Friday, May 12, 2017

1030 : Misi Mencari Rangga ~ Jogja Trip - 5th day

YEAY ALHAMDULILLAH!

Hari kelima bermula dengan senyuman semanis madu gituuuuhhh. Selain yang dinanti 'datang', kamera jugak berjaya pulang ke pangkal tangan hakak! *sujud syukur*

mekasih abang kedai! masa dapat tu siap berbalut plastik lagi kamera aku. syukurrrrr

Hari ni punye kawasan dan aktiviti yang akan dicover adalah :

- Karaton Ngayogyakarta Hadiningrat
- Istana Air Taman Sari
- Papermoon Puppet Theater
- Padepokan Seni Bagong Kussudiardja (Rumah Merah)
- Candi Prambanan
- Mengopikan Kopi Luwak
- shopping Bakpia

Karaton Ngayogyakarta Hadiningrat

First stop kite ke kawasan keraton ini lah. Info sume korang boleh gugel (pemalas nak gugel). Aku tepek gambau lah eh sesambil ni.

pintu masuk 

beli tiket dulu

done beli

bersama acik pencerita yang akan escort wegais



alat ni sume akan digunakan masa Maulidur Rasul je (kalau tak silap pendengaran sis), so setahun sekali alat ni sume akan dibawa keluar dan dihantar ke masjid

dah ade kamera ni bole la layan posing riban2 kali


tadi tu belah luar keraton, yok masuk dalam yok

posing duluan

ade maksud tulisan tetengah tu tapi tak ingatlah

giler oldies kawasan ni kan, macam istana kerajaan di zaman silam (eh memang pun)

sultannya masih tinggal di sini kata acik pencerita tu (intai2 kot nampak)

takleh masuk ehhhh area sanun, tengok je




posing lagik


geng zanji dah sampai. ok tatau dorang nak buat ape, tapi memang reramai dah start berkompol tepi2 tu. tapi dok senyap je. eh lupe nak cakap, masa kitorang datang ni kebetulan masa birthday Sultan dorang. ade la kot nak baca2 samting

jom masuk muziumnya pulak





kemain kiut lagi


muzium ni tempat simpan segala khazanah Sultan tak-ingat-nama dari kecik sampai lah ke sudah

Baginda berminat sungguh laa dengan bidang fotografi. ni salah satu hasil tangkapan. nice jugak

susur galur keturunan Diraja dalam tulisan sanskrit kot. kot laaa


saye punye


moh pegi ke bahagian lain




menyelit cecelah pakcik. buat saye rindu kat abah saye jelah, cubit kang #tetibe

Istana Air Taman Sari

Dari situ Jarot anto ke Istana Taman Sari. Kat sini terpulanglah nak jalan sendiri takde peneman ataupun amek sorang pakcik pencerita dan bayau je dia, so dia akan ikut kita sambil terangkan pasal kawasan ni. Lagi bagus ade pencerita la kot? Melainkan ko datang nak selfie je taknak tau langsung sejarah. Hikhok

muka depan

gubesau tengah beli tiket masuk hihi

let's!

tahniah! pakcik telah terpilih untuk membawa wegais :D




so zaman dedolu semua gundik raja ke sultan tah akan mandi reramai kat kolam ni, raja observe dari menara atas tu untuk pilih salah sorang yang akan temankan dia mandi kat kolam lain. dia akan campak bunga dari situ pada gundik yang terpilih. kalau salah landing acaner? #IWonder

tempat bakar apetah untuk bagi kawasan ni berbau harum

close up

memang ijau ke ape kolam ni. geli weh. terbayang alga melekat kat badan 

haaa ni ade cite ni. ekcely kan pompan tengah tu (indon) bawak kawan2 dia tu tapi dia tak tau amende pasal tempat ni. pastu cerdik cam penyamun.. dia curi2 dengau pencerita kitorang eksplen, pastu translate kat kekawan dia. nice. free je kan. aku peratiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii je pangai kau #jengkel

oleh kerana aku dok pandang je dorang, takde le dorang mengekor. memula tu mengekor gak. dasar. ni mesti pegi melancong tempat orang pastu nak sambung travel ko pegi mintak derma tepi jalan kan kan kan? #Prejudis #BurukSangka


tempat jualan kraftangan batik dengan wayang kulit

eh sesat kat sini lak. lantak

sama lah macam kat Msia gak stailnye. tapi ni siap letak kain atas riba je. kat Msia kite bentang besau2 kan?

dah 30 tahun pakcik ni keje buat mendalah ni, suke ye beliau ehehehe

close up hasil kerja tangan pakcik. guna kulit kerbau

Dari area istana tu kitorang dibawa ke Masjid Bawah Tanah. Time ni aku dah tak berape dengau amende pakcik pencerita cakap sebab aku lambat kat belakang, dok snap sana sini lolz.

macam apam balik je



masuk cecelah rumah ni haa nak menyampai ke masjid tu. btw rumah-rumah ni semua ade jual kraftangan, batik, t shirt, urut2 pun ade kalau tak silap pemandangan aku




dah sampai akhirnya


masuk


ramai betol nak bergambau kat situ, terus jadi malas aku nak posing


kat tangga jelah. koser nak tunggu turn

Dari situ, kitorg gi soping baju jap. Aku nak beli t shirt selai je nak pakai esok huahahaha baju dah abes. Yang lain sopinglah sesuka hati hehe.


ade rasa nak demam, so belilah air ni. sama taraf dengan 100 plus tapi ni dap lagi sebab ade rasa laici hihi

done!

kemain kalerful kedai eh


posing lak minah ni hahaha

Padepokan Seni Bagong Kussudiardja (Rumah Merah)

Next destination - Rumah Merah. Ni sume lokasi penggambaran AADC2 la ni eheheehe. Masa sampai memang takde orang which was goooodddd bole laa posing sampai muntah belahak. Ayoh!



laluan ni pun ditelusuri (gituh) oleh Rangga dan Cinta


macam Rumah Pena jugak la kot fungsinye. aku rasa laaa

sibbaik aku snap hehehehe ni la nama tempatnye

Papermoon Puppet Theater

Perjalanan diteruskan menuju ke lokasi seterusnya yakni Papermoon Puppet Theater. Jarot kata bukan semua tour guide boleh bawak sampai sini (kalau dia tipu, aku tipu la). Masuk dalam kampung.. dalam dalam dalaaaaaaaaaaam dan akhirnya tiba. Kebetulan masa kitorang sampai, kedua2 insan seni ituh berada di situh, baru lepas interview dengan wartawan (kitorang sampai, wartawan baru nak blah hehe).

bangunan belah kanan tengah renovate lagi masa ni. yang bentuk kon tu galerinye. ade jual jugak t shirt dengan cd ke apetah. aku takde bajet padahal berkenan gilerrr t shirt kat situ sobsssss


dalam galeri


dalam bangunan seblah tadi

tu patung2 dalam kotak tu, yang tu kot hok dorang main dalam AADC2. aku pun tengah tak paham apsal aku tak masuk je masa ni hmmmmmmmmmmmmmmmmm





baby wuz here



bro apehahnamadia yang turut memunculkan diri dalam filim berkenaan

taknak balik!

Candi Prambanan

Sebelum ke Candi Prambanan, kitorang gi lunch dulu. Elok je parking, hujan pun turun dengan lebatnye siap ribut, menetes air hujan masuk dalam kedai hehehe.


tetibe blackout pulak. terpaksa suluh dengan hempon nak baca menu lolz


sementara tunggu nasik, makan ntah rojak buah kot, Ann beli depan kedai baju tadi




Dah makan, jom ke Candi Prambanan! Gambau!

dorang solat dulu, aku sempat la lelap beberapa minit

boleh sewa payung kat sini, brape tah. aku kan sengkek, pakai je payung si Jarot. orang lain sume sewa payung huahahaha




konon nak tengok sunset tapi kau rasa.......baru lepas ujan khen, memang takdelah hehe




sebelum masuk tadi






si Ann ade perjanjian apetah dengan kawan2 dia yang dok kirim tulis nama apekejadahnye. lama betul nak membuat mende ni je hadoiihh hahahahaha

ni contohnye. tu tangan aku. boleh krem kalau 100 nama hahahaha


sampai kat sini aku terus stop naik. seram siuuttt dah la gelap dalam tu. huuuuu seram seram

Mengopikan Kopi Luwak

Dari Candi Prambanan masa tu dah start nak gelap, so kitorang terus shoot ke kedai kopi luwak. Aku macam biaselah dah malam2 memang taklah nak minum kopi. Tapi nak pegi gak. Hehehe


aku tak amek ke eh gambau musang tu. ade dorang letak dalam sangkau.. ah lantaklah hahaha

adik kopi sedang menerangkan asal usul kejadian kopi luwak step by step

ni yang belom proses, ade bentuk tahi jugak tu hmmm

yang ni dah proses tapi blom goreng kalau tak silap sis

dah siap masak. bijik kopi tu kalau makan dengan gula amendetahmacamgulamelaka tu, kanmain sedap sis! ko kunyah krup krap krup krap amboih enaknya beginih


aku minum teh O je, murah pun murah huahahaahha #cheapskate

tengah ketawakan diri sendiri kew tew

#donemengopi

shopping Bakpia

Aktiviti terakhir (konon) adalah nak beli bakpia. Kat sini aku ade la beli sket untuk budak umah, budak opis dan jugak mak kat Melaka sane dengan ucapan - tengah buat ape tu? Bakpia dorang walaupun dah susun2 dalam kotak, tapi panas lagi laaaaa hawau. Acaner tu? #kagum

seketoi je pic aku amek. hahahah nampak nau bz berbelanje. yang pepanjang tu kopok kulit sapi.

eh ade lah gambo lain hahahaahhaaha

Dah setel soping pe sume, Jarot anto balik hotel. Lepas letak barang, kitorang pun sambung le kuar.. aku memula malas gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr tapi mengenangkan ini malam last, ok laaa ok laaaa kuar gak. Nak dinner plus dorang ntah nak soping untuk kali terakhir. Aku dah takde mende dah nak beli hehehehe

masuk  je kedai ni, terus ujan... tapi tak selebat tengahari tadi laa but still...


amende tah aku beli ni. macam bihun sup ke. ke bihun soto i donno

Bila hujan dah reda, kitorang sambung merayap ke Jalan Malioboro tu. Lepas setel soping, balik bilik, lepak meja patsegi borak2 sambil mengira2 pastu bersiaplah. Mandi, kemas beg, bla bla bla dan tidooooooooooooooooooo

Bersambung emma maembong!~

No comments: