin gak nak main buai tapi penuh le pulekkk


Sesampainye di sane, kami pun teruslah jalan kaki masuk kampung..

Sungai Mekong. tour guide arinie tak best. tak bercakap sangat dan kalau bercakap tu tak samelah macam Frank semalam. tak beztttsssttsttt #TeamFrank



dah ade grup lain tengah dilayan

tour guide tengah sembang pasal madu lebah. takpelah kat Msia pon ade hehehe

menunggu dijamu

kipas takdak sarung. seramzzz

memula tuang teh. teh ni aku tak suke sebab teh jasmin sebab berbau rumah ibadat

kemdian perah limau..

kemdian tuang madu..

tadaaa! sedap giler! terus ilang bau rumah ibadat!


lepas snap ni, betikku jatuh atas lantai :(

band akustik (memandai je) tengah get ready

kakak penyanyi #1

abang penyanyi #2

abang penyanyi #3 dengan kakak penyanyi #4

Masa dorang nyanyi2 ni, ade diedarkan bakul kecik berisi CD grup ni la kot. Kot la nak beli, kalau taknak bole la bagi tips untuk dorang - takde paksaan. Kite bagi la sket ape salahnye ye tak. Btw makcik penyanyi yang pakai baju kuning pepel tu muka dia ade iras penyanyi Safura sket :)

Dah setel acara ini, kitorang sambung bergerak ke pinggir sungai nak naik sampan untuk ke candy coconut factory(lahsangat). IKS gegula kelapa la senang cite. Dalam perjalanan tu, nampak la kubur-kubur. Encik tour guide bagitau, kalau ade mak bapak yang meninggal kat situ, mayat akan ditanam di laman rumah dan anak2 takleh jual rumah tu. Dorang nak stay kat umah tu pon tak boleh kalau tak silap pemahaman aku la - Zona tolong betulkan eh. Ko bayangkan kalau satu kampung ni mati, tak ke jadi kampung berhantu je huehehe

kubur


batch 1st dah naik, aku dengan zona kene le naik dengan orang lain hehe

lelaki2 kacak

turn kitorang. naik ni dah la takdak safety jacket. huhu



bot-bot kat sane saje je dilukiskan mata kat depan tu, kirenye macam nak halau setan la gitu

Akhirnya tiba di daratan.. Terus nampak bebudak ni tengah belek barang2 soping. Meh tengok jap.


akhirnye nampak pon sesuatu yang boleh dibuat subinier untuk mak den


bare-hand je dia buat hah

aku ade amek videonye. tapi takleh lak up kat sini hmmmmmm

tetibe ade ulau lak uweekkkkk

Dari situ, kitorang naik bot besau untuk ke tempat lunch. Sempat laa aku tido sepam dalam tu hahaha sedapnye anginnnnn hmmmmmm 


encem mamat ni tapi tak tercapture lak wajahnye hmm



dah sampai!


Masa jejak kaki kat sini, terserempak sekumpulan orang Msia (sebab cara pakai tudung tu la aku yakin tu ommesia hihi). Aku pon macam "haaaaa akhirnye nampak pon orang pakai tudung" kat dorang. Sekali salah sorang dari dorang tu siap pegang tangan aku sambil tanye "ade bawak bekal tak?" "takde, kenape?", tanye aku balik. "takde makanan halal", kata hakak tu. Huuuuuuuuu. Siap Zona terhairan "kawan ko ke tu?". Hahahahahhahha



makan free, amek air kalu kene bayau

hmmmm kbaiiii

kitorang dapat air kelapa free sebab tak makan hehehehe
Setelah selesai sessi makan2, kitorang sume bergerak semula ke bot dan meneruskan perjalanan ke daratan. Nak ke temple apetah. Aku ingat jejak je darat tu nak gi jamban, malangnye tak sempat huhu. Makanye kite ke jamban temple jelah satgi okeh.

jeti

snap cepat2 sebab tatahannn

setelah setel, barulah bisaaa mensnap dengan tenang



cubaan meniru

kanmain giang lagi hatinye


ade lagi satu patung tu tak sempat nak snap. kitorang jadi orang terakhir masuk bas. maluewwww
Naik je bas, aku cakap dengan Zona moh la kite solat je dalam bas ni. Tak sempat nak solat kat memana pun ha. Balik nanti qada' la nak buat cemane. Makanye kitorang pun solatlah dalam bas je. Hormat waktu la gitu.

Tour tamat! Balik tu gi BTM (tak abes2 hahahahaha) sebab ade yang nak beli kacang la baju la. Tapi aku dengan Zona singgah kejap je pastu terus balik hotel. Rehat jap, mandi, solat solat, bersedia untuk kuar dinner dengan kawan Zona orang Vietnam. Dia nak blanje katanye sempena Woman's Day semalam hihi. Makan free, sape taknak woi!

roundabout depan hotel
Dalam pukul 6 lebih nak pukul 7 kot (?) kawan Zona sampai. Kitorang naik teksi ke restoran halal di luar safe zone kitorang ni ecewah. Baru la nampak the other side of Vietnam yang nampak up sket. Kot tak cam miskin-miskin cuba membangun je kan.

Saigon Times Square. ni katanye hotel 5 ke 6 bintang tah. peh peh

dah sampai!

masjid

mekasih kawan Zona blanje kitorang! mana bini dia masa ni tah?


ape ke tajuk lauk ni. Nyonya telo tofu kalau tak silap. sedak ngakkkkk

makanan aku nampak sipi2 je tu. ketiau daging ke apetah



aku baru je terpikir sebelum ni, takde ke apartment kat sini? haaa ade pon. ni luxury jugak ni kata kawan Zona


Setelah bersurai, kitorang patah balik gi BTM, nak gi pasau malamnye. Nak round pasau tu hok belah lagi satu tu.. Aku pun tak penah sampai.

akhirnye dapat pon snap gambo lampu ni miahahahaha

area ni lengang sebab ni kawasan takleh tawar menawar. takleh tawar, dok jelah situ dendiam takde orang beli hiks

meriah jugak

cam biasa, Zona tukau duit lagi heheh

ade tempat makan, bersih jugak tapi makanan halal ke tak - itu den tatau



Dah setel membeli belah, sempat lagi tapau kopi motor. Balik bilik, kemas-kemas barang. Dan lagi sekali - takleh tidoooo T_________T dah la ekon membeku aisnye sampai menitis. Sebelum tido, dah tersendawa amaran gastrik. Nevesnyeeeee.... Huhuhuh

-bersambung-