Monday, May 08, 2017

1029 : Misi Mencari Rangga ~ Jogja Trip - 4th day

Hari keempat dimulakan dengan rasa muram kerana takde kamera. Pagi ni Jarot kata dia tak sempat nak ke kedai tu, lagipun kedai belum bukak. Insya Allah lepas setel trip hari ni, dia akan ke sana.. Baiklah. In Jarot We Trust. Huahahahaha!

So hari ni punye tempat kita nak rempuh adelah :

- Punthuk Setumbu
- Bukit Rhema + Gereja Ayam
- Candi Borobudur
- makan Nasi Padang
- Klinik Kopi

Aku geram sebenarnye sebab aku hanya mampu bergantung pada hempon aku untuk amek gambau (dah la dorang pun suke nak guna hempon aku gak huahaha). Dah la pesen tak bawak powerbank berjalan2 - ade ke powerbank masalahnye tah. K.

Punthuk Setumbu

Biasenye pelancong datang sini nak tengok sunrise. Kitorang pun konon-konon nak kejau sunrise jugak asalnye, tapiiiii... penat ah! Malas nak bangun awal haha! So sampai kat sana dah pagi dalam pukul 10 lebih kot. Naik atas tu ala-ala hiking la jugak. Mencungap laa jugak. Tapi takpe.. takde ape yang nak dikejau pun khenz. 

gi toilet dulu pehtu posing2




moh le beli tiket entrance

chulbaaaal~~~

mekasih aciaq amek gambau




kat sini takyah bayau nak amek gambau kat spot2 ni. yihaaaa. ade dua spot, satu ade pokok cenggini, satu lagi takdak

haa ni yang takdak






luckily tak ramai orang masa kitorang naik ni. so bole laa berposing sampai lebam biru silekan nak

Dari situ, kitorang masuk hutan hiking lagi untuk ke Bukit Rhema demi Gereja Ayam. Kebetulan terjumpe dua orang budak Msia, dorang pulak hike dari Gereja Ayam tu ke Punthuk Setumbu. Bergarus2 peluh, matilah mak bisik hatiku. Namun ku cekalkan hati ini kahkah

Bukit Rhema & Gereja Ayam

Jom masuk hutan!

nun dia Gereja Ayam sobs

lek lek lah






dah beberapa hari ni ujan petang dan malam, so jalan agak licin. gituhhh

jom masuk!

beli tiket eh

aciaq in eksen

kitorang dari hutan tu jumpe bontot ayam dulu. moh le cari kepala ia

dah sampai kepala!

jom masuk

gereja ni dah lama terbiau. thanks to AADC2 makanya tengah renovate balik le katanye. eh memang tengah renovate pun time kitorang sampai tu



posing sepam. sebenarnya banyak pam jugak tapi aku up satu dah laaa

jom kite ke tingkat bawah tanah dulu

snap sebelum masuk bawah tanah


macam Siti Lipis je


bacalah sendirik hehe

sempat borak jap dengan pekerja2 sekelian. pasal apetah lupe dah

lupe plak tak naik lagi atas hahahahha ngok betul

masuk balik

brape tingkat eh.. jap nk ingat balik..

4 tingkat kot?

tu ekor ayam

kurus jap haaa naik tangga yang banyak inniew

tak abes lagi!

akhirnya! tangga ni pun baru.. AADC2 punye tangga lebih angker

baeeekkk tapi Rangga ama Cinta ok jeww


aku dengan Aciaq sampai dulu, perantin dua orang tu mesti dok posing2 kat bawah gaknye tu yang lambat. hahahhaha
dah ade sume moh le wifie

ape pandang2, cangkuk idong kang!

dah jom turun


di tingkat2 bawah



Jarot tak folo kitorang jalan-jalan dalam ni. Dia dah pesan bila kitorang dah setel, jumpe di hujung jalan (panjang la description ujung jalan tu, malas nak cite haha). Sebelum itu, jom le minum weh, haus namampos ni.


dapppp



Candi Borobudur

Meh nak kompang kat korang. Harga tiket ni mahal namatey. Rasa mahal sebab compare dengan harga local le.. Tiket kite ni 10x ganda mahal daripada tiket untuk orang tempatan. Tapi dah sampai sini takkan taknak masuk khen. Lagipun cover untuk Candi Prambanan skalik, so... hmmmm ok jelah (korek tabung). 

Konon wegais nak menyamar jadi orang tempatan, gagal laa gagal hahahahhaah bodoh betul. Takpelah. Ok jom gambau.

bengang sebab mahal, tapi happy sebab dah sampai. alhamdulillah..





ni pic kat luar tadi sebenarnye,  malas aku nak bawak naik hahaha

ni tiket harga lokal

ni tiket pelancong. dapat air mineral sebotol






fuhhhh berdebar hati nak panjat, hahahhaha semoga berjaya





kaki yang kepenatan

dalam tiap2 tangkup tu, ade patung macam ni. so dorang bukakkan penutup ni satu untuk tatapan umum




macam kat Bali gak la stailnye. ko takleh kuar dengan selamat, kene lalu gak belah2 kedai ni. hmmm

last-last beli fridge meknet tong-tong dengan dorang, sebab takot kang tak jumpe FM Borobudur lagi

Lunch - Nasi Padang

Oleh kerana tadi dah lebur duit, sekarang jom lah makan (punye le takde kaitan antara kedua ayat tersebut hmm). Kebetulan nampak restoran nasi padang tepi jalan, kite singgah jelah. Aku tak surelah aku penah makan ke idok nasik padang ni. Konsep hidang lauk sebanyak-banyaknye tapi cas ape yang kite makan je. Oklah kalau gitu. Tapi risau plak selera aku ni kang. Sabau sis.


kulit sapi. ni je yang aku teringin nau nak rasa huehehehe ok laa rasa cam perut lembu gak

pemandangan luau

muka surat depan. mane tah tajuk restoran ni, aku tak snap ke tah

Klinik Kopi

Klinik Kopi ni bukan untuk merawat kopi kau yang sakit ye. Jarot kata better kita gi awal sebab selalu ramai giler orang. Dah la guna sistem giliran lak tu hehehe so yeah. Alhamdulillah masa kitorang sampai, takde la ramai nau orang. Kitorang pun dapat no 9, ok sangat la kan! Sementara menunggu tu, jomlah solat. Nggak solat lagi kita ni.


ni lah pintu masuk

lorong area situ

jalan ke masjid terdekat. memang dekat pun


kemain ko ubuh CCTV, tapi masjid macam terbiar je hmmmm 


kad giliran yang dilengkapi dengan info tentang kopi-kopi yang ade di kedai inniew

unik bukan


sampai giliran kitorang. inilah abam yang muncul jua dalam AADC2 tu
Sepertimana dalam AADC2, seperti itu jualah kita dilayan. Diceritakan tentang asal usul kopi (yang mana ko nak tau la, takde la dia cite sume. ko ingat ko Nicholas Saputra? LOL). Pastu ditanya suka kopi yang gimana, lantas dia akan sajeskan kopi apa yang sesuai untuk yugais. Aku tak berani nak order, just minum sket2 kongsi dengan Ann. Takut takleh tido malam kang!

masa dia buat kopi, kite hadaplah. sambil menunggu nak siap, macam-macam ditanya. hehe.

ade jual makanan jua. tak banyaklah tapinye

kopi kosong takdak gula tau. tapi sedap.






pakcik penunjuk jalan (kot) hehe bai pakcik!

Jalan Malioboro

Balik tu lepas letak barang pe sume, kitorang kuarlah untuk dinner. Macam biasa jalan kaki. Aku pulak dah ternampak sate padang kat lorong area hotel masa otw nak ke Jalan Malioboro tu so memang aim nak makan itulah. Yang dorang nak makan, aku folo je.

hajat di hati nak amek gambo kat signage tu ha. aku pun tatau la apsal semorang berposing kat situ. apsal eh? ade sejarah ape2 ke?

aku memula malas nak berator ke ape ke, ajak dorang wifie je dah laaa

tapi tah cemane tetibe dapat peluang, oklah 

belakang tu memang ade landasan ketapi. sebelah stesen ketapi ni ade stesen bas. kirenye kalau ko nak gamble naik pengangkutan awam dorang, memang nicelah dok sini

dorang makan soto kot. aku ade rasa macam sedikit takleh blah sebab soto dorang bubuh nasik. bukan nasik impit tau. nasik tu lah. 

pemandangan dari kedai makanan menghala ke arah jalan hotel kitorang. tak nampak deee hotel, kene masuk lorong dulu hehe

Jasuke. Jagung susu keju. Belilah satu

sebelah2 je motor dorang. ni tengah nak siapkan sate padang

cepat pakcik saye dah lapau ni

rupenye banyak ni je. jadik laaa buat rasa2 huahahaaha

Malam tu tido lambat gak nak setelkan hal kewangan yang dah lari bajet ni. Alhamdulillah berjaya diselesaikan. Marilah tido!

Bersambung ema maembong~!

1 comment:

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
(pakej lain sila whatsapp)

Day 1
● Tebing breksi
● Kotagede (kilang silver & chocolate)
● Sandboarding Parangkusumo
● Parangtritis beach
● Manding (leather arts)
● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

Day 2
● Merapi lava tour
● Borobudur temple
● Kalibiru

Day 3
● Timang beach
● Cave tubing pindul
● Pinus Forest
● Bukit bintang

Day 4
● Drop off to airport

Harga bermula dari:
RM 602 (ALL IN)*
RM 452 (exclude hotel)*

*kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
* kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

Pakej termasuk
● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
● Pick up & drop off airport
● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
● Supir / Pemandu
● Makan supir
● Parking
● Entrance fee sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
● Air mineral
● Insurance

Exclude:
● Flight Ticket
● Airport taxes
● Gondola ride bilamana pergi timang
● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
● Menu tambahan untuk dinner / lunch
● Tips untuk driver (seikhlasnya)

Note:
Harga dapat berubah setiap masa
Harga tidak berlaku bagi high season

>>> Untuk pakej pelanconga jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
>>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
>>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb