Tuesday, May 30, 2017

1038 : Birthday Trip ke Pattaya - day 2

brekpes. waffle tu sedap ngattttttt me love it

macam stailo sangat je kan pakai tudung bawal macam ni. padahal tudung tak dapat nak iron. terpaksa le aku bersusah payah haaaaa sibbaik elok je kejadiannye

Pagi tu lepas sarap, terus bergerak. Untuk ronda2 ni kitorang charter teksi dari hotel, bayau mahal sket laa tapi gasak. Sebab macam susah je nak guna tuktuk ke ape ke. Sekian penjelasan hehe.

So! Lokasi pertama weols adalah..

Sanctuary of Truth

Apekah tempat ini???? bisik korang dalam hati.
The Sanctuary of Truth is a gigantic wooden construction which covers the area of more than two rais. The top point of the building is about 105 meters high. It was constructed to withstand the wind and sunshine on the seashore at Rachvate Cape, Tumbon Naklea, Amphur Banglamung, Chon Buri Province. - sumber : http://www.sanctuaryoftruth.com/

Tiket aku dah beli online sesiap. Beli online dapatlah harga 450 THB, kalau beli on the spot dorang jual 500THB. Tapi tulah aku punye le nebes aritu bukan ape.. sebab lepas beli tu dorang takde pon email voucher ke ape. Aku cek kat bank, memang dah release. Eieieie sibbaik aku ade snap no invoice aritu. Grrr


Ok jom gambau.

dari parking kene jalan kaki masuk ke dalam. melainkan ko datang naik bas





tu ha dia SOT tu

selpiaq

dua piaq

kakak ostajah bagi suar. terus nampak kurus dalam pic ni huahaha maceh sisssss
Dari situ, kene turun tangga pulak.. disambut oleh pekerja di situ dengan helmet keselamatan sebab bangunan tengah under construction. 

katanye dibina tanpa paku, guna cara camni laa.. ape namanye dalam bahse melayu, lupe dah. pasak? tanggam? entah






kanmain laju kakak ostajah. ke aku yang lambat sebab dok snappy2 here and there

dah sampai!

dabbb

dah macam datang nak buat inspection









ade abam kat situ pon amek pic aku tengah posing cenggini hahahha motippp 

mekasih abam omputeh yang menawarkan diri nak snap pic wegais






dah jom gerak gi tempat lain, panas namatey nih

Next location sepatutnye The Bottle Museum tapi.. dah takde dah katanye mendalah tu! Dah setahun tutup. Patut laa aku nak beli online asek tak dapat je. Yang muzium botol ni pon satu hal, dah tutup tu ko delete le apekejadah website ko tu eieieie merempan acik. Memandangkan dah takde, jomlah ke destinasi seterusnya yakni..

Mini Siam

Mini Siam ni tempat terisinye segala miniature bangunan2 yang ade di serata dunia. Jap kalau dah serata dunia, apsal nama mini siam? Ubuh la Mini World ke (tapi tak aci gak sebab KLCC takdak). Eh lantak. Tiket Mini Siam ni pun aku beli online jugak. Brape eh.. 200 THB kalau tak silap sis. So marilah kita. 

Kitorang takde la posing kat setiap sebijik bangunan tu.. panas giler oiiii walaupun dorang provide payung free, tetaplah ko terasa panahan mentari tu hingga ke lapisan otak. Pilih2 jelah.. tu pun ade gak yang aku teringin tapi aku pass je. Panas panas kenot tahan.








pengorbanan besar tu amek pic tak pakai payung. ko ape tau










benti jap berteduh minum air



Dah setel kat sini, jom lah. Nak makan dulu sebelum pulang ke pangkal hotel. Kebetulan masa nak ke Mini Siam ni, ternampak ade kedai makan muslim. So mintak tolong encik driver bawak weols ke sana. Ayuh!

masalahnye.. menu dalam bahse thai. orang-orang kat kedai pulak tak reti sangat speaking. so... berganding bahu lah mereka nak translate. mak pasrah..

aku yang termangu

masih tak dapat menerima hakikat
tatau nak order ape, balon jelah air yang sama macam ade budak tu order. ni yogurt campo lemon blended. masam pekattt macam Yakult. aku siap topap air mineral lagi tapi masih pekat hmm

takde selera so order jelah roti canai hahahaha! tak abes, tapau

Lepas makan, terus balik hotel. Panas giler takde hati nak jenjalan hahaha! Kitorang just decide, lepas asar nak gi massage pastu terus dinner la kot. Sementara tu, kakak ostajah pun tido, dan aku sambung makan roti canai. Tu pun tak abes, amende yang susah  nau tah nak abes. Panas sangat kot membuatkan aku rasa takde selera, lagipun malam tadi kan takleh tido hmmm

Petang tu kitorang pun jalan lah cari tempat masat. Rata-rata harga same je 200THB untuk thai massage. So cari kedai yang nampak elok sket, lantas terus masuk!


ni selepas #donemasatbadan hahaha

rasa macam tak puas pulak sebab urut tak sakit. so.. kite up masat kaki pulak. tambah lagi 200THB. sibbaik botol muzium tu tutup. ke sinilah duitnye aku halakan haha! haa 200THB tu untuk sejam, same la macam masat badan tadi

tempat bodi masat kat atas tu.. dikaber dengan langsir
Masa nak masat kaki ni kitorang cam nebes gak takot orang laki masuk. Yelah dah tukang masat ni singkap suar aku sampai ke peha, aurat siss. Memula memang takde orang, tapi lepas tu.. berdoyon india Msia masuk. Lelaki semuanya hahaha tak pasal2 blanje dorang tengok betis sobs


#donesegalamasat. dah malam. jom cari makan!
Ade beberapa tempat halal yang aku dah gugel dan dekat dengan hotel. Sayangnye yang 1st tu tutup pulak, dan yang lelain tu kedai mahal - yang restoran2 mahal tu sume kat dalam soping kompleks bernama Central Festival. Lastnye kitorang terjah je food court, mujurlah ade sejenis kedai tomyam yang halal. Kakak ostajah jelah makan, aku tengok je sebab mengenangkan roti canai tadi tak abes lagi hehehee

Balik tu terserempak dengan makcik jual banana pancake (lahsangat.. panggil jelah roti pisang!). Muslim. Dia pun bagitau ade lagi satu kedai makanan halal kat belakang area tempat kitorang masat tadi. Ok ok esok kitorang terjah eh.

sebelum pulang ke bilik, singgah jap kat Family Mart depan hotel. kakak ostajah membeli belah, aku masih lagi tak beli pape. tapi cam kenan kat susu coet ni. kakak ostajah beli yang putih tu - sedap!

Balik hotel, aku pulak sakit kepala huuuuuuuuuuuuuuu panas sangat lettew. Konon nak tido awal, dah siap berbungkus skali kakak ostajah panggil ajak makan banana pancake yang dia beli tadi, Aku pun dengan terpaksarela nye bangun le.. dan makan. Alhamdulillah lepas makan dan minum tenusu tu, terus ilang sakit kepala - dengan izin Allah le. Syukur..

Dan berjaya tido malam itu! Yeay!

-bersambung ema maembong-