Monday, August 15, 2016

1011 : Memuah Raya Edition 2016

Salam!

Sepanjang pose aritu rasanye takde up pun pasal berbuka dengan sape kat mane sume tu eh. Pemalas namateyyyyy takpelah. Kali ni kite cite pasal #memuahraya2016. Untuk makluman, patutnye kitorang buat #memuahIftor tapi atas macam-macam sebab yang tak dapat nak dikawtim, kite bawak ke depan time raya jelah hehe.

Makanya beraya di rumah parents Ena. Yang tak dapat join adalah Wafa' Iyan, Aima sefamili, Zona yang nun jauh di Penang, serta tidak dilupe Bellan yang beraya di kampung. Gituuuhh. Dengan konsep potluck, kami pun datanglah berbondong. Patutnye aku kene beli sate, tapi sebab bijak namatihh datang kedai lambat setengah jam so sate dalam mimpi jelah. Lantas osmet mencadangkan buat serunding bilis, lalu bergegaslah membeli barang. Dia la yang banyak tolong, aku siap2 barang je hiks.

lepak makan desserts kat dapo hihi

layan Fiya yang friendly. Ena tengah teruja giler dengan selfie stick beliau yang pink ittewww :)


Xiyad terlebih gula pulak kali ni hahahaha



pic sume milik Hj Anul. dari Ena n Keri dalam hempon, malas nak transfer hiks

Beberapa orang je takde, tapi macam satu set jugak kosongnye. Rasa sedikit kurang meriah (nak cakap tak meriah kang tak adil pulak untuk weols semua yang datang ni hihi). Tahun depan moga panjang umo kite sume, bole berkumpul secara complete!

Apepon thanks untuk tuan rumah yang menyediakan lokasi beraya (sebenarnye ade niat nak ajak potoshut kat taman sebelah tapi lupeee pastu ujan lak tu) serta nasik ayam, desserts dan ABC fradoo spesel giler, untuk MatYis the abam Uber yang buat air sedap slurp, Anul yg bawak lemang (aku tengah pikir apsal aku tak tapau lelebih padahal feveret tu), Jard yang bawak buah2an - untuk kesihatan katanyeh ;) dan Sepol... Sepol bawak ape hah? Tatau.. Dan thanks jugak untuk Wafa yang walaupun tak datang tapi tetaplah mengirimkan mekanan tru Keri. Semua sedap! Tapi sis tak dapat nak makan banyak masa tu sebab tak birak lagi. 

Dennnggggggg

Monday, August 08, 2016

1010 : Takut nak kawen ke?

Sabtu aritu sambil sarapan, berboraklah aku dengan abang n kak ipau. Isu berlegar tentang keganasan rumahtangga and so on. Atas pengalaman kekawan memasinglah. Kawen sebab cinta pun kene pukul, kawen dengan orang baik pun akhirnya tak kekal bla bla bla...

"sebab tu lah gaknye orang-orang bujang macam ko takut nak kawen kot", kata abang aku.
aku diam. sambil berpikir2.
"ke tak? tak jugak eh"
"tak kot... "

Kalau cite takut nak buat begini sebab nanti jadi gini, payah gak eh. Takut naik ketebang sebab takut terhempas, padahal bukan hari-hari ketebang terhempas. Kete yang hari-hari eksiden pun orang naik jugak, ye tak?

Takut ke aku?

Takut terkawen dengan orang yang salah tu ye lah gaknye. Sape je tak takut kan. Ko tak seram ke kalau dapat laki yang sebelum kawen kemain baik lagi, alih-alih lepas nikah terus berani naik tangan kat ko. Seramlah. Walaupun aku rasa MEBI aku berani je nak balas balik, cumanya tatau lah kalau jadi tu skali dia knock down gua terus KO tak sempat balas (nauzubillah). Mestilah takot. Bukan takot kat orang tu lah. Takot keadaan tak memihak pada aku je.

Tapi.

Takyah la kot fokus kat kes-kes rumahtangga yang berantakan. Beribu2 lagi rumahtangga yang bahagia tu kan ade untuk dijadikan contoh. Seronok je tengok mana yang best tu. Gi travel sesame, masak sesame, gi terawih sesame, balik kampung sesame - semua yang konsep tugede-gede tu lah bestlah semuanya. Opkoslah juga di sebalik kegembiraan tu bukan semuanya gembira, tapi etlis peratus gembira tu lagi banyak - so ok la tu.

Dah tu, kenape tak kawen lagi?

Entahlah. 


Aku rasa aku tau kenape. Tapi kita simpulkan saja bahawasanya aku belom ketemu lagi orang yang aku suka dan dia suka aku dan mahu kawen dengan aku yang membawa erti mahu meminang dan betul2 memperbinikan aku dengan sesungguhnya. Yang sedia ada hanya ada salah satu atau dua atau tiga daripada senarai tersebut. Nope. Takleh.... Kene ade semua baru boleh jadi.

Gituh.